pátek 13. dubna 2018

Blog & sociální sítě

Tentokrát drobné zamyšlení - zajímalo by mne, jak to máte se sociálními sítěmi. Využíváte pro blog Facebook? A co třeba Twitter?

Počítala jsem, kolik sociálních sítí využívám já - nejde jen o známé trio Facebook, Instagram a Twitter, ale mám i Pinterest, Snapchat a pracovní LinkedIn. Účty jsem si zakládala v době, kdy měla každá síť svoje opodstatnění, dneska už ale vnímám rozdíly jako víceméně smazané. Na Twitter lze vkládat obrázky, Instagram a Facebook ze Snapchatu okopírovaly Stories; Facebook se nově snaží konkurovat dokonce i LinkedInu za pomoci platformy Workplace.

Aktivně využívám hlavně soukromý Facebook, a to nejen jako adresář a komunikátor, ale baví mě i samotné pročítání feedu. Značnou část přátel mám totiž skrytých a sleduji jen ty, co nahrávají obsah, který je pro mě zajímavý. Na druhou stranu, blogovou fanpage nemám a ani neplánuji. Jsem přesvědčená, že podobná aktivita má opodstatnění až u blogů s rozsáhlejší čtenářskou základnou 500+. Pokud neplánujete investovat do reklamy, fanpage vám mnoho nových čtenářů nepřinese, zato však s jistotou zabijete hodně času u neustále se měnícího nastavení. Občas ale nasdílím článek na jedné z menších autorských skupin - to mi přijde jako fajn věc, když se články dostanou přímo k dalším blogerům, se kterými bychom se jinak nepoznali.

Instagram a Twitter jsou poslední dobou moje nejoblíbenější sítě. Ačkoliv zde vystupuji pod stejnou přezdívkou jako blogu, ani ony však s blogem příliš propojené nejsou. Twitter jsem si zakládala v roce 2009, abych neobtěžovala svými výkřiky na Facebooku. Dneska už jde sice přidávat i fotky a délka textu se protáhla ze 140 na 280 znaků, ale stále se jedná o totéž místo pro krátké postřehy ze života, myšlenky zábavné i vážnější, jemnou ventilaci politických názorů a rychlé sdílení zpravodajství. Mám ráda tamější komunitu, která je velmi otevřená a liberální; pro nenávistné projevy na českém Twitteru není místo.

Když jsem začínala psát tento článek, netušila jsem, že se jeho část ponese na dost smutné vlně - Cvrliky, zakladatel projektu #toleranceplno a hlavně člověk, co pomocí retweetování z Twitteru tvořil místo plné pochopení a pohody, minulý týden zemřel. Velmi ráda jsem četla zejména jeho blog, kam nechával uživatele Twitteru sepisovat své životní příběhy. Nové už nejspíš přidávány nebudou, ale i tak je tam spousta milého čtení - nakoukněte.

Přesuneme-li se k Instagramu, propojení s blogem se přímo nabízí. Ráda objevuji nová místa a je potěšující, když se můžu s jejich fotkami pochlubit, ačkoliv nejsem profi fotograf. S blogem bych Instagram propojila ráda, ale narážím na zásadní časový nesoulad. Zatímco fotky chci nasdílet pokud možno co nejaktuálněji, na články z dovolených si obvykle musíte pár týdnů až měsíců počkat, protože není v mé kapacitě je sepsat hned po příjezdu. Takže si ve výsledku i Instagram žije svým životem nezávisle na blogu. Ráda na něm sleduji další ne-profi cestovatele a dobrodruhy, obyčejné lidi se zajímavými fotkami, několik alternativních módních obchodů a samozřejmě i kamarády. Blogerky na Instagramu neřeším, to mě úplně míjí.

