čtvrtek 1. prosince 2016

Čajové ochutnávky I

Na předchozím blogu se stal seriál s čajovými ochutnávkami oblíbenou stálicí, a tak jsem se v něm rozhodla pokračovat i na nové adrese. Každé zhruba 3 měsíce se můžete těšit na degustace čajů ze zahraničí, stejně jako na zajímavé úlovky z českých obchodů. Které čaje na nás čekají dneska?

  • Basilur Milk oolong
  • Tesco Finest - Chocolate tea 
  • Asijský práškový zelený čaj
  • Čaj z čerstvého zázvoru

Fotky jsou všechny zvětšovací.

Basilur Milk oolong - white magic

Oolongy, nazývané též polozelené nebo zelenožuté čaje, se nachází díky částečné oxidaci někde na pomezí zeleného a černého čaje. Pravý mléčný oolong pochází z Taiwanu a není nijak dochucován. Svůj název získal díky přirozeně mléčné chuti, která je daná specifickými pěstitelskými podmínkami: častým střídání mlhy a slunečného počasí.

Značka Basilur produkuje velmi chutné čaje, z většinové části se zaměřují na černé cejlonské. Milk oolong mi udělal velkou radost už jen  krásným balením: nápaditá je nejen vnější krabička, ale i vnitřní znovuuzavíratelný sáček se sypaným čajem. Podle popisu se nejedná o čistě taiwanský mléčný oolong, ale směs cejlonského zeleného čaje, původního mléčného oolongu  a "flavour milk". Čajové lístky jsou na první pohled vyšší sorty, srolované do malých kuliček s výraznou temně zelenou barvou.

Vůně čaje před zalitím je výrazná, jemně štiplavá. Zůstává stejná i po zalití a díky květinovému svěžímu aromatu mi čaj evokuje spíše bílý čaj než polozelený. Milk oolong si připravuji vždy metodou kung fu (foto z přípravy je hned první snímek v úvodu článku). Při přípravě čaj vyžaduje poměrně náročnou péči a do hrnku je zcela nevhodný - při použití vyšší teploty nebo pozdějším slití totiž rychle zhořkne. Vyhřáté nádobí zalévám vodou 80°C a louhuji 10-15 vteřin. Nálevů čaj vydrží nespočet, obvykle končím u sedmého či osmého.


Chuť čaje je specifická a dobře zapamatovatelná: svěží, štiplavá, se zvláštním "mléčným" pozadím. Nejlépe si jej vychutnáte samostatně, já mám ale milk oolong ráda i k lehkému jídlu. Čaj má výrazný aftertaste, takže jeho chuť jen tak rychle nezanikne.

Milk oolong od Basiluru je bezesporu vysoce kvalitní čaj a ráda mu prominu, že nejde o originální milk oolong. Od "pravého" čaje z čajovny bych jej nejspíš ani nerozeznala, chutná velmi přirozeně. Mléčný oolong patří mezi mé nejoblíbenější čaje a k Basiluru se budu ráda vracet, už jen proto, že 100 gramů balení seženete už kolem 200 kč, zatímco u "pravého" milk oolongu zaplatíte zhruba dvojnásobek.

Tesco Finest - Chocolate tea

Nad Tesco finest čaji jsem postávala už dávno. Konečně jsem se dostala k tomu, abych nějaký i vyzkoušela. Vybrala jsem si pytlíkový černý čaj s příchutí čokolády. První věc, co mě překvapila, bylo množství čaje - krabička sice stojí 80 kč, ale nachází se v ní 125 gramů čaje a to v rovnou 50 čajových sáčcích. Na druhou stranu mě trochu zklamalo, že nebyly čaje nijak pěkně zabalené. Jde o obyčejné malé pytlíky nasypané jeden na druhým, jako u nejlevnější Jemči.

Čaje před zalitím prakticky nevoní. Vůně je nevýrazná i po zalití, s lehkým náznakem vanilky a kakaa. Chuť jemná, docela příjemná, takový klasický ranní černý čaj, co neurazí, ani nenadchne. Avizované kakao v chuti cítit prakticky není. Čaj jsem připravovala do nahřáté konvičky cca 0,3 l a louhovala dle návodu 5 minut.

Abych to tak shrnula, Chocolate tea vás neuchvátí žádnou závratnou kvalitou - a "exkluzivní" Finest řada toto očekávání mylně vzbuzuje. Na druhou stranu, jedna porce čaje zde vychází na 1,30 kč, což je velmi nízká cena, za kterou žádný lepší čaj prostě čekat nemůžeme. Navíc oceňujii, že se Tesco řadí k Ethnical Tea Partnership, což je projekt zlepšující situaci rodin sběračů čajových lístků. Až narazím na Finest čaje ve slevě, chystám se na příchuť Chai - do práce mi podobný typ levnějšího čaje úplně stačí.

