sobota 18. srpna 2018

Šití: letní komplet

Loni jsem si šila letní komplet, který se na první pohled tváří jako šaty, na druhý jako overal a ve skutečnosti jde o samostatný top a kalhotovou sukni. 

Do šití jsem se pustila s pořádnou vervou. Poté, co jsme s mamkou dokončily fantasy kostým, jsem zatoužila i po něčem do civilu. Letní komplet jsem došila na konci srpna, a jak už to tak bývá, vzala jsem si ho na sebe snad jen jednou nebo dvakrát, než se ochladilo. Článek jsem proto odložila až na letošní léto, kdy jsem vzhledem k tropickým teplotám model vynosila ve velkém.


Letní obleček má dlouhou historii. Střih pochází z Burdy z července 1992. O rok či dva později si tentýž komplet šila má mamka ze zelenkavé kytičkované látky pro sebe. V době, kdy mi bylo kolem 10 let, jsem jej podědila a nosila ho, dokud se nerozpadl. A protože mi model už tehdy přišel ohromně nápaditý, zůstal mi v paměti, takže když jsem se loni rozhodovala, co si ušít, byla volba jasná. Dokonce ani střih jsme nemusely tvořit, protože mamka měla ještě schovanou původní, skoro 25 let starou kopii.

"Odvážný model ze zavinovacího živůtku (podle našeho kursu šití) a širší krátké kalhotové sukně není určen nesmělým povahám. Zmírnění efektu dosáhnete použitím jednotlivých částí samostatně. V kombinaci s jednobarevnými doplňky budou i tak hodné obdivu."

Burda 07/1992

Látku se vzorem růží mi kupovala mamka, jde o vysokogramážní bavlnu s příměsí. Při delším sezení se sice trochu mačká, ale na těle je velmi příjemná. Ačkoliv je střih označený jako "super easy", ve skutečnosti moc easy nebyl. Fakt, že se model skládá ze dvou samostatných kousků, s sebou nese hodně šití a mnoho možností, jak k sobě díly nesprávně sešpendlit a sešít. Látka je naštěstí dostatečně vzorovaná na to, aby případné chyby a křivé švy skryla.


Vrchní díl je zavinovací, se skrytým zipem v levé části, a lze docela dobře nosit i bez podprsenky.  Přetahuje se přes kalhotovou sukni. Ta má vysoký pas s gumou a zapínáním na zip s druky. Kraťasy jsou úžasně pohodlné - díky volnému střihu v nich není horko a zároveň nedochází k odírání stehen, což je ve vedrech častý problém hlavně u sukní. Obleček je velmi variabilní, obě části lze nosit i samostatně. Hlavně kraťasy v chladnějších dnech ráda nosím i k obyčejným tričkům s teniskami a džínovou bundou.

Letní komplet na samospoušť ve třech variacích:


Celkově musím říct, že jde o skvěle funkční část šatníku. Komplet jsem si oblíbila jak do města, tak i na výlety. Spojuje v sobě výhody šatů a overalu a díky vzdušnému střihu a prodyšné látce se velmi dobře nosí, i když venku panují tropické teploty. 

Mamce tímto ještě jednou moc děkuji za pomoc a už se těším, co ušijeme dalšího. V hlavě mám návrh šatů inspirovaný kroji z oblasti Kabylie, tak uvidím, kdy se zase ke stroji dostanu.

23 komentářů:

  1. TO CHCI!!! Moc krásný kousek. A ta multifunkčnost mu dodává na hodnotě :D! Já umím ušít povlak na polštář. Tohle bych zcuckala dohromady... A ta látka, ta je krásná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně pomáhala maminka, sama bych to taky nezvládla. Zaseknu se na každé přetržené niti. Děkuji, Julčo! :)

      Vymazat
  2. Já obdivuju lidi, kteří umí šít. Moje babička má na tom postavenou firmu a tak mi vždycky opraví, co se dá. :) Já jsem ráda, pokud si přišiju aspoň knoflík, jste s maminkou obě šikovné. :)

    L e n k a

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Věřím, že by babička šití určitě rychle naučila. Líbí se mi, jak na rozdíl od jiných ručních prací při šití dílo vzniká rychle. Za dvě hodinky jsou hotové střihy, za další dvě nastříháno a sešpendleno. A pak už to jde velmi rychle.

