pondělí 29. dubna 2019

Vila Löw-Beer

Jedno z krásných, ale téměř neznámých dědictví brněnské secesní architektury je na první pohled nenápadná vilka, schovaná v zástavbě Černých polí.

Vilu, nesoucí název Löw-Beer po svých pozdějších majitelích, nechal postavit v letech 1903-1904 brněnský továrník Moritz Fuhrmann. Po jeho úmrtí v roce 1913 vilu odkoupili manželé Löw-Beerovi, rodiče Grety Tugendhat. Právě zde, na druhém konci rozsáhlé zahrady, později nechali pro Gretu jako svatební dar postavit slavnou vilu Tugendhat. My se však vrátíme o několik desetiletí nazpět k vile Löw-Beer.

První vily v Černých polích, oblasti sadů a vinic na okraji Brna, začaly vznikat v polovině 19. století v sousedství parku Lužánky. Vila Löw-Beer je dílem rakouského architekta Alexandra Neumanna. Vystavěna byla v secesním historizujícím stylu, ovšem s maximálním důrazem na nejnovější technické řešení. Zázemí vily tak disponuje propracovaným systémem topení včetně zvlhčovače vzduchu, prosvětlenost vily byla řešena pomocí skleněných světlíků, ve vstupní hale stojí nádherný elektrický krb. Zaujala mě i půda, která byla kvůli obavám z požáru vydlážděna.

Jak šel čas, měnila se i podoba interiérů vily. Původní obložení interiérů ze světlého dřeva s florálními motivy bylo ve 30. letech vyměněno za moderní tmavé, při prohlídce si však můžete prohlédnout obojí. Zatímco spodní patro vstupní haly bylo ponecháno v pozdějším třicítkovém vzhledu, v horním patře lze i dnes obdivovat původní secesní obklady.

tmavé obložení nalevo, světlé napravo

Löw-Beerovi si vilu užívali od roku 1913 do 1939. Šlo o bohatou rodinu textilních továrníků, kteří na Moravě působili již od 17. století. Alfred a Marianne Löw-Beerovi ve vile vychovali tři děti. Jedním z nich byla Grete, která se roku 1929 vdala za Fritze Tugendhata, taktéž průmyslníka v textilnictví. Horní část pozemku, přiléhajícího k rodinné vile, věnovali Alfred a Marianne své dceři jako věno a uvolili se zde zafinancovat výstavbu nového domu pro novomanžele. Právě díky štědrosti Löw-Beerových tak mohla vzniknout perla světového funkcionalismu, vila Tugendhat, masterpiece architekta Ludwiga Miese van der Rohe, kterou dnes jezdí obdivovat návštěvníci z celého světa.

Kontrast vily Löw-Beer, plné kudrlinek a zdobení, a praktického funkcionalismu 30. let, po kterém toužila moderně založená Greta, je dodnes fascinující. Díky propojení pozemků rodiny mohly trávit čas společně i po narození další generace. Dnes už se bohužel z jedné vily do druhé pěšky projít nedá, každou spravuje jiná organizace.

Z obav před nastávající válkou byly rodiny Löw-Beerů a Tugendhatů nuceny v roce 1939 emigrovat. Jediný, komu se útěk nezdařil, byl otec rodiny Alfred, který zemřel poté, co se do poslední chvíle snažil zachránit rodinný majetek. Vila Löw-Beer pak během 2. světové války sloužila gestapu, po roce 1945 došlo k jejímu znárodnění a až do roku 2012 zde sídlil dětský internát. V letech 2013-2014 byla provedena kompletní památková obnova a od roku 2016 je vila přístupná veřejnosti jakožto nejnovější objekt Muzea Brněnska.

interiéry vily

Ve vile se bohužel nedochoval žádný původní nábytek a kvůli absencí dobových fotografií interiérů ani není jasné, jak vypadalo rozvržení místností. Vila proto dnes funguje jako muzeum - spodní patro vás provede Brnem na přelomu 19. a 20. století, obdobím, kdy se město hřálo na vrcholu slávy díky textilnickému průmyslu. Horní patro vily je věnované srovnání slavných brněnských vil - Jurkovičovy, Löw-Beer, Tugendhat a Stiassni. K dispozici jsou i komentované prohlídky technického zázemí vily, které vřele doporučuji. Prohlídku vedou opravdoví nadšenci, kteří se sami podílejí na výzkumu, a na rozdíl od vily Tugendhat zde není třeba rezervace půl roku předem. 

