Vzpomínám, jak jsem kdysi na blog sepisovala ochutnávky cizokrajného ovoce a slibovala, že brzy vyjde další díl... Nakonec to trvalo 4 roky, než jsem nastřádala dostatek exotického ovoce k napsání dalšího článku.
Před dvěma týdny eshop
Virunga.cz pořádal akci
Ochutnej Afriku v Brně, na kterou navezli spoustu čerstvého tropického ovoce z Ugandy. Na trh jsem se zastavila a něco málo neznámých plodů si přinesla domů. Zajímá vás, jak chutná třeba mangostan nebo tamarillo?
Mangostan
Tmavá hnědo-fialová koule, přikrytá zelenými lístky, dorůstá velikosti zhruba středně velkého rajčete. Původem jde o ovoce z oblasti jihovýchodní Asie, které se v tradiční východní medicíně vyžívá pro své protizánětlivé a bolest tlumící vlastnosti.
 |
mangostan |
Slupka mangostanu je velmi tuhá a nejí se. Vevnitř se nachází bílá dužina, seskládaná do měsíčků. Ty jdou dobře vyloupnout ven; rozpadají se podobně jako stroužky česneku. Chuť byla lehce nakyslá, osvěžující, ale pořád velmi sladká a příjemná. Trochu mě mrzelo, že je uvnitř dužiny tak málo - mangostanu bych snědla kilo, ani bych nemrkla. Příště se po něm určitě podívám znovu.
 |
mangostan |
Rambutan
Podobně jako mangostan, i rambutan je původem z jihovýchodní Asie. Má docela srandovní vzhled - malé kuličky jsou obalené množstvím chlupatých, rádoby trnitých výrůstků. Když jsem rambutan rozřízla, dostala jsem se k dužině, co velmi připomínala liči, jen vnitřní pecka nebyla černá, ale světlejší hnědá.
 |
rambutan |
Ramburan nejenže jako liči vypadá, ale i chutná - nepoznala bych rozdíl. Ovoce hodnotím jako chuťově výborné, neb liči mám ráda, ale čekala jsem od rambutanu větší exotiku.
 |
rambutan |
Tamarillo
Tamarillu se přezdívá také rajčenka a původem pochází z peruánských And. Ačkoliv působí celé k nakousnutí, slupka se ani v tomto případě nejí.
 |
tamarillo |
Po rozříznutí vypadá tamarillo podobně jako zmenšené granátové jablko - spousta červených semínek, které zabarví cokoliv, na co kapnou. Chuť dužiny je i u plně zralého plodu dost kyselá, ale stále velmi příjemná. Dalším kouskem bych rozhodně nepohrdla.
 |
tamarillo |
Papája
Papáju, pocházející ze střední Ameriky, jsem jako jedinou neměla z trhů, ale z běžného obchodu. Vždycky mě překvapí, jak je velká a těžká, skoro jako menší meloun.
 |
papája |
Dužina papáji je sytě oranžová a velmi snadno se jí, stačí jen vydlabat ven malé černé pecky a oloupat slupku. Chuťově mi připomínala medový meloun, jen se více rozpadala, byla sladší a celkově plnější. Papáju řadím mezi své oblíbené exotické ovoce hned po bok kaki.
 |
papája |
S jakým nejzajímavějším ovocem máte zkušenost vy? Kupujete si domů i exotiku, nebo dáváte přednost domácím plodům?
První díl článku je k přečtení ještě na starém blogu
zde.
Zajímavé, ani jedno ovoce jsem neměla, určitě bych ráda zkusila. :)
OdpovědětVymazatMě by hodně zajímalo Pitaya - dračí ovoce, už jsem o něm několikrát slyšela, vypadá dobře, ale zatím na něj nikde nenarazila.
Dračí ovoce mi chutná moc, ale prodávají ho velmi málo. Určitě vyzkoušej, až se ti dostane pod ruku. :)
VymazatZnala jsem jedině Papáju, ale nikdy jsem ji nejedla :D všechno ovoce vypadá fakt zajimavě, občas až dost zvláštně :D
OdpovědětVymazatMaris Novotná
Nejspíš je to jen otázka zvyku. :) Doufám, že se s tropickým ovocem u nás budeme setkávat stále častěji.
VymazatJa som možno niečo niekedy mala ked som bola menšia ale teraz to nejak nevyhľadávam, vyzerá to zaujímavo, chutne a sviežo :)
OdpovědětVymazatKlaudia Duranova
Zajímavé :) Já ochutnala snad jen to klasické liči, ale mám ho moc ráda.
OdpovědětVymazatLENN
Liči mi taky velmi chutná, i když už jsem ho dlouho doma neměla.
VymazatVšechno vypadá nevídaně (až na papáju, tu znám). Já osobně jsem asi nic ultraexotického neměla. Liči, které je sice dobré, ale nesáhla bych po něm znovu, granátové jablko to mi hodně chutnalo a koupila bych si ho znovu, dračí ovoce je hrozně hezké a zajímavé napohled, ale uvnitř nic moc. Tyhle exotiky mi přijdou uvnitř hrozně ochuzené o chuť. Nemohu si pomoct. :-D
OdpovědětVymazatTroufám si říct, že "nedostatek" chuti je daný sklizením v době, kdy je ještě ovoce nezralé, a pak dlouhým transportem lodí a případným nevhodným zacházením ve skladech. To se mi právě líbilo na akci od Virungy, že ovoce sklízeli už zralé a přepravovali je letecky hned následující den, aby o chuť nepřišlo.
VymazatV těchto věcech jsem nepolíbená. Asi bych potřebovala nějaký degustační večírek, protože je mi líto vyhodit peníze za něco, kdyby mi to potom nechutnalo. Takový švédský stůl ovoce, kde bych si mohla vzít malinký kousíček a pak si třeba přidat, to by se mi líbilo. Proč v obchodech nabízejí paštikové ochutnávky, a ne ovocné? :D
OdpovědětVymazatPři nákupu v běžném obchodě se hlavně bojím, že bude ovoce nahnilé, protože spousta druhů potřebuje maximálně šetrné zacházení, jinak se okamžitě kazí. A pak že neodhadnu správnou dobu, kdy jej mám sníst, protože se k nám vozí většinou nedozrálé. Jednou za čas to ale risknu. :)
VymazatDíky za článek, je to vítaná inspirace. Někdy začátkem roku jsme s drahým přišli na to, že exotické ovoce vlastně vůbec neznáme (maximálně z obrázků) a že je na čase to změnit. Obávám se, že jsme se zasekli u první ochutnávky, což bylo mango (to už mnozí za exotické asi ani nepovažují), ale mně moc zachutnalo a teď si ho kupuji každou chvíli. Kaki a liči už jsem taky ochutnala, ale z ovoce v článku ještě nic. Snad se brzy naskytne příležitost!
OdpovědětVymazatJsem ráda, že článek zaujal, Cayenne. Mango mi taky moc chutná, ale naposledy jsem si ho koupila nedozrálé a už nahnilé, tak sbírám odvahu na opětovný nákup. Přecijen to není úplně levná záležitost. :(
Vymazat