pondělí 23. dubna 2018

Udržitelná móda - inspirace

Když už jsme si v minulém článku představili, co je to udržitelná móda, ráda bych vás tentokrát navedla, kam pro ni. 

Ze svých sympatií k retro střihům se nejspíš nemusím doznávat, ty jsou zřejmé na první pohled. To mi hraje do karet, protože na vintage kousky mnohem snáze narazím mimo klasické obchodní řetězce. Kam chodím nejraději?

Secondhandy se nabízí jako první možnost, kam pro udržitelnou a přitom levnou módu, ale já osobně je příliš nevyhledávám.

Šance, že narazím na kousek, který a) bude se mi líbit, b) bude mi sedět, c) nebude působit onošeně a d) bude ladit ke zbytku šatníku, je minimální. Do sekáčů proto mířím jen výjimečně, a to ve chvílích, kdy potřebuji tématické oblečení na nějakou konkrétní akci, ať už jde o larpy nebo večírek à la Great Gatsby. Pak ale počítám s nutností přešívání, zkracování a dalších úprav.

Zajímavou formou sekáčů jsou britské charity shopy, kam zbohatlíci odkládají oblečení "na charitu". Za pár penny tak prý lze ukořistit i nenošené kousky od návrhářů, ale osobně s tím nemám zkušenost. U nás podobně fungují třeba nadační obchody Veronica.

Vintage obchody - luxusnější verze secondhandů, zaměřené na kousky z minulého století. Oblečení je zde pečlivě vytříděné, opravené a mnohdy i přešité. Tu a tam objevíte opravdové poklady i ze 40.-50. let. Kvalitě ovšem odpovídá cena, a za vintage oblečení tak mnohdy necháte více než za nové zboží. Brňačkám doporučuji Retro komnatu, ale spíše kamenný obchod než eshop. V Praze je obchůdků více, stačí pohledat.

Historické kousky můžete nakupovat i na eBay, českém Aukru nebo na Fleru v záložce Vintage. Já takto úplnou náhodou koupila hedvábný šátek od londýnské haute couture značky Jacqmar; je to ten na fotce výše. Hedvábný, s ručním lemováním, nejspíš z 50. nebo 60. let. Dodnes nechápu, že mě tento poklad vyšel jen na 60 Kč.

Napadají mě ještě Vinted, LetGo a další servery na prodej a výměnu oblečení. Používám je výjimečně, spíše jen jako prodejce.

Při honbě za starými poklady ale často není nutné trávit hodiny v sekáčích nebo na webu, stačí jen nenápadně prohlédnout skříně příbuzných. Se sestrou a mamkou praktikujeme "dlouhodobé výpůjčky" na kousky, které se jedné líbí a druhé leží ve skříni. Sestřičce navíc pravidelně posílám oblečení, které mi je těsné, a ona mi naposledy darovala skvělou sukni, kterou by neunosila. Několik kousků mám i ze skříní obou babiček.

Podobné výměny oblečení lze uskutečnit i s kamarádkami, nebo se rovnou domluvte na větší akci a uspořádejte blešák. V posledních letech jsou dost populární i mezi blogerkami.

Kam zajít, když vás vintage neláká a chcete něco modernějšího?

Čeští mladí návrháři - nové, mladé a neokoukané značky. Designové oblečení a doplňky, které jsou navržené i ušité u nás, mnohdy za použití bio materiálů. Fandím třeba La Femme Mimi, retro modelům z Reparády, bambusovým tričkům z Bambutiku nebo kabelkám Dara Bags. Tyto značky mají často i showroomy, takže si můžete vámi vybrané kousky i vyzkoušet. Nevýhodou je poněkud vyšší cena.

Méně známé dílny - prohledejte Fler, pomůžou vám filtry Cool + Craft. Nejspíš objevíte spoustu mladých značek, které ještě nejsou příliš vidět, ale díky tomu vám oblečení nebo šperky vyrobí přímo na míru často za cenu konfekce. Pokud chci něco originálního, jdu právě touto cestou. Z oblíbených tvůrců bych zmínila hlavně následující: MonaRosaJanette M, Bijoux Simone, kabelky Mirrage nebo Bodline. Právě od Bodline je kožená kabelka v úvodní fotce k článku.

