sobota 26. ledna 2019

Lush, LUSH!


Když jsem před lety objevila Lush kosmetiku, byla to láska na první čichnutí. 

Lush se proslavil zejména díky koupelovým bombám rozličných tvarů a barev, a pak také voňavým mýdlům, které zapříčinily, že obchody této značky nelze minout - již na dálku vás do nosu udeří kakofonie vůní. Lush však nabízí mnohem více, od parfémů a barev na vlasy až po bezobalové zubní pasty. Kosmetika je vyráběná ručně, s velkým důrazem na ekologii a ochranu zvířat. A já jsem jí zcela propadla. 

Značka vznikla v anglickém Dorsetu v roce 1995 a v současnosti působí celosvětově. Zatímco v Británii na Lush obchod narazíte na každém kroku, v Česku jsou zatím pouze dva, oba v Praze. Objednávat ovšem lze i na českém eshopu. Lush filozofii můžeme shrnout do třech bodů:

Bezobalová kosmetika Lush se zasluhuje o ochranu planety a minimalizaci odpadů. Zhruba polovina nabídky je proto bezobalová, v lednu 2019 byl dokonce v Británii otevřený první výhradně bezobalový Lush obchod. Zboží se prodává v recyklovaném papíru a pak je na každém, zda si připlatí za originální Lush plechovku, nebo na šampon či peeling využije třeba starou krabičku na mýdlo. U produktů v kelímcích je zajištěn zpětný odběr plastu. Když na jakoukoliv prodejnu přinesete 5 prázdných obalů, můžete si odnést čerstvou pleťovou masku zdarma. A to se vyplatí!

Netestovaná kosmetika - Lush je velmi aktivní v boji proti testování kosmetiky na zvířatech. Značka nicméně nemá Leaping Bunny certifikát. Lush místo toho dodavatelský řetězec prověřuje samostatně, a to včetně sub-dodavatelů (více zde). Historicky jde o jednu z prvních plně netestovaných značek. Už v době svého vzniku koncem 90. let Lush pořádal první informační kampaně pro veřejnost a poukazoval na nehumánnost testování. Značka ovšem myslí i na ostatní zvířectvo - na eshopu často najdete limitované edice, ze kterých jde část výtěžku třeba na podporu amazonských pralesů nebo zákazu lovu velryb.

Kosmetika pro každého Lush kosmetika není 100% přírodní. Spousta produktů frčí na čistě přírodní bázi, jiné obsahují konzervanty nebo sulfáty. Důvody jsou zřejmé: "mokrá" kosmetika s chemickými konzervanty vydrží bez plísní déle než pár týdnů i při skladování mimo lednici. Ačkoliv preferuji 100% přírodní kosmetiku, Lushi velmi fandím. U každého z produktů je totiž podrobně rozepsané složení včetně jeho původu, a podobně označené jsou i veganské produkty od těch se živočišnými složkami. Vybere si tak každý, aniž by bylo nutné zboží zdlouhavě zkoumat. Prodavači v obchodech navíc bývají dobře vyškolení a dokážou poradit i z hlediska původu složení.

zelené položky ve složení jsou přírodní, černé syntetické
napravo lze vidět, kdo a kdy přesně kosmetiku umíchal

Lush má hodně specifické zboží a zdaleka ne vše sedne každému. Vůně jsou zpravidla dost intenzivní, produkty na první čichnutí mnohdy spíše odradí než nadchnou. Z tohoto důvodu jsem opatrná s nákupy online. Dokud jsem nebydlela v Praze, tak jsem si Lush vozila z výletů do ciziny. V obchodech je možné vše vyzkoušet - od mýdel až po koupelové bomby, k dispozici jsou testery i umyvadla. Dříve Lush dával ke každému nákupu vzorky, v posledních letech od toho bohužel upustili. Zajímavé jsou pravidelné novoroční výprodeje, kdy se vánoční kolekce (a často i spousta dalších produktů) doprodává s 50% slevou. 

