středa 18. července 2018

Alfons Mucha - Dva světy

Výstava Alfonse Muchy, která právě probíhá na brněnském výstavišti, může být právem označována za unikátní - poprvé za několik desetiletí jsou totiž společně vystavovány Muchovy reklamní plakáty a plátna Slovanské epopeje.

Muchova výstava byla součástí velkolepě pojatého festivalu Re:publika, oslavujícího 100 let od založení Československa. Ten sice trval jen necelý měsíc na přelomu května a června, výstavu Alfonse Muchy je však možné na BVV zhlédnout až do konce letošního roku. A že je toho k vidění požehnaně!

Alfons Mucha (1860-1939) byl jedním z největších českých malířů. Podařilo se mu proslavit již během svého života, a to nejen v Čechách, ale i v Paříži a v New Yorku, kde mimo zakázek dokonce vedl malířské kurzy a vydal vlastní učebnice malby. V závěru svého života si na více než 15 let mohl dovolit pověsit zakázkovou malbu na hřebík a věnovat se svému snu - obrovským plátnům s výjevy z českých a slovanských dějin, které daly vzniknout Slovanské epopeji.

mé oblíbené obrazy: Břečťan a Vavřín, r. 1901 

V počátcích tvorby Mucha studoval na malířských akademiích v Mnichově a v Paříži a současně se živil menšími zakázkami. V roce 1900 vytvořil výzdobu pro jeden z pavilonů Světové výstavy. Průlomem v kariéře byla 90. léta 19. století, kdy mu nabídla spolupráci známá francouzská herečka Sarah Bernhardt, pro kterou začal malovat divadelní poutače: Gismonda, Dáma s kaméliemi, Tosca a další. Sarah se stala pro Muchu múzou a zároveň mu otevřela svět divadla.

Gismonda, 1894
La dame aux camelias, 1896

Současně Mucha pracoval na množství reklamních plakátů pro výrobce čokolád, šampaňského, cigaretových papírků nebo třeba jízdních kol. Mucha byl první, kdo k prezentaci komerčních produktů využíval ženské krásy, přičemž samotný produkt byl často zcela upozaděn. Pobavilo mě, že ve stejném roce Mucha přijímal zakázky i pro vícero konkurenčních společností. Výsledné reklamy si pak mnohdy byly podobné jako vejce vejci, jen je zdobil jiný nápis. Příkladem jsou reklamy pro dvě konkurenční parfumérny níže, obě z roku 1899.

reklamy Gellé Frères a Bleuze-Hadancourt, r. 1899

Alfons Mucha byl fascinovaný během času. Často tvořil kalendáře a dekorativní alegorické panely zobrazující jednotlivé měsíce nebo roční období, později i květiny či drahé kameny. Během 10. a 20. let do jeho tvorby čím dál více vstupoval silný symbolismus a spiritualita. Muchův secesní styl plný ornamentů a květinových motivů je dodnes označován jako styl Mucha, případně se slévá s všeobecným označením art nouveau, secese.

alegorie ročních období, r. 1896

Po návratu ze Spojených států zpátky do Čech v roce 1910 se Mucha rozhodl opustit oblast užitého umění a věnovat se Slovanské epopeji: dějinnému eposu čítajícímu dvacet pláten velkých 6x8 metrů, do kterých zapracoval výjevy z českých a slovanských dějin. Cílem tohoto díla bylo podpořit vlastenectví a zprostředkovat poselství o síle národů, které dlouhé staletí bojovaly o samostatnost. Celý cyklus byl po dokončení věnován Praze, ta ale ani po téměř 100 letech nenašla pro plátna vhodné prostory, a tak byla Slovanská epopej dlouhé roky k vidění na zámku v Moravském Krumlově. V současnosti se opět řeší už finální přesun do Prahy.

Plátna jsou opravdu monumentální, plná symboliky a detailů, s propracovanou hrou světla a stínů. Některé obrazy působí až téměř plasticky. Můj nejoblíbenější výjev je Slavnost Svantovítova v Arkoně, která znázorňuje oslavy sklizně na počest boha Svantovíta na ostrově Rujána. Slované se zde scházeli až do 12. století, kdy byla slovanská država ovládnuta Germány.