Jednou z mála možností, kde potkat mladé tvůrce naživo a jejich tvorbu si osahat, jsou různé jarmarky: Mint market, Flerjarmark, vánoční veletrhy a mnohé další. V Brně navíc nedávno vznikl Place Store, obchůdek s ručně vyráběným zbožím od různých tvůrců, který supluje jarmarky v době, kdy se žádné nekonají. Šperky, oblečení pro dospělé i děti, ručně vyráběná kosmetika i bytové doplňky. Návštěvu vřele doporučuji!

V Česku také existuje vícero dovozců fair trade módy. Pokud máte rádi oblečení inspirované orientem, určitě si přijdete na své třeba u značky Thao, která je mi svým přístupem velmi blízká. Budu ráda i za další tipy!

Stále nic? Pak nezbývá, než si oblečení ušít. Dříve se šilo v téměř každé domácnosti, a tak je dost pravděpodobné, že i u vás někde na půdě stále odpočívá šicí stroj. Poprosit mamku nebo babičku o pomoc pak může být docela hezká forma rodinného teambuildingu. :)

A pokud stroj (nebo ochotnou maminku či babičku) nemáte, vždy je možnost poohlédnout se po místní švadlence nebo krejčové. Já si od švadlenky nechávám upravovat lepší šaty z konfekce, protože nedisponuji standardní postavou a bez úprav se u společenských šatů neobejdu. Přímo na míru mám šitý i zimní vlněný kabát. Před zadáním zakázky ale doporučuji dobře projít reference, na míru šité nebo upravované oblečení se špatně reklamuje.

Dále se mi osvědčilo, abych na narozeniny a Vánoce předešla módním (i jiným) darům mimo můj styl nebo velikost, napsat dopis Ježíškovi s přesnými instrukcemi. Položek je na seznamu vždycky více, takže si Ježíšek může vybrat dle cenových a dalších možností a já až do poslední chvilky netuším, co se mi splní. Třeba koženou ručně vyráběnou kabelku bych si sama nekoupila, na to byla příliš drahá, ale na Vánoce to byl úžasný dárek.

A zde je již přislíbená inspirace outfitů, které jsem poskládala z vintage nebo jinak "udržitelných" kousků:

Krajkové retro

První outfit se poveze na vlně vintage inspirace. Běžně nevyhledávám modely, které jsou barevně 100% vyladěné, ale zrovna v tomto případě by byl hřích černo-hnědo-béžovou kombinaci něčím kazit.


Poté, co jsem loni po obchodech marně sháněla nějaká nápaditá trička s krátkým rukávem, jsem se plácla přes kapsu a pořídila si dva dražší kousky z dílny Noctambule. Toto černé má rukávky z béžovo-zlaté krajky vyšívané pravým hedvábím a ladící lemování kolem krku.

Padesátková sukně je mojí nejmilejší sukní vůbec. Pořídila jsem si ji v butiku MonaRosa před 4 lety. Díky skvělému materiálu (bavlněný satén) je nejenže příjemná na nošení, ale ani se nelepí a nemačká, takže ji často nosím i na cesty. MonaRosa mi ji upravila přímo na mou menší postavu a celkově jsem platila lehce přes 700 Kč, což je za ručně šitou sukni super cena.

Co se doplňků týče, kabelka pochází z vintage obchůdku Retro komnata. Je překvapivě prostorná a i při plném zatížení díky výztužím drží tvar. Podobnou jsem dlouho neúspěšně sháněla a nakonec mám originál za necelých 350 Kč. A šperky jsou od maminky, Eponiny korálky jako vždy. :)

Zde ještě foto na postavě. Bohužel nebyl nikdo po ruce, tak jsem to musela zvládnout na samospoušť, navíc ráno před odchodem do práce, takže fotky nejsou nejkvalitnější. 