Určitě vás ale zajímá, co mám v Lushi nejraději?

Šampuky - bezobalové tuhé vlasové šampony, které jsem si zamilovala zejména na cesty, kde poslouží i jako voňavé mýdlo na tělo, holení a praní ponožek. Navíc se nemusí na letišti odbavovat a nikdy se nerozlije do tašky. Šampuky nádherně voní, dost pění a jsou velmi koncentrované, takže pokud je neutopíte ve sprše, vydrží několik měsíců každodenního používání. 

Nabídka tuhých šamponů je v Lushi široká. Na jemné nebo suché vlasy je báječný Honey I washed my hair (ta nádherná medová vůně!), na mastící se Jumping Juniper. Pánové ocení mořský Seanik, hodně mi voněl citrusový Montalbano nebo kořeněná Karma Komba. Každý je jiný, boží jsou všechny. Jen pozor, šampuky nejsou čistě přírodní, tak je obvykle střídám s něčím, co přírodní je, aby si vlasy na chemii zbytečně nezvykaly. Celou nabídku najdete zde.

No a pokud používáte i kondicionér, tak tuhý Jungle byl taky vynikající.

voňavá zelená Karma Komba v origo plechovce

Pleťová péče - čistící rolády, obličejová mýdla, peelingy, odličovací oleje, pleťové masky. V nabídce by se člověk až ztratil. Zamilovala jsem si hned několik produktů, které mi pomáhají v boji proti akné a pigmentovým skvrnám. Mám problematickou pleť a kosmetiku z drogerie snáším až na výjimky špatně.

Aqua Marina - vítěz posledního roku. Jemná čistící roláda založená na síle přírodních jílů a mořských řas, které pleť vyčistí a odlíčí, ale nevysuší. Vyhovuje mi krémová konzistence i specifická mořská vůně. Z pleťových rolád mi sedl i Herbalism, který se může pochlubit čistě přírodním složením.

V létě používám pleťové mýdlo Fresh Farmacy. Ocení jej spíše mastná a problematická pleť, ze které dobře vytáhne nečistoty. Tuhé Fresh Farmacy, jakož i další pleťová mýdla, musím vyzdvihnout z důvodu jejich nekonečné trvanlivosti, sušší pleť ale můžou vysušovat. Celá nabídka čistítek na pleť je zde.

Z pleťových masek si kupuji Cup O'Coffee, pleťový a tělový peeling nevábného vzhledu, co kůži nádherně zjemní, prozáří a vyživí. Před prvním použitím jsem se bála, že bude peeling z kávových zrnek na mou bolavou pleť příliš hrubý, ale naopak, jde o moc příjemnou záležitost, takže mám už třetí balení. Vůně kafe a koriandru je navíc velmi návyková. Více z masek zde.

Aqua Marina nalevo, Cup O'Coffee napravo

Masážítka a tělové peelingy - "masážítka" jsou tuhé tělové oleje, které při kontaktu s pokožkou tají. Využít se dají jak na masáže, tak i po koupeli namísto tělového mléka. Výživa pokožky je oproti běžným krémům nesrovnatelná; pokožka vydrží jemná, vyživená a provoněná velmi dlouho. Jen pozor v letních vedrech, aby se masážítko nerozteklo. Z masážítek doporučuji božské Each Peach nebo čokoládové Soft Coeur.

Hodně příjemné jsou i tuhé tělové peelingy s vysokým podílem hydratačních másel. Mimo odrhnutí starých šupinek přímo ve sprše kůži rovnou i krásně vyživí; poradí si i s hrubými chodidly nebo lokty. Z peelingů jsem si zamilovala Buffy. Miluji tyto 2v1 produkty!

