neděle 11. prosince 2016

Balíme vánoční dárky

Baví vás balení dárků? Patřím mezi ty, co si už jen výběr vánočního papíru a stužek neskutečně užívají. Balení dárků je pro mě příjemný relax, na který se každý rok moc těším.

Dnešní článek je motivací pro ty, co s balením dárečků zápasí; ráda bych ukázala, že celý proces balení může být vlastně fajn zábava. Samozřejmě budu ráda, když poslouží i jako vánoční inspirace pro pokročilejší. Co vy, už máte zabaleno, nebo doufáte, že někdo zabalí dárečky za vás? :)

Základem je pěkný papír. Papíry preferuji tuhé a pevné, úžasné jsou ty s vykreslenou čtvercovou  sítí na spodní straně. Podstatné je, aby se co nejméně mačkaly - v tomto ohledu jsem vyhodnotila jako vysoce nevyhovující papíry z IKEA a Tiger, protože ty se mačkají fakt hodně. Ráda pracuji i s celofánem, hlavně barevným. Na "jedlé" dary, kytky a domácí výtvory celofán poslouží skvěle. Dalším bodem jsou nápadité stužky, mašličky a rozety (nalepovací hvězdičky). V barevnosti se držím klasiky, mám ráda kombinaci zlaté a červené; podstatné je, aby se papíry a stužky pod stromkem pořádně blýskaly.


Kam pro balící výbavu, abychom za ni neutratili více než za samotné dárky? Dokud jsem bydlela u rodičů, bylo to snadné: stužky a odzoby se  zde recyklují, čili využijí se hned několikrát. Co bydlím sama, řeším to tak, že papíry i ozdoby nakupuji v lednu v povánočních výprodejích za zlomek původních cen (výborné je zejména Tesco).


Dáreček klasického tvaru zabalíme snadno, stačí jej obalit papírem a založit okraje. Tajné tipy? Vždy stříhat papír raději o pár cm větší a zkracovat až během balení. Namísto klasické izolepy používám raději oboustrannou lepící pásku; balíčky pak působí, že drží zabalené samy od sebe. Dalším trikem je zakládání papíru na hranách. Papír je po založení méně náchylný k zatržení.


Jak na pěkně zakroucenou stužku? Stačí matnou stranu mašle protáhnout skrze ostrou hranu nůžek; stužka se sama zkroutí.


Co lahve a dózy? Papír nastřihnu výrazně delší, obtočím jej kolem lahve a spodní stranu založím a pořádně přelepím, aby láhev nepropadla. Vrchní část papíru už pak jen stáhnu stužkou.


Výzvou tak zůstává jen balení tzv. "měkkoušů". Měkké dárky prvně vložím do tužší igelitové nebo papírové tašky: čím pevnější, tím lepší. Tašku přeložím, přelepím a celkově si balíček naaranžuji tak, aby šel do papíru zabalit co nejlépe. Mezikrok v podobě tašky balení hodně usnadní a navíc dárek uchrání od případných nenechavých nůžek během rozbalování.


Dárky opatřuji vlastoručně vyrobenými visačkami. Ty dárečky nejenomže odliší jeden od druhého, ale navíc i dozdobí. Visačky jsou na výrobu jednoduché: já používám tužší barevný papír, zbytky balících papírů, lepidlo a nůžky, hodí se i děrovačka. Barevným papírem podlepím ozdobný papír, vystříhám visačky (ať už klasické štítky, nebo třeba rybičky či srdíčka) a pak už stačí jen procvaknout dírku, připsat jméno obdarovaného a navázat stužkou visačku na dárek. Hotovo raz dva!


Na internetu můžete najít spoustu návodů, jak si vytvořit vlastní rozety a další ozdůbky ze stužek. Já občas vyrábím z ozdobných stužek mašličky, ty jsou jednoduché a rychlé, stačí jen uvázat obyčejnou mašli třeba na špejli a pak připevnit na dárek. Pokud vám přijdou mašle nudné, přivažte k dárkům třeba malé perníky, drobné ozdoby na stromeček nebo malé větvičky či pozlacené jmelí.

Všechny dárky ze článku jsem nafotila už loni; škoda jen, že ten stříbrný lesklý papír není úplně fotogenický. Letošní dárečky jsou ještě poschovávané, aby zůstaly překvapením až do Štědrého večera. Zde vidíte většinu loňských dárečků pohromadě (i s pseudo-stromečkem na levoboku); balila jsem jich přes třicet určitě. Těším se, že letos budou dárky zase o kus promyšlenější a hezčí.