Kytkované šaty

U retro střihů ještě zůstaneme, tentokrát však v "business" podání.

šaty nejsou pomuchlané, jen mají nefotogenické nabírání

Moje nejoblíbenější šaty do práce pochází z druhé ruky. Dostaly se ke mně přes mamčinu známou někdy před 7 lety, načež jsem v nich úspěšně odchodila rodinné oslavy, maturitu, státnice i pracovní pohovory. Na letošní státnice jsem si teda už pořídila nové, zato v téměř stejném střihu. :) Šaty mají hodně hluboký výstřih, tak je nosím s krátkým tube topem přes podprsenku.

Nesmrtelným kouskem je i pevná kabelka z jemně lakované kůže. Objevila jsem ji před lety schovanou v babiččině kumbálu a od té doby je moje. Rodinný poklad, co bude určitě o dost starší než já, ale pořád slouží dobře. Posuďte sami:


Co máte za vintage nebo originální kousky doma vy? Nakupujete i mimo konfekci? Pochlubte se!

11 komentářů:

  1. Miluju blešáky a sekáče - a nejvíc na nich miluju, že tam objevím poklady, které pak každý obdivuje a já ležérně odpovídám: "Tahle kabelka? Jó, to je moje oblíbená. Stála třicet korun." :D
    Mimochodem to krajkové tričko je naprosto dokonalé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Tričko není zrovna univerzální kousek, kombinuje se dost špatně, ale zamilovala jsem si ho. A dá se nosit oboustranně, na zádech má výstřih. :)

      Vymazat
  2. Já nejvíce hrabu ve skříních ostatních :D Mám se ségrou stejnou velikost a u mamči najdu nějaké oversized střihy. Jinak mířím na různé fashion markety a Vinted. Moc hezký článek! To tričko s krajkovanými rukávy je přímo boží a na fotkách ti to moc sluší :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Aničko! Se samospouští pořád bojuji, navíc doma jsou na focení dost bojové podmínky. :)

      U nás z výměn profituje hlavně sestra, protože je o kousek menší než já, a v čem já se už necítím, to jí obvykle sedne úplně skvěle. K mamce ale chodím pro šátky. Mamka je moc nenosí, ale občas nějaký dostane jako dárek, tak putují ke mně. Šátky a šály miluju.

      Vymazat
  3. Krása! Moc se mi líbí to tričko a sukénka. Ségra má stejný vkus? Moje sestra nosí úplně jiné věci. Já pořád v šatech s výraznými nehty, rtěnkou, náramkem a sestra v džínách, teniskách a zálesácké bundě :-)))
    Šla bych lovit módní poklady. Děsně jsi mě navnadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, od tebe mě pochvala velice těší. :)

      Sestřička jak kdy. Je drobnější a mladší, může si dovolit nosit prakticky cokoliv. Retro ji nebere, ale jinak se víceméně shodneme. Taky tíhne k ženskému stylu, i když více kalhotovému.

      Vymazat
  4. Krásna! Mne sa najviac páči kombinácia kvietkovaného topu a sukne :) ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné. Tvůj styl se mi vždycky líbil, ale na mě by asi působil nepatřičně. I když možná je to jen zvyk, kdo ví. :) Každopádně tobě sluší bez debat, moc se mi líbí tvé kombinace, máš vychytané i barvy, které ti sluší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Tlapko! Ty jsi zase více košilová; já se v košilích necítím vůbec. A kalhoty pro mě taky nejsou. Každá máme něco a to je vlastně moc fajn. :)

      Vymazat
  6. Super rady :) Ja tiež nie som príliš na secondhandy, ale je pravda, že sem-tam sa tam dajú uloviť naozaj krásne veci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to mít štěstí a hodně trpělivosti. Ta mi celkem schází, takže si pro běžné kousky raději zajdu do obchodu, nebo si je nechám ušít. Myslím, že to člověka musí bavit, aby mohl být v sekáčích úspěšný. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!