pondělí 24. dubna 2017

Přírodní kosmetika z Fleru

Přírodní kosmetiku mám velmi ráda, bohužel je v našich končinách stále špatně dostupná a drahá. Za přírodní se navíc často vydávají i značky, které ve skutečnosti využívají chemické složky. Řešením je vyrábět si kosmetiku ze základních surovin doma, případně, když na podobné experimenty nemáte odvahu, si krémy a olejíčky objednat u někoho, kdo už zkušenosti má.

Prodejců domácí přírodní kosmetiky je na Fleru, českém serveru pro rukodělné výrobky, překvapivě hodně. Jako v jiných oblastech, i v kategorii kosmetiky je však potřeba objednávat opatrně; nabídka se zde navíc v průběhu času dost mění. Ráda bych vás tedy seznámila s těmi prodejci, kteří na Fleru fungují dlouhodobě a u kterých mám kvalitu ozkoušenou.


Můj nejoblíbenější obchůdek na Fleru. Výrobky z dílny Cedar Valley jsou tak neskutečné, že hravě převáží 3týdenní čekání na objednávku.

Od Cedar Valley pravidelně objednávám zejména krémy na obličej, které jsou velmi lehké a nelepivé konzistence, a tedy vhodné i pro mastnější nebo problematickou pleť jako mám já. Miluji kofeinový oční krém, hebké vlasové masky a přírodní deodoranty, po kterých se paradoxně potím méně než po drogerkových antiperspirantech s hliníkovými solemi. Co produkt, to spokojenost, a ta vůně! Lehká, přírodní, nevtíravá. Doslova vás pohladí.

Cedar Valley posílá většinu zboží v lékárenských kelímcích, které nejsou úplně praktické. Kosmetiku si tak přelívám do vydezinfikovaných šroubovacích ozdobných kelímků, které mám doma na podobné příležitosti nachystané. Krémy se cenově pohybují cca 230-280 kč za 50 ml.

Cedar Valley


Od Mydlitta objednávám prachové pleťové masky na jílovém základu. Nedávno jsem navíc objevila jejich božský zinkový deodorant. Krémy nabízí Mydlitto hutné, na základě bambuckého másla, ty bohužel tolik neocením. Nyní doma na otestování čeká ještě mátový krémový šampon.

V nabídce mají i pleťové vody, mýdla nebo třeba tuhé vlasové šampony. Dodací lhůta je kratší než u Cedar Valley, ceny se pohybují u krémů kolem 150 kč za 30 ml (mají menší balení).

Mydlitto


Tuhá mýdla s nápaditým designem nakupuji v Dílničce Krása. Majitelé se rádi účastní různých jarmarků, tak je často potkáte i naživo. Oblíbila jsem si i medový balzám na rty a tuhé masážní oleje.


Pokud sháníte suroviny na přípravu domácí kosmetiky, nakoukněte k Essence. Seženete zde úplně cokoliv, od květinových hydrolátů po rostlinné prášky nebo bahno z Mrtvého moře. Dříve paní majitelka vyráběla i kosmetiku, nyní už se zaměřuje jen na suroviny, ale ráda vám s výrobou poradí.

Do budoucna mám spadeno ještě na prodejce Libebit, Dragon Soaps a Biorythme (poslední jmenované také potkávám i mimo Fler).


kosmetika Cedar Valley a Essence

Čím se ručně vyráběná kosmetika liší?

Možná se ptáte, proč vlastně nakupovat kosmetiku takto složitě? Důvod je zcela prostý: krémy v drogeriích se vyrábí z derivátů ropy. V ropě má původ třeba i obyčejná vazelína. Když si proto můžu vybrat, jestli na sebe budu každý den nanášet ovoněnou ropu, nebo hydratující bambucké máslo či hojivý aloe vera gel, je odpověď jasná. Těší mě, že se začíná trh plnit čerstvou domácí kosmetikou, která využívá sílu bylinek a bio přísad.