Slavnost Svantovítova, r. 1912

Výstava "Dva světy", probíhající na BVV, zpřístupňuje 150 reklamních plakátů, ozdobných panelů, skic a kalendářů ze sbírek Ivana Lendla. Současně je zde vystaveno i 9 ze 20 monumentálních pláten Slovanské epopeje, takže si můžete prohlédnout oba protipóly Muchovy tvorby zároveň. U vstupu dostanete dvě brožurky - průvodce oběma částmi výstavy, a stáhnout si můžete i audioguide. Výstava je velmi kvalitně zpracovaná. V minulosti jsem měla možnost navštívit kompletní epopej v Moravském Krumlově a tři další výstavy zaměřené na Muchovu komerční tvorbu. Dva světy mě svým rozsahem přesto mile překvapily.

sál brněnské výstavy - Slovanská epopej

Překvapilo mě také množství cizinců, kteří zřejmě do Brna přijeli jen kvůli výstavě. Tím spíše doporučuji návštěvu neodkládat, protože další příležitost k prohlédnutí Muchova kompletního díla nejspíš dlouho nebude. Vstupné vyjde na 250 Kč, otevřeno je od úterý do neděle až do konce prosince 2018. Kvůli citlivým plátnům jsou místnosti silně klimatizované, tak si s sebou vezměte něco teplejšího, v letních šatech a sandálech mi bylo dost chladno.

Více o výstavě: Mucha.brno.cz nebo web BVV

Související články: 
Mucha - V zrcadle doby (výstava 2014)
Mucha v Moravské galerii (výstava 2010)

18 komentářů:

  1. Alfons Mucha mě vždycky bavil. Kdykoliv vidím nějaké jeho dílo v Praze, nemůžu z něj spustit oči :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna u této výstavy věřím, že stojí za to se na ni jet do Brna podívat, pokud jsi tedy nestihla pražskou výstavu Epopeje v roce 2016.

      Vymazat
  2. Nádherná díla a pěkný popis života. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Alfons Mucha je mým nejoblíbenějším českým malířem, popsala bych o něm dlouhé knihy. :)

      Vymazat
  3. Mucha je jedním z mých největších oblíbenců, škoda, že výstava je pro mě na druhém konci čr, jela bych hned. Musel to být zážitek to vidět, já viděla naživo pár kousků ve Veletržním paláci a to zdaleka nebyly ty největší díla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já svoji poslední Muchovu výstavu viděla na Hluboké, takže nikde není dost daleko. :) Určitě se nejedná o poslední výstavu díla A. Muchy, na to jsou tyto akce dost časté, jen je to jedinečná možnost vidět pohromadě Epopej i plakáty.

      Vymazat
  4. Moc hezký článek. :-) Já o umění moc nevím, nikdy jsem nebyla přímo fanda, nicméně tyhle obrazy a reklamní plakáty vypadají moc hezky, o epopeji nemluvě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že zrovna Muchovy obrazy jsou velmi dobře přístupné i laické veřejnosti. Většina jeho tvorby byly reklamní plakáty pro široké masy.

      Vymazat
  5. Doufám, že letos se do Brna s přítelem vypravíme, protože tohle bych si nerada nechala ujít. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen do toho! A Brno je v létě celé pěkné, spousta možností, kam vyrazit. :)

      Vymazat
  6. Docela mi trvalo, než jsem Muchovi přišla na chuť, ale díky Postcrossingu se mi to povedlo. Čím déle jsem koukala na "jeho" pohledy a čím víc jsem jich poslala, tím víc jsem ho doceňovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jich mám doma sbírku, z každé výstavy si nějakou pohlednici přinesu. Jen škoda, že je nemám komu posílat.

      Vymazat
  7. Výstavu jsem si nemohla nechat ujít a musím říct, že mě ohromila. Měla jsem pocit, že bych na jednotlivé obrazy Slovanské epopeje mohla zírat celé dny a stejně bych neustále objevovala něco nového.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dechberoucí nádhera. Také mě moc bavilo zkoumat detaily, výrazy tváře jednotlivých postav...

      Vymazat
  8. Ježiši! Mucha! ♥ Chvilku ticha za Strašilku, prosím, protože to s ní asi šlehne. ♥ Já Muchu úplně zbožňuju, tuhle mi mamky přítel přinesl pikslu s takovými čokoládovými tyčinkami, což bylo milé, ale milejší bylo, že je na ní vyobrazen plakát od Muchy, Chocolate Amatller. Málem jsem umřela, když jsem to poprvé viděla. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, na dózy s mými oblíbenými motivy jsem taky ulítlá. A Mucha, to je srdcová záležitost. Zajeď si do Brna na výlet, ráda tě provedu, když to bude aspoň trochu časově možné. :)

      Vymazat
  9. Na tu výstavu se do Brna chystám, tak děkuji za přiblížení :)

    Nails from Czech - Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jsem se ve svém hodnocením nerozepsala až přespříliš, aby vůbec bylo na výstavě co objevovat. :D

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!