pátek 18. května 2018

Studijní manuál

Maturita, zkouškové, seminární a závěrečné práce, státnice, později příprava na jazykové nebo odborné certifikáty. Pro mě v současnosti velmi aktuální téma. Jak zkoušky zvládnout s přehledem a bez nervů? 

Sepsala jsem ultimátní manuál, vyvinutý během mého pětiletého působení na univerzitě. Pravidla, která se sama snažím dodržovat, i tipy na odpočinek. Část z vás teď má zkouškové, mě osobně čekají ještě státnice a pak se nejspíš rovnou vrhnu na přípravu na ACCA zkoušky. Ani s odchodem ze školy totiž učení nekončí.

Časový plán

Díky efektivnímu time managementu lze zvládnout i větší množství zkoušek bez stresu z nestíhání. Stačí diář se zapsanými termíny a tři pravidla.

Sehnat si materiály předem - zjistit večer před zkouškou, že se nemám z čeho učit, je průšvih. Učební materiály nachystané s dostatečným předstihem jsou základ, na kterém se dobře staví.

Odhad časové náročnosti - pokud tuším, že mi na zvládnutí látky stačí dvě hodiny, tak můžu celý den pracovat na něčem jiném a k učení si sednout až navečer, kdy se mi učí nejlépe. Plánováním tak úspěšně zabraňuji prokrastinaci a celodennímu "měla bych se jít učit".

Posun deadlinů - u písemných prací se mi osvědčilo pravidlo "vše den předem". Mám-li deadline v pátek, maximálně se vynasnažím, aby byla práce hotová už ve čtvrtek. V pátek ji jen překontroluji a odevzdám. U náročnějších projektů počítám s uzávěrkou týden předem. Volným dnem (popř. týdnem) získám cenné hodiny navíc v situaci, kdy mi do psaní skočí nečekaná událost, migréna nebo když prostě jen podcením náročnost.

Vlastní studijní rytmus

Někdo se dokáže učit 10 hodin v kuse, jiný si látku rozvrhne do více dnů. Viděla jsem spoustu "zaručených" návodů na učení, pár modelů jsem i vyzkoušela, ale nevyhovoval mi žádný. Tak se řídím svými vlastními potřebami.

Učím se intenzivně - za minimum času maximum vstřebaných informací. Dokážu se rychle zkoncentrovat a do látky se naplno ponořit, takže si pak jednou dvakrát text přečtu a umím jej. Nevýhodou je, že potřebuji o to delší přestávky. Někdy se vydržím soustředit 15 minut, jindy hodinu a půl. Jakmile však cítím, že jen tupě koukám do zdi, dávám si pauzu. Často mívám přestávky delší než studijní bloky - jdu v nich třeba vařit nebo uklízet. Nevyčítám si je, potřebuji je.

Vizualizuji. Každý máme dominantní jiný typ paměti - sluchová, hmatová, optická... Nejlépe se mi učí, pokud si věci zároveň předříkávám a kreslím. Maluji grafy, časové osy, mentální mapy, nebo aspoň rámuji a podbarvuji nejdůležitější informace. Tvořím si z přednášek své vlastní barevné zápisky. Když mám dost času, učím se formou nabalování informací. První den si projdu osnovu a úplné základy, druhý den si je zafixuji a začnu na ně "balit" podrobnosti. Třetí den už jen vše zopakuji, doplním detaily. 

Lépe se mi učí z papírových zápisků, už jen proto, že můžu mít vypnutý počítač, takže mě nelákají sociální sítě. Co ovšem funguje u mě, dost možná nebude fungovat u vás. Třeba vás to ale inspiruje k respektování vlastního studijního rytmu.



Prostředí a psychohygiena

Správné studijní prostředí - ve všech studijních rádcích se učení v posteli považuje za nevhodné. Já jej naopak vyhledávám, protože jsem v teple, pohodlí, mám vedle sebe svůj čaj a nikdo mě neruší. Zkuste si i vy najít ten správný studijní koutek. Místo k učení by mělo být dobře vyvětrané a uklizené, bez rušivých prvků.