Mezi specifika domácí kosmetiky bohužel patří kratší trvanlivost a vyšší požadavky na skladování. Otevřený krém mi v koupelně vydrží cca 3 měsíce; ideální je nabírat jej špachtlí, aby se zbytečně nekazil. Kosmetiku, kterou zrovna nepoužíváte, je potřeba uchovávat v lednici. Proto když si kupuji třeba krémy ve větším balení, tak si je "naporcuji" a co vím, že bych nestihla spotřebovat, to nechám v ledničce. Tím se životnost protáhe klidně i na rok a více.

Z tohoto důvodu je dobré si prodejce, nejen na Fleru, "proklepnout". Pokud nemají dostatečný odbyt i jinými prodejními kanály, tak by vám kosmetiku měli vždy umíchat čerstvou. To je i důvodem pro běžné delší dodací lhůty, často 2-3 týdny. Dále si u prodejce pohlídejte gramáž výrobku, ať nejste zklamaní z nečekaně malého balení, a výši poštovného. V případě mýdel je časté využívání předpřipravené "mýdlové hmoty", a tato mýdla pak pochopitelně přírodní nejsou. Zjistěte si, jestli nebyl k přípravě využit palmový olej a jestli jsou všechny suroviny přírodní. Když někdo do balzámu na rty kvůli hezčímu odstínu nastrouhá červenou rtěnku z drogerie, tak se celý proces domácí výroby míjí účinkem.

Osobně domácí kosmetice moc fandím a budu ráda, pokud i vás přesvědčím k jejímu vyzkoušení. Sama vzpomínám, jak jsem se k prvním objednávkám dlouho odhodlávala.

A co vy? Zkoušeli jste už domácí kosmetiku, ať už z jarmarků, nebo právě z Fleru?

7 komentářů:

  1. BOMBA ČLÁNEK! :-)
    Děkuji za tipy na kosmetiku. Vždycky na Fleru nějakou hledám, ale nějak nevím od koho a co. A většinou to zavřu s nepořízenou. Mám mastnější pleť a nějakou FUNGUJÍCÍ jílovou masku nebo lehoučký krém sháním snad už čtvrt století. Určitě se podívám.
    Není nad přírodní kosmetiku vyráběnou s láskou :-).
    DÍKY! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že článek pomohl! Pak se ozvi s dojmy. :)

      Vymazat
  2. Tak to je moc hezký článek! Hlavně ten tip na deodoranty mě naprosto nadchnul a jsem si jistá, že brzo vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejúčinnější mi přijde zinkový krémový od Mydlitta, ten fakt drží celý den. Je ale neparfémovaný a dost bělí. Nejvonavější je jednoznačně levandulový od Cedar Valley. C.V. má v nabídce nově i tuhé, ty jsem ještě nezkoušela, ale i ty krémy jsou fajn, jen je jejich nanášení zpočátku trochu nezvyk.

      Vymazat
  3. Tímhle článkem jsi mi udělala velkou radost, už dlouho se totiž chystám nějakou kosmetiku z Fleru vyzkoušet.

    Dělám si zálusk hlavně na deodoranty od Biorythme, protože právě deodorant je jediným "nebio" a na zvířatech testovaným kosmetickým přípravkem v mém kosmetickém arzenálu, těch přírodních už jsem vyzkoušela mraky (Alverde, Urtekram, atd. atd.), ale nevyhovovaly mi, takže se vždycky vrátím k Isaně z Rossmanna, ale asi je načase to změnit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna Biorythme prodává v Brně v Placestore na Moravském náměstí, takže ani není potřeba objednávat online. Také na ně mám spadeno, líbí se mi, že jsou tuhé a tedy vhodnější na cestování. Z klasicky prodáváných přírodních deodorantů mi vyhovuje značka Speick, ale v ČR ji moc neprodávají. Alverde i u mě pohořel na celé čáře.

      Vymazat
  4. Přírodní kosmetika je nejlepší :-) . Já jinou nepoužívám. Při jejím výběru se koukám na složení, aby neobsahovala alkohol a parafín. Ty moje pokožka zrovna nepotřebuje :-D . V poslední době jsem si hodně oblíbila CBD olej , který si nanáším na bradu, kde se mi dřív hodně dělalo akné a od té doby, co se mažu konopným olejem, tak mám klid :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!