sobota 17. března 2018

Zima v Alpách

Majestátní vrcholky hor, třpytící se sníh a zurčící potoky ohlašující pozvolný příchod jara.

Lyžuji velmi ráda, ale Alpy jsem letos neplánovala. Lyže však provokativně zůstávaly opřené uprostřed pokoje a já si říkala, že třeba aspoň nějaký sobotní výlet do Jeseníků by mohl vyjít, když už si to zima letos tak protáhla. Jenže osud to zařídil jinak a minulé úterý přišla nabídka na pětidenní Schladming. Ve středu jsem v práci zaškemrala o dovolenou a ve čtvrtek po obědě už jsme seděli v autobusu.


Nekonečně dlouhé sjezdovky, po ránu krásně upravené, na které nás vozily vyhřívané lanovky. Lákavé dobroty v après-ski barech, které stály roztroušené podél sjezdovek a byl by hřích se v nich nezastavit na vývar s obřím knedlíkem, štrůdl s vanilkovou omáčkou nebo schneewittchen, rakouskou variantu bombardina. No vy byste těm pohádkovým horským chaloupkám odolali?

Hochwurzen Alm

Líbilo se mi, jak je v Rakousku pro lyžaře vše nachystané. Skipas platil na 4 areály, promyšleně popropojované lanovkami a vysněženými traverzy. Jen Schladming má celkem 123 km sjezdovek a 44 lanovek! Mohli jsme tak každý den lyžovat na jiném kopci, aniž bychom se potřebovali kamkoliv přesouvat skibusem, který byl mimochodem taky v ceně skipasu. Ráno jsme vyjížděli rovnou na lyžích a večer se z druhé strany svahu vraceli nazpět.

Hauser Kaibling, 2015 m.n.m

V neděli bylo jasno a teplo, tak moc teplo, až sníh odtékal ze svahu v potocích, a tak jsme si vyjeli na ledovec Dachstein do téměř 3000 m.n.m., kam nás vyvezla vyhlídková lanovka-gondola. Na Dachsteinu se díky celoročnímu sněhu lyžuje až do léta a je to prostě jiný zážitek. Už jen ten výhled na horské nekonečno.

Dachstein, cca 2700 m.n.m.

Prázdné sjezdovky, lehké vrzání sedačky, které se neslo mezi skalním masivem a vzbuzovalo můj respekt. Všudypřítomná upozornění na laviny a sesuvy. Vítr hrající si se sněhovými jazyky, které ve spojení s ostrým sluníčkem před očima doslova rozmazávaly hrany sjezdovek. Bylo to tak nádherné, až mi Dachstein přišel místy úplně neskutečný.

Dachstein, černá sjezdovka

Kolik jsme toho celkem najezdili? Netuším. Ačkoliv byla většina dovolené právě o lyžích, pořád se našlo dost času i na další zážitky. Třeba ledový svět na Dachsteinu, umělecká díla vysekaná do ledu. Nespočet zastavení na kochání se krajinou, všechny ty kulinářské zážitky. A v den odjezdu jsme sjížděli tu nejdelší sjezdovku na vypůjčených saních. Až příliš pozdě mi došlo, že se v lyžácích saně ovládají tuze špatně. Těch kotrmelců a promočeného oblečení, ze kterého pak navlhl celý kufr! :)

Hochwurzen a velká lyžařka

Zkrátka, první dovolená s mým milým dopadla více než dobře. Teď jen tiše doufám, že se do Schladmingu podívám ještě v létě, tentokrát s rodinou, abychom si užili i něco pěší turistiky.

Jezdíte taky na hory? Lyžujete?

Fotky jsou vesměs z Maťova telefonu, foťák jsem na lyžování nebrala.

11 komentářů:

  1. Škoda, že mi letos Alpy nevyšly. Jezdíme každoročně do italských Dolomit. Každopádně jsem ráda, že sis Alpy užila alespoň ty :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já předtím v Alpách nebyla na lyžích, ani nepamatuji. :)

      Vymazat
  2. To je nádhera, ty fotky, pořádná zimní atmosféra! Vypadá to, že jste si to parádně užili :) Já mám lyžování zakázané, kvůli osteoporéze v kyčlích, tak jen tiše závidím a kochám se fotkama.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtu si tvůj blog a neskrývám obdiv postavit se takové zákeřné nemoci. To je pak jasné, že lyžování musí jít stranou. Držím palce, ať se daří!

      Vymazat
  3. Krásné fotky! :) My lyžovat nejezdíme:D já jsem hodně jarní/letní typ :D, takže spíš moře:)ale chystáme se na hory, ale náš cíl je wellness :D, což uvítám raděij:)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda zimu i léto. Na horách je hezky celoročně, tak doufám, že letos klapne i nějaká ta letní dovolená s chozením po kopcích. Moře mám nejraději Severní. :D

      Vymazat
  4. To je nádhera! :) Bohužel lyžovat neumím, na horách jsem byla jen jednou asi v 10 letech, ale v Krkonoších a bez lyží. Ráda bych se to naučila, ale zatím nebyla moc příležitost :D

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časem se určitě nějaká najde. :) Obdivuji všechny, co se na lyže postaví až v dospělosti, musí to být hodně náročné.

      Vymazat
  5. Když je tolik sněhu, tak je zima nádherná. Já bych ale klidně brala, kdyby byl sníh jen na horách a úplně nejlepší by bylo, kdyby u nás bylo jen jaro, léto a podzim :-D . Strojení mě nebaví a hlavně mi je pořád zima. V létě jsem si zase pořád stěžovala, že je vedro, takže ze mě byl manžel dost nešťastný :-D . Letos ale objednal klimatizaci ze Vzdušínu , takže už alespoň přes léto si nestěžuju :-D .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!