pondělí 25. prosince 2017

Klobouk, baret, bekovka?

Zatímco šálami se to v obchodech jen hemží, elegantní čepici, co nebude vypadat jako kulich na lyže, aby člověk pohledal.

Před Vánocemi mi to nedalo a i přes svůj odpor k přeplněným nákupním centrům jsem šla okouknout nabídku zimních pokrývek hlavy. Ačkoliv byly obchody nacpané zimními doplňky, pro sebe jsem nic elegantního ke kabátu neobjevila. Náladu jsem si spravila až sepsáním této drobné zimní inspirace. Snad se bude hodit i vám, zvlášť, pokud se řadíte do skupiny žen, kterým "čepice nesluší". 


Klobouk

Nejelegantnější pokrývkou hlavy, kterou si můžete vzít třeba do divadla, je klobouk. Ty zimní jsou obvykle vyrobené plstěním z vlny, se zakulacenou krempou, aby vám klobouk neodnesl první větší poryv větru.

Ačkoliv mám klobouky velmi ráda, nosím je spíše na podzim a na jaře. Přeci jen nejsou moc praktické. Ani klobouk určený přímo na zimní období pořádně nezakryje uši a při větru bude mít tendence odlétnout. Na Pinterestu jsem však našla několik obrázků klobouků, o kterých bych minimálně zauvažovala. A co vy, preferujete "lady" klobouky s širokou krempou, nebo spíše úzké cloché kloboučky à la 30. léta?

vlevo: PrettyDesigns, vpravo: Womenballcaps

Baret

Historie slavného módního doplňku se začala psát už za dob Římanů a Etrusků, od kterých jej převzali severošpanělští Baskové. Začátkem 19. století se barety masově rozšířily přes Francii do celého světa, přičemž nošeny byly hlavně dělnickou třídou (klasická rádiovka). Ve 20. letech 20. století už se jednalo o módní výkřik, součást sportovního úboru a zároveň barety začala využívat i armáda.

Dnešní zimní barety jsou nejen ty s tradiční "anténkou", ale i v různých jiných střihových variacích, třeba jako na obrázku vlevo. Já na baret nemám ten správný tvar obličeje, ale o to raději jej vidím na ostatních. Baret seženete prakticky všude - C&A, Reserved, New Yorker... Pořád doufám, že jednou objevím taky nějaký, který mi bude sedět.

Pokud hledáte inspiraci, jak baret nosit, mrkněte k Rebecce z Aclotheshorse.
A pokud sháníte baret v konkrétní barvě, doporučuji Tonak.

vlevo: Aliexpress, vpravo: Aclotheshorse
zdroj fotky baretu s mašlí z úvodu: Etsy

Alternativou ke klasickému plstěnému baretu jsou civilnější háčkované a pletené barety.

vlevo GlobalRakuten, vpravo BuyHatHats


Bekovka

Původně pánská čepice v různých provedeních, někdy à la tradiční "newsboy" naducaná čepice s knoflíkem nahoře, jindy připomínající spíše vojensky laděnou kšiltovku. Materiálům a střihovým variacím se meze nekladou. Pěkné měly letos v nabídce třeba H&M nebo Camaieu.

Já jsem si zimní dámské bekovky (někdy nazývané též leninky) velmi oblíbila. Jednak mi sedí střihově, druhak jsou velmi praktické - díky drobnému kšiltu mi nesněží ani neprší na obličej, většinou i ochrání uši. Škoda, že je vídám hlavně na babičkách.

newsboy nalevo od Blarney, military čepice napravo AtelierDoré

Čelenky

Pletené nebo háčkované, elegantní, huňaté. Obchody jsou jich plné...

vlevo Threebirdnest, vpravo Letowholesale
A tyhle čelenko-šátky nosily na hlavě naše prababičky v polovině 50. let. Asi bych neodolala. :)

zdroj

Klapky na uši

Alternativa k čepici či klobouku jsou i klapky na uši, tzv. ear muffs. Už jsem viděla i klapky se zabudovanými sluchátky. Velmi se mi líbí i pánská varianta, decentní a ke kabátu rozhodně slušivější než kulich. Až mě mrzí, že se tento trend v Česku ještě nechytl a klapky nosí vesměs jen mladé slečny.

vlevo Macy's, vpravo g02

Ruská zima

Kožešinové retro čepice à la Mrazík se zase vrátily do módy. Ty v řetězcích naštěstí nejsou vyrobené z pravých kožešin, ale umělých. Pamatuji si, jak podobnou nosila moje babička; kupodivu však nejsou k zahození ani u mladší generace. Pokud vám teda nebude vadit, že si vás budou plést s Ruskou.