Mimochodem, moc nechápu oblíbenost Stories - fotek a videí, co za 24 hodin zmizí. Rozumím tomu u rodičů, co pro rodinu a kamarády postují fotky dětí, rozumím tomu i u fotek z večírků a divokých party. Ale rádoby zábavné boomerang záběry nebo několikaminutové povídání, jak se dnes kdo vyspal a co jedl? Díky, ne.


Co nám tu zbývá? Snapchat vznikl v roce 2011 jako síť na přeposílání lechtivých, opilých a jinak nevhodných fotek. Má tu výhodu, že se nic neukládá do historie, vše se po pár vteřinách nebo následující den maže, a navíc pro příjemce není možnost z něj cokoliv stahovat (na případný printscreen je protistrana upozorněna). Insta Stories a Facebook My Day tak nejsou nic než pokus Snapchat okopírovat. U Instagramu se formát uchytil, u Facebooku příliš ne. Na Erasmu byl Snapchat docela populární, tak jsem si jej před 3 lety založila, ale od té doby ho prakticky nepoužívám.

Pinterest oproti tomu využívám dost. Ukládám si fotky oblečení a bot, které mě zaujaly, abych se vyhnula ukvapeným nákupům. Když po nich toužím i po pár měsících, jdu do nich :). Pinuji i zajímavé inspirace na vybavení interiérů, vintage outfity, svatby... Zkrátka co mě na internetu zaujme. Nevýhodou Pinterestu je, že abyste si mohli prohlížet uložené obrázky někoho jiného, musíte mít sami účet.

Posledním zbývajícím je LinkedIn, profesní síť na vytváření a udržování pracovních kontaktů, která usnadňuje hledání práce nebo obchodních partnerů. Jsem jeho aktivním uživatelem, ale v souvislosti s blogem jej příliš nemá význam rozebírat.

Jak to máte vy? Máte dojem, že sociální sítě okrádají o čas? Sledujete Insta Stories, používáte i Snapchat nebo Pinterest? Sdílíte jeden příspěvek na vícero sítích pro větší dosah, nebo obsah vytváříte pro každou síť samostatně? 

A teď se přiznám, že celý tento dlouhý elaborát měl sloužit hlavně jako upozornění, že jsem změnila design blogu, protože zima už je za námi a sníh na pozadí blogu přestával být vhodný. Komu se design zobrazuje divně, zmáčkněte prosím F5. Obrázek na pozadí pochází z dq995.com; zbytek jsem si tvořila sama. Měla jsem namyšlených spoustu jarních, barevných designů, ale pak jsem se rozhodla vrátit ke svému keltskému já. :) Tak snad se mi sem budete vracet i nadále!


Voilaaa...


28 komentářů:

  1. Design se mi líbí :) Já využívám to známé trio Facebook, Instagram a Twitter, používala jsem i Snapchat, ale v poslední aktualizaci ho celkem zkazili a tak už ho nevyužívám. Stories mám ráda, mě to baví sledovat :D Takové ty povídací moc ne, ale nějaké krátké výstižné mám ráda. Já mám Fb stránku pro blog hlavně kvůli přátelům, protože jim vždy vyskočí upozornění na nový článek :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě Snapchat bavil více, dokud byl jednoduchý a nekomplikovaný. Teď už tam ale nejspíš ani nikdo z přátel nechodí. Díky za návštěvu, Leni! :)

      Vymazat
  2. Design je nádherný, zaujal mě hned jakmile jsem si tvůj blog otevřela. :)
    Facebook mám soukromý, málokdy na něj něco přidávám, spíše fotky s kamarádkou z kavárny, ale to hlavně z důvodu, že by je přidala stejně ona, kdybych jí je poslala. :D Dříve jsem ho celkem projížděla, teď sem tam mrknu na nějaké stránky nebo lidi, co mě zajímají a to je vše.
    Instagram jsem si udělala kvůli fotkám, Twitter kvůli tomu, abych psala nějaké ty informace, když jsem byla málo aktivní na blogu. Zbytek věcí šlo úplně mimo mě.
    Já začínala mít pocit, že tyhle sociální sítě okrádají o čas, proto jsem je vymazala. Snažím se internetu vyhýbat, ale někdy, když není hezky nebo ráno, když zrovna nikam nechodím, protože vařím oběd, projedu blogy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, děkuji. To mě těší, že se design líbí.

