středa 8. srpna 2018

Podyjím na kolech

Když se řekne Morava, většina z nás si nejspíš vybaví vinné sklípky na Pálavě, možná i mé rodné Brno. Jenže Morava je mnohem pestřejší a krásných míst ukrývá nespočet. Jedním z těchto překvapení je i národní park Podyjí, lemující meandry řeky Dyje. 

Právě sem jsme se začátkem června vydali s rodinou mého milého na víkend na kolech. Ne že bych dva týdny před státnicemi neměla jiné věci na práci, ale podobné nabídky se odmítnout nedají.

Znojmo v dáli

Pátek jsme zahájili v Novém Šaldorfu v jednom z místních sklípků, vysekaných do hlubin pískovcové skály, kde nás čekaly degustace vína. Vína ze znojemské oblasti jsou bílá a sladší, osobně jsem tedy, jakožto fanoušek suššího červeného, našla zalíbení jen ve vynikajícím růžovém zweigeltrebe, a po deváté ochutnávce jsem svoji sklenici přenechala odhodlanějším. Víno vyfocené nemám, tak alespoň pole s vlčími máky:


V sobotu byl na plánu celodenní cyklovýlet. Jižní Morava je zákeřná - zdaleka se nejedná jen o rovinky, a ačkoliv jsem v Podyjí nebyla poprvé, stejně mě svojí kopcovitostí zaskočilo. Tím spíše, když většina výpravy jela na elektrokolech, zatímco já bez jakýchkoliv úlev šlapala na svém postarším železném oři. Trefili jsme se do jediného chladného víkendu za celé léto, kdy nás celé tři dny provázel nepříjemně ostrý vítr, ale co už, hlavně, když nepršelo.


Národní park je relativně malý, dlouhý jen asi 40 km, a jde o jediný NP na Moravě. Podyjí se rozkládá mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem, kde kopíruje tok řeky, která se zařezává do okolních kopců a vytváří kaňonovitá údolí. Na východě je národní park tvořen vřesovišti.


Okolí bych pro cyklovýlety určitě doporučila. Kvalitní značení a množství cyklostezek i přímo v chráněné oblasti, málo lidí, překrásná místa k zastavení a kochání se. Zejména výhledy na řeku Dyji, kterých jsem si dosyta užila z obou stran, fotky ani zdaleka nedokážou zachytit ve své úplnosti. Jen až na některých místech uvidíte cedule s přeškrtnutým kolem, věřte, že nejste-li zkušenými milovníky cross-country či jiných adrenalinových disciplín, neprojedete. Odzkoušeno na vlastní kůži.

Šobeská závěsná lávka

Neděle byla zasvěcena Znojmu. Město má bohatou historii, zejména pak Hradiště, skalní ostroh na okraji města, který byl osídlený již během pravěku a od doby bronzové zde stávalo opevnění. Místo je dnes významná archeologická lokalita.

výhled z hradu

V 11. století na místě dnešního znojemského zámku Konrád I. vystavěl hrad. Ten byl opakovaně přestavován, většina dnešní podoby proto pochází až z 18. století a hradu se říká zámek. Z původní románské stavby se dochovala jen Rotunda svaté Kateřiny z 12. století s cennými nástěnnými malbami, která stojí přímo v areálu zámku.

interiéry zámku a rotunda

Byl to příjemný výlet. Oblast Podyjí jsem sice znala už z dřívějších návštěv, v národním parku jsem však byla poprvé. Znojmo by určitě stálo i za delší dovolenou, památek je zde mnoho a většinu jsme nestihli. Fotky jsou tentokrát slabší, foťák jsem si nebrala a focení na telefon nepřálo počasí.

Kterou část Moravy jste naposledy navštívili vy?

17 komentářů:

  1. Tak to vypadá úžasně, ty fotky jsou pěkné:) Já tedy na kole bych takhle cestovat nemohla, protože jsem na něm začala jezdit nedávno a je to pro mě dost náročné:D Na Moravu bych se někdy chtělo podívat, ale ještě jsem tam nikdy nebyla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolo je o zvyku. Maťo taky není zvyklý a když vyrazíme jednou ročně rovnou někam na delší výlet, tak taky trpí. Tentokrát mě ale zradil a půjčil si elektrokolo. :D Já jezdím na kole častěji, tedy jezdila jsem dříve. Teď po přestěhování do Prahy to bude taky slabší; kolo zůstalo v Brně.

      Vymazat
    2. Elektrokola jsou zákeřný!:D Taky bych si ho ihned brala, obdivuju, jak jsi to zajela na tom normálním:D To je škoda, tak to abyste zase něco naplánovali:D

      Vymazat
  2. Nádherné fotky!:) Morava je krásná a také tam máme známý a mají i úplně krásnou vesnici a okolí:). A taky jsem na Moravě navštívila propast Macochu, která je užásná <3. Na kole bych takhle výlet nedala :D a ještě do kopců! :D takže obdivuji!:)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moravský kras je krásný! Projeli jste se i na lodičkách po Punkvě? :) Mně se z Moravského krasu nejvíce líbí oblast Rudického propadání.

      Vymazat
  3. A zrovna na Pálavu bych jela, miluju pálavské víno :D :) Vypadá to, že sis výlět skvěle užila, já na takovéhle cyklovýlety úplně nejsem :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se na kolech jezdilo odjakživa, tak jsem zvyklá a ani ty kopečky mi nevadí. Pálava je krásná, ale turisticky mnohem navštěvovanější než Podyjí. Víno mají každopádně dobré v obou regionech, jestli ti chutná bílé. :)

      Vymazat
  4. Jéé, jak já měla jako menší ráda výlety na kola s rodičema po české krajině :)
    Ve Znojmu jsem snad nikdy nebyla a vypadá to tam moc hezky, někdy taky musím navštívit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znojmo je moc pěkné! Já tam měla kdysi nějaké vyřizování, ale nikdy jsem si jej nestihla projít, až letos se podařilo.

      Vymazat
  5. Nádhera. To jsou fotky jako do kalendáře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A to jsem si myslela, že se tentokrát moc nepovedly, když jsem měla k dispozici jen telefon. Fotoshop je mocný pán! :D

      Vymazat
  6. Mhm, tam to vypadá pěkně. O výletu do Podyjí uvažuji od chvíle, co tam vznikl jeden stokilometrový závod, ale pořád se na to nedostalo - je to z Prahy z ruky. Ale podle fotek je to tam moc pěkné, tak třeba jednou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doprava není nijak hrozná, stačí dojet vlakem nebo autobusem do Znojma. Národní park začíná hned za městem, na kole se dá jet přímo ze Znojma. Velmi příjemná část Moravy, líbilo by se ti tam. :)

      Vymazat
  7. Muselo tam být krásně, já bohužel Moravu moc neznám. Už bych si tam někdy taky měla udělat výlet! Ale na kole bych asi umřela :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala holkám výše, kolo je čistě o zvyku. Není nutné si dát na rozjezd 100 km mezi kopci. :) Morava je krásná a stojí za dovolenou. Já zase neznám spoustu míst v Čechách, protože jsem je měla celý život z ruky. Třeba na Mácháči jsem ještě nebyla, ani na Karlovarsku...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!