sobota 21. března 2020

Čtenářský deník XII

Tak schválně, kolik jste si v posledním týdnu našli času na čtení?

  • Morová rána - Betty MacDonaldová
  • A hory odpověděly - Khaled Hosseini
  • Ekonomie (50 myšlenek, které musíte znát) - Edmund Conway

-------------------------------------------------------------------

Morová rána

autor: Betty MacDonaldová
zařazení: americká klasika 20. století
čtené vydání: Argo, 2017
překlad: Eva Marxová
původní název: The Plague and I
poprvé vydáno: 1948, USA

Humoristické memoáry o boji s tuberkulózou.




Koncem 30. let na tuberkulózu stále neexistoval žádný účinný lék a jedinou dostupnou léčbou byl mnohdy doživotní pobyt v sanatoriu. Autorka knihy onemocněla TBC jako mladá žena, na kterou doma čekalo nejen zaměstnání, ale i dvě malé dcerky. Přesto ji léčebna svým strohým prostředím a rigidními pravidly nezdolala na duchu a zpětně o svém boji s TBC dokázala psát s lehkostí a nadhledem.

Ačkoliv mám Betty ohromně ráda, působila na mě Morová rána i přes všechen vtip dost tíživě. Pokud vám však knihy z nemocničního prostředí nevadí, tak vzhůru do četby! A pro nás ostatní je to aspoň vzkaz, jak moc je nutné vytrvat a nepoddat se neštěstí. 

ukázka:
Ležela jsem a přemýšlela o tom tichu a konečně se mi rozbřesklo, že je večer před díkuvzdáním, že každý myslí na domov, že atmosféra je tak hustá touhou a obtěžkaná vzpomínkami, že se nedá ani dýchat. Někdo na druhé straně chodby odsunul pomalu těžkou záclonu stesku, aby přerývaně vzdychl.

-------------------------------------------------------------------

A hory odpověděly

autor: Khaled Hosseini
zařazení: současná afghánská beletrie
čtené vydání: Argo, 2017
překlad: Miroslava Kopicová
původní název: And the Mountains Echoed
poprvé vydáno: 2012, USA

Příběh o sourozenecké lásce a ukradeném dětství z afghánského venkova.



Abdulláh a Parí společně vyrůstají v malé odlehlé vesnici, dokud jednoho dne otec nedojde k rozhodnutí, že obě děti již nedokáže uživit. Malou Parí odvede do Kábulu, kde ji předá na vychování bohaté rodině. Jediné nešťastné rozhodnutí se rozvíjí v komplexní příběh několika vykořeněných generací roztříštěných po celém světě, postižených chudobou i přemírou luxusu, válkou i emigrací.

Hosseini je úžasný vypravěč, který má dar vylíčit své rodné prostředí nám, lidem západu, ve vší jeho barevnosti. Části umístěné do dalších lokací tak nutně za pasážemi z Afghánistánu trochu zaostávaly, přesto však jde o poutavý propracovaný román.

ukázka:
Abdulláh si najednou hrozně přál, aby otec těm lidem poděkoval za jejich sušenky a čaj, vzal je s Parí za ruku a odešel z tohoto domu plného obrazů a závěsů, přecpaného luxusem a pohodlím. Mohli by si znovu naplnit vak na vodu, koupit chléb a pár vařených vajec a vrátit se, odkud přišli. Znovu přes poušť, mezi kameny a kopci, kde by jim otec vyprávěl příběhy.

-------------------------------------------------------------------

Ekonomie - 50 myšlenek, které musíte znát

autor: Edmund Conway
zařazení: literatura faktu (ekonomie)
čtené vydání: Slovart, 2013
překlad: Matěj Gregárek
původní název: 50 economics ideas you really need to know
poprvé vydáno: 2009, Velká Británie

Vynikající úvod do světa ekonomie.

Kniha je souborem 50 tématicky rozčleněných esejí, které čtenáře seznámí se základními pojmy, hlavními ekonomickými proudy i fungováním finančních trhů. Autor se poutavě a za použití běžné terminologie pouští do osvětlení celé obsáhlé disciplíny. 

Kniha je určená spíše pro čtenáře z jiných odvětví, protože ačkoliv obsahuje velké množství odkazů a vsuvek, nezachází do podrobností. Osobně však věřím, že může ledacos předat i studentům ekonomie, právě díky možnosti si rychle shrnout a utřídit to nejdůležitější. Sama jsem knížku četla před státnicemi z hospodářské politiky a rozhodně ji hodnotím jako užitečnou. Hvězdička dolů jde za kostrbatý překlad.

ukázka: 
Náklady obětované příležitosti

Ať už jsme jakkoli bohatí a vlivní, nikdy nebudeme mít dostatek hodin během dne, abychom stihli všechno, co chceme. Ekonomie se vyrovnává s tímto problémem pomocí pojmu "náklady obětované příležitosti", který nevyjadřuje nic jiného než permanentní otázku, zda bychom nemohli náš čas a peníze lépe použít na něco jiného.

---------

Co během vládní karantény čtete vy? 

