neděle 21. ledna 2018

Čtenářská výzva 2017

Projekt Čtenářské výzvy sleduji od samého začátku. Cílem je přečíst každý rok alespoň dvě desítky knih a splnit tak 20 menších questů.

Ačkoliv na Databázi knih nejsem registrovaná, výzva mi přijde skvělá i pro méně aktivní čtenáře jako jsem já, co nesledují novinky ani knížky nijak zvlášť nekomentují. Moje většinová četba jsou odborné články a skripta do školy; času na beletrii moc nezbývá. Přesto jsem byla koncem roku překvapená, kolik úkolů z Výzvy 2017 se mi podařilo splnit. Brala jsem ji dost ležérně, jen občas mrkla na zadání a srovnala jej s čekajícími knihami v mé knihovničce.

Vzhledem k tomu, že samostatné recenze budou koncem roku nejdříve, protože prvně musím dohnat to děsivé zpoždění z předloňska, pokusím se vás na loni přečtené knížky nalákat aspoň tímto způsobem.

1. Kniha, která je starší než čtenář
Jane Austen - Pýcha a předsudek

Nejklasičtější ze všech klasických románů. Dílko poprvé vydané roku 1813, přesto však aktuální, vtipné a hravé. Zatoužíte-li po lehkém závanu konverzačních komedií 19. století, Austenové budete hledat konkurenci jen těžko.

2. Kniha, která je autorovou prvotinou
Erica Bauermeister - Škola milostných chutí

Současná novela o životě, lásce, vaření a o tom, jak se vše místy prolévá dohromady. Velmi příjemné, odpočinkové čtení.

3. Kniha, která má na Databázi méně než 500 hodnocení
Eleonora Dujková roz. Bubna-Litic - Vzpomínání

Autobiografie české šlechtičny, která se narodila do těžké doby. Kniha Vzpomínání byla původně věnovaná jen jejím dětem a vnoučatům, nakonec se ji však podařilo vydat pro širokou veřejnost. Na Databázi má pouhých 7 hodnocení, tak šup si ji přečíst.

4. Kniha, odehrávající se v budoucnosti
nesplněno

Zde je demonstrován můj vztah k sci-fi. 😁

5. Kniha od severského autora

nesplněno

Od mamky mám už od léta zapůjčenou Analfabetku od J. Jonassona, ale nestihla jsem ji dočíst.

6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze
Ota Pavel - Smrt krásných srnců

Tak nevím, zda můžu tuto povídkovou sbírku počítat, jelikož většina děje se odehrává na Křivoklátsku, ale pokud si dobře vzpomínám, tak i Praha několikrát zmiňována byla. Otu Pavla jsem si oblíbila a tato konkrétní sbírka je moje nejoblíbenější.

7. Kniha od držitele Pulitzerovy ceny
nesplněno

Steinbecka mám doma, ale loni na něj nenastal ten správný okamžik. A zrovna před týdnem jsem si koupila Sofiinu volbu od W. Styrona, tak na tu nejspíš dojde dříve.

8. Oblíbená kniha rodičů, prarodičů
Betty MacDonald - Kdokoli může dělat cokoli

Milujeme Betty! Mamka, babička i já; radost děděná po generace. Obsáhlejší recenzi připravím dříve než za rok, slibuji.

9. Kniha, odehrávající se na ostrově
Mark Twain - The Adventures of Tom Sawyer

Hrozně mě fascinuje, že tato knížka o malém nezbedovi pochází už z roku 1876. Dětské problémy se zřejmě od té doby moc nezměnily. 😊 Četla jsem neupravený anglický originál a ačkoliv jsem jej měla rozečtený asi půl roku, docela mě bavil. Navíc se zhruba třetina knihy odehrává na malém ostrůvku uprostřed Mississippi, takže splněný další bod ve výzvě.

10. Kniha psaná formou deníku
C. D. Payne - Mládí v hajzlu

A dokonce hned dva díly této teenagerovské klasiky! K Payneovi se už vracet nebudu, ale jsem ráda, že jej mám konečně přečteného.

11. Kniha od autora ze sousedícího státu
Andrzej Sapkowski - Sága o zaklínači

Udělala jsem mému milému radost a zhltala všech 5 dílů slavného polského fantasy cyklu Zaklínač, který se stal předlohou pro jednu z nejznámějších počítačových her vůbec.

12. Kniha od autora z žebříčku 100 nejoblíbenějších autorů
Paulo Coelho - Alchymista

Tak už konečně došlo i na Coelha! Alchymista je snový a obsahuje přesně takovou dávku zamyšlení, aby mě bavil od začátku až do konce. Už se těším na další Coelhovy knihy. Na žebříčku autorů se drží těsně pod první dvacítkou nejoblíbenějších spisovatelů.


13. Kniha poprvé vydaná v roce 2017
Nesplněno, novinky příliš nesleduji.

14. Kniha od českého autora
Květa Legátová - Želary

České autory mám velmi ráda a čtu je hojně. Pro tuto kategorii jsem vybrala v prosinci dočtené Želary, nádherné povídkové dílo z prostředí vesnického života ve 40. letech minulého století.

15. Kniha se zvířetem v názvu
Ota Pavel - Jak jsem potkal ryby

I v této kategorii jsem si mohla vybírat z vícero knížek. Nakonec vyhrála další česká klasika.

16. Darovaná kniha
A. E. Poe - Havran a jiné básně

Útlá básnická sbírka, kterou jsem kdysi dávno dostala od své češtinářky. Četla jsem ji po letech, stále na mě však působila stejně ponuře.

17. Kniha, která má jednoslovný název
George Orwell - 1984

Bylo na čase doplnit další mezery ve vzdělání. Na maturitu jsem četla jiné knihy a pak jsem se k 1984 dlouho nemohla dostat. Jsem ráda, že se mi to konečně podařilo napravit.

18. Kniha se jménem v názvu
Gustave Flaubert - Paní Bovaryová

Francouzský realismus mám ráda, takže Paní Bovaryová byla sázka na jistotu.

19. Kniha pohádek
Roald Dahl - Karlík a továrna na čokoládu

Dahlovy knihy jsou pohlazením po duši, ať už jsou určeny pro děti nebo dospělé. Karlíka jsem si při čtení užívala stejně, jako když jsem jej četla před 15 lety poprvé.

20. Kniha, jejíž první věta je otázkou
(Ne)splněno? Zde se přiznám, že jsem začátky knih zapomněla sledovat.

nachystáno na čtení

Celkové hodnocení?  Splněno 15/20.
Pár kategorií mi bohužel zůstalo nezastoupených, ale pořád je to, alespoň pro mě, dobrý výsledek. Knihy si ráda vychutnávám, nehltám je ve velkém a čtu hlavně to, co mi kdo zrovna půjčí. Mít rok 2017 o měsíc dva více, určitě bych dočetla i Analfabetku nebo Sofiinu volbu a měla další bodíky navíc. 😊

Zběžně jsem prolétla i obsah Výzvy 2018 a bohužel to vypadá, že letos se určitě nezapojím. Kategorie jsou tentokrát velmi ostře definované, např. "kniha, kde hraje roli knihovník" nebo "kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy" (i když toto by tedy zrovna bylo velmi snadné, protože celý čtyřdílný historický cyklus Boudica od Mandy Scottové mám doma, ha). 

Zkrátka, mám při čtení jiné priority, než se honit za splněnými questy. Výzva 2017 ale byla moc fajn, protože témata byla poměrně volně zadaná a ledacos jsem tak splnila i bez vlastního záměru. 

Jak jste na tom vy, s výzvami knižními i jinými? Slouží alespoň jako inspirace, nebo vás míjí?

Zdroj: http://rebarbora.pise.cz/665-ctenarska-vyzva-2017.html

10 komentářů:

  1. Mě se tyhle výzvy ohromě líbí, ale vzhledem k tomu, jak to se mnou vždycky potom dopadá se už do žádné radši zapojovat nebudu. :D A myslím, že ani šest měsíců v roce navíc by mi nepomohlo... :'D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by i ten jeden měsíc pomohl, u Analfabetky už dočítám poslední stránky, jupí jej. Osobně jakoukoliv dlouhodobější výzvu chápu jako další závazek a zbytečné závazky obecně nemám ráda. Tato však byla fajn, jednotlivé body se plnily samy. :)

      Vymazat
  2. To jsi dobrá, že jsi jich zvládla přečíst tolik z výzvy. :)
    Já se do toho nepouštím, kolikrát přečtu třeba jen těch 20 knih a to jsem ráda, když si můžu číst podle svého. :D
    A vůbec ty výzvy celkově nedělám, jedinou, co jsem vzala na milost je 101/1001 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně právě 101/1001 přišla dost náročná jak na vymýšlení, tak na realizaci a vlastně i evidenci cílů (a nutnost k nim sepisovat články). Za tři roky se toho navíc v životě hodně změní a priority pak mohou být úplně jiné.

      Většina knih, které jsem za 2017 přečetla, šly napasovat do některého z bodů výzvy; k většině bodů jsem měla dokonce knížek několik a mohla si vybírat, kterou uvedu, nebo šla jedna kniha uvést k vícero bodům (typicky k tomu prvnímu nebo k českým autorům).

      Vymazat
  3. Výzva je dost zajímavá!:) Já měla Smrt krásných srnců a Poeho k četbě k maturitě! :D A Poeho jsem četla minulý rok, ale pýchu a předsudek si chci určitě přečíst. Já jednu dobu četla hrozně moc, ale teď moc není čas, ale chci se k tomu zas vrátit :)

    www.shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Otu Pavla při maturitě nějak přeskočila, zato jsem tam měla dva Hrabaly. Ti se mi taky oba moc líbili a Ostře sledované vlaky jsem si dokonce i vytáhla. :)

      První roky na vysoké jsem nečetla prakticky nic jiného, než jen skripta. Teď něco málo načtu díky častým přesunům Praha-Brno a díky Kindlu, ale pořád to není žádná sláva. Už se těším, až budu mít dostudováno a budu zase moci číst jako dříve.

      Vymazat
  4. K 1984 (ještě, že je to číslovkou, jinak by to nebyl jednoslovný název :-D) jsem se taky dostala až loni, stejně tak k Sofiině volbě, ale stálo to za to. Miluju hrubé romány! 1984 v Ostravě teď hrají i v divadle a je to prý pořádné psycho, jít po představení spát. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na 1984 bych si do divadla zašla hned, musí to být pecka. Já pořád vzpomínám na Petrolejové lampy v NdB, ach.

      Jo, říkala jsem si, zda je 1984 stále jednoslovný název, nebo zda se číslovky vnímají jinak. :D

      Vymazat
  5. Nejradši si vytvářím vlastní knižní výzvy, ne příliš úzce specifikované, tak například letos jsem si dala za cíl přečíst aspoň 50 knih v angličtině, chci víc číst knihy v originálním vydání. :-) Jestli se ti líbilo 1984, zkus mrknout na stejnojmenný film natočený v roce 1984, kniha je sice lepší, ale film též stojí za to. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na čtení v angličtině nemám příliš náladu, čtu v angličtině hodně odborných článků a knihy na domácí čtení si pak vybírám schválně takové, abych si u nich co nejvíce odpočinula. Navíc myslím, že čtení v češtině lépe rozvíjí slovní zásobu pro diskuze. Anglicky čtu občas taky, francouzsky též, ale pořád u mě převažuje to české čtení. :)

      Díky za tip na film! Ještě jsem jej neviděla.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!