sobota 18. února 2017

Knihy mého srdce

Začátkem letošního roku přišla moje kamarádka Vendy z blogu Lyra-journal s originální knižní a filmovou výzvou: Knihy a filmy mého srdce.

Cílem tentokrát nebude přečíst nespočet knih a zhlédnout nekonečně filmů, ale rozšířit si obzory a dostat se ke knížkám a filmům, ke kterým bychom se jinak třeba nedostali. Zkrátka načerpat inspiraci, pobavit se a odreagovat se. Na filmy mě neužije, ale ráda bych se zapojila alespoň do knižní části.

AKTUALIZACE: 12/2017

Každý zapojený bloger má za úkol sepsat seznam několika svých oblíbených děl. Vy si následně vyberete některou z knih, přečtete si ji a sepíšete svůj vlastní seznam (pak dejte vědět Lyře třeba do komentáře, ať se o vašem článku ví). Za každou přečtenou knížku nebo zhlédnutý film z cizího seznamu získáváte bod a kdo na konci roku sesbírá bodů nejvíce, ten vyhrává, ale věřím, že zrovna v této výzvě jde spíše o inspiraci na nové knížky a autory, než o předhánění se, kdo přečetl více. Pokud jste některou z knih již četli, přečtěte si ji znovu - jen tak je možné body získat. Toto je třeba můj případ, neb díla klasiků už mám vesměs načtená.

Aktuálně jsem pátá zapojená blogerka, a tak bych si ráda přečetla z každého zatím vydaného seznamu aspoň jednu knihu. :)

Jaké knihy jsem si ke čtení vybrala?

Z blogu Lyry:
  • 1984 (George Orwell) - první splněná, dočteno únor 2017
  • Pýcha a předsudek (Jane Austen) - právě rozečteno (už 4. čtení!)
  • Balady (François Villon) - ráda bych zvládla aspoň jednu baladu francouzsky

Z blogu Alienor:
  • Vejce a já (Betty MacDonald) - zrovna před týdnem jsem na ni natrefila v Levných knihách

Z blogu Trinity-Estridge:
  •  Spalovač mrtvol (Ladislav Fuks)

Z blogu Chiary:
  • Černý kocour a Vraždy v ulici Morgue (Allan Egar Poe) - jednu ze sbírek mám přímo doma a nikdy jsem ji pořádně nečetla, nejvyšší čas to napravit

Momentálně mám přístup k cizím knížkám omezený, do knihovny nechodím. Navíc mám doma plno od kamarádů a rodiny napůjčovaných knížek, které mají při čtení přednost, abych je mohla včas vrátit - snad proto je můj seznam poměrně krátký. Článek budu každopádně průběžně aktualizovat a třeba ještě něco v průběhu doplním.


Můj seznam oblíbených knížek:

  • Škola Malého stromu (Forrest Carter) - příběh o porozumění přírodě, zvířatům, stromům a hvězdám z pohledu čerokíjského kluka. Recenze zde.
    Zdroj: http://boudicca.pise.cz/197-forrest-carter-skola-maleho-stromu.html
  • Emma (Jane Austen) - Pýchu a předsudek četl skoro každý, proto volím druhý nejoblíbenější román známé autorky.
  • Třetí oko (Lobsang Rampa) - Fiktivně-autobiografický román z prostředí tiberského kláštera, popisující životní osudy malého chlapce, budoucího lékaře. Čtivá kniha plná moudrosti.
  • Láska za časů cholery (Gabriel García Márquez) - kouzelný magický realismus zasazený do prostředí Kolumbie na přelomu 19.-20. století.
  • Povídky - Guy de Maupassant - Maupassant je můj oblíbený francouzsky píšící autor z období realismu, kterého přitom téměř nikdo nezná. Přečtěte si aspoň pár povídek, stojí za to.
  • Tulák po hvězdách (Jack London) - příběh o tom, že ani okovy nejtvrdšího žaláře nedokážou spoutat mysl.
  • Bibi (Karin Michaëlis) - jedna z nejoblíbenějších knížek mého dětství od dánské autorky.
  • Nebezpečné známosti (Choderlos de Laclos) - epistolární román z prostředí francouzské smetánky konce 18. století. Recenze zde.
  • Lady Fuckingham (Oscar Wilde) - zábavné dílko na deštivá odpoledne. Kam se Wilda hrabe 50 odstínů šedi!
  • Krysař (Viktor Dyk) - Dykova krátká novela v sobě nese tesklivost, poetičnost a překrásný příběh inspirovaný staroněmeckou pověstí.
  • Norské dřevo (Haruki Murakami) - citlivý a emotivní román od slavného japonského autora, který jsem doslova zhltala.
  • Vzpomínání (Eleonora Dujková, rozená Bubna-Litic) - útlé memoáry ženy, co se narodila do šlechtické rodiny, aby následně prošla divokým obdobím totality a normalizace. Povídání plné upřímnosti a respektu. Vzpomínání jsem dočetla teprve před pár dny, ale velmi ráda ho doporučím dalším čtenářům. 
 