Máte už letošní dárečky nachystané a zabalené? Jaké jsou vaše triky při balení dárků? Pochlubte se! :)

18 komentářů:

  1. Ty dárky máš zabalené opravdu pěkně. Závidím lidem, co to umějí a dokonce si to i užívají, protože já mezi ně vůbec nepatřím. Moje balení dárků je bída hadr, jsem manuálně nezručná, i když se držím všech postupů. Je mi jasné, že s mou zručností a fantazií budu jednou dokonalá matka :D Ale nějak jsem se s tím nenarodila.
    Moje triky jsou asi takové: Příliš papír neupižlat, napsat hezky jméno, nakroutit mašli nůžkama. A zabalit to před Štědrým dnem. Nic víc, nic míň - my to balení popravdě moc neprožíváme, stejně se na ty dárky celá moje rodina vrhne ještě předtím, než zacinká Ježíšek - a všechen papír je během dvou minut v tahu. Pokud se tedy někdo celou akci někdo nerozhodne natáčet - to po sobě všichni rozpačitě koukáme a nerozbaluje nikdo, protože se stydíme, jak by to pak vypadalo na tom záznamu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké, díky za komentář! Mamka se vždy na balení vyřádila, tak jsem to nejspíš zdědila po ní, stejně jako obecnou potřebu mít dárky pěkně zabalené.

      Vymazat
  2. Ty už máš nakoupeno a zabaleno? Jak to s tím vším stíháš? Já nemám pořádně ani nakoupeno! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ty už máš nakoupeno a zabaleno? Jak to s tím vším stíháš? Já nemám pořádně ani nakoupeno! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé dárečky potřebuji na příští týden, tak už je část zabalená. Většina ale ještě na zabalení čeká, až bude víc času po zkouškách. Fotky v článku jsou z loňska. :)

      Vymazat
  4. To je úplně nádherně zabalený. :) Je vidět, že si s tím fakt dáváš hodně práce.
    Já sice balím ráda, ale že bych to až takto detailně to se říct nedá. :D Stužky občas používám, když mám, je to pak pěkný, ale když nemám, neřeším to. Hlavně, co se týká u dárků dětí, tam je lepší, když je to bez stužky, aby to dítě to mohlo samo rozbalit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, na nejmenší jsem moc nemyslela, ti v mém okolí holt dostávají dárky i se stužkama. Zatím se vždy dovnitř nakonec dostali. :D

      Vymazat
  5. Takže to uděláme takhle:
    - Julie vybalí všechny dárky, které se pokusila "zabalit"
    - pošle je Boudicce, aby je přebalila
    - Boudicca je pošle Julii zpátky
    - Julie bude mít nejkrásněji zabalené dárky na světě!

    souhlas? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná myšlenka! Budeš se smát, ale přesně takto to praktikoval můj šéf v bývalé práci, kterému jsem balila dárky dva roky po sobě. :D

      Vymazat
  6. Přiznám se, že balení většinou zas tolik nehrotím. (Tohle si schválně připomenu, až budu balit dárek pro svého drahého a vyšilovat z toho, že se mi tam nějaký růžek špatně ohnul :D ) Každopádně po přečtení článku mám úplně chuť vytáhnout náčiní a pustit se do nějaké tvůrčí činnosti. Jenže když si vzpomenu na tři testy v předtermínu, které mě příští týden čekají... tak raději vytahuji skripta a pouštím se do usilovného, leč marného boje s vědomostmi, které mi do hlavy nějak nechtějí nalézt. Vánoční atmosféra mi letos asi není souzena :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, máme to podobně. Poslední předtermín 22. 12., takže moc času na pochytání vánoční nálady nezbyde, natož na nějaké pečení a gruntování. Na druhou stranu, už jsem si za ty roky zvykla, že holt každé Vánoce trávím učením, tak mi to ani nepřijde.

      Vymazat
  7. Aaaaa, to je krása. Nechceš zase přijet? :D Věřím, že obdarovaným udělají radost. Možná jim i bude líto je odbalit. :-D
    Já jsem na tohle komplet levá jako šavle. Ať dělám, co dělám, vznikne mi místo balíčku hrudka. Ale letos je dozdobím těmi vlastními visačkami! :-D Ty se mi líbí moc a mám tu spooooustu barevného papíru. Jinak taky doma recyklujeme obaly, i proto mě tak zaujaly ty vlastní visačky... najít někdy to LETOŠNÍ označení, to je kumšt. :-D
    Akorát to má háček. Jsem ostuda (pardon, vytížený student) a nemám tak půlku dárků ještě ani koupenou, natožpak zabalenou! A co hůř, ani pořádně vymyšlenou... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že visačky inspirovaly! Já taky ještě letošní dárky moc pobalit nestihla, čas bude až po předtermínech. :(

      Vymazat
  8. To ja jsem naprosty traged, ja si kazdy rok musim predtim pustit na youtube i nejake videa, jak zabalit krabici, abych se do toho zase dostala :D Mas to moc krasny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tutoriály na Youtube jsou náhodou super, taky na ně ráda koukám pro inspiraci. Šťastné a veselé, Kristi!

      Vymazat
    2. Tobe taky, Baru! :) A hlavne vse nej do noveho roku! At je jeste lepsi nez tento, protoze nejake ty rezervy se vzdycky najdou :D

      Vymazat
  9. Díky za super návod, zrovna mi dorazil z https://www.goldstore.cz/nausnice/kruhy/?p3=71
    dárek pro mámu v podobě pěkných naušnic. Dárek jsem objednávala na poslední chvíli, takže jsem ráda, že vůbec došel. Nyní jsem řešila i problém s balením, ale ten je díky tobě zažehnán ! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!