úterý 5. prosince 2017

Čajové ochutnávky III

První zasněžené dny vnímám jako ideální okamžik na představení dalších čajových úlovků.

  • La merced maté
  • Legends of Tea
  • černý čaj s vanilkou ze Seychel
  • Bercoff - zeleninový Veggie čaj 


Maté La Merced 

Jihoamerickému bylinnému nápoji yerba maté jsem podlehla již před lety. Vyrábí se z nadrcených lístků cesmíny paraguajské a v Argentině se s ním setkáte na každém rohu. Ačkoliv dávám přednost tradičnímu servírování sypaného maté do vydlabané tykve kalabasy, ze které se nápoj popíjí pomocí kovového či bambusového brčka, tzv. bombilly (viz fotka nahoře), občas praktická stránka převáží a já zatoužím po maté v konvenčním pytlíku. 

La Merced je rodinná argentinská firma, která se zaměřuje jen a pouze na maté. Jejich čaje seženete v čajových obchodech běžně i u nás, a to jak v sypané, tak v pytlíkové podobě; nabízejí dokonce i několik příchutí, lišící se intenzitou pražení nebo přidaným aromatem. Já mám ráda maté co nejčistší, takže jsem sáhla po original maté. Krabička s 20 sáčky se cenově pohybovala kolem 80-100 Kč.

Musím říct, že maté splnilo mé očekávání, a snad bych ani nerozeznala, že nejde o sypaný čaj. Správně voní, je chutné, dostatečně výrazné a nehořkne, pokud jej tedy nezalijete příliš vroucí vodou (na maté je ideálních 70-80°C). Jeden pytlík hravě zvládne i půllitrový hrnek. Ráda si je koupím znovu.

(Hrneček na fotce byl vánoční dárek od kamarádky. 😊)


Legends of Tea

Legends of Tea jsou čaje, které mě svým nápaditým balením zaujaly na první pohled. Připomíná totiž zapečetěnou knihu, kterou musíte otevřít, abyste se k čajíku dostali. Zatímco na levé straně si po otevření můžete přečíst příběh vámi zvolené příchutě, na pravé je vložená čajová pyramida v silonovém sáčku.

Legends of Tea

Do rukou se mi dostaly hned 4 příchutě: černé čaje Nature's Gold Ceylon a kořeněný Smuggler's Secret, zelený Green Festival a jasmínový Oriental BlossomLegends je nizozemská značka, a vzhledem k tomu, že Holanďani mají obecně čaje velmi dobré, byla jsem na ně dost natěšená. O to více mě zklamalo, že byly chuťově srovnatelné s nejobyčejnějšími pytlíkovými čaji z diskontu.

Green Festival

Čaje prakticky nevoněly a i chuťově byly pytlíčky velmi mdlé, a to ačkoliv jsem dodržela doporučený objem vody a zalévala jen 0,3 litru. Lístky v pytlíku se mi zdály být dost nadrcené, ale nijak zásadně, tak to odhaduji spíše na problém stáří či špatného skladování. Čaje nejspíš navlhly, čemuž papírová krabička nemohla zabránit. Nejvíce mi chutnal jasmínový čaj, který byl docela svěží a zachoval si aspoň část jasmínové vůně, ale ani po něm bych nesáhla podruhé. Inu, nemůže být pokaždé posvícení...


Černý čaj s vanilkou - Seychelles Trading Company

Tento pytlík (co pytlík, pytel!) černého sypaného čaje, dovezeného až ze Seychel, mi udělal obrovskou radost. Balení obsahuje 50 g čaje, měla jsem jej na cca 4 litry čaje.

Po otevření přišlo zklamání. Balení obsahovalo ten nejjemněji nadrcený čaj, což nikdy nevěstí nic dobrého. Na druhou stranu ale nepřipomínal ani úplný čajový prach, tzv. dust, což je odpad z výroby. Snad všechny africké čaje, které se ke mně dostaly, byly nadrcené stejně, a tak je to možná nějaké tradiční místní zpracování? Čaj byl každopádně tak jemný, až propadával sítkem.

Chuť byla sama o sobě dost plochá, ale na druhou stranu, africké černé čaje mi málokdy opravdu chutnají; vhodné klima k pěstování má snad jen Keňa. Vanilku jsem zlehka ucítila až během přípravy, a kdyby nebyla uvedená na balení, vůbec by mě ji nenapadlo v čaji hledat.

Snažila jsem se o seychelském čaji dohledat více informací. Zaujalo mě, že výrobna čaje v Mahé je oblíbenou turistickou atrakcí, kam se pořádají exkurze. Také jsem vyčetla, že se seychelský čaj pije po britském způsobu s mlékem, a rozhodla se, že tuto přípravu, pro mě dosti netradiční, vyzkouším.

