pátek 23. března 2018

Jurkovičova vila

Dušan Jurkovič (1868-1947) byl významným slovenským architektem, po kterém nám v Čechách zůstalo množství staveb s unikátním rukopisem. Navštívili jste třeba beskydské Pustevny? Tamější dřevostavby s bílo-červeným zdobením jsou právě Jurkovičova práce.

Jurkovičova vila v Brně je mojí oblíbenou památkou. Zatímco do známější vily Tugendhat se bez rezervace několik měsíců dopředu nedostanete, Jurkovičova vila stojí opomenutá na okraji Wilsonova lesa v klidné části Žabovřesk. Zážitek však nabízí srovnatelný.

Honosnou secesní vilu ve zdobném stylu, doplněném o folklórní prvky, postavil Dušan Jurkovič pro svoji rodinu v roce 1906. Brněnské Žabovřesky tehdy byly doslova zelená louka; Jurkovičova vila se stala první stavbou v okolí. Její venkovské ladění tak zapadalo do okolní krajiny.

dobové foto, zdroj

U příležitosti dostavby rodinné vily se přímo ve vile konala výstava Jurkovičových prací, kdy největším exponátem byla stavba samotná. Sloužila totiž nejen jako rodinné sídlo, ale zároveň i jako obchodní prezentace Jurkovičových dovedností pro budoucí klienty. Hlavním lákadlem vily se stala hala s přijímacím salonkem, zdobená vyřezávaným dřevěným obložením. Z haly vede dřevěné schodiště do horního patra, které sloužilo převážně jako Jurkovičova pracovna. Vila je šikovně řešená tak, aby byla oddělená část společenská od soukromých pokojů a ateliéru. Svého času se jednalo o jednu z nejmodernějších staveb ve městě, ve které se navíc pojila britská a vídeňská moderna se slovanskými lidovými prvky.

interiéry

Jurkovič s rodinou bydlel ve vile jen do roku 1919, kdy se odstěhovali do Bratislavy. Následující dvě desetiletí vila střídala majitele, až se jí v roce 1938 ujali Švancarovi. Během socialismu zde pohromadě žily tři rodiny; vila byla totiž klasifikovaná jako "příliš rozlehlá". V roce 2006 přešla stavba pod správu Moravské galerie, přičemž proběhla velká rekonstrukce, která přestavila interiéry vily do původního vzhledu z počátku století, takže si je teď můžeme prohlédnout i my.

fotka od Karol

Mezi další práce Dušana Jurkoviče patří mimo zmiňované Pustevny několik domů v Luhačovicích na lázeňské kolonádě, křížová cesta na Hostýně, Jiráskova chata na Náchodsku nebo třeba budova Českého pomologického ústavu. Mimo architekturu se Jurkovič věnoval i návrhům užitého umění, zejména nábytku, a národopisectví. Právě lidové umění nenásilně přenesené do tehdejší moderny se stalo Jurkovičovým hlavním poznávacím znakem.

Libušín na Pustevnách, foto zboku

Vilu jsem navštívila (už podruhé) loni v létě v doprovodu Káji. Máte-li v Brně pár hodin času, prohlídka je velmi příjemná a navíc se dá snadno spojit s procházkou po Wilsonově lese. Vilu obklopuje hezká zahrada s malou expozicí dobového venkovského bydlení. Vstupné stojí asi 100 Kč a rezervace nejsou potřeba. Více na webu Moravské galerie v Brně.

Líbí se vám Jurkovičův styl? Poznáváte některé jeho stavby?

Doufám, že vás první článek z připravované série o brněnských památkách zaujal. Brzy čekejte i nějaké tipy na výlety po okolí mého rodného města a doporučení na oblíbené podniky.

4 komentáře:

  1. Prekrásna stavba. :) Tvoj článok ma donútil vyhľadať si pár vecí a veľmi dúfam, že toto miesto niekedy navštívim. :) Super!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá krásně! Vždycky jsem ráda koukala po vilách, které stojí třeba v Poděbradech u kolonády :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  3. Má moc pěkný styl :)) Jestli pojedu někdy do Brna, tak se určitě na to mrknu :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že vás vila zaujala. Je to má oblíbená brněnská památka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!