středa 14. listopadu 2018

Podzim v Karlových Varech

Karlovy Vary, jedna z našich největších turistických perel, a to zcela zaslouženě. Na kolonády zalité podzimním sluncem byl překrásný pohled.

Přesto mi toto lázeňské město pořád utíkalo - jen letos jsem výlet dvakrát na poslední chvíli rušila, kvůli špatnému počasí i nemoci. Pomalu jsem se vzdávala naděje, že návštěvu v tomto roce vůbec stihnu, ačkoliv jsem ji plánovala několik měsíců.


Nakonec se zadařilo zcela neočekávaně. Jeden říjnový pátek se mi ozvala Luma'il, zda o víkendu nechci zajít někam na kávu, a z hodinové procházky Prahou se nakonec vyklubal celodenní výlet právě do Varů. V sobotu ráno jsme se sešly na Florenci a za 2,5 hodiny vystoupily v cíli. Tak jsem se konečně dočkala!

Skleněný obelisk

Karlovy Vary se v Evropě proslavily již v 17. století, kdy termální prameny poprvé začaly lákat návštěvníky i z větších dálek. O století později zde působil lékař David Becher (1725-1792), který se zasloužil o rozvoj zdejšího lázeňství.

hotel Ambassador a Kostel sv. Máří Magdalény

V 19. století již byly Karlovy Vary oblíbenou turistickou destinací. V tomto období také vznikla většina honosných novobarokních a secesních staveb, kterými se Vary chlubí dodnes. Vary rostly i za socialismu a po Sametové revoluci se staly centrem ruského kapitálu. Dnes se do Varů jezdí nejen za filmovým festivalem, ale i opulentní architekturou, lázeňskou atmosférou a samozřejmě za léčivou mocí pramenů.

Nejteplejším a zároveň největším termálním pramenem je Vřídlo. Průtok je regulován, jinak by Vřídlo tryskalo až do výšky 12 metrů.

Termální pramen Vřídlo

Ve městě vyvěrá 28 termálních pramenů, které pomáhají zejména na problémy s játry a žaludkem. Volně přístupných je 13 z nich, a to na pěti překrásných kolonádách. Hrneček na ochutnávky si vezměte s sebou, nebo si můžete koupit keramický na památku v některém z obchodů se suvenýry. K tomu do ruky lázeňský oplatek, čerstvě nahřátý přímo z oplatkovače, a člověku je blaze.

Mlýnská kolonáda z 19. století

Historická kolonáda se vine v malém údolí podél řeky Teplá (přítok Ohře). Odkud řeka dostala své jméno, je patrné na první pohled. Překvapilo mě, jak byla místa, do kterých se vlévají termální prameny, zelená.

říčka Teplá a altánek u pramenu Svoboda

Nad městem se ční několik vyhlídek, kam si můžete udělat výlet, až vás omrzí ruch města. Na nejznámější rozhlednu, Dianu z roku 1914, vede dokonce i lanovka. Ta byla za naší návštěvy zavřená, a tak jsme se do kopce vydaly pěšky. Výhled na podzimní Vary byl velmi malebný, škoda, že jsme kvůli uzavření nemohly i přímo na rozhlednu.

vyhlídka u rozhledny Diana

Celé město je až kýčovitě krásné. Líbilo se mi, jak jsou stavby i jejich okolí hezky udržované, nikde žádné odpadky nebo opadané zdi. Překvapilo mě však, jak je ve Varech draho. Když jsme na oběd rezignovaly, nebylo si ani kam skočit do obchodu pro sušenky nebo pití - všude jen luxusní restaurace a další podniky mimo náš rozpočet. Nakonec jsme zašly do jedné z kaváren na sendvič, který stál tolik, co pořádný burger v Praze. Ale co, na výlety nejezdím každý den, a aspoň to měli dobré.

taky jsem ochutnávala :)

Odpoledne jsme se ještě prošly městem, pokochaly se, zakončily výlet zákuskem v malé kavárničce na Becherplatz a nasedly na autobus směr Praha. Bylo nádherně, na konec října překvapivě teplo, a s Luma'il jsme úspěšně zvládly proklábosit celý den bez jediné přestávky. Tímo moc děkuji za společnost a těším se, kam vyrazíme zase příště.

Co vy a Karlovy Vary? Navštívili jste je, líbily se?