část mé knihovničky


Zaujala vás výzva? Zapojte se! A že se vám nechce? Tak si alespoň některou z mých oblíbených knih přečtěte jen tak pro radost a pak mi dejte vědět, jak se vám líbila. :)


AKTUALIZACE 12/2017

Přečtené knihy z výzvy:
  • 1984 (George Orwell) 
  • Pýcha a předsudek (Jane Austen)
  • Vejce a já (Betty MacDonald) - a rovnou jsem přelouskala i Morovou ránu a Co život dal a vzal
Nedostalo se na:
  • Balady (François Villon)
  • Spalovač mrtvol (Ladislav Fuks)

S otazníkem: 
  •  Allan Egar Poe - namísto Černého kocoura jsem přečetla sbírku Havran a jiné básně; dávám si půlbod

Celkové hodnocení: 3,5 knih ze 6
Nadpoloviční většina, takže za mě spokojenost. Samozřejmě jsem četla i knihy mimo výzvu. Doma jsem jich měla hodně napůjčovaných, takže pro mě bylo přednější dočíst a vrátit ty, aby mi do budoucna ještě někdo něco půjčil. Bohužel blog organizátorky Lyry v mezičase skončil, a tak se nejspíš oficiálního vyhlášení výzvy nedočkáme. Přesto jsem ráda, že jsem do ní šla, protože možnost přečíst si oblíbené knihy kamarádů a dalších blogerů je vždycky fajn. Největším objevem pro mě byl Orwell, kterého jsem četla poprvé. Na samostatné recenze se můžete těšit v dalších článcích! :)

14 komentářů:

  1. Ne že by na tom záleželo, ale tím, že sis u mě vybrala právě Poa. Vraždy v ulici Morgue jsem milovala hned. Až později mi došlo, že je to vlastně předchůdce Sherlocka Holmese (geniální detektiv, méně chápavý společník). Jsem zvědavá, jak se ti bude povídka líbit. :)
    Moje usedlá část mi říká hrát na jistotu a vzít si Krysaře, ale třeba Norské dřevo jsem si chtěla přečíst už nějakou dobu. Odradily mě recenze, které byly buďto těžce pozitivní nebo drtivě negativní. Potom mě zaujala Bibi, ale tu tady nemají, stejně tak Lady Fuckingham. Zjišťuji, že je na tom olomoucká městská knihovna dost bídně.
    Povídkami myslíš jakékoliv povídky, které autor napsal, nebo konkrétní dílo s názvem Povídky? To jsem totiž nenašla, ale třeba mi zase něco ušlo, tak se raději přeptám. -.-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsem hned první větu nedopsala. Achjo. Měla jsem na mysli, že sis u mě výběrem Poa šplhla. -.- Pardon.

      Vymazat
    2. Na Poa se velice těším. Vytáhla jsem si ho na maturitě z angličtiny, tak jsem se mu pak z pochopitelných důvodů vyhýbala, ale už je nejvyšší čas to napravit.

