pátek 15. prosince 2017

M. Blahník v Praze

Která by si nepřála střevíčky od Manola?

Pro ty z nás, co si je jen tak nekoupí, je tu aspoň putovní výstava "The Art of Shoes", kterou hostovalo pražské Museum Kampa od letošního srpna až do poloviny listopadu. Měla jsem štěstí, stihla jsem ji otevřenou poslední víkend, než byla přesunuta do Madridu.

Expozice oslavuje 45 let působení slavného návrháře představením toho nejlepšího z celé Manolovy tvorby - 212 párů bot z jeho soukromé sbírky a několika desítek návrhů a výkresů. V České republice Manolo vystavoval úplně poprvé, vernisáž dokonce i osobně zahajoval.

Manolo Blahník se narodil roku 1943 na Kanárských ostrovech španělské matce a českému otci. Vystudoval umění v Paříži a stal se divadelním výtvarníkem. V 70. letech se začal věnovat návrhářství obuvi, zprvu pánské, posléze dámské, k čemuž jej nasměrovala Diana Vreeland, pozdější šéfredaktorka Vogue. Mezi veřejností Manola nejvíce proslavil seriál Sex ve městě, kde obouval Carrie.

ikonické svatební boty Carrie - zdroj
U Blahníka je zajímavé, že si všechny modely nejenže dosud navrhuje sám, ale sám si tvoří i prototypy a dohlíží také na následnou výrobu bot v Itálii. Ačkoliv je jeho tvorba povýšena na čisté umění, stále se dle svých slov maximálně snaží, aby byly boty dobře vyvážené a dalo se v nich pohodlně chodit. I když u některých vystavovaných modelů si to nedokážu dost dobře představit, jelikož se Manolo zaměřuje hlavně na vysoké a atypicky řešené podpatky.

Manolova tvorba je excentrická, využívá barev a pro botky netradičních motivů. V rané tvorbě byly například velmi časté florální motivy, v modelu nalevo níže je dokonce schovaná ještěrka. :)

M. Blahnik - raná tvorba

Zde můžete vidět, z kolika dílů se jedna lodička skládá. Jde o prototyp modelu Josefa, věnovaný architektce Zahě Hadid. Elegantní, nápadité a přitom nositelné i do civilu.

Josefa

Manolo zdůrazňuje důležitost správně vybraného jména, které dotváří celkový efekt modelu. Střevíčky níže se jmenují třebas Goya (okrová saténová bota s hedvábným zdobením), Paisley (růžovo-zelené s činčilou), Morfia (vínová botka se zlatým šněrováním a kožešinou) nebo Giacinto (saténová zelená bota). Ačkoliv jsou od sebe tyto konkrétní modely vzdálené i 20 let, je vidět, že má Manolova tvorba stále stejný rukopis - úzké špice, barvy a výrazné zdobení.

Manolo Blahnik
Nejvíce se mi líbila část věnovaná filmu Marie Antoinetta z roku 2006. Manolo zde navrhoval střevíčky pro hlavní představitelku francouzské královny Kirsten Dunst. Kolekce Gala čítá 21 párů bot inspirovaných 18. stoletím, které Blahníkovi přinesly Oscara za kostýmní design. Vystavené byly i šaty z filmu.

kolekce Gala
Do Musea Kampa jsem se vydala den před uzavřením výstavy, navíc v sobotu odpoledne. Muzeum bylo neskutečně narvané a v neustálém narážení do ostatních návštěvníků se umělecké dojmy vstřebávaly špatně, což mě trochu mrzí. Zvlášť, když cena vstupenky nebyla zrovna nízká (studentské 200, plné 280 Kč). I tak to však stálo za to. Manolovu tvorbu obdivuji již delší dobu, a tak jsem ráda, že jsem putovní výstavu v Praze stihla. Výstava kurátorovaná Cristinou Carrillo de Albornoz je momentálně uvedená v Madridu a v březnu ji čeká přesun do Toronta.

Jak se líbí Blahníkovy střevíčky vám?

7 komentářů:

  1. Jé, o té výstavě mluvila mamka. Nejdřív měla jet s kámoškou, pak z toho sešlo, se mnou to neklaplo... ale vypadá to hezky. Radši jí to ani nebudu přeposílat, ať ji to nemrzí. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych jela do Prahy jen kvůli výstavě, tak budu zklamaná. Ač mám Museum Kampa ráda, prostory byly pro podobnou výstavu nedostačující, což mi dost kazilo celkový dojem. Tím spíše, že se u této výstavy očekávala velká návštěvnost.

      Vymazat
  2. No tak u některých těch jeho bot si vůbec nedokážu představit, jak by jako měly být pohodlné. :-D A to ani v rámci možností. Protože se mi láme noha už jen při pohledu na ně. :-D A to jsem zjistila, že jsem na podpatky docela talent. Ale co já vím, třeba kdybych si ty boty obula, zázračně bych byla schopná skákat jako laňka... což se mi teda v životě nepoštěstí. Jinak Manolu znám právě díky tomu seriálu, ale pamatuju si, jak jsem si říkala, že se mi ty boty hrozně nelíbí. S odstupem času mi ale naopak přijdou docela hezké, i když nosit bych je nemohla, stejně jako ostatní boty tohoto typu, tedy s hodně vysokým podpatkem a bez pásky přes nárt.
    Výstava vypadá fakt pěkně, dokonce myslím, že tam byla moje babička, tak se zkusím poptat na dojmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé modely byly vcelku nositelné - mokasíny, klasické lodičky, sandálky se zavazováním... Já ale mít podobné boty, tak je mám doma vystavené ve vitríně a chodím se na ně jen zbožně koukat. :D

      Vymazat
    2. Chápu, měla bych to úplně stejně. :-D

      Vymazat
  3. Páni, tak tahle výstava mi úplně unikla :( Ale vypadá to moc krásně, díky alespoň za tohle zprostředkování dojmů a moc pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude zase jiná výstava. :) Moc děkuji! Na výstavě se dost špatně fotilo; bohužel ty skleněné průhledné vitríny nejsou na focení zrovna vděčné.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!