14 komentářů:

  1. Vary mám kousek, hned má člověk k článku pak co říct. :D Nejprve: Kde jsou ty časy, kdy Vřídlo tryskalo do té výšky, to by pro vás byla lepší podívaná, to je jedna z věcí, která mě u Varů zamrzela nejvíc, že Vřídlo dali ven a mnohem méně tryskalo. Pak je také škoda Teplé, takhle málo už je jí asi druhým rokem a je to neskutečná škoda, předtím by to byla také hezčí procházka podél kolonády u Teplé. :) Jinak jak s odpadky, tak cenově stačí zajít mimo kolonádu, pak by člověk změnil názor :D Ale je pravda, že právě u těch míst, kam se chodí hlavně z Puppu, tak tam i za kávu dáš jako kdybys kupovala tři. :) Jinak jsem moc ráda, že ti Vary líbily a žes na ně získala takový pohled, to je moc pěkné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levnější restauraci jsme hledaly dobrých 30 minut. Snažily jsme se zajít i mimo kolonádu, ale musely bychom se hodně vracet, tak jsme to pak vzdaly. Vary jsou moc hezké, ale takto na jeden den procházka bohatě stačila. :)

      Vymazat
  2. Karlovy Vary jsou podle fotek nádherné, musím taky někdy konečně navštívit! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě Karlovy vary byly vždycky tak známé město, že mě nikdy nenapadlo se nad nimi pozastavovat, jezdívala jsem tam často už jako malá. Ale jednou jsme tam jeli hrát do ulice pochod s orchestrem a to byl pro mě hrozně emotivní zážitek, když jsme hráli a procházeli kolem kolonády s prameny... Nějak to mnou pohnulo :D.
    Trošku mě mrzí, jak město obsadila ruská společnost a přetvořila ho k obrazu svému. A ty ceny, ty jsou příšerné, s tím souhlasím. Já se tam vždycky zmůžu na teplou oplatku a kávu, to je tak maximum :D. Zkus město někdy navštívit, když je tam festival. Má to úplně jinou atmosféru :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, že pochod s orchestrem musel být pořádný zážitek! Architektura je ve Varech opravdu nádherná. :) O festivalu jsme uvažovali už loni, ale chtěla jsem si Vary projít spíše v klidu, bez lidí. Mám to tak raději.

      Vymazat
  4. V Karlových Varech jsem nikdy nebyla, ale chtěla bych. Podle mě je to jedno z nejhezčích českých měst a hlavně mě zajímají ty termální prameny. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Už delší dobru si říkám, že bych mohla sepsat článek z Karlových Varů, ale ještě jsem se do toho nepustila. :D
    Jsem ráda, že jsem se rozhodla jet, bylo to super a jelikož se mi Karlovy Vary líbí, vůbec mi nevadilo jet tam po dvou letech znovu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, no my jsme dvě ostudy, co dávají reporty ze všech akcí opožděně. Těch výletů, které ještě čekají na sepsání! :) Karlovy Vary ale byly skvělé, díky za společnost.

      Vymazat
  6. Nikdy jsem tam nebyla, mám to moc daleko. Ale lázně, to jo, to já můžu. :D
    Ale před pár lety jsem při úklidu našla dvě čísla Karlovarského zpravodaje. Fakt by mě zajímalo, kde se tady vzal! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Brna jsem Vary taky měla odhadem tak 4-5 hodin, takže na jednodenní výlet nereálné. Teď z Prahy už to bylo lákavější, zajet si jen na otočku a pak případně na více dnů během festivalu.

      Vymazat
  7. Do Varů bych se chtěla podívat, ale to bych se taky musela umět utrhnout. :) Tak snad někdy v budoucnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Brna je to opravdu z ruky. Ale kdybys to chtěla spojit s výletem do Prahy, klidně se ozvi, můžeme něco namyslet :).

      Vymazat
  8. Ve Varech jsem byla jen dvakrát. Pracovně, takže jsem řešila úplně jiné věci (třeba že mi kolega omylem vytiskl seznam cestujících pro úplně jiný spoj).
    Fotky vypadají krásně. Město by si asi zasloužilo, abych se tam někdy podívala i výletně, v klidu a bez stresu. Podobně jsme s drahým chtěli do Trutnova, ale tam mezitím linku zrušili :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, pracovně je to vždycky jiné. Karlovy Vary jsou moc pěkné město na půldenní/denní procházku, nevím ale, zda by mě zabavily na celý víkend. Ráda bych je někdy zažila i během festivalu.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!