Dostatek spánku - špatná krátkodobá paměť, bolesti hlavy, závratě nebo tendence ráno vytípnout budík a na kritickou zkoušku nepřijít. Každý reagujeme na nedostatek spánku jinak, nesvědčí však nikomu a ranní kafe to po probdělé noci nespraví. Aspoň těch 7 hodin spánku bychom si každý den dopřát měli.

Rozmazlujte se a udělejte si učení příjemné tak, že se na něj začnete těšit. Na stole oblíbené dobroty, teplý čaj, připravené všechny studijní materiály. Pravidelnost v učení a odměňování se za dílčí úspěchy taky pomáhá. Pokud něco píšu, ráda si naliji jednu (!) skleničku vína nebo cider na uvolnění myšlenek. Když cítím, že nastupuje stres, sahám po svíčkách a aromaterapii. Uklidňuje mě vanilka, meduňka a levandule. Od učení si občas zajdu odpočinout na sraz s kamarády, procházku do přírody nebo do fitka. Pročištění hlavy je potřeba.

Jsme to, co jíme

Přežít zkouškové na mražené pizze a hranolkách z menzy určitě jde, ale tělu tím dobrou službu neprokážete. Při delším učení mozek více než kdy jindy potřebuje kvalitní pohon - hodně vitamínů, aminokyseliny + omega 3 mastné kyseliny a rovnoměrný příjem glukózy. Glukózu najdeme v luštěninách, celozrnném pečivu, ovoci; aminokyseliny a omega 3 v rybách, oříškách, kefírech, libovém masu. Naopak je vhodné vyhnout se tučným jídlům a jednoduchým cukrům, které vedou k výkyvům v soustředění. Hlídejte si i pitný režim.

Během učení hrozně mlsám. Sladkostí se úplně vzdát neumím, ale snažím se je aspoň částečně nahradit oříšky, ovocem a ovocnými šťávami. Na obědy a večeře si vařím jednoduchá rychlá jídla, která mě příliš nezdrží - zeleninové polévky z červené čočky nebo dýně, kuskusové saláty s lososem nebo tuňákem, zapečenou zeleninu. Vyhýbám se konzervantům a smaženému. 

Káva a energeťáky - kofein působí na tělo velmi nárazově. Menší zátěž představuje čaj z cesmíny paraguajské zvaný yerba maté. Nájezd je sice pozvolnější než u kávy, ale vydrží působit déle a pozvolně zase odezní, navíc po něm nehrozí podráždění žaludku, vysoký tlak a bušení srdce. Na běžné popíjení je vhodný i lehký zelený nebo bílý čaj, případně některé bylinky. Černý čaj naopak působí podobně jako káva, i když ne v takové míře.

Mimo maté bych z účinných přírodních stimulantů vypíchla zejména taurin, guaranu a ženšen. Taurin je hlavní složkou v energetických nápojích, sám o sobě je ale přírodní a vcelku neškodný. Zapijte ovšem taurinovou tabletu kávou a můžete jít létat :).  Listy guarany seženete buďto jako tabletky, nebo ve formě čaje. Často se přidává právě do maté, účinky se vzájemně zesilují (hledejte "maté IQ"). Ženšenové kořeny se prodávají jako instantní nápoj, mně osobně ale nechutnají, tak se ženšenu vyhýbám. S dodáním antioxidantů a energie pomůže i zelený čajový prášek matcha.

Co se sebou na zkoušku? Pokud jste nerváci a před zkouškami nejíte, osvědčilo se mi vzít si s sebou aspoň láhev smoothie. Pití obvykle na zkouškách nevadí, po smoothie vám navíc nebude kručet v břiše. Při vícero zkouškách po sobě jsou na dodání zdravé energie skvělé i raw a flapjack tyčinky.

čaj maté a přírodní taurin od firmy Beleva

Zálohování

Rada na závěr? Zálohovat! Je to sice klišé, ale modrá smrt nebo ztráta notebooku přijdou vždy v tu nejméně vhodnou chvíli. K zálohování využívám službu Dropbox, první 2 GB jsou neplacené a zálohování je otázkou pár kliknutí. K souborům navíc mám přístup ze všech zařízení.