      Je fajn, že jsi na blogy úplně nezanevřela. Já na Twitter a Insta chodím hlavně ve chvílích, kdy někde čekám a nemám co na práci - typicky na kratších trasách v MHD, kde by se mi nevyplatilo vytahovat knížku. Doma mi prakticky čas "nežerou", to snad leda jen ten Facebook. :)

      Vymazat
    2. Já v MHD poslouchala písně a sledovala okolí, což mi připadá jako lepší varianta, než koukat do mobilu (i vzhledem k mým problémům s očima), takže jsem se k tomu vrátila. A začala jsem více poslouchat audioknihy, což je dobrá varianta do MHD i na kratší vzdálenosti. :)

      Vymazat
    3. Sluchátka teda v MHD nedávám. Přijdu si jimi hrozně odizolovaná od okolí - tím, že nevnímám, když na mě někdo mluví, mám pořád potřebu se otáčet a všechno kontrolovat. Navíc to hrozně vybíjí telefon. Ale to už máme každý jinak nastavené, no. :)

      Vymazat
  3. Hned si Tě přidávám na Instagram. :-)

    Já jsem neměla FB přes půl roku. (předtím) Jsem na něm neměla žádné informace, jen přátele, které znám (a to jsem si jich ještě i z těch známých spoustu smazala, abych měla jistotu, že si nikdo nic o mě nebude chtít zjišťovat) a případně s nimi komunikovala po Messengeru. Neměla jsem tam ani své jméno a i tak mi na Facebook (i mail) někdo vlezl. Nevím kdo a ani jak. Facebook jsem si smazala a víc to neřešila, ale s příchodem školy a pracovních povinností bylo nezbytné si Facebook opět založit, jelikož veškeré informace ze školy i práce jsou po FB (což mě vážně štve)... Instagram jsem si ponechala. Ten miluju. Mám tedy IG speciálně k blogu a nově jsem si založila i stránku na FB. :-) Twitter jsem měla kdysi jen chvíli, ale nechytlo mě to. Snapchat také. Pinterest mám jen jako inspiraci, ale nijak zvlášť ho nevyužívám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla nabouraný Paypal, od té doby si dávám pozor a snažím se využívat dvoufázové zabezpečení. U Googlu jsou ty neustálé notifikace sice docela otravné, ale aspoň mám pocit relativního bezpečí.

      Díky za přidání. :)

      Vymazat
  4. To je mi náhodička! Zrovna dneska jsem psala článek o sociálních sítích :D!
    Ale vidím to spíš z té negativní stránky. Jsem taky uživatel Facebooku a komunikuji přes něj, ale říkám si, že bez něj by mi bylo možná lépe. Nevím. Přemýšlím, že to všechno zruším a nechám si Twitter. Ten má pro mě alespoň trochu nějaký smysl...

    Jinak krásný design!!! To je změna! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si článek ráda přečtu! Já si bez Facebooku nedokážu představit fungování na vysoké. Všechno řešíme na studijních skupinách, nově můžeme přes FCB dokonce i klást dotazy na studijní...

      Vymazat
  5. K propagaci blogu nevyužívám nic, jinak používám FB, IG a Linkedin. Na FB hlavně sleduji různé dojemné příběhy o zachráněných zvířatech, vtipné lidi a občas se skrz FB dovím o nějaké zajímavé akci. Na IG láduju fotky, páč na FB už to nikoho nezajímá. Twitter jsem měla a nechytl mě. Ale něco na ty moje výkřiky bych potřebovala. Kolikrát se musím přemáhat, abych nedávala vše, co mě napadne, na FB.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upozornění na zajímavé akce jsou na Facebooku super, s tím musím souhlasit. Já hodně komunikuji i přes skupiny. Dříve byli Spolužáci, dneska je to FB. Domlouváme srazy s kamarády, se spolužáky si vyměňujeme podklady... Těžko hledat lepší platformu.

