středa 31. října 2018

Čtenářský deník VII

Po dlouhé pauze další díl povídání o knihách - tentokrát tři krátké recenze na knížky přečtené v lednu a únoru 2017.

  • Vzpomínání - Eleonora Dujková
  • Moderní etiketa boduje - Eva Filipová
  • Paní Bovaryová - Gustave Flaubert

Vzpomínání

autor: Eleonora Dujková, rozená Bubna-Litic
zařazení: memoáry
vydání: Zámek Doudleby nad Orlicí, 2014
ve spolupráci s nakladatelstvím ČAS s.r.o. (2. doplněné vydání)



"Ctíce předky, sebe ctíme."

Paměti hraběnky Eleanory jsou kouzelným čtením o nešťastné době. Paní Eleonora se narodila roku 1929 do šlechtické rodiny Bubnů z Litic. V knize, původně věnované vnoučatům a pravnoučatům, líčí své dětství na zámku v Doudlebech, druhou světovou válku i divoká poválečná léta, během kterých jí zemřela maminka, otec skončil ve vězení a jí bylo zakázáno studovat. Rodinné dědictví, tolik generací ochraňované, komunisté zkonfiskovali a Eleanora se spolu s manželem Petrem a dětmi protloukala, jak jen mohla. Částečného očištění se rod domohl až spolu s restitucemi v roce 1999.

Vzpomínání bylo původně určeno jen blízké rodině hraběnky, a možná proto je to čtení velmi upřímné, podané jako surové svědectví doby bez zbytečných kudrlinek. Kniha se mi svou bezprostředností líbila. Velmi mě zamrzelo, když jsem se při psaní recenze dozvěděla, že paní Dujková před několika měsíci, v nedožitých 90 letech, zemřela.

Ukázka:
Odešel poslední pravověrný majitel doudlebského zámku. Když jsem se vrátila z pohřbu, byl už celý zámek zapečetěný, soudruzi nelenili, už jsem si nemohla vzít ani kapesník. Jen jsem si před zamčenou bránou převzala tříměsíční Marketu, o kterou se mi během pohřbu starala v zámku paní Baborová. Ta však, i s malým miminkem, musela ještě během pohřbu budovu opustit. Sbohem, mé krásné dětství, sbohem můj domove.


Moderní etiketa boduje

autor: Eva Filipová
zařazení: osobní rozvoj
vydání: Europrint, 2014



Zapomeňte na staromódního Špačka! Moderní etiketa vás provede všemi myslitelnými oblastmi soudobého společenského chování, přesto však kniha zůstává čtivá, lehce stravitelná a nepříliš rozsáhlá.

Mimo běžné situace, například pravidla pozdravů či scházení ze schodů, vás paní Filipová seznámí i se svatební etiketou, zásady telefonování nebo třeba tipy na balení na služební cesty. Líbí se mi, že o tématu píše někdo, kdo problematiku společenského chování z praxe dobře zná. Nejde tedy o teoretické pojednání, ale spíše soubor trefných postřehů z praxe. Paní Filipová se sama k tématu dostala, když se provdala za generálního ředitele mezinárodního hotelu, a tak v knize předává své zážitky a tipy, jak se vyhnout faux-pas. Slabší mi přišla pouze kapitola věnovaná péči o vzhled a jídelníčku, která v jinak výborně ucelené knize působila vytržená z kontextu. Ocenila bych i kvalitnější korekturu. I přes tyto drobné výtky se však k Moderní etiketě ráda vracím a považuji ji za velmi užitečnou součást knihovny. Podobných knih z českého prostředí moc neznám.

Ukázka - Jak telefonovat a nikoho nenaštvat

Telefon je bezesporu nejdůležitějším nástrojem dorozumívání. Věci, které jsou pro nás důležité, můžeme okamžitě řešit prostřednictvím telefonu. Umožňuje nám slyšet hlas partnera a navázat s ním bezprostřední kontakt. Při telefonování však s dotyčným nemluvíme tváří v tvář, jsme ochuzeni o veškeré vizuální a neverbální projevy, které nám v běžném hovoru pomáhají lidem lépe porozumět. O to víc musíme dbát na to, abychom při telefonování dodržovali určité zásady a již dopředu si nestavěli hráze, které je obtížné překonávat.


Paní Bovaryová

autor: Gustave Flaubert
zařazení: francouzský realismus 19. století
překlad: Dana Melanová
vydání: Garamond, 2016
první vydání: Madame Bovary, 1857



Jak daleko může zajít zklamání z nenaplněného manželství?

Píše se polovina 19. století na francouzském maloměstě. Mladý vdovec, lékař Charles Bovary, si za  svou druhou ženu vybírá mladičkou Emmu. Zamilovaná dívka se na svatbu ohromně těší, již brzy po ní jí ale dochází, že život, který ji čeká, bude spíše všedního rázu. Charles sice Emmu nekriticky zbožňuje, ale k románovým postavám má daleko a Emma se začíná nudit. Poté, co se manželům narodí dcerka, se nespokojená Emma stává stále více náladovou a výstřední, čehož využívá místní hrdopýšek Rudolph. Pomůže jí zrovna Rudolph utéct ze zajetí nešťastného manželství? Anebo si Charles všimne podivného chování své ženy včas?