      Vymazat
  3. vypadá to úžasně! :) hlavně ten top. já jsem domluvená s přítelovou babičkou,že mě naučí šít na stroji

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá parádně! Skláním se před tvým umem. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Máš můj obdiv. Šití je jedna z těch dovedností, které jsem vždycky záviděla ostatním, ale sama na to nemám dostatečnou trpělivost, pečlivost a kreativitu. Ale u ostatních se kochám ráda - a tohle je vážně parádní ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak musím říct, že to vypadá naprosto skvěle a sluší ti to ! :)) :O. A obdivuji tě, že umíš takhle šít! :O Já jako malá vyšívala takové ty dětské vyšívačky a vím, že mě to hrozně bavilo a uklidňovalo :), ale do šití jsem se pak nikdy nepustila :D, je to hodně o trpělivosti si myslím:)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasné, vypadá to fakt parádně a o to lepší, že to můžeš využít v různých provedeních. Já jako malá ráda šila bůhvíco k sobě, ale někam se nám poděl už dříve šicí stroj a tak to nikdy nemohlo být ono.
    Taky máme doma nějaké staré ukryté časopisy s různými střihy:)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc všem děkuji za milé komentáře! Potěšily mě, všechny. Maminku, která mi s šitím pomáhala a naváděla, co s čím sešpendlit a kde co sešít, určitě potěší taky moc. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vyzerá to perfektne, máš naozaj cit v rukách a dokážeš vykúzliť perfektný model. :) Veľmi sa mi to páči. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Panejo! Jsi fakt moc šikovná! :) Tohle by si mi líbilo taky. Hlavně ta první varianta s tím černým topem ti moc sluší.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  11. Nádhera, obdivuji, když někdo umí šít. :)
    Moc ti to sluší.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky bych se potřebovala naučit šít, mám dost nekonfekční postavu a v obchodech mi skoro nikdy nic nesedí. Moc ti to sluší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z téhož důvodu nosím prakticky sukně nebo úpletové šaty, ty na sebe v konfekci najdu. Hledání padnoucích kalhot nebo třeba košilí jsem vzdala už před lety. Umět si ušít vlastní oblečení je určitě super, často ale stačí jenom zvládnout drobné úpravy na oblečení z konfekce. Další řešení je najít šikovnou švadlenu. Spousta menších obchodů dnes už ale umí oblečení upravit přímo na míru, stačí se ozvat. :)

      Vymazat
  13. Ty časopisy má moje babička taky (švadlena), ty jsi tak šikovná! A jak moc ti to sluší!! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jsi moc šikovná, protože tohle bych v životě neušila. :-) Moc Ti to sluší ve všech variacích. Burdu jsem jako malá měla hrozně ráda, ale už jsem jí dlouho neviděla. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuji všem za odezvu! Vůbec jsem netušila, že bude komplet v online světě tak úspěšný. Je to milé povzbuzení pro další tvorbu, díky za něj. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Na to snad ani nemám správných slov. Je úžasné, že jste dokázaly něco tak úžasného samy ušít. Nádhera! Zejména ta první varianta. ��

    OdpovědětVymazat
  17. Výborná práce! Ten vzor je na léto taky ideální a ohromně ti sluší. :) A střih je prokazatelně nadčasový. :-D
    Vypadá to jako super varianta overalů, které se mi vždycky líbily, ale kvůli svlékání na toaletě jsem si nikdy žádný nekoupila. A přitom je řešení tak jednoduché! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Já jsem letos jednomu hezkému overalu neodolala, následující den si jej vzala na výlet do přírody a potvrzuji, že to nebyl nejlepší nápad - do lesa se s ním odskakuje fakt špatně, zejména, když si navíc doma kvůli vedru "zapomeneš" podprsenku. :D Oproti tomu jsou kraťasy a top zlaté.

      Vymazat
  18. This is the first time I visit your blog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!