      S tou propagací je to asi lepší nehrotit, tím spíše, když je blog jen koníček. Kolik lidí přijde, tolik přijde. :)

      Vymazat
  6. Já jsem se vždycky považovala za takového asociála, co se sociálních sítí týče. Samozřejmě mám facebook. A to z důvodu spojení s lidmi, se kterými potřebuji řešit určitě věci (sborové zpívání, tábor, školu, atd.)a SMSky na to vhodné nejsou. Oceňuji hlavně tvorbu skupin, takže něco zásadního napíšu jednou a ne 50x. Plus teda události a školní skupinu.
    Jinak jsem si před nedávnem, tuším loni v srpnu, založila instagram. Ten zase z důvodů cestovatelských fotek, byla jsem zrovna tu dobu na tři týdny v Norsku a IG byla jednoduchá možnost, jak se ,,pochlubit" (to je blbý slovo). Fotit mě baví, ačkoli to neumím.
    Snappchat ke mně nikdy nedoplul, to samé takový whatsapp. Twitter jsem si založila tak před milionem let a nikdy jsem na něm ani nebyla..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skupiny na Facebooku jsou skvělé. Vůbec nevím, jak bych bez nich vystudovala... Whatsapp také nemám, ale myslím, že jej ani v mém okolí příliš lidí nevyužívá.

      Vymazat
  7. Mně sociální sítě ani nevadí. Místy mám pocit, že především na Instagramu a Facebooku trávím opravdu dost času, ale umím si sama přiznat, že si za to můžu sama. Nejraději mám svatou trojici Facebook, Instagram a Twitter. U všech třech už jsem si několikrát dobrovolně vyzkoušela, že bych bez toho zvládala fungovat, dá se na to zvyknout, že to člověk nemá. Nejvíc mi asi ulehčují život z pohledu redaktora. Stačí rozkliknout především FB a člověk se na jednom místě dočte miliony novinek ze světa hudby, bez toho, aby klikal všudemožně a je tak neustále v obraze. Když jsem Facebook (hlavně ten) neměla, zjišťování hudebních novinek a hledání témat, o čem psát bylo o dost komplikovanější. Dost mi to z tohoto pohledu ulehčuje práci. Vlastně já sociální sítě vidím dost kladně - můžu se díky ním docela lehce prezentovat, což je pro mě k nezaplacení :-). Já sama si uvědomuju, že občas sdílím strašné blbosti - teď je jedno jestli tam, tady nebo támhle, ale zase co... až budu chtít, promažu to :-D

    PS: Design se ti opravdu moc povedl ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, díky. :) Ani mně nevadí, když se na chvíli odpojím. Vyzkoušela jsem si to 10 dní ve Švýcarsku, kde jsem měla připojení k wifi v průměru 5 min denně, některé dny vůbec. Kupodivu mi wifi vůbec nechyběla. Telefon jsem s sebou sice nosila, ale fungoval jen jako hodinky, GPS a byl připravený na situace "co kdyby", ačkoliv volat jsem z něj kvůli ceně tarifu taky moc nemohla. Doma jsem tedy připojená prakticky pořád, ale nemám pocit, že by mě to nějak svazovalo nebo omezovalo.

