pondělí 9. července 2018

Bytová inspirace

Inspirace na bydlení, co mi padla do oka nejen na Pinterestu. 

Bydlení je pro mě dost aktuální téma. Poslední týdny zařizuji velký vzdušný třípokojáč, který se chlubí vysokými stropy, obrovskými okny a dostal se mi do rukou takřka prázdný. Na svém starém brněnském doupěti jsem se naučila, co a jak, a teď mě napadají miliony nápadů, jak s prostorem pracovat, aby vynikl každý kout. Jenže jako u většiny projektů i zde narážím na finanční a praktické limity.

Investovat do zařízení, když nevím, zda budu v bytě bydlet i za dva nebo tři roky? Koupit si velkou skříň a sedačku, které taky možná nepřežijí první stěhování? A tak zase zůstává hlavně u snů a namísto objednávek z katalogů sháním nábytek za levno po bazarech a kamarádech. O to více ale brouzdám po internetu a vymýšlím co by kdyby.

Je mi celkem jedno, co zrovna letí. Miluji přírodní materiály, ořechový masiv, tlumenou kombinaci béžové, zelené, hnědé a modré. Mám ráda polštářky, huňaté deky a bezúdržbovou zeleň, která přežije 2 týdny bez zalití. S dekoracemi jsem skoupá, raději si "vystavím" knihy nebo čajové nádobí. Doma musí být teplo a útulno. Příliš moderní a minimalistické interiéry, betonová šedivá či naopak přehnaná zdobnost mě nechávají chladnou. paví postel - zdroj

tu divnou hygge větev napravo bych si odpustila :) zdroj Pinterest a Facebook

Co se týče nábytku, bez výčitek kombinuji a recykluji, co se mi zrovna hodí. Čím více jsou kousky víceúčelové a dá se s nimi pracovat, tím lépe. A co bych tedy doma ráda? 

Atypické police

Poličkám na jednu stranu úplně nefandím, protože kdo z nich má pořád utírat prach, na druhou stranu však dokážou zdi příjemně odlehčit, což kryté komody neumí. Tyto konkrétní poličky - zkosené, netradičně řešené, jsou uměleckým dílem samy o sobě.

zdroj zleva: FlerPinterestEtsy

Městské balkony

Zařídit úzký panelákový balkon, aby zbylo dost místa na posezení, sušení prádla i pěstování bylinek, to je vždycky výzva. Napravo dávám schválně fotku z mého brněnského doupěte pro srovnání, jak se mi to podařilo :). V novém bytě sice balkon nebude, ale třeba se někdy zase poštěstí.

zdroj levé a prostřední fotky: Biano

Pletené sedáky

Miluji všechna pohodlná sezení. Křesílka-ušáky, do kterých se můžete zavrtat s dekou a knížkou. Sedáky z ratanu nebo banánových vlákem, které pro návštěvu vytáhnete zpoza sedačky. Puffy, pletené sedáky, prodávané buďto v nízké variantě, posazené přímo na zemi, nebo jako vyšší taburety na dřevěných nožkách. Šikovné holky si puff můžou uplést samy, návodů je na internetu nespočet.

puffy Balldesign, banánové sedáky IKEA Alseda

Promyšlené recyklace

Využití nevyužitelného. Starý sud jako rám zrcadla, dřevěné bedýnky jako základ pro pracovní stůl včetně poliček. Ohromně se mi líbí i ta velká závěsná mapa světa, tu si také dokážu doma představit.

zdroj: Daily WomenFacebook

Sedačky Karup

Tak funkční a přitom nápaditý nábytek! Pohovky od dánské značky Karup kupodivu nevyjdou dráž než IKEA. Pořád doufám, že mého milého na jednu ukecám.

zdroj: Bonami

Kokedamy a mechové obrazy

Doma pěstuji jen bylinky, které se většinu času plevelí bez nutnosti odbornějších zásahů, ostatní zelení jsem nepolíbená. Už delší dobu ale pomrkávám po kokedamách, sukulentech poletujících na niti, a mechových obrazech, které jsou víceméně bezúdržbové.

zdroj: Rogers GardensTrendspot

Barevné nádobí

Bílá je nuda. Musím se přiznat, že belgické nádobí Cosy & Trendy mě nadchlo natolik, že už od nich mám jednu sadu tyrkysových talířů doma, ač jsou o něco více konvenčního tvaru než nepravidelná "vajíčka" nalevo. O chloupek vyhrála nad barevnou soupravou inspirovanou Afrikou od italské Villa d'Este napravo.


zdroj: Pinterest, Bonami

Co byste si přáli domů vy?

16 komentářů:

  1. Miluju tenhle článek. Inspiraci si uložím a rozhodně se vyřádím až budu zařizovat své bydlení. :D
    Zaujaly mě ty kokemady a mechové obrazy. Vypadá to netypicky a ještě u nikoho jsem to neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O kokedamách časem napíšu vlastní článek, ale prvně si musím nějakou domů pořídit. Před lety jsem jednu dávala mamce, ale už umřela, tak nemám dostatek studijního materiálu. :D

      Vymazat
  2. Líbí se mi ta postel a ty poličky. :)
    Ty kokedamy vidím poprvé, ty jsou hodně zajímavé.
    Balkon je fajn, já jsem ráda, když si můžu dát na balkon rajčata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Balkon je super, moje nejoblíbenější místnost. :) Ale když teď nebude, tak se nedá nic dělat. Rajčata by asi v mých bojových podmínkách nepřežila, ale mám tam aspoň všemožné bylinky.