vánoční masážítko Holly Berry, nahoře Buffy, dole Soft Coeur

Parfémy - Lush se zaměřuje na niche parfémy, které prodává pod značkou Gorilla Perfume. Kompozice jsou to neobvyklé, těžce mimo mainstream. Buďto si Lush parfémy zamilujete, nebo vám budou smrdět. Většina vůní je těžká a intenzivní, na kůži se s přehledem udrží celý den. Já v Lushi objevila svoji signature vůni, All Good Things, kombinaci cedrového dřeva, vanilky a koření, a vybrala bych si ještě minimálně dvě další. Pokud budete v Lushi vybírat parfém, dejte mu čas pořádně se rozvinout. Čichat si k zápěstí je vhodné až po první půlhodině a nedoporučuji na těle testovat více vůní zároveň, vzájemně se dost bijí. K dispozici máte mimo klasické flakóny i tuhé parfémy nebo tzv. mycí kartičky (ty jsou skvělé na vyzkoušení, zda je parfém opravdu to pravé ořechové).

All Good Things

Abych byla upřímná, byly zde i produkty, které mě zklamaly. Drolící se barva na rty, nefungující smrdící deodorant nebo sprchové želé, které klouže z rukou natolik, že se s ním nelze umýt. Množství produktů mě vůbec neoslovilo, mýdla a koupelové balistiky mi zase přijdou zbytečně drahé. Na přelomu tisíciletí byl Lush jedinečný, dnes už na trhu figuruje spousta podobných alternativních značek. Lush ovšem i dnes vnímám jako zajímavou značku, která vnesla do kosmetického světa nejen spoustu inovací, barev a vůní, ale i snahu motivovat spotřebitele k péči o životní prostředí a povědomí o původu kosmetiky.

Znáte Lush? Jaké produkty jste si oblíbili vy?

38 komentářů:

  1. Já od Lushe vyzkoušela také několik produktů. Mým all time favourite je masážítko Wicy Magic Muscles, které má velmi intenzivní, kořeněnou vůni a tak trochu chladí, což je pro namožené svaly opravdu skvělé :) Také mi velmi vyhovuje peeling na rty Bubblegum a mojí nejoblíbenější bombou do koupele je Intergalactic :) Určitě byh chtěla vyzkoušet ještě něco jiného, ale spousta věcí mi přijde příliš drahá.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Wicu jsem se koukala už několikrát. Partnerovi ale smrděla, tak jsem zatím vždy šla do nějakého "univerzálnějšího" masážítka. Jak to tak ale vidím, tak stejně jednou neodolám.

      Místo kupovaných peelingů na rty používám obyčejný med. Ideálně, když je lehce zkrystalizovaný. 100% přírodní pecka. :)

      Vymazat
  2. Já mám ráda klasické koupelové bomby a teď jsem dostala k Vánocům právě to želé. :D Zatím je to tak, že ho vždycky honím po sprchovém koutě, protože fakt šíleně klouže, ale jako řešení mi vychází namydlit si tím ruce a rukama zbytek těla. Mydlit si tělo přímo tím želé je předem odsouzeno k běhání za želé po sprcháči. :D

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U koupelových bomb mě děsí ta cena. Bomby to vany si lze docela snadno vyrobit doma svépomocí, už aspoň rok plánuji sepsat návod - není na tom nic těžkého ani drahého.

      Já jsem ze želé byla zoufalá. :D

      Vymazat
  3. Vůbec netuším, co s ním děláte, že vám tak klouže. :D Mně sklouzlo jednou, pravda, ale do vody, vzala jsem ho a zase v pohodě, krásně se s ním namydlím a jde to jako po másle. :D Opravdu zajímavá náhoda, žes to napsala ve stejnou chvíli.:D Já mám Lush moc ráda, vše, o čem píšeš, je to, co mě na tom zajímá a fascinuje, protože se snaží ve všech směrech podpořit. Zrovna jsem chtěla psát o tom želé článek (spojit o Lush obecně). Mě příliš nevoní ty masky a rolády, snad se mi podaří najít nějakou pěknou, ale zatím jsem spíše přičichla a hoodně rychle zmizela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně hodně voněla třeba vánoční limitka Bûche De Noël, ale jinak jdu spíše po tom, co mi dělá dobře na pleť, bez ohledu na parfemaci. Mám vypozorováno, že i produkty, u kterých jsem si nebyla v obchodě úplně jistá, zda mi budou vonět, se mi doma rozvoněly. Ty jejich vůně jsou hrozně návykové, člověk si na ně rychle zvykne. Jedinou výjimku měl deodorant Aromaco a pak nějaký krém na ruce, ale obojí jsem naštěstí měla jen v malém testovacím balení.