vlevo CognacAndCoffee, vpravo FabulousFurs

Já jsem si v našich obchodech nevybrala. Když už mi padl do oka střih, neměli vhodnou barvu nebo velikost. Proto doufám, že po Novém roce budu úspěšnější. Nejvyšší počet bodů dostala chlupatá čepice s bambulí z Reserved, ale obří ear muffy se drží hned za ní. Být hnědé, tak je hned beru! 😀

Reserved, H&M

A jaké mám doporučení k výběru? Zkoušet, zkoušet, zkoušet! Stačí trochu změnit střih, materiál nebo i jen barvu a čepice vypadá na hlavě úplně jinak. Čepice, klobouky atd. jsou tedy jedna z mála věcí, kterou bych si určitě neobjednávala online.

Co nosíte v zimě na hlavě vy?
Nebo se držíte hesla, že pro krásu se musí trpět a účes si čepicí nekazíte? :)

21 komentářů:

  1. Když jsem rozklikávala tenhle článek, tak jsem si pro sebe říkala, že si ho přečtu, ale mně pokrývky hlavy nesluší, takže nevím, jestli budu mít co říct... no a mám. :-D
    Myslím, že to jediné, co by mi sedlo, je klobouk z o zastiňuje obličej, protože to je přesně pro mě. :-D Nemám úplně super obličej (ne zcela symetrický, navíc bohužel akné), takže spoustu věcí docela úspěšně maskuji pomocí vlasů, což právě pokrývky hlavy často zazdí.
    Jinak mám doma v šuplíku bekovku, ale vypadám v ní jako trdlo. Naopak se mi hodně líbí ty čelenky, ale to jsme při zkoušení v obchodě s maměnkou shodly, že není úplně to pravé ořechové pro mě. Hrozně závidím těm, kterým to sluší.
    Takže momentálně jsem odkázaná na čepici. Není to kulich, ale taková pěknější pletená, ta bych dokonce řekla, že mi docela sluší. Což je u mě co říct. Jen je pitomé, že i po krátkém nošení vlasy ztratí na objemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme to podobně. Buclatý "žgraňatý" obličej, který při běžném provozu vlasy dorovnají. Jakmile však nasadím cokoliv, co mi hřívu připlácne k hlavě, tak se ty široké tvářičky pěkně zdůrazní... Naštěstí už vím, co mi zhruba sluší, a čepice neztrácím, takže mi vždy vydrží dlouho.

      Vymazat
  2. Baret mám osobně spojený hlavně s Francií, přesně tak si představím Francouzsku - v baretu. Bekovku mám zase spojenou s Oliverem Twistem, ač jsem tu knihu vůbec nečetla ještě :-D. Zvláštní spojení. Já to mám asi takhle - minulý rok jsem si kupovala za sezónu tři čepice a všechny jsem nechala do týdně někde v obchoďáku zapomenuté :-D. Pak jsme si už raději další nekupovala. Letos jsem si ale objednala a už v ní chodím. Mám červenou, jelikož tam se ke mně skvěle hodí a barevně se nemlátí nijak zvlášť s žádnou mojí bundou nebo kabátem. A nosím jednoduchou, pletenou bez ozdůbek a bambule, které jsou vzadu volnější a přepadávají. Důvod je jednoduchý, potřebuju něco, přes co můžu nosit velká sluchátka (pecky nenosím). Přesně u takových mám pocit, že jdou ke mně tvarově nejlépe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám jednu čepici 3 roky a druhou dobrých 7, za tu jsem právě byla hledat náhradu.

      Oliver Twist je dobrá asociace. V tomto období nosili bekovky právě dělníci, včetně malého Olivera. Jednu dobu jsem v zimě k bekovce nosila manšestrové kraťasy s teplými punčocháči, nízké kotníkové boty a vlněné návleky na lýtka, právě abych co nejvíce dosáhla vzhledu 19. století. Škoda, že se nedochovaly fotky. :D

      Vymazat
    2. A tak bych i ráda viděla takové fotky :-). Občas něco podobného vidím na někom v módním časopise a líbí se mi to. K tobě ro určitě musí jít! :-)

      Vymazat
  3. Mně se dámské klobouky obecně hrozně líbí. A kdyby se nosily cylindry a buřinky, tak bych je nosila, protože to úplně žeru :D. Ale realita je taková, že na hlavě mám většinou jenom vlasy a v největším mrazu sportovní čepici, kterou nenávidím.