Asijský práškový čaj

Asijských čajů na experimentování mi doma leží docela dost, ale docela s jejich přípravou váhám, protože nikdy netuším, co se v daném sáčku nachází. Jednou se třeba jednalo o sušenou smetanu - ony ty japonské znaky vypadají všechny stejně. :)

Dnes ozkoušený čaj měl velmi malé rozměry balení - na délku má sáček tak 10 cm. Uvnitř se nachází nemnoho drobounkého jemně nazelenalého prášku bez vůně.


Zvědavě jsem prášek zalila 1,5 dl vroucí vody. Vůně čaje při zalévání mě mile překvapila - nápoj voněl jako japonský zelený čaj, jen o něco méně výrazně. I barva se blížila mé oblíbené senchi. Docela jsem se těšila, až jej ochutnám.

Nápoj překvapivě opravdu chutnal jako zelený japonský čaj, bohužel však byl VELMI, ale opravdu velmi vodový. Chtělo by to aspoň 3 sáčky, abych se dostala na přijatelnou intenzitu chuti. Ve výsledku jsem proto měla problém hrneček vůbec dopít. Škoda. :(

Domácí zázvorový čaj

Zázvor je odnepaměti univerzální všelék, úžasně bojuje zejména proti chřipce a nachlazení. Když jsem byla na podzim nemocná, tak jsem na domácím zázvorovém čaji doslova ujížděla, už proto, že svým pálením skvěle ulevuje od bolesti v krku.


Příprava zázvorového čaje je velmi snadná: stačí si v obchodě koupit čerstvý kořen zázvoru (obvykle ho mají na váhu mezi regály s ovocem a zeleninou). Čerstvý zázvor je mnohem jemnější a chutnější než jeho sušená varianta. Zázvor pak stačí jen nastrouhat a zalít horkou vodou. Kolik zázvoru? Záleží, co snesete. Čím více zázvoru, tím bude čaj pálivější. Já dávám na litrový hrnek 3 cm průměrně tlustého kořenu.

Čaj je cca po 10 minutkách vhodné slít, kvůli plavajícím kouskům. Zázvorový čaj mi moc chutná sám o sobě, stejně jako dochucený citronem a medem. Med ale přidejte, až čaj trochu schladne, aby se nezničily zdraví prospěšné látky. Dostanete tak vitaminovou bombu, který má navíc báječně povzbuzující chuť. Mně dříve zázvor moc nechutnal, ale co jsem si k němu našla cestu, nedám na něj dopustit. Zvášť když vím, že chuť čertvého zázvorového čaje je s pytlíkovými zázvorovými čaji zcela nesrovnatelná.

Děláte si doma zázvorový čaj? Který z dnešních čajů vás zaujal nejvíce?

18 komentářů:

  1. Chocolate Tea bych chtěla zkusit, zajímalo by mě, jak takový čaj chutná. :)
    Na zázvorovým čajem jsem kolikrát přemýšlela, ale nedělám si ho, většinou si dělám bylinkový na nachlazení a když to podchytím včas, pomůže mi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten čokoládový z Tesca právě chutná docela normálně, už jsem měla i chutnější variace čokoládových čajů, jen si teď nemůžu zaboha vzpomenout na žádnou značku běžně sehnatelnou v Česku. :(

      Vymazat
  2. Tak Basilur mám doma snad 5 druhů, nedám na ty čaje dopustit. A krásné obaly jsou příjemným bonusem :D. K práškovému čajíku bych měla asi taky trochu nedůvěru, ostatně, vše v prášku ve mně vzbuzuje podezření :D.

    Zázvorový čaj je velmi zdravý, kolikrát mi zahnal takové to počáteční bolení v krku, ale moc ho pít nedokážu. Zázvorovou chuť prostě nemám moc ráda. Čaj vždycky vypiji, ale trvá mi to hrozně dlouho a musím se dost přemlouvat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se na Basiluru shodneme, taky mám jejich čaje moc ráda. Dlouho se u mě ale obvykle neohřejí. :)

      Na zázvorový čaj musím mít chuť. Když jsem nachlazená, tak ho piji doslova po litrech, nosím si ho i do školy v termohrnku. :D

      Vymazat
  3. Zázvorový čaj je moje záchrana při nachlazení, čím silnější, tím lepší- nejradši mám takovou tu koncentraci, při které člověk doslova cítí, jak to ty bacily vypaluje :D

    Nejčastěji si vařím bylinkové čaje, z nasušených bylinek z vlastní zahrádky nebo ze zdravé výživy :)

    Co se klasických čajů týče, jsem dost barbar :D Mám doma nějaký zelený sypaný z obchodu s čaji, ten jsem dostala "odsypaný", takže ani nevím značku. Jinak mám samé sáčkové- Rooibos od Grešíka, zelený Lord Nelson z Lidlu (jako jeden z mála v Dtestu vyšel bez pesticidů a aromatických uhlovodíků)a zahřívací pyramidový Lipton.