      Vymazat
    2. To máme tedy trochu rozdílný přístup, já bych nic, co mi nijak nevoní vůbec nebrala, protože by mi to nebylo příjemné na používání. Ale samozřejmě, pokud člověk objeví něco, co nemá bůhvíjakou vůni, ale vidí výsledek, tak pravděpodobně nebude sahat po něčem jen protože to líp voní, ale nemá to takový účinek. :) Té limitky jsem si nevšimla, škoda. Ano, to je pravda, některé vůně mi poprvé zas tolik nešly přes nos, ale podruhé už ano, sice pokud opravdu pro mě není, nevyjde to ani na stý pokud, třeba u bomb se mi ale už párkrát stalo, že jsem tak nějak změnila přístup, právě protože napoprvé měly spíše nezvyklou vůni. :)

      Vymazat
    3. Taky myslím, že většina vůní je spíše jen "nezvyklých". Navíc, jak se v obchodě jednotlivé složky přebíjí, tak je člověk při očmuchávání všemi těmi pachy přesycený a smrdí mu i to, co by mu doma dost možná vonělo.

      Já si většinu čistítek na pleť vyzkoušela skrze testery, takže jsem pak už šla na jistotu. Třeba moje oblíbená Aqua Marina voní hodně divně, díky těm mořským řasám v obsahu má čmuch trochu po rybině. Mně to evokuje moře a roládu používám ráda. V obchodě mě ale na první čmuchnutí zaujaly spíše jiné...

      Vymazat
  4. Mně se moc líbí hlavně ta myšlenka Lushe, že je šetrý k přírodě, ale co se týče produktů... Měla jsem pár koupelových bomb a sprchové želé a jo super, ale nic co bych potřebovala každý týden :D
    Produkt, co fakt zbozňuju, je maska na problematickou pleť, ten není ani tak drahý a fakt účinný.
    Jinak jsem více zatím nevyzkoušela, protože přece jen ty ceny nejsou pro studenta zrovna ok :D Ale třeba časem si budu nějaký produkt přát jako dárek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také myslím, že masky a čistidla na pleť Lush opravdu umí. Ony ale třeba ani ty šampony nejsou drahé, jeden malý šampuk vydrží i při každodenním užívání dlouhé měsíce. Na druhou stranu ale třeba tekuté šampony nebo tuhá "obyč" mýdla mi přijdou cenově dost nastřelené.

      Vymazat
  5. Už jsem o téhle kosmetice hodně slyšela, ale zatím jsem ji ještě nevyzkoušela, snad se k tomu brzy dostanu. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Lush miluji a obdivuji jak je v Anglii na každém kroku. Bohužel jsem ji zatím moc nevyzkoušela a jediné co jsem doposud zkusila byly koupelnové koule konkrétně galaxy :D upoutala mě ta TEXTURa.. vždy když procházím obchodakem tak mě upoutá ta nádherná vůně z lush takže v brzké době doufám ze zkusím Nějaky další produkt. Ty parfémy se mi zamlouvají nejvíce.

    www.melissakinsley.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlím vedle jedné z prodejen, tak si občas zajdu parfémy ovonět. Už se těším, až dopotřebuji nějaký z tisíce flakonků, které mám aktuálně doma, a budu si moct koupit další Lush parfém. Já ty jejich vůně miluju. <3