      Vymazat
  3. Prapůvodně jsem se divil, kde je u všech těch ozdrojovaných fotek zdroj k třetí balkónové, pak jsem mrkla do textu a došlo mi to, fakt se moc moc povedl. :) Nad atypickým nádobím jsem nikdy neuvažovala, ale vypadá fakt nádherně. Celkový styl (i s tím odstraněním větvičky:D) mám dost podobný, jenže já, student čtvrťáku, jsem ráda za svůj vydekorovaný růžek v pokoji. No, třeba se ti poštěstí stálý byt/whatever a vyšperkovat si ho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, díky! Aspoň balkon se povedl, když už je zbytek bytu retro. Teď už bude dělat radost nájemníkům. :)

      Na stálé bydlení si budu muset počkat. Praha, kam se stěhuji, je pro mě spíš přestupní stanicí. Jenže člověk zase nechce bydlet x let po krabicích. Snažím se v tom najít kompromis, takže holt masiv z ořechu na míru ještě pár let nebude. :D

      Vymazat
  4. Super inspirace, pinterest miluju, chodím na něj denně a inspiruju se :)
    Líbí se mi, že všechno je takové do přírodna. Strašně se mi líbí ty pletené sedáky a barevné nádobí, to si umím v mém budoucím vysněném bytě/domku představit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já pinuji hlavně fotky z obchodů. Když pak něco sháním, hodně mi Pinterest usnadňuje práci, protože vím, kde tu věc viděnou před x měsíci přesně hledat.

      Vymazat
  5. Krásné inspirace, stejně jako Tvoje móda i tyhle se mi moc líbí, ale ohledně bydlení jsou pro mě asi přirozenější. :D Líbí se mi snad všechny tipy, až na poslední set nádobí. Můj favorit je balkón, kdybych někdy měla jít do paneláku, tak bych přece jen chtěla mít možnost posedět si venku, a sezení pod oknem, jako je na druhé fotce. To se mi vždycky hrozně líbilo, i když tam v zimě bude asi krapet táhnout zima. :)
    Kokedamy měla mamka dvě. Jedna skoro hned zdechla, druhou má doteď a daří se jí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám balkon zasklený a posedět se tam dá od dubna/května do konce září. V zimě je i na krytém balkonu chladno. Teď v létě si tam chodím číst, vypít kafe, nechat proběhnout myšky... Je to fajn. :)

      U kokedam se málo píše, že mech nesnáší chlor. Ani odstátá voda občas nestačí.

      Vymazat
  6. Koukám, že máme dost podobný vkus. Líbí se mi taky přírodní materiály a dekorace, mám ráda i retro a to, čemu se v angličtině říká "chabby chic", nesmí to ale být příliš kýčovité. Doma v ČR jsme si s mým milým už prošli zařizováním bytu a povedlo se nám to k naší spokojenosti, teď jsme v Anglii v přechodném bydlení a budeme se asi za měsíc stěhovat zase do jiného bytu, takže teď nemá cenu se tady snažit něco zútulňovat, ale už mi ty holé stěny docela vadí. Až se přestěhujem, asi si pořídím aspoň nějaké obrázky a dekorace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shabby chic komody, které mají každý šuplík jiný, nebo jsou aspoň odrbané, se mi taky hodně líbí, jen jsem nevěděla, jak se tento styl jmenuje. Ale jak píšeš, chce to jednoduchý zbytek.

      S přechodným bydlením je vždycky kříž, kór takhle v cizině, kde není možnost si třeba nábytek dovézt zpátky. Já jdu taky do přechodného nájmu, i když nevybaveného, takže počítám, že si při případném stěhování část nábytku vezmu s sebou.

      Vymazat
  7. Kokedamy se mi taky pořád houpají v hlavě. Až bude podlaha, až bude kuchyň, až až až :(

    OdpovědětVymazat
  8. Když jsem se stěhovala od rodičů, nechtěla jsem nic moc zařizovat, protože jsem si říkala, že to je na přechodnou dobu. Ta trvá už pět let a teprve teď si připouštím, že asi ještě nějaký čas potrvá. Jenže na podzim se zase chystám do toho Finska, takže proč teď zařizovat své české bydlení, když tu pak skoro půl roku nebudu? Hm... člověk si vždycky najde nějakou výmluvu, co? :-D Ráda bych doma měla hlavně víc zeleně (klidně i s větví) a ta mapa je taky super - mohla bych tam zapichovat špendlíky, kde všude jsem byla! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jakmile nám schválí hypotéku tak hned chceme jít s manželem někam do banky a vzít si úvěr na rodinný domeček který si chceme postavit podle sebe. Rozhodně v baráku budou peletková kamna, to víme už teď. Děláme na těch stavbách často fotografy a tak víme jak to tam chodí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!