    Obdivuju tvé znalosti o čajích :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinkovými domácími čaji mě zásobuje babička, taky jich mám velkou spotřebu, jen o nich bohužel nemám co psát, protože mimo kopřivu většinu usušených bylinek nerozeznám. Já frčím hlavně na zeleném čaji, kupuji jej různě ochucený v jednom malém čajovém obchůdku do obyčejného papírového pytlíku s razítkem ochodu. :)

      Vymazat
  4. To vypadá úžasně ... Ten čokoládový - mňam! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup pro něj do Tesca! Díky moc za návštěvu. :)

      Vymazat
  5. Zázvorový čaj miluju! Nesnesu ho ale nastrouhaný, raději si ho krájím na plátky. Nejraději ho mám s medem a citronem. V práci už jsem ale ochutnala i variantu bez citronu se skořicí a také to bylo výborné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skořice je super tip, díky! Ráda to s ní vyzkouším. Mně přijde, že nastrouhaný je zázvor podstatně silnější, než když ho jen nakrájím. Takže za mě jedině strouhat. :)

      Vymazat
  6. Ten Basilur jsem jednou měla a velmi mi chutnal, chystám se ještě na další druhy. :) Jinak jsem zjistila, že nemůžu chodit často do čajových obchůdků, kde se na mě z regálů smějí ta krásná balení. Pro mou peněženku to končí špatně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak dobře znám! Já nemůžu pomalu ani do Tesca, aniž bych si nekoupila nějaký nový čaj.

      Vymazat
  7. Miluju domácí zázvorový čaj s medem a citronem! Ňam. Vždycky když jsem se domů vracela ze cvičení, tak jsem na něj dostala strašnou chuť jako na zdravou tečku ze tím cvičením :) My máme teď doma asi tak 20 sypaných čajů a já si dala za cíl, že od každého ochutnám, tak jsem na ně zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobné ochutnávky bych si taky dala říct! Též jsem teď doma "přečajovaná" a nestíhám vše pít, protože každý rok dostanu několik čajů na Vánoce a k narozeninám. Tak už se těším na sepisování dalšího čajového článku. :)

      Vymazat
  8. Zázvorový čaj jsem doma nikdy nedělala, ale asi bych měla začít, protože obzvlášť v zimě se hodí pít podobně zdravé čaje. :-) Nejvíc mě z tvých ochutnávek láká Basilur, při čtení popisu jeho chuti se mi málem začaly sbíhat sliny. :D Ten čokoládový z Tesca jsem měla, a souhlasím s tvým hodnocením - průměr, pít se to dalo, ale nic extra. Nakonec je na něm nejhezčí ta krabička. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme ráda, že se shodneme - balení měl Tesco čaj opravdu povedené! Basilur si můžeš dát příště u mě, teď jsem dostala na Vánoce další jejich oolong, tak se těším, až jej vyzkouším.

      Vymazat
  9. Ahoj Boudice.

    Vítězná bohyně? :-)

    Díky za tvůj blog. Už více než hodinu procházím tvé texty. Občas se usmívám, občas si kladu otázky a hned si na ně odpovídám. Hezky se to čte, i když nemám heslo k některým článkům.

    Předpokládám, že máš více čtenářů, než tušíš - (pokud sleduješ IP adresy, tvoje informace budou přesné :-) a pokud ne, je otázkou, zdali je pro tebe dobré nebo potřeba znát skutečnou návštěvnost)

    Domnívám se, že množství čtenářů, kteří navštíví tvůj blog by nemělo být kritériem tvého úspěchu v blogování. Pokud totiž ovlivníš svým psaním třeba jen jednoho člověka, který díky tvým myšlenkám udělá něco "správného" míto toho, aby udělal něco "nesprávného nebo neudělal nic v situaci, kdy udělat něco může, pak to blogování stálo za to.