19 komentářů:

  1. Poslední knížku si budu muset přečíst, i když studuji ekonomické zaměření, tak v ekonomii mám pořád mezery, jednoduše mám pocit, že mi ji ještě nikdo nedokázal vysvětlit tak, aby v ní viděla souvislosti.
    Mně bohužel není moc dobře, tak u čtení teď moc dlouho nevydržím, přesto se mi za poslední dobu podařilo přečíst dvě knížky od Jane Austen - Rozum a cit a Annu Elliotovou :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Austenovou mám moc ráda! A konečně jsem se po letech odhodlávání dostala k jejím knihám i v původní angličtině.

      Vymazat
  2. Priznávam, že prvú knihu by som asi nezvládla prečítať, neobľubujem takú tematiku. No druhá aj tretia ma zaujali :) V základoch ekonómie síce už nejaký ten prehľad mám, ale určite by bolo fajn niektoré veci si pripomenúť. Ja som tento týždeň viac rozprávala o tom, koľko toho prečítam, ako som čítala naozaj, ale nakopilo sa mi toľko úloh zo školy .. tak teraz si už dám pauzu a pôjdem si čítať naozaj. Momentálne mám rozčítaný Rozdelený svet od Tima Marshalla a Alexandra Veľkého (Valerio Massimo Manfredi) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky se snažím namíchat do výběru knihy z různých oblastí, aby byla recenze inspirativní pro všechny knihomoly. Jsem ráda, že aspoň Hosseini a Conway zaujali. :)

      Osobně taky během karantény až tak nečtu, mám toho hodně do práce, paradoxně na home office mnohem více než v kanceláři...

      Vymazat
  3. Já mám Betty moc ráda. Četla jsem jak Vejce a já, tak Morovou ránu, Každý může dělat cokoliv a Dusím se ve vlastní šťávě. Popis puberty jejích dcer jsem ocenila, když puberty tříkala naším mladým (a fakt jo - Betty má pravdu, nějak najednou se ten strašný pubertální exemplář proměnil v prima parťáka...:-). Zato mi mne asi nebrala ta ekonomie ;-). Já čtu teď Dcery nové doby od Carmen Kornové a minulý měsíc jsem dočetla Slepou mapu od Aleny Mornštajnové. Moc prostoru pro čtení jsem zatím nezíkala - do čtvrtka jsem chodila do práce a organizovala chod zbytku oddělení na home-office (což u nás nnení běžné, takže jsme řešili spoustu organizačních věcí) a včera už jsem sice na HO byla, ale nějak toho bylo hodně, takže zatím to nevypadá, že by omezení vycházení mělo nějaký pozitivní vliv na množství přečtených knih.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty je úžasná! Její Vejce a já a Kdokoli může dělat cokoli zbožňuji; obě knihy se řadí mezi moje nejoblíbenější a četla jsem je opakovaně. Hodně mě bavila i Dusím se ve vlastní šťáva (i když tu více ocením asi až budu mít jednou sama děti :)) a jako malá jsem četla i Paní Láryfáry. Akorát ta Morová rána mi nějak nesedla, jakoby byla celá podbarvená tichým zoufalstvím...

      Taky pracuji z home office a taky toho mám z práce více, než kdybych byla v kanceláři, ale přesto teď sahám po knížkách častěji. Dřív jsem si skočila spíše do fitka nebo se šla projít.

      Vymazat
  4. Nejvíc mě zaujala Morová rána. Tu si snad založím do své kategorie "Chystám se číst" :-). Děkuji za tip! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káji, když se mi o ni připomeneš, až karanténa skončí, tak ti ji ráda půjčím. Mám kompletní MacDonaldovou doma. Stejně se budeme muset sejít, abych ti vrátila dortovou krabičku. :)

      Vymazat
  5. Ahoj, moc zajímavý výběr, zaujala mě ta Morová rána a kniha o ekonomice, pár týdnů už si chci nějakou přečíst, tak se mi tenhle tip hodí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Upřímně se stydím, že za poslední týden jsem si našla čas akorát na přečtení 1 kapitoly z knížky, která mě baví. Asi bych se měla trošku polepšit. První týden jsem věnovala hodně hrám, tak bych ten další mohla věnovat knížkám.. Avšak realizace se mírně obávám. :D

    OdpovědětVymazat
  7. V posledním týdnu jsem přečetla Zkázu od M. Palmera a rozečetla Fámu. I když by byl čas, čtení se nevěnuju zas až tolik, i tak je to více, než jindy. :)

    Morová rána mě zaujala, ačkoliv knihy z lékařského prostředí působí depresivně, ale jsou zajímavé. I když se nejedná o skutečný příběh, mnoho věcí v takové knize jsou ze života.
    Ekonomii bych nedala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Morová rána je autobiografie, takže je reálná více než dost, zároveň je to ale čtení vtipné a odlehčené. Mně nedělalo prostředí léčebny dobře, ale jestli tě lékařské prostředí baví, tak se ti bude určitě knížka líbit.

      Vymazat
  8. A hory odpověděly zní dobře, to si uložím do poznámek, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám doma, ráda v případě zájmu půjčím. :)

      Vymazat
    2. Já čtu už téměř výhradně v telefonu, protože ho mám pořád u sebe - ale děkuju! :)

      Vymazat
  9. Ta Betty bude asi dost drsné čtení, ale asi si ji připíšu na to-read list. :-) I když možná v těchto dnech by mohlo být dobré si připomenout i Vejce a já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Vejce a já dokáže povzbudit v každé době. Také mám tuto knihu velmi ráda a vracím se k ní.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!