Volně přístupná je i krásná zahrada, z jejíž horního konce lze zahlédnout i Tugendhat. Zahrada je pěkná sama o sobě, zajímavá je ale hlavně díky budově Celnice. Ta během 18. a 19. století opravdu sloužila jako celnice pro vstup do města. Když Fuhrmann koupil pozemek, udělal z celnice zahradní domek. Dnes historická stavba slouží jako příjemná kavárna a v horním patře je volně přístupná menší galerie. Za mé návštěvy v říjnu 2018 byla výstava věnovaná dnes již téměř zapomenuté rodině Fuhrmannů, jednomu z nejdůležitějších brněnských průmyslnických rodů.

Návštěvu vily i přilehlé kavárny moc doporučuji!

Löw-Beer z ulice Drobného

Související články:

16 komentářů:

  1. hm, dekuji za rozsireni obzorů, jako správna milovnice architektury :D znam Tugendhat a loni jsem se v něm byla podivat, a zasla jsem, co v te dobe dokazali vymyslet, ale tuhle vilu neznam, mozna jen matně z doslechu, ale rozhodne bych tam ráda zavitala priste az budu v Brně :-) protioze takove skryte skvosty jsou proste nejlepsi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Löw-Beer byla pro veřejnost otevřená až nedávno, tak je pochopitelné, že se o ní zatím moc neví. Mně ještě chybí vila Stiassni, pak už budu mít v Brně navštívené všechny. :)

      Vymazat
  2. Ďakujem za článok, ktorý je niečím iným ako čítam bežne. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě je to zajímavé místo, už dle tvého popisu mě vila zaujala a moc hezké fotky! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Krása, tahle vila mě po přečtení článku láká k návštěvě více, než Tugendhat. :) Secese je taková vřelejší a útulnější. A ta fotka schodiště je až hypnotizující. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za návštěvu stojí obě vily. Tugendhat se mi vryla do paměti už když jsem tam byla jako děcko, a to funkcionalismus jinak taky nevyhledávám. :)

      Vymazat
  5. Nádherné miesto, chcela by som ho navštíviť. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, stavba je to moc hezká, ale já bohužel nejsem milovníkem architektury, takže to nejspíš nedokážu náležitě ocenit. Do Brna to mám dost daleko, ale kdybych tam někdy plánovala výlet, možná se stavím i tam!
    Tera in Chester

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzerá super, škoda, že tam nie je žiaden pôvodný nábytok :/. Musím na to pozrieť, keď pôjdem zase do Brna :)

    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nábytku je sice škoda, ale hlavně že se podařilo zachránit to hlavní - vilu samotnou. Ministerstvo školství mělo se stavbou velké plány, naštěstí se však na přestavbu nikdy nenašly prostředky.

      Vymazat
  8. Díky všem za reakce! Budu ráda, pokud se vila dostane více do povědomí. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vila mě hodně zaujala, tak třeba až se někdy konečně dostanu do Brna, mohla bych se tam zajít podívat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! Když dáš vědět předem, ráda tě tam vezmu i osobně. :)

      Vymazat
  10. To vypadá krásně! Chtěla bych se někdy podívat na Tugednhat a na tohle bych se tedy klidně šla podívat taky. Co má hezkou architekturu, to chci prostě vidět :D Jen tedy škoda, že každou z vil spravuje někdo jiný, to mi přijde zbytečně komplikované.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to vzhledem k vývoji obou památek pochopitelné. Před pár měsíci jsem se bavila s mým stejně starým kamarádem, který ještě "zažil" vilu Löw-Beer jako středoškolský internát.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!