    A to je podle mne důvod, proč lidé blogují. Hledají možnosti, jak "změnit svět". A tohle mi přijde jako zajímavý a "nenásilný" způsob, jak lidem ukazovat, že mohou být lepší než jsou. Takhle tedy na mě tvůj blog působí.

    A protože každý "učitel" má svoje klady i zápory, tak po všech tvých kladech, které oceňuji tím, že se tvému psaní věnuji víc než půl minuty, nabízím námět k zamyšlení ve formě tvé citace a připojím nějaké úvahy:

    ..."Navíc oceňujii, že se Tesco řadí k Ethnical Tea Partnership, což je projekt zlepšující situaci rodin sběračů čajových lístků. Až narazím na Finest čaje ve slevě, chystám se na příchuť Chai - do práce mi podobný typ levnějšího čaje úplně stačí."...

    Pokud ti záleží na podmínkách sběračů čaje, tak tím, že si do práce koupíš levnější čaj, tím jejich situaci asi příliš nezlepšíš.

    Otázkou tedy je, jak moc ti záleží na osudu chudých lidí v jiných částech světa?
    A jak moc to svým jednáním ovlivňuješ?

    Ano, pravděpodobnost , že Tesco a jiné řetězce zaplatí za čaj více je prakticky nulová, protože v řadě mezi sběrači čajů a koncovým uživatelem je spousta mezičlánků. Takže oprávněnost tvé informace o nákupu levného čaje je logická.

    Ale pak vzniká otázka, jakým způsobem může člověk -spotřebitel - této skupině lidí pomoci ?

    Já se domnívám, že spotřebitel jim nepomůže. Ale "člověk" pomoci může.

    Ono je to s tím "pomáháním" komplikované. Většina lidí je hrdá i ješitná a tím se ledacos komlikuje. A přitom stačí odložit vlastní ego a dívat se kolem sebe věcně a najednou člověk uvidí řešení tam, kde ho to před chvílí ani nenapadlo.

    Takže ačkoli to vypadalo, že jsi tu předhodila řečnickou otázku, třeba i ta "pomůže" někomu , kdo potřeboval postrčit.

    Pokud hledáš inspiraci pro další psaní, přečti si své texty před léty a nyní a zamysli se, kam vlastně směřuješ a hned budeš mít spoustu odpovědí . . . .



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře, děkuji za velice milý a inspirativní komentář!

      Co se "laciného" čaje z Tesca týče, musím reagovat, jelikož jsem se v článku nejspíš nevyjádřila dostatečně čitelně. Domů si kupuji dražší lístkové čaje, v práci si vystačím s pytlíkovými "lacinými" čaji do hrnku. To ale nutně neznamená, že jsou levné. Levné jsou jen ve srovnání s těmi lístkovými, které mám doma. :) Zrovna ten Tesco Finest se řadil nezi dražší krabičkové čaje.

      Nevím, nakolik je fair trade, escale equitable a ETP jen vábničkou pro spotřebitele, natolik se v této oblasti neorientuji, ale věřím, že tyto značky kvality nejsou udělované bezdůvodně, a že tedy má smysl projekty zlepšující život lidí ve 3. zemích podporovat právě nákupem takto označených produktů. Líbí se mi, že BIO a fair trade nabízí už i privátní značky řetězců, které si můžou dovolit prodávat vyšší kvalitu za menší peníz. Tescu tedy v tomto ohledu velice fandím a ačkoliv mě konkrétně čokoládový čaj chuťově nezaujal natolik, abych si jej kupovala pravidelně, ráda příště vyzkouším nějakou další příchuť.

      Jako "člověk" věřím, že můžu pomáhat ve svém bližším okolí, čili tam, kde je to pro mě finančně a fyzicky realizovatelné, např. formou dobrovolnické činnosti. Ve vzdálenějších zemích to pro mne reálné není, protože i když chce člověk vyjet jako dobrovolník, tak si musí náklady na cestu, očkování a pojištění hradit sám, což je v současnosti mimo mé možnosti. Proto pomáhám aspoň jako "spotřebitel" a samozřejmě i formou recyklace, slow fashion konceptu a snahy o minimalizaci odpadu.

      Co se těch IP adres týče, sleduji pouze čtenost jednotlivých článků, umisťování odkazů a samozřejmě komentáře. Pročítání starých článků je pro mě milá nostalgie, ale více v nich nehledám. Stále se snažím posouvat dál, nicméně toto vnímám jako přirozený proces. Vždyť první články jsem psala v době, kdy mi bylo 13. :)

      Přeji krásný den a budu jen ráda, pokud zase někdy zavítáte.
      Boudicca

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!