Paní Bovaryová je někdy označovaná jako první román realismu, nečekejte tedy žádné romantické milostné pletky. Ačkoliv je pod povrchem cítit morální apel na mladé dívky, přesto na dnešní poměry dílo hodnotím jako velmi čtivé. Líbila se mi mnohavrstevnost Flaubertových postav, které autor nijak nekritizuje, naopak na ně pohlíží z různých úhlů pohledu a nechává čtenáře, aby si utvořili názor sami. Je dobré si při čtení uvědomit převratnost tohoto díla a také fakt, že za milostné scény byl Flaubert soudně stíhán.

Ukázka:
Už pro ni neměl slova tak sladká, že při nich plakala, ani laskání tak žhavé, až ztrácela rozum; to jejich velká láska, do níž se cele potopila, jakoby se pod ní vytrácela podobně jako voda v řece, která mizí ve vlastním řečišti, a ono vidělo bahno. Nechtěla tomu uvěřit; znásobila tedy svou něhu, a on stále méně zakrýval svoji lhostejnost.

Co hezkého jste v poslední době přečetli vy?

Ráda bych své čtenáře upozornila, že vzhledem k blížící se dovolené můžete nové články očekávat až po mém návratu v polovině listopadu. Tak snad na blog zatím nezanevřete! :)

17 komentářů:

  1. Pani Bovaryovou jsem cetla k maturite a jak spousta lidi nesnasela nacitat knihy na maturitu, tak me to bavilo, nektere jsem cetla uz driv a par jsem jich precetla pred tzkouskou a super :) nektere tyhle klasiky se mi presto libily ze jsem je mela spojene prave se zkouskou dospelosti. :)
    moderni etiketa, to zni dost zajimave, nasla jsem to u nas v knihovne takze se na to pujdu podivat. diky za tip, clovek by se mel neustale vzdelavat :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My Paní Bovaryovou v nabídce na maturitu neměli. Francouzskou klasiku jsem si přitom oblíbila už během let na střední, takže bych se vůbec nezlobila. Ale měla jsem na seznamu aspoň Maupassanta a Victora Huga. :)

      Vymazat
  2. Moderní etika se mi moc líbí, tu bych si klidně přečetla, protože je dobré si v tom udělat trochu pořádek a hlavně že je to psané z praxe. Jinak Paní Bovaryovou si pamatuji ze střední a nebyla moje oblíbená, ale každý má rád jiný žánr :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom žádná! :) Jinak tu Moderní etiketu vřele doporučuji, četla jsem i Špačka a Filipová to má opravdu mnohem čtivější; cílí na většinovou populaci.

      Vymazat
  3. Z knih znám Paní Bovaryovou ze střední :), ale neměli jsme jí k výběru k maturit.
    Já jsem poslední dobou se čtením úplně pozadu, naposledy jsem četla v srpnu a teď čtu spíš učení:D. Ale mám rozečteného Loutkaře:)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Během vysoké jsem také četla hlavně materiály do školy a na beletrii nezbýval čas, to je asi normální. Loutkáře neznám, díky za tip!

      Vymazat
  4. Paní Bovaryovou jsme probíraly ve škole, ale osobně jsem ji nečetla, bohužel ji nemáme v seznamu k maturitě, takže se na ni v nejbližší domě nevrhnu, čtu díla k maturitě, tak by to byla pro mě ztráta času, ale třeba po matuře se na ní kouknu, mám ráda takovéhle klasiky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, maturitní četba teď má přednost. Tak ať ti vše dobře dopadne! :)

      Vymazat
  5. Francouzský realismus mi dlouhodobě uniká. Četla jsem jen Miláčka, a to ještě hodně dávno. Asi bych se konečně měla dokopat k restům, a to včetně Paní B. :D
    Ale upřímně, ta Moderní etiketa mě láká více. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně sedl mnohem více francouzský realismus než romantismus. Ale zase jsem se ještě třeba nedopracovala k ruským spisovatelům. Každý máme své resty. :D

      Vymazat
  6. Není to úplně můj styl čtení, ale tu moderní etiketu bych si i přečetla :D :) Obdivuju tě, že si najdeš čas na knihy, já to pořád nějak nestíhám :(

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky jsou pro mě koníček jako každý jiný. Někdy přečtu pět knih do měsíce, a naopak když není nálada, tak to nehrotím. Koukám, že Moderní etiketa u mých čtenářů boduje, a vlastně jsem i dost ráda, že zrovna tento styl frčí. :)

      Vymazat
  7. Z výše zmíněných jsem nic nečetla, jen z Paní Bovaryové nějaký úryvek ve škole :)
    Já jsem minulý týden dočetla To od Stephena Kinga, tisíckrát lepší, než to co bylo minulý rok v kinech a taky nejtlustší kniha, co jsem kdy četla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že detektivky a duchařiny jdou úplně mimo mě. Kinga mám sice už dlouhé roky na seznamu, ale nějak mě neláká... Každopádně díky za tip!

      Vymazat
  8. Ja četla tedy Paní Bovaryovou, ale v poslední době snad jen o reinkarnaci, jinak to trochu chabne, maturitní četbu taky nějak kvůli času a lenosti flákám. No snad se to změní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, knihy před maturitou, to je samostatná kapitola. Člověk by chtěl číst cokoliv jiného, než co je na seznamu, ale ví, že nesmí, a tak ve výsledku raději nečte nic. :D

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!