    Ale moc se mi líbí barety, jenom jsem ještě asi nenašla ideální barvu, kterou bych chtěla nosit. A navíc k tomu nemám zbytek oblečení. Protože k mojí zimní bundě by baret vypadal asi směšně... Ale hodlám na tom zapracovat!
    (Co se mi asi nikdy nebude líbit, jsou ty obrovský chundelatý čepice a čepice alá beranice... Nevím proč... Připadá mi to moc... ruský :D?).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beranice a ušanky jsou úžasně praktické, pokud je tedy -10°C. Když je o 20 stupňů více, podobně jako na letošní Vánoce, tak v nich musí být hrozné vedro.

      Buřinky nosí jen v mém okolí 3 slečny, takže v klidu do toho! :)

      Vymazat
  4. Mně se hrozně líbí klapky na uši a barety, ale bohužel momentálně ani jedno nemám :( jinak si vybírám decentní čepice s bambulemi a troufám si říci, že mi i celkem sluší :) :D

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šťastný člověk, kterém sluší čepice! :) Já svoje kulichy nosím jen do hor.

      Vymazat
  5. Podle toho, jak tu koukám, mám bekovku, ale ani jsem nevěděla, že se tomu tak říká. :D Byla to jediná čepice, která mi nepřišla, že by na mě vypadala děsně, jinak klasické kulichy se mi na mě nelíbily.
    V létě s tím problém nemám, to nosím klobouky a kšiltovky, obojí se mi na mě líbí, ale ty zimní to je horší. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bekovka, leninka... Ty české ekvivalenty jsou takové všelijaké. :) Taky nosím klobouky od jara do podzimu, ale v zimě to chce něco teplejšího.

      Vymazat
  6. Bekovky jsou hrozně super:) miluji všechno oblečení, co bylo původně pánské. Ženě vždycky dodá takový ten švih. :D
    Karelzzilla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda pánské doplňky na ozvláštnění jinak ryze dámských outfitů. Pánská čepice a k tomu elegantní kabát, to je velmi fajn kombinace i pro mě. Je super, jak si dnes každý může nosit téměř cokoliv se mu zalíbí. :)

      Vymazat
  7. Milujem klobúky, čelenky a aj tie pánske čapice. No a v poslednej dobe som si obľúbila aj baretky. :) Super článok :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Dostala jsem asi před dvěma roky pěknou čepici, krémovou, s malou bambulí a sem tam drobným lesklým čirým kamínkem. Od té doby se nestydím čepici vůbec nosit. Ale loni na to nedošlo snad ani jednou, pokud není jó zima, chodím prostovlasá, maximálně si přetáhnu kapuci bundy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže jsi stejně stále bez čepice. :D Mně je zima na uši i když jen na podzim fouká, takže od října do dubna nosím na pokrývku hlavy bez ohledu na venkovní teplotu.

      Vymazat
  9. Tento článek je ideální pro mě, protože mi čepice nesluší a ta jediná, v níž vypadám jakžtakž dobře, je ve skutečnosti háčkovaný baret. :D Takže se určitě nechám inspirovat a provětrám peněženku, až zase někdy vyrazím na nákupy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že článek splnil očekávání! Já plánuji provětrat peněženku už od listopadu, ale ačkoliv chodím do obchodů docela často (to je tak, když člověk pracuje hned u Vaňkovky :D), tak mi ještě do oka nic nepadlo.

      Jsem ráda, Vendy, že jsi zpátky! :)

      Vymazat
  10. Nosím kulich, každopádně pokud hledáš vhodný klobouk na podzim a zimu - zkus obchod s klobouky v Alfa pasáži nebo v Omeze. Na léto mám klobouk a od tety mám kožešinovou "ruskou" čepici (spolu s nákrčníkem), které nosila v 70. letech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip na obchody! Klobouky jsem sice docela vybavená, ale třeba tam objevím nějaký jiný poklad. :)

      Vymazat
  11. Teda, tobě to ale v tom klobouku sluší :) Já si nedávno pořizovala nové klobouky ze stránky anytra a musím říct, že tedy jejich výběr je opravdu super a ty ceny také nejsou k zahození. Nicméně tohle určitě není reklama, mrkni se tam, ale nemusíš. Jen jsem ti chtěl pochválit klóbrc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!