úterý 31. července 2018

Bitva pěti armád 2018

"Tak začala bitva, kterou nikdo nečekal. Říkalo se jí pak Bitva pěti armád. Na jedné straně byli skřetové a divocí vlci, kdežto na straně druhé elfové, lidé a trpaslíci."

Představte si, že se probudíte přímo uprostřed vašeho oblíbeného filmu. Z tábořiště, sestaveného z plátěných stanů a kožešin, se zvedá lehký dým a vůně pečeného masa. Z dálky se k vám nese bojový křik armád, údery bubnů a tupé nárazy zbraní.

Přesně jako ve filmu na motivy Tolkienových knih jsem se cítila, když jsem poprvé přijela na Bitvu pěti armád, která se každoročně koná začátkem léta v Doksech. Letos jsem se jako pomocný organizátor účastnila již potřetí, a tak je nejvyšší čas o B5A něco napsat i vám.

Byla jsem překvapená, že se podobných víkendových akcí u nás koná nespočet, ačkoliv ta naše je v ČR největší. B5A, jakož i další bitvy, spadají pod označení LARPLive Action Role Play, což je vlastně improvizované divadlo, ve kterém hráči hrají sami pro sebe. Dostanete scénář, kostým a kulisy. Vaším jediným cílem je vžít se do role a zkusit prožít pár hodin v kůži někoho jiného. Larpů samozřejmě existuje vícero druhů; setkáte se s nízkonákladovkami na dvě hodiny za 50 Kč, ale i s velkoformátovými historickými akcemi, kdy strávíte celý víkend v dobových kostýmech, budete přespávat na hradu, užijete si propracovaný děj, psychologii postav a reálné efekty. Tam už se s náklady pohybujeme v řádu tisíců.

foto: EXPit thru lens, B5A 2018

Specifickým druhem larpu jsou bitvy, zvané též dřevárny (zkráceně z "dřevěné bitvy"), které se tolik nezaměřují na prožívání jednotlivých rolí, ale na boj, atmosféru rozběsněného davu a bitevní strategii. Bojuje se reálně - měkčenými polstrovanými meči, píkami, kopími a šípy. Čím lepší máte kostým, tím více dostanete životů a lépe si zabojujete. Pravidla jsou různá, obvykle však platí, že scénář mají k dispozici jen velitelé jednotlivých frakcí, takže záleží i na jejich schopnostech vést armádu. Vítěz každopádně není předem známý. Velmi oblíbená je stylizace do bitev z Pána prstenů, ale uchytil se třeba i Zaklínač. Více si o dřevárnách můžete počíst v článku od Václava Štefana.

foto: EXPit thru lens, B5A 2018

Bitva ovšem není pouze záležitostí vojáků a jejich velitelů, nýbrž i nebojového doprovodu, který zásobuje vojáky vodou, bubnuje na bubny a v táborech chystá jídlo. Na B5A se sjíždí každý rok kolem 1.000 lidí, z toho zhruba 700 bojujících. Jde o víkendovou akci, která se skládá z několika menších střetů a závěrečné nedělní bitvy. Atmosférou ovšem žije celé okolí i mimo bitevní vřavu. Většina larpařů jezdí na podobné akce často, a tak mají mimo kostýmy i stylová tábořiště. Pro všechny účastníky se navíc rok od roku rozšiřuje doprovodný program - letos to byly přednášky, zápasení a kekel, stánky s drobnostmi do bitvy a jídlem, večerní koncerty. Na akci se sjíždí i celé rodiny s malými dětmi; rušno bývá od rána až dlouho do noci. Letos se psal už 19. ročník, příští rok B5A oslaví dvacetiny.

kekel - zápasy v plné zbroji

Jak jsem psala v úvodu, sama jezdím vypomáhat do zázemí - můj milý byl v posledních letech hlavním organizátorem celé této akce, takže mám účast tak trochu povinnou. B5A bylo moje první seznámení s larpovým světem. Ačkoliv mě boj jako takový neláká, rychle jsem pochopila, proč sem lidi jezdí. Larp vám umožní dokonale zapomenout na starosti běžného světa. Netrvá ani pár hodin, abyste přehodili uvažování na jinou výhybku - najednou stavíte stan, vaříte v kotli, po večerech ve svitu ohňů posloucháte historky z dávných časů. A každému je jedno, zda jste doma manažer, dělník nebo žena v domácnosti. Na bitvě jste na chvíli tím, kým chcete být.

stanování pod Bezdězem

Za podobnou akcí jsou samozřejmě stovky až tisíce hodin práce. Jak pro bojující, kteří si vyrábí masky a zbraně, tak i pro organizátory, kteří bitvy připravují až rok dopředu. Co je fascinující, že dřevárny (i většinu ostatních larpů) pořádají nadšenci bez nároku na jakýkoliv honorář. Vstupné, které účastníci za akci platí, padne na produkci bitvy, a co se ušetří, z toho se nakoupí rekvizity na další rok.