S tímto souvisí i úplně poslední tip - pokud vaši práci konvertujete do PDF, překontrolujte si ji před odevzdáním nebo tiskem. Občas se stane, že se u delších dokumentů do PDF propíše jen text, ale grafy a tabulky se nepřekopírují. Kontrola zní jako samozřejmost, ale pár mých spolužáků problém u závěrečných prací odhalilo až v tiskárně nebo na sekretariátu při odevzdávání.

A to by asi bylo vše. Jsem zvědavá na vaše tipy k efektivnímu učení. Co čeká za zkoušky vás?

22 komentářů:

  1. Super článok a dobré tipy, ktoré určite pomôžu :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní článek. Zrovna teď se skvěle hodí. Jsem sice ve třeťáku, ale konec roku se blíží a ještě k tomu i zkoušky FCE, ze kterých začínám být pěkně nervozní.
    Jinak jsem zjistila, že mám podobný styl učení. Taky se dokážu soustředit někdy 15 minut, jindy hodinu, ale musím si mezitím dávat přestávky, abych to pak mohla praktikovat znovu, ale za to si to učivo vážně zapamatuju.
    Zápisky potřebuju taky na papíře, jinak to prostě nejde. :D A postel je rozhodně nejlepší, i když to spousta lidí odmítá.
    Jinak děkuji za ten tip se smoothie, sice mi moc nechutná, ale mívám často scvrklý žaludek, který vydává zvláštní zvuky, takže je dobré se tohle dozvědět. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. FCE jsem dělala taky ve třeťáku. Měla jsem štěstí, že jsme měli ústní jeden den a písemné až další, tak toho nebylo moc zaráz. Bavíc nás ve skupině bylo jen snad 10 a prošli jsme všichni. Držím moc palce! Certifikát se hodí. :)

      Vymazat
  3. V podstatě si shrnul to, co praktikuji já :) Pro mě je důležité mít to správné místo na učení. Je to můj pracovní stůl. Jinde tak produktivní nejsem. Maximálně ještě nějaká kavárna. Potřebuju k učení hudbu a papírové zápisky. Zálohování se opravdu vyplatí, to je pravda! :D Stejně jako plnění věcí před deadlinem :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě třeba prostředí kaváren, studoven a knihoven vůbec nevyhovuje. Pořád koukám, kdo kam chodí, vyruší mě rozhovory lidí i každý nečekaný zvuk. Musím být zkrátka u sebe doma. Celkem závidím ostatním, kteří se dokáží učit nebo pracovat kdekoliv. :)

      Vymazat
  4. Hezky sepsané, s rozumem a zkušeností. Já jsem v učení hrozná, systémy mi moc nejdou, stejně tak bez nich mi to moc nejde. Většinou jen tak šílím a je mi jasné, že si tím ubližuju asi nejvíc. :-) Já obecně potřebuju na učení klid - když jsem se učila na státnice, odjela jsem na chatu, kde nemáme ani wifi, takže jsem téměř nebyla v dosahu světa, nikdo tam nebyl a já se skutečně konečně mohla soustředit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesun do ticha přírody také občas praktikuji. Většinou ale dříve nebo později narazím na potřebu dovysvětlit nebo dohledat nejakou informaci, což se bez wifi dělá špatně. Tak se nakonec stejně učím hlavně doma.

      Vymazat
  5. Taktéž mě za měsíc čekají státnice a teď ještě dvě semestrální zkoušky. V mnoha ohledech mám podobné postupy. Jen se snažím šetřit papír, takže většinu poznámek mám právě v PDF. Nahrávám si je ale do tabletu, který si můžu vzít všude s sebou a ze kterého jsem vymazala všechny hry a vypínám si na něm wi-fi (doma ji stejně nemám), takže mě to neláká. Taky se ráda učím v posteli, nejvíc před spaním nebo naopak hned po probuzení. A můžu potvrdit, že když mám předem pečlivě připravené a shromážděné všechny materiály, jde samotný proces skoro sám - ať už učení na zkoušku nebo psaní závěrečné práce. Teď už potřebujeme jen štěstí na zkoušející a na otázky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten spotřebovaný papír mě taky zlobí. Snažím se aspoň tisknout na jednu A4 rovnou čtyři stránky textu, aby spotřeba nebyla tak vysoká. Já si potřebuji do všeho psát a črtat, jinak to bohužel neumím.

