úterý 8. května 2018

Hudba do práce

Také při práci rádi posloucháte hudbu? V zaměstnání se kvůli hlučnému open spacu bez sluchátek prakticky neobejdu a při zapnuté muzice se soustředím paradoxně mnohem lépe. Vyhledávám hlavně šikovně seskládané playlisty, kde není nutné mezi jednotlivými písničkami přeskakovat, a já si tak můžu užít třeba hodinový, ničím nerušený poslech.

Dnešní článek je inspirací na několik alb, u kterých se mi dobře pracuje. Dostatečně melodická a převážně instrumentální díla, u kterých neusnete, ale naopak dokáží pěkně stimulovat. Opakovaně ověřeno v kanceláři i během psaní diplomky. Tak ať jde práce i vám rychle od ruky!

Bonobo - Migration (2017)

Vybrat moje neoblíbenější album od britského hudebníka Bonobo, to byl pěkný oříšek. Migration nad dalším vynikajícím počinem, Black Sands, zvítězilo jen o malý kousek.

Bonobovy skladby jsou převážně elektronické, okořeněné new world a lehkým trip-hopem. Jejich poslech je návykovou záležitostí, točím je stále dokola a myslím, že se mi snad nikdy neohrají.


Alt-J - Relaxer (2017)

Alt-J, to je alternativa doplněná o klávesy, vokály a občas i symfonický orchestr. Jejich loňské album mě naprosto uchvátilo. Poslechově je to trochu náročnější muzika, ale jak si na jejich styl zvyknete, nejspíš se zamilujete - přesně jako já. Z alba Relaxer bych vypíchla zvlášť vynikající songy Adeline a 3WW.

Altj-J mají silné texty a velmi zdařilé klipy, doporučuji se podívat. Album (formou playlistu, písničky na sebe navazují) záměrně přidávám ve variantě bez klipů, které se vyznačují delšími úvody, což bohužel dost narušuje souvislý poslech.


Allah-Las - LP (2012)

Je libo indie alternativu inspirovanou Beatles a érou rock&rollu? Allah-Las je americký garage rock v povedeném balení od mladé americké skupiny. Při poslechu nejspíš budete mít chuť sednout do auta, odjet na pláž (nebo aspoň pořádný spontánní roadtrip) a užívat si volna. Ideální volba na nekonečná páteční odpoledne nebo odpočítávání posledních dnů před dovolenou.



Mogwai - Les Revenants (2013)

Povedené instrumentální post-rock album, které k nám doputovalo ze skotského Glasgow. Klávesy, bubínky, kytara a cello s melancholickým nádechem. Odkud se les revenants, navrátivší, vracejí, se můžeme jen domýšlet. Celé album je každopádně velmi příjemné a ucelené.

What are they doing in heaven today?


Znáte některého z mých oblíbených interpretů? Ačkoliv si blog na první hudební článek musel počkat rok a půl od založení, ráda bych sem do budoucna nějakou tu hudební inspiraci sdílela častěji. Současně budu ráda i za vaše tipy na pohodovou alternativu, post-rock nebo elektro. Co posloucháte k práci vy? :)

13 komentářů:

  1. V předchozí práci, kdy jsem byla s jednou holkou v kanceláři jsme poslouhcali rádio. Pak když jsem byla v jiné kanceláři s jinou holkou, dávala jsem si do učí sluchátka a poslouchala jsem zrovna různě, na co jsem měla chuť.
    Ale jelikož při některých pracích se poslouchat nedá, nedělám to vždy. Například ve skladu, kdy jsem balila jsem neposlouchala vůbec, ale asi to bylo i tím, že tam jsem byla v dobré společnosti chlapů a kecali jsme spolu. :D
    Teď v nové práci uvidím, jak to tam bude probíhat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, takže se zadařilo? Pokud to chápu dobře, tak moc gratuluji k nové práci! :)

      Vymazat
    2. Děkuji, paní mi řekla, ať s tím počítám, mám nastupovat koncem května, napíšu o tom více na blog po nástupu. :)

      Vymazat
  2. Páni, já vážně nikoho neznám:D. Ale díky za tipy, určitě si je poslechnu:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec tyhle playlisty neznám, jsem spíše na tu moderní hudbu :) Každopádně také musím při práci poslouchat. Jde mi to pak lépe od ruky :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec neznám ani jednu písničku :O, ale poslechla jsem si jednu a mám docela jiný styl :), ale samozřejmě každý má rád něco jiného :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  5. Nic z uvedeného neznám, ale tím spíš si to poslechnu, dík za tip! :)
    Při své práci potřebuju něco, co mě baví, ale zároveň to dokážu lehce odignorovat ve chvíli, kdy se ponořím do psaní. Zkouším všelicos a zjistila jsem, že na mě skvěle fungují úvodní písničky k bondovkám (kdovíproč) nebo třeba soundtrack k La la landu. U toho se mi píše skvěle, protože mám pocit, že neťukám do klávesnice, ale do piána. :D U spousty písniček si ale zpívám, což kolegové ne vždycky ocením, tak jsem v posledně přešla na vážnou hudbu. Myslela jsem, že jsem na to vyzrála a už nikoho neruším, ale pak mi kolegyně řekla, že u toho hrozně hlasitě buším do klávesnice. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze soundtracků jsem si poslední dobou dost oblíbila Django Unchained nebo The Witcher 3: Blood and Wine, to je zase skvělá instrumentálka. Moc ráda mám i Ludovica Einaudiho. La la land zkusím, film byl podařený. :)

      Vymazat
  6. Pro mě jsou to všechno novinky, nejvíc se mi líbilo asi to poslední (Les Revenants). Při nutnosti se dlouhodobě soustředit jsem jeden čas hodně poslouchala tohle: https://www.youtube.com/watch?v=0o0qfKAlrac (třeba při psaní BP). Doma mám internet na data, takže Youtube odpadá, ale mám v počítači soundtracky k nějakým filmům (nejradši mám asi Hobita) nebo pár alb od Two Steps from Hell. Instrumentální hudba je ideální, protože zpěv by mě rozptyloval (snažila bych se rozumět) a úplné ticho mít taky nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za další inspiraci, ráda vyzkouším. Soundtracky mám taky ráda, od Amélie z Montmartru po Posledního mohykána nebo Intouchables.

      Vymazat
  7. Hudební tipy jsou jedním z nejlepších témat článků - hrozně ráda se inspiruju. Tohle zní sympaticky, díky! Já většinou poslouchám soundtracky, protože mísí různé styly, ale jsou laděné na jednu notu, což je na celý pracovní den ideální. Od různých Django Unchained, Pulp Fiction, Black Hawk Down nebo Into the Wild přes veškerého Hanse Zimmera - nevím, co bych dělala v práci bez youtube, vzhledem k tomu, jak moc se u nás kontroluje legálnost věcí v počítači :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, to bychom si mohly rozumět. Zrovna Django Unchained a Black Hawk Down jsou i moje oblíbené. Často poslouchám i Gladiátora, Posledního Mohykána, Witcher 3... Jinak si z písniček, které mě zaujmou, tvořím playlisty, ale tam už je to hodně nakombinované. Bez Youtube bych byla v práci každopádně dost nešťastná.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!