neděle 15. listopadu 2020

Večer v kabaretu

Ne, nejedná se o žádný titul knihy ani filmu, nýbrž o návštěvu skutečného kabaretu, kterou jsem stihla těsně před uzavřením kulturních akcí. 

Brněnský Cabaret des Péchés je relativně novým podnikem; otevřel teprve loni. Z lehce dekadentního představení La Petite jsem odcházela nadšená. Na akci mě pozvali kamarádi, samotnou by mě nenapadlo jít za uměním zrovna do kabaretu namísto do tradičnějšího kina nebo divadla. Možná se ptáte, co vlastně od takového večera čekat? 

První moderní kabaret vznikl ve Francii na pařížském Montmartru roku 1881. Jednalo se o Le Chat noir, pro který namaloval Théophile Steinlen plakát s černým kocourem, po němž se celý kabaret jmenoval. 

Le Chat noir

O několik let později otevřel slavný Moulin Rouge, který se svého času nacházel dokonce na stejné ulici jako Le chat noir. V kabaretech se scházeli umělci, spisovatelé i bohémská smetánka. Šlo o místa bujarých večírků a nestoudného kankánu, ale i kvalitní hudební produkce a politické satiry. Z Francie se kabarety rozšířily do Ameriky, kde se proslavily zejména ve 20. letech během prohibice - představte si jazzovou hudbu, šampaňské a tanečnice s peříčkovými boa à la Velký Gatsby.

Tuto uvolněnou atmosféru se pokusili vybudovat v brněnském Cabaret des Péchés, který se nachází v Jalta pasáži. Malá scéna La Petite, jakož i většina dalších zdejších představení, má charakter varietní show, složené ze samostatných uměleckých vstupů. Ty na sebe nenavazují, propojuje je jen postava principála, který jednotlivá vystoupení uvádí. Každý z umělců tak na jevišti realizuje to, v čem se cítí nejlépe, každé vystoupení je jiné a roztáčí svůj vlastní krátký příběh.

V případě La Petite se jednalo o zpěv, vzdušnou akrobacii, tanec, odvážnější burlesku a travesti show. Nejvíce se mi líbila akrobacie na šálách od létajícího Tondy a úžasný mim Silén s lehce halucinogenním představením - ačkoliv se mi i ostatní vstupy velmi líbily, tyhle byly naprosto vynikající! Celkový program měl délku 2-3 hodin s pauzou na občerstvení. 

Cabaret des Péchés - La Petite

V čem se kabaret liší od klasického divadla? V prvé řadě zaujmou výrazné kulisy a kostýmy. Hlavní rozdíl však vnímám v tom, že s diváky mnohem více interaguje. Představení nejsou technicky tak vyladěná, zato si více pohrávají s emocemi a náladou publika. V prvé chvíli to může působit trochu zvláštně až strojeně, ale po pár vstupech jsme se i my uvolnili. Lidé, kteří představení vytvářejí, kabaretem doslova žijí a je to na jejich výkonech ohromně znát.

Hodně napomáhalo i prostředí kabaretu jako takového - promyšlené interiéry s malými stolky a sedačkami potaženými sametem, vychytané veškeré drobné detaily. Kabaret disponuje barem, který je v provozu i během představení, a my si tak mohli umění vychutnávat spolu s míchanými drinky inspirovanými americkými dvacátými léty. Ještě více mě však potěšil koutek s občerstvením, zejména s vynikajícími francouzskými zákusky. A tak jsme popíjeli, mlsali a užívali si krásného večera. 

Cabaret des Péchés - La Petite

Návštěvu kabaretu tudíž můžu jen doporučit a možná i trochu povzbudit, že kulturní akce mohou nabývat rozličných podob. Moc podobným projektům fandím, tak už aby nám je zase otevřeli!

Číst více článků z kultury: klik zde

15 komentářů:

  1. Musím říct, že doteď jsem byla docela umělecká konzerva a večer chodila max do divadla. Ale teď mám poci, že návštěva kabaretu by nemusela být vůbec špatná, ještě když je to v Brně :) Hlavně přítel má rád právě dvacátá léta, tak by se mu to mohlo dost líbit. Tak snad bude možnost zajít co nejdříve :) Jdu si ten kabaret vyhledat na netu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by to taky nenapadlo, tak jsem byla ráda, že mě kamarádi pozvali. Je to zase něco trochu jiného, ale skvělý zážitek (a taky příležitost se trochu vymódit! :)). Pokud je partner milovník dvacítek, tak se mu v Des Péchés bude líbit, prostředí celého kabaretu je velmi stylově pojaté.

      Vymazat
  2. Tak to zní skvěle! Nikdy jsem na kabaretu nebyla, ale vždy mi to připadalo zajímavé a ráda bych někdy určitě zašla. Byla jsem v Anglii na divadle a to mě bavilo, akorát přítel na takových akcích bohužel umírá nudou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že kabaret bude pro kluky určitě o dost zábavnější než klasické divadlo. Už jen díky tomu, že se představení sleduje de facto od baru. No a pokud zvolíte nějaké představení s burleskou, tak bude úspěch zaručen 8-)

      Vymazat
  3. Zajímavý článek - já vlastně ani netušila, že nějaké kabarety fungují. Měla jsem to spíš za záležitost první republiky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o několika slyšela, ale vždy spíše v souvislosti s rozlučkami se svobodou a podobnými bujarými akcemi. Nenapadlo by mě, že představení jsou takto na úrovni.

      Vymazat
  4. Zajímavé, zajímavé... také by mě nenapadlo něco takového vyhledávat. :) Ale nadchla si mě - děkuji. A mimochodem - konečně jsem také pochopila původ "Černéoh kocourka", ten motiv miluji, ale nikdy jsem nepátrala o jeho pravém původu. Děkuji za dovzdělání!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoura mám i já ráda, dokonce jsem se byla i v Paříži podívat, kde se kdysi kabaret nacházel. Jsem ráda, že článek zaujal a přinesl něco nového! :)

      Vymazat
  5. To vypadá naprosto úžasně! Vždycky se mi strašně líbily burlesky i ta jejich móda, účesy a líčení... prostě mi to přijde vlastně i dokonale elegantní a ženské a o to víc to musí vypadat krásně, když jsou v takovém prostředí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to by se ti tam líbilo! Věřím, že jsou podobné podniky i v Praze, jen to asi bude chtít trochu zapátrat. Nebo zkusit přímo nějakou burleskovou akci v klasickém divadle.

      Vymazat
  6. To bych ráda zažila! Vypadá to na neobvyklou zábavu, což se mi líbí už z principu. Navíc se mě vždycky líbila atmosféra v dobách prohibice, kde se pilo natajňačku v podobných klubech. prostě wow!

    OdpovědětVymazat
  7. To zní úžasně, díky za zhodnocení takového kulturního zážitku. :)

    OdpovědětVymazat
  8. To zní skvěle, až kabaret otevřou, asi do něj zkusím taky vyrazit! Děkuji za tip. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!