      Vymazat
  7. Lush mám moc ráda. Dřív jsem tam chodila pravidelně pro čerstvé masky. Pak jsem na něj na několik let zapomněla a teď jsem se tam vrátila před měsícem zase. Poprvé jsem si přímo nechala poradit co na pleť a obrovská spokojenost - vždy jsem si tam kupovala jen masky. Na koupelové bomby nemám vanu. Parfémy jsem nikdy neprověřovala, šampuky mě lákají, nic víc mě nezaujalo, vedou u mě masky a mýdla na pleť. Teď mám po dlouhém vybírání a konzultaci se slečnou na krámku čerstvou borůvkobou a je naprosto boží. Chystám se na to mýdlo na problematickou pleť, o kterém píšeš ve svém článku, protože to bylo také vždy naprosto famózní a rok po vysazení HA se problematická pleť opět hlásí o slovo... A taky chci a potřebuji ten šampuk! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud bych měla vyzdvihnout jeden produkt, tak to bude šampuk. Ty jsou totiž fakt boží. Některé mi seděly více, jiné trochu míň, tak je asi fajn nevybírat jen dle čichu, ale nechat si poradit.

      Kdybys měla cestu na Anděl, tak se stav na kafčo, pracuju hned vedle. :)

      Vymazat
  8. Lush sa mi velmi páči, keď sme niekde v zahraničí, vždy sa snažím niečo si priniesť aj z tejto značky, obchodíky sú čarovné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kouzelné je to správné slovo. Také jsem si dlouho vozila Lush ze zahraničí, jsou to takové milé suvenýry. :)

      Vymazat
  9. Tuto značku znám, ale přiznám se, že jsem si od nich ještě nic nekoupila, což věřím, že se jednoho krásného dne změní :D, protože se mi líbí, když takové výrobky člověka vyloženě baví tím, v jaké formě jsou. ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Lush mám veľmi rada a je to jedna zo značiek, ktorú radšej kupujem osobne ako cez internet. Nakupovanie v Lush obchode je môj malý relax.

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom podobně, také si vždy ráda zajdu do obchůdku. Na druhou stranu, možnost objednávat z českého eshopu je pro nepražské skvělá. Pamatuji si na časy, kdy bylo nutné objednávat z UK (s britským poštovným).

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Od Lushe jsem nikdy nic neměla. Peeling nepoužívám, proti lupům mi stejně nejvíc zabírá Head&Shoulders, tělo si namažu jednou za uherák, do koupele se mi osvědčily velké a levné pěny z Lidlu atd. :) Ale zaujal mě ten tuhý šampón, že je to vlastně super na cesty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tuhý šampon si nemůžu na cesty vynachválit. Používám ho i místo sprchového gelu/mýdla, je to fakt univerzální cestovní pomocník.

      Vymazat
  13. do Lush som zamilovana uz par rokov, len ma trochu mrzi, ze pred asi dvoma rokmi prestali vyrabat bubble bar Yuzu & Cocoa, ktory bol prva vec, na ktoru som sa tam namotala. velmi dlho som si tam kupovala iba bubble bary, az pocas tohto leta som sa odhodlala kupit si tam dva sampuchy a aj nahaty sprchovy gel a nahaty krem na telo. kedze na Slovensku obchod Lush nie je, zvycajne chodievam do Viedne, ak uz mam naozaj Lushovy abstak a mam pocit, ze si potrebujem nieco odtial kupit. ale taktiez chodievam do Lush, ked idem niekam inam na vylet, napriklad som bola v Lush v Berline, Amsterdame aj Edinburghu. je to tak trochu moja zavislost, ale ani zdaleka nepouzivam cely sortiment produktov, ktore ponukaju. napriklad som nikdy nevyskusala ziadnu masku na plet alebo parfem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokud jsem bydlela v Brně, tak jsem pro Lush taky jezdila do Vídně. Když jsem pak přijela do UK, byla jsem v šoku, jak je Lush i v malých městečkách na každém rohu.

