neděle 3. února 2019

Čtenářský deník VIII

Krátké recenze na tři knihy přečtené v březnu a dubnu 2017
Kam nás čtenářský deník zavede tentokrát?

  • 1984 - George Orwell
  • Pýcha a předsudek - Jane Austen
  • Mládí v hajzlu - C. D. Payne
---------------------------------------------------------------------------

1984

autor: George Orwell
zařazení: moderní dystopický román
překlad: Eva Šimečková
první vydání: 1984, Londýn 1949
(vydání neznámé, čteno na čtečce)



Příběh totality a beznaděje.

Píšou se 80. léta ve fiktivní zemi jménem Oceánie. Winston pracuje na ministerstvu Velkého bratra, představujícího tvrdou totalitu, která svým občanům diktuje i v kterou hodinu budou vstávat a s kým se mohou oženit. Rodiny jsou roztrhané, lidské potřeby potlačené na minimum, zemi vládne chudoba. Veškerý pohyb obyvatel je pod přísným dohledem. 

Winston nepatří mezi pravověrné režimu; tuší, že dříve bylo lépe. Když se na něj obrátí spolustraník O'Brien a později i mladá Julie, začnou se jeho pochybnosti zvětšovat. Jenže jak dlouho může pochybