neděle 11. února 2018

Albertinum Dresden

Třípatrová galerie Albertinum, chlubící se jednou z největších sbírek moderního umění v Německu, často bývá neprávem zastíněná komplexem drážďanských galerií Zwinger.

To je ale škoda, protože i Albertinum rozhodně má co nabídnout. Galerie se nachází v historickém centru Drážďan na Brühlově terase. V rozlehlé novorenesanční budově naleznete velkou kolekci soch a plastik a sbírku Neue Meister, což je obrazárna zaměřená na období od 2. poloviny 19. století do současnosti.

Prohlídku drážďanského Albertina (neplést s vídeňskou Albertinou) jsme spojili s návštěvou vánočních trhů v prosinci 2017. Překvapilo mě, že v sobotu dopoledne v galerii téměř nikdo nebyl. Vstupné přitom bylo příznivé, plné 10 €, studentské ještě nižší. V ceně byl zahrnutý i audioguide, který na prohlídku určitě doporučuji.

Jako první jsme se vydali do Haly plastik, umístěné v přízemí. Zajímavé byly klasické mramorové sochy dvojice sochařů Augusta Rodina (1840-1917) a Constantina Meuniera (1831-1905). Zatímco Rodin vycházel z antiky, Meunier se zaměřoval na sociálně kritické plastiky, na kterých vyobrazoval  dělnickou třídu.

A. Rodin

Mile mě překvapilo moderní umění, které obvykle tolik nevyhledávám. Jak na vás působí třeba "Věznitel duší", shluk námořních lan a záchranných kruhů od současné německé umělkyně Birgit Dieker?

B. Dieker - Captor of Souls

První patro je částečně věnované stálým expozicím z cyklu Neue Meister, Nových mistrů, a částečně příležitostným výstavám. My se trefili na výstavu německého malíře Carla Lohseho (1895-1965). Jeho dílo tvoří barevné expresionistické obrazy z 20. let a pozdější práce ovlivněné socialistickou propagandou, kde znázorňoval výjevy z dělnického prostředí. Lohseho jsem si z dřívějška nepamatovala, zejména jeho rané dílo plné barev mě ale velmi zaujalo.

C. Lohse - Port of Hamburg

Zbylá část Albertina je věnovaná tématickým vystavovacím salonkům. Najdete zde antický depozitář, německý romantismus, realismus a impresionismus, ale i několik sálů s čistě moderním uměním. Celkový fond Neue Meister obsahuje asi 3000 obrazů, přičemž vystaveno je jen něco kolem 300. Zaujal mě třeba Picasso a jeho zátiší s mísou na ovoce, mandolínou a láhví vína z roku 1924.

Picasso

Velkou radost mi udělala baletka od francouzského umělce Edgara Degase (1834-1917), jednoho z mých oblíbenců. Baletka je odlitá z bronzu podle původní voskové předlohy. V Degasově sále bylo i několik jeho impresionistických obrazů z prostředí pařížských baletních škol a dostihů.

E. Degas - Baletka

Za zmínku stojí i dívky z kmene Parau Api od Degasova současníka a průkopníka syntetismu Paula Gauguina (1848-1903). Gauguin několik let strávil na Tahiti a právě zde vznikla jeho nejznámější díla.

P.. Gauguin - Parau Api, what's new?

Z méně známých umělců Albertinum vystavuje například několik obrovských triptychů od Otta Dixe (1891-1969), který do obrazů vkládal hrůzu a brutalitu meziválečného Německa.

O. Dix
Galerie je otevřené každý den mimo pondělky od 10 do 18 hodin. Budete-li mít cestu do Drážďan, určitě stojí za návštěvu. Ve známějším Zwingeru jsem sice ještě nebyla, tak nemůžu galerie srovnat, ale Albertinum mě mile překvapilo zejména svým širokým záběrem vystavovaných děl. Prohlídka zabere cca 2-3 hodiny.

Zaujalo vás Albertinum? Chodíte rádi do galerií?

6 komentářů:

  1. Nejvíce mě zaujalo dílo od Losheho. :)

    OdpovědětVymazat
  2. U Zwingeru jsem byla, ale tady ne. Každopádně já galerie moc nemusím, na umění jsem nikdy nějak extra nebyla. A když už se mi něco líbilo, viděl jsem v tom něco úplně jiného, než to, co ostatní :D Každopádně hezké fotky.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Aničko! Já třeba galerie vyhledávám odjakživa. Mamka a babička jsou hodně umělecky založené, takže mě s sebou braly na prohlídky už jako malou holku.

      Vymazat
  3. Tak už vím, kam zajít až budu příště v Drážďanech! :)
    Karelzzilla

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc pěkně ! :) Tak doufám, že až znovu pojedem do Drážďan, že se tam stihnem podívat :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!