      Po Lady Fuckingham se mrkni v Levných knihách, ještě by ji mohli mít. Já ji předtím taky dlouho sháněla. :)

      S Maupassantem nešpláhneš vedle s žádnou z knih. "Povídky" byly opravdu myšlené obecně jako jakékoliv povídky. Knihy jsou pojmenované ve stylu "výbor z díla" nebo "XYZ a další povídky", takže je to vydání od vydání. Z jeho románů je u nás známější asi jen Miláček, jinak spíše ty povídky. Slavná je Kulička, mně se asi nejvíce líbí Šimonův tatínek.

      Vymazat
    3. Dobře, tak si od tebe beru Maupassanta, na toho jsem totiž hodně zvědavá a pokud by mi to se čtením šlo dobře (moje soustředění je poslední dobou pod bodem mrazu) přibrala bych si ještě Norské dřevo, případně Lady Fuckingham, pokud ji seženu. :)

      Vymazat
  2. Několik knih jsem už četla (například Školu Malého stromu jsem četla o Vánocích, výborná kniha).

    Vybrala jsem si Třetí oko, Lásku za časů cholery, Nebezpečné známosti (ty si přečtu rovnou ve francouzštině) a Lady Fuckingham, kterou mám staženou jako e-knihu už strašně dlouho, ale ještě jsem se k ní nedostala. Tak teď už určitě :)

    Přidám to do svého článku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lady Fuckingham a Láska za časů cholery slaví úspěch! Od Márqueze jsem četla i Sto roků samoty, to je taky vynikající kniha. Příjemné čtení přeji! :)

      Vymazat
  3. Kdybych nebyla zapojená už do kdejakých bláznovin, ráda bych se přidala. Moc se mi to líbí :-).
    Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit Spalovač mrtvol :D, já tu knihu i přes její bizarnost miluju :D. I tvůj seznam knih je dost barevný. Norské dřevo je krásná kniha, souhlasím :-). A Vejce a já mám už půl roku přichystanou na stole. Podle mamky je to prý špica :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažila jsem se vybírat knížky tak, aby pokrývaly různé styly. Laicky řečeno, abych neskončila jen u klasiky. :D Betty MacDonaldovou si přečti, je úžasná!

      Vymazat
  4. Barči, Vejce a já (a i další knížky od Betty McDonaldové) máme doma, a když ne my, tak jsou určitě u babičky. Nemusíš je nikde shánět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mami, já vím, nicméně když mi padla v Levných knihách do oka (krásné vydání za rozumých 69 kč), tak jsem si ji vzala domů. To je totiž knížka, ke které se člověk rád vrací...

      Vymazat
  5. Ani jednu z knih neznám. To jich mám tolik přidáno do seznamu chystám se číst a když to vidím pak u dalších lidí, tak si říkám, že je tolik knih, které neznám a které ani nestihnu přečíst. :D
    Někdy mrknu podrobě a třeba si nějakou knihu vyberu, ale vyloženě zapojovat do výzvy se určitě nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se aktuálně snažím dočíst hlavně knížky, co mám napůjčované a leží mi doma na poličce. Některé tu mám už od loňské zimy, stydím se. :D

      Vymazat
  6. Davam si za ukol precist Krysare a Povidky... Ja mam ale problem, ze pres semestr nemuzu knizku ani videt, jelikoz neustale musim louskat nejake skripta. Tedka jsem ovsem zacala vic cist, kdyz ted pobyvam relativne dlouhou casu po hotelech a potrebuji si odpocinout. Navic ke knizkam mam omezeny pristup, nemecky ctu minimalne (protoze ctu vse pres den v nemcine), tak si chci odpocinout a cist v cestine :D Momentalne ctu Babovky a predtim jsem zvladla za den detetivku Divka v ledu - musim rict, ze me dlouho knizka tak nechytla... Knizkam zdar! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak... Taky přes semestr čtu hlavně věci do školy. Minulý půlrok jsem musela číst rozsáhlé články v angličtině na semináře. Pravidelně jsem si je brala na výlety do Prahy, příprava na jeden seminář mi zabrala tak těch 4-5 hodin, co jsem na cestě strávila. Na knihy už pak logicky moc nálady nezbývalo. :(

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!