Na závěr ještě přidám své dvě fotky z celodenního pobíhání po lesích při chystání akce. Fantasy obleček jsem si s maminčinou pomocí šila už na loňský ročník. Jakožto posila orgotýmu se za skřeta ani elfa stylizovat nemusím - úplně stačí, když na bitevním poli svým oblečením neruším.


Přidáte se k nám za rok i vy?
Více na B5A.cz!

foto: EXPit thru lens, B5A 2018

18 komentářů:

  1. Jé, to musí bejt super, takovej únik od reality a vžití se do tvého oblíbeného filmu! :) Super akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zážitek je to rozhodně. Já jela na svůj první ročník zoufale nepřipravená, ale loni i letos už jsem se dost těšila :). Je to jedna z akcí, na které se dlouho vzpomíná.

      Vymazat
  2. O něčem takovém čtu poprvé! To je síla. A tobě to moc sluší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Po celém dni ve vedru už jsem byla na focení pěkně upocená a oválená, tak jsem ráda, že to není tolik vidět. :D

      Vymazat
  3. Tvůj fantasy obleček je přímo nádherný! :) Fotky vypadají moc hezky. Vůbec jsem netušila, že nějaké takové akce existují :) Vůbec by mi nevadilo ocitnout se třeba u hobitů :D, ale ještě víc bych si užila svět Harryho Pottera!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Aničko! :) Jestli existují i HP bitvy, to netuším, ale HP larpy máme určitě. Mrkni třeba na http://hplarpbrno.hys.cz/.

      Vymazat
  4. Cheche - před rozmnožením jsem tam (a na jiné larpy) vozil Sargo každý rok:-)

    Ale k účasti mě to nikdy nelákalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, doufala jsem, že se tu objeví někdo, kdo má zkušenosti s B5A z dob začátků. Věřím, že Sargo by byla mile překvapená, jak se akce od dob jekorových zbraní a boje v prostěradlech posunula dopředu. :)

      Vymazat
  5. Samotná bitva by mě asi moc nebavila, ale být v zázemí a s něčím pomáhat, to zní jako role pro mě. :)
    Ty šaty jsem obdivovala už loni a jsou pořád stejně úžasné. Ta barva!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Tlapko! Barva je do lesa fajn - ladím se stromy. Mě osobně taky boj jako takový neláká, ale baví mě ho sledovat. Zvlášť, když rok od roku znám více lidí, co bojují, a můžu jim fandit. :)

      Vymazat
  6. Ty šaty jsou prostě úžasný. Znovu je musím obdivovat. :)
    Vypadá to zajímavě, ale já se těmhle velkým akcím, kde je hodně lidí, spíše vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Myslím, že více než moje šaty jsou k obdivování kostýmy, které si vytváří bojující. Celoobličejové masky, kovaná zbroj, složitě vrstvené kostýmy. Oproti tomu bylo ušití mých šatů procházka růžovou zahradou.

      Vymazat
  7. Juu, tak ty šaty jsou nádherné :) Nikdy jsem o ničem takovém neslyšela. Jak to popisuješ, ani se nedivím, že je za tím spousta práce, ale vsadím se, že jde o hodnotný zážitek :) (a znovu, úžasný šaty, sluší ti)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poprvé jsem o bitvách taky slyšela až těsně před odjezdem na B5A a hlavně jsem vůbec netušila, co čekat. Ale je to zážitek. Jedeš jednou a chceš znovu :). Moc děkuji za pochvalu, se šitím mi (ve velkém) pomáhala mamka.

      Vymazat
  8. Ách, ty vzpomínky! Tohle byla moje první bitva ;) Larpy i bitvy od té doby ušly neuvěřitelnou cestu - tehdy byly opravdu propracované kostýmy a zbroje spíš výjimkou. Příští rok si budu muset pohlídat termín a vyrazit do okolí Doks na vandr, ať to mám aspoň z diváckého pohledu na připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já budu o příští B5A informovat! Konečně by byla pořádná záminka vidět se i osobně, nejen online. :)

      Vymazat
    2. Informuj, budu moc ráda! Ale já už jsem svůj kostým dávno rozdala, takže bych se opravdu mihla jen někde v okolí a přihlížela bitvování zdáli ;)

      Vymazat
    3. Určitě, to není problém, přihlížet na závěrečnou bitvu chodí dost lidí. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!