      Moc držím palce u státnic! Snad to zvládneme. :)

      Vymazat
  6. Dost dobré tipy a gratuluji k dodržování časového rozvrhu, nejsem schopná ho nikdy dodržet, i když si dávám opravdu reálné plány ke splnění. I když si dávám pauzu, protože už nevnímám učení - nemůžu se špatného pocitu zbavit, takže ti závidím, že to bereš, jak to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale bez dostatečné přestávky jde produktivita zoufale rychle dolů. Pauzy jsou fajn. :)

      S rozvrhem se snažím, ale taky nebývám 100% úspěšná, to snad ani nejde.

      Vymazat
  7. Výborný článek, je vidět, že víš, o čem mluvíš, určitě mnoha lidem pomůže. Zrovna mám v plánu podobný článek, určitě se o pár věcech taky zmíním. :)
    Já jsem taky vizuální typ, bez zvýrazňovačů bych asi nikdy neprolezla ani prvním semestrem. :D Naopak jsem mizerná ve zpracovávání čteného textu, nevyhovují mi ani audioknihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, od "paní učitelky" mě pochvala moc těší. :) Já jsem zjistila, že se mi nejlépe učí kombinovaně (vizualizace a vlastní předříkávání). Z předříkávání od někoho jiného si ale také většinou tolik nezapamatuji. Z tohoto důvodu proto ani nefandím společnému učení se spolužáky.

      Vymazat
  8. Moc pěkně napsaný článek! Škoda, že jsem takový nenašla, když jsem to potřebovala. On si ale vlastně každý člověka nakonec najde, co mu vyhovuje, ale tipy se hodí vždy. Já se taky raději vždy učila z papíru. A nejlépe se mi učilo, když jsem si z vypracovaných otázek sama vypsala to hlavní a pak se to snažila říct vlastníma slovama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně tento postup u mě taky funguje velmi dobře. :)

      Vymazat
  9. Ty jo, super tipy. Věřím, že někomu můžou pomoct! Já mezi ty šťastné, bohužel, nepatřím. :-D Ne, že bych se nesnažila. Snažila jsem se ve všem si najít systém. Ale míra hysterie byla taková, že jsem poslední dva týdny před maturitou vlastně nespala a nejedla. :-D Snažila jsem se do sebe něco dostat a chodit spát brzo, ale prostě to nešlo. Hlava nebyla v klidu, a kvůli hlavě nebylo v pohodě ani tělo. Na to mám sice papír z neurologie (na stresové situace fyzicky reaguji hodně přehnaně), ale ten mi při učení nikterak nepomohl. :-D Podtrženo sečteno, odmaturovala jsem bez systému v učení. Prostě jsem nad tím seděla od rána do večera, nejedla, nepila, nespala, ale naučila jsem se. A pak byly dny (od začátku května asi dva), kdy jsem nedělala prostě vůbec nic, třeba jsem jen koukala na televizi a měla špatný pocit, že se k tomu nedokážu dokopat. Když to po sobě tak čtu, tak všechno špatně. Ono se mi to samozřejmě začíná vracet, mám pár dnů po, pořád nemůžu skoro jíst a stále ještě se se mnou klepe všechno, na co sáhnu. Za tohle si prostě můžu svým špatným přístupem, mám úplně špatné vnitřní nastavení. Musím na tom zapracovat. Tohle se mi, navzdory dobrému výsledku, těžce nepovedlo. :-D
    Ale je tu jedna věc, která mi trochu pomohla. Mám jakous takous fotografickou paměť. Takže se mi docela osvědčilo zaznačovat si do rámečků problematické věci. Většinou to byly nějakým způsobem zvláštní rámečky, například spirálky a podobně. V nouzi jsem si pak vybavila ten rámeček a trochu i text, který v něm byl. Ne souvislý, zase tak dokonalou tu schopnost nemám, ale třeba slovo nebo dvě, od čehož jsem se pak odpíchla. Ale jinak jsem se prostě jen nesystematicky šrotila do zblbnutí, co mě zrovna napadlo (doopravdy jsem se dokázala soustředit tak první půlhodinu, potom to šlo už velice těžce). Většinou jsem zvládla projít předmět během tří dnů, a pak jsem si z toho pamatovala leda houby (v podstatě jen to, co jsem si četla tu první půlhodinu až hodinu). :-D Takže já jsem opravdu velice špatný příklad. Navíc nemám tušení, jak si pomoct, nic na mě nefunguje, leda se psychicky uklidnit, a toho já nejsem schopná. Snad to přijde s věkem. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fíha, to je pořádný příspěvek do diskuze! Maturity jsou zlo, zvlášť ty tvoje. Moje byly na pohodu, ale chytla jsem velmi "snadný" ročník a ve školní části jsem měla jen dva předměty, které jsem si navíc sama vybrala (AJ a FRJ). S tvou maturitou se to vůbec nedalo srovnávat, já se mnohem více učila na přijímačky na vejšku... Na vysoké už je člověk většinou otrkanější a pokud mu zrovna nehrozí vyhazov, tak už tolik nešílí - vždyť ono je to co pár měsíců stále to samé dokola. :) Bylinky nebo homeopatika jsi na stres nezkoušela?