      Vymazat
  8. Připojuji se, i mně se design líbí. :-)
    Osobně využívám Facebook, Instagram, Twitter jen když se mi zachce, Snapchat mám nainstalovaný, ale už jej nepoužívám.
    Co se týče Facebooku, mám jej opravdu jen jako komunikátor. Téměř nic nepostuji, ale jsem v několika zajímavých skupinách, kde se občas pobavím nebo dozvím něco nového. Ale tím to pro mě končí, mám tam stejnou profilovou fotku už přes rok a úvodní jsem si změnila po několika letech teprve nedávno.
    Instagram, přiznám se, využívám spíše na Stories. Občas se v mém životě děje něco hrozně "důležitého", že to musím ventilovat, ale je to většinou těžká ironie, a navzdory tomu, že někomu můžu připadat trapná (ano, sebekriticky uznávám), mě to baví. :-D Kdo nechce, tak to nečte a je to. Na nic jiného ten Instagram ani nepoužívám, sem tam fotka, ale nijak často.
    No a Snapchat jsem používala hlavně před dvěma lety (zhruba), měla jsem tam takové dva "seriály". Ten první byl Ch(J)uan a Manuela, neboli Chlupatá posedlost. V podstatě jsem štelovala a fotila dva plyšáky a vytvářela z toho příběhy, nakonec to mezi spolužáky mělo docela fanklub. :-D Druhým "seriálem" byly Citáty hokejistů, a nebylo to nic jiného, než že jsem při MS v hokeji vždycky z televize blejskla hokejistu nebo trenéra (občas diváky) v nějaké zajímavé situaci, a udělala jsem k tomu "citát". Některé s odstupem času hodnotím jako opravdu povedené, jiné už méně, což taky uznávám. :-D Na Chlupatou posedlost i Citáty ovšem tak nějak přestal být čas. Ale na oba tyto "projekty" jsem fakt hrdá, protože jsem několik lidí údajně upřímně pobavila, což byl můj záměr. A bylo mi jedno, že to vidělo třeba jen 12 lidí, které tam mám přidané.
    Co nemám a nechybí mi to, to je Whatsapp nebo Viber (Viber jsem měla, ale nakonec mi to přišlo zbytečné, měl ho jen táta a s tím komunikuji převážně přes Facebook), zmíněný Pinterest a zatím LinkedIn, ovšem poslední zmíněnou síť do budoucnosti nevylučuji. Přijde mi dobrá, i když nevím, jestli v budoucnu bude mít takový smysl, protože jak píšeš, on tohle momentálně hodně pohlcuje Facebook.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Facebook Workplace funguje spíše pro komunikaci v rámci týmu nebo s dodavateli/klienty. My ho máme v norské pobočce, ale snažím se mu vyhýbat. :) LinkedIn je oproti tomu vhodnější pro hledání práce a navazování pracovních kontaktů. Šéfa bych si na Facebook nepřidala, zato na LinkedIn rozhodně. Hlavně je ale super mít i po odchodu ze zaměstnání možnost zůstat v kontaktu...

      Insta stories nikomu neberu. V mém okolí ale lidi postují každý prd, což nevadí u pár příspěvků denně, ale u 40-50 už se ti na to koukat nechce. Tak na to zkrátka nekoukám.

      Škoda toho tvého Snapchatu, že jsem o něm nevěděla! :))

      Vymazat
  9. Nejradši mám Twitter, protože mi dává nejkvalitnější obsah. Asi lidi jsou na Twitteru zvyklí jen číst a víc mlčí, když nemají nápad. A když už píšou, tak díky omezení délky se fakt snaží být duchaplní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď přemýšlím, nakolik se snažím být duchaplná a nakolik píšu, co mi zrovna bleskne hlavou. Díky za názor a zastavení, Jarmiku!

      Vymazat
  10. Jdu si tě přidat na Insta :) Co se týče FB, ten moc nepoužívám. Mám ho vlastně jenom kvůli messengeru, samotný feed mě nebaví, jednou za čas aktualizuji svojí profilovou fotku, niv víc. Co mě ale baví je Insta, kvůli němu jsem i smazala Snapchat. Na Insta jsem aktivní nejvíce, mám ho propojený s blogem a jednoduše na něm hledám inspiraci. Dlouhá kecací storíčka o ničem mě taky moc neba, ale asi jak od koho :) Ostatní sítě nemám vůbec. Jo a nový design blogu je moc pěkný! Takový příjemný ke čtení :)

    Jinak jsem na blogu odhalila nový projekt a tím je blog - www.thewaybya.webriter.cz.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem se koukala a chválila, moc se ti nový blog povedl! A děkuji. :)

      Vymazat
  11. Světlá stránka je pro mě příjemnější. :) Takže změně fandím.
    Jinak sociální sítě mi žerou čas ... hooodně. Ale je to prostě mé mínus, že nejsem schopná od toho odtrhnout oči, kolikrát už jsem se přistihla, jak se sekám úplně na ničem. Je čas s tím zatočit. :D
    Každopádně blog taky neukazuju na facebooku, souhlasím s tím, že to má větší smysl, až je blog čtenější, každopádně na Instagramu mám alespoň odkaz. Ale s tím jsem na tom taky podobně, stíhám tam přidávat pochopitelně fotky dřív, než je zpracuju do článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom s Instagramem stejně, protože také většinou končím jen u odkazu. Už tě mám přidanou, máš krásné fotky.

      Co se blogu týče, taky je mi tmavý text na světlém pozadí mnohem bližší.

      Vymazat
  12. Krásný design, i když úplně ne-zimní mi nepřijde, když je tak krásně modrý. :D
    Mou nejoblíbenější sociální sítí je Twitter. Zdá se mi, že na ostatních sítích lidé ukazují hlavně to dobré, hezké, chlubí se, čím můžou, zatímco na Twitteru se s oblibou pochlubí těmi svými lidskými kiksy a slabinami. Příspěvky tam se mi zdají vtipnější a přirozenější, jejich stručnost je pak další velké plus. :)
    Instagram, Snapchat ani další sítě pak nemám. Jsem jen na Facebooku, kde mám přátele velmi protřízené. Občas jsem se přes odkazy proklikala na Pinterest, ale nerada se registruju na stránkách, takže jsem ho vždy zase rychle opustila.
    Loni jsem dost zvažovala založení LinkedInu, ale to bylo v době, kdy jsem se blížila k dokončení školy a sháněla uplatnění. Protože jsem nakonec místo našla i bez něj, nezaložila jsem si ho. Nemyslím si, že v mém oboru je to rozhodující prvek.
    Každopádně platforma, za niž jsem nejvíc vděčná, je rozhodně blog. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, design jarní není, ale už na blogu aspoň nesněží! :))

      Nutnost registrace mě na Pinterestu také zlobí. Myslím, že to potenciální uživatele spíše odradí, než aby se nadšeně zaregistrovali. Já proto Pinterestu odolávala dobré dva roky, než jsem si jej založila.

      Myslím, že LinkedIn u vás využití opravdu příliš nemá, leda že bys chtěla jednou zkusit jiný obor. Zato pokud se člověk pohybuje v korporátech, je to dneska už skoro nutnost.

      Vymazat
  13. Já používám jen Facebook. Na Twitter jsem se kdysi zaregistrovala, ale nechodím tam (a jen doufám, že si můj účet - pokud stále existuje - nežije svým vlastním životem). Na Instagram jsem nezavítala nikdy a ty ostatní ani moc neznám (maximálně podle názvu). Obávám se, že čím jsem starší, tím roste moje nedůvěra vůči těmto službám, takže tak trochu plánuji, že jednou odejdu i z Facebooku. V současné době je to přinejmenším vítaný prostředek, jak se spolužáky můžeme například sdílet nějaké učební materiály nebo diskutovat o studijních záležitostech. Snažím se tam ale nedávat nic moc osobního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, nebýt Facebooku, tak neodstuduji. :) Pro život na vysoké je to skvělá platforma. A mně tedy slouží i jako dobrý komunikační prostředek s rodinou a kamarády různě po světě.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!