      Ten bubble bar si pamatuji, taky jsem jej měla doma. :)

      Vymazat
  14. Lush znám od tebe. O pobočce nevím, jestli ji máme poblíž, spíš ne, takže zřejmě nic pro mě. Jednu dobu jsem zvažovala, že bych si tam koupila šampon, právě na tvé doporučení, ale v součtu s poštovným jsem si to pak rozmyslela. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, Tlapičko. Když jsme byly koncem léta na Píše srazu na Andělu, tak přímo v tom nákupním centru byl i Lush. Mohly jsme tam skočit. Inu, aspoň máš o záminku více stavit se za mnou do Prahy. Nebo mi dej vědět, co bys ráda, a já ti to na příští sraz dovezu. :)

      Vymazat
    2. Jé, to jsi hodná. Já v tu chvíli na Lush ani nepomyslela. :-D A přiznám se, že bych si ráda nechala poradit... to víš, podle vůní já si nevyberu. :-D

      Vymazat
  15. Na to, jak dlouho znám Lush, jsem od nich vyzkoušela hrozně málo produktů. A docel mě to štve.


    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude ještě plno příležitostí. Pořád doufám, že se brzy otevře další obchůdek i někde mimo Prahu...

      Vymazat
  16. Lush zbožňuju, přesně jak píšeš, pro tu vůni jejich obchodu. Ne všechno mi od nich vyhovuje, třeba tělové peelingy jsou fakt příšerný (mně zatím vždycky hrozně vysušily kůži), ale masky jsou super a šampuky jsou taky fajn věcička. Akorát se tam bojím vždycky něco koupit, za ty peníze mě prostě vždycky děsně naštve, když mi ta daná věc nevyhovuje.
    Mrzí mě, že pro mě jsou bomby do vany pasé (máme sprcháč), protože ty jsou prostě jejich fenomén :D. A díky za komentář k parfémům, možná se zajdu podívat :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna Buffy je fakt super hydratační peeling, kupuji si ho opakovaně. Normální peelingy mě ale taky vysušují. Já vždycky testuji přímo v obchůdku v umyvadle a vzorky čistítek na pleť si beru na otestování domů. Šampuky už jsem doma měla všechny a nesedl mi z nich akorát jeden.

      Vymazat
  17. Týjo, budu muset někdy do Lushe nakouknout. Nevěděla jsem, že jedou bezobalově! :-O A taky jsem je měla za posh značku, u které bych nechala výplatu. Ale za nakouknutí asi nic nemám.
    A když vidím, že používáš tuhé šampony: jak dlouho si na ně tvoje vlasy zvykaly? Ráda bych na ně přešla, ale fázi zacuchaných a ošklivých vlasů bych nevydejchala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasy si zvykat nemusely vůbec. Vzhledem k obsahu SLS je to úplně něco jiného, než home made přírodní tuhé šampony. Já právě ty čistě přírodní tuhé nedávám, protože ani po oplachování octem nikdy nebyl výsledek takový, jaký jsem si představovala, takže se raději přenesu přes nějaký ten sulfát v Lushi. Je to asi hodně individuální, ale po Lushi je mám voňavé, lesklé, krásně umyté. Teď si zrovna užívám Karmakombu. :)

      Vymazat
  18. já dřív hodne ujizdela na mask of magnaminty, na pletove masce, ale i na cokoladove, a jinych, taky jsem zkousela ty pasty na zuby, peeling na rty a nejakou bombu do vany taky :) ale od Lushe uz jsem davno upustila, ani nevim proc, mozna i kvuli cenam a tomu boomu co zacal a byl tam doslova kazdy. mozna se k nemu nekdy vratim ale musim rict ze ty masky nebyly zadnym zazrakem co by mi zlepsil plet. ale voni to vsecko uzasne, to zas jo :) a vanu uz nemam :/ takze smula :/ uz zadne bomby

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jejich koupelové bomby, kolem kterých je všude takový rozruch, taky moc neprožívám, to spíše ty šampony, čistítka na pleť a parfémy. Jediné, co mě trochu mrzí, že spousta chemických přísad by se dala snadno nahradit přírodními. 100% přírodních produktů mají v nabídce stále dost málo...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!