      Vymazat
    2. Bylinky jsem zkoušela, mám hodně ráda řepíkový čaj, který dokáže utišit podrážděný žaludek. Pila jsem ho, ale jaksi nefungoval. :-D A potom mívám dobré zkušenosti s meduňkou, ale to pomohlo možná tak před čtvrtletkou z matematiky. :-D Takže bylinky popíjím spíš teď, ve fázi douklidňování. Homeopatika jsem, přiznám se, moc nezkoumala. Ale zřejmě by to bylo záhodno... :-D

      Vymazat
  10. Taky si látku předříkávám. :D Ale jinak nemám vůbec žádný rytmus, jsem v tomhle hrozná. Všechno nechávám zásadně na poslední chvíli, takže se učím třeba den před zkouškou i deset hodin v kuse, jsem protivná a nevyspalá. Vždycky si říkám, že musím příště začít dřív, že jinak to bude ještě horší, ale pak dělám cokoliv jiného, jen abych se nemusela učit. Jsem těžký prokrastinátor. :D Teď jsem se takhle na poslední chvíli šrotila na zkoušku z dějin a vůbec z ní nemám dobrý pocit, s hrůzou očekávám výsledky. Nejtěžší zkouška mě čeká příští týden a budu muset zabrat. Už bych to chtěla mít všechno za sebou.

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych prokrastinovala hrozně ráda, ale to by za mě někdo musel chodit do práce - nevím, kdy bych to pak stíhala. :D Celkem se mi osvědčilo mít toho i přes zkouškové v diáři tolik, aby na prokrastinaci prostě nezbyl čas. Pak vím, že se učit musím, jinak mě vyhodí, a tak se prostě učím a ostatní věci jdou stranou. Moc držím palce, ať se všechny zkoušky podaří na první dobrou!

      Vymazat
  11. Koukám, že jsem úplně jiný studijní tip. :D Učím se den, maximálně dva před, chaoticky a hekticky, ale jinak to holt neumím. A většinou jsem připravená líp než pečlivější spolužáci. Občas ještě učení prokládám třeba pečením cukroví nebo vyráběním mašlí, protože... proč ne? :D
    Takhle to asi zní, že je můj obor jednoduchý - to není. Jen já to holt mám nastavené takhle. Drhnout to výrazněji začalo až před státnicemi, ale i to asi jen proto, že jsem takový ten typ člověka, který je přesvědčený, že nic neumí, a pak má A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, však každý jsme jiný. Jinými činnostmi ale prokládám učení také. Ono to snad ani jinak nejde. :) Já potřebuji trochu více systému, už proto, abych si případně vzala volno v práci, když tuším, že se toho sešlo moc.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!