Seychelles Vanilla tea

Nebudu vás napínat - byla jsem mile překvapená. Čaj se jako zázrakem rozvoněl, chuťově rozvinul a nakonec jsem ucítila i onu vanilku. Jedním slovem dobrota. Jsem ráda, že jsem to po klasické přípravě nevzdala a snažila se k přípravě neznámého čaje dohledat více.

příprava s mlékem


Klember Bercoff - Veggie Tea

Vždy mám radost, když se mi do ochutnávek dostane nějaká česká nebo slovenská značka. A tentokrát jde o vskutku netradiční kousek - zeleninový čaj! Slané čaje jsem už představovala od americké značky Numi (článek zde), a tak jsem byla velmi zvědavá, jestli bude slovenská variace chuťově srovnatelná s Numi Savory Tea, které mi velice zachutnaly.

Bercoff Veggie tea
Čaj hned po vybalení začal intenzivně vonět po sušených rajčatech, což moji zvědavost dost nabudilo. Veggie Tea se louhuje se déle než klasický čaj, nechávala jsem jej v hrnku cca 8-10 min. Co se chuti týče, kupodivu je dost sladká. V čaji je cítit spíše jablko a ibišek, naopak rajčata a bazalka z přebalu jsou jen jemnými tóny na pozadí. Čaj bych vyhodnotila jako příjemnou alternativu ovocných čajů. Není tolik kyselý a fádní jako sáčkové ovocné čaje, zároveň se však nemusíte bát zeleninové polévky. Zatímco Numi Savory Tea byly opravdu slané a po bylinkách a koření voněly i chutnaly dost výrazně, Veggie Tea se mi zdá být svojí chutí bližší běžnému českému spotřebiteli.

Dle webovek Klember nabízí Veggie Tea ještě v dalších 3 příchutích: mrkvový, řepový a okurkový. Zvlášť na tu okurku bych byla dost zvědavá, moc si ji totiž v čaji nedokážu představit. Rajče s bazalkou ale ode mě mají zelenou.

Jaký čaj si přes zimu nejraději dopřáváte vy?

(Mám nachystané materiály na další dva čajové články; až se trochu bojím, že přes zimu nebudu psát o ničem jiném.)

8 komentářů:

  1. Zeleninové čaje? :-O :-O Nestačím valit oči! :-D Ten hrníček je naprosto úžasný! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, zrovna ten Bercoff Veggie až tak zeleninový není, když má jako základ jablko. :)) A díky za pochvalu hrnku. Byl to moc milý dárek.

      Vymazat
  2. Ten hrníček je krásnýý! :) Miluju hrníčky! :D Jinak čaje mě zaujaly, ale ten zeleninový? :D to si nedovedu představit :D... já miluju černý a zelený čaje:)
    https://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla ze zeleninových čajů taky v prvé chvíli překvapená. Teď se s nimi ale roztrhl pytel, tak už mi to jako taková vzácnost nepřijde.

      Zelený čaj mám nejraději, v tom se shodneme. :)

      Vymazat
  3. Líbí se mi, jak barvitě to popisuješ :-). Zeleninový čaj mě teda, přiznám se, vyděsil :D. Ale když si můžeme louhovat kytky, kůru a ovoce, proč ne i ostatní rostliny? :D
    A podle toho, co píšeš, jsem dostala nehoráznou chuť na ten vanilkový. SAKRA :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černý čaj s vanilkou je moje oblíbená příchuť. Ale jestli někdy narazíš na černý s karamelem, tak to je moje naprostá srdcovka. Bohužel zatím vím jen o jedné nizozemské značce, co jej prodává - a ne u nás. :(

      Úžasný je i Hyson Nut Magic, o kterém jsem psala ještě na starém blogu. Ten se prodává i v ČR, a je s oříšky a vanilkou. Takže jestli toužíš po nějakém černém s vanilkou, tak doporučuji!

      Vymazat
  4. Jů, tak děkuju za tipy, rozhodně některé z nich zkusím. A zeleninový čaj je pro mě novinka. Jen nevím, jestli bych měla odvahu ho zkusit. Ale třeba se k tomu jednou dopracuju! :-D Já sama jsem totiž ještě nedávno byla hodně velká "čajová konzerva". Čajový odpad z pytlíků jsem se tedy odnaučila pít už docela dávno, ale netroufla jsem si na nic jiného, než sypané ovocné, kopřivu a pár jiných bylinek, které jsem užívala pro léčebné účely. Měla jsem totiž zakódované, že černý čaj se rovná fuj fuj, zelený se rovná hořký fuj fuj, a tak dále. Až nedávno se mi dostal do ruky čaj od firmy Sonnentor. Jejich výrobky jsou sice drahé, ale velice kvalitní. A protože já mám nejradši čaje, které chutnají a léčí zároveň, jsem v sedmém nebi, doslova. Netušila jsem, že takový černý čaj může být vlastně dobrý. A zjistila jsem to jen díky tomu, že jsem letos dostala čajový adventní kalendář. O kterém shodou náhod chystám článek. :-D Takže hádám, že se mé čajové hranice brzy posunou ještě dál a troufnu si třeba i na čaje s mlékem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sonnentor adventní kalendář mám doma taky, jen do ochutnávek se mi už nevlezl. :D Mám podobné ochutnávací sady velmi ráda. Souhlasím, že Sonnentor má velmi kvalitní čaje, navíc vše v bio kvalitě. Je super, že sis k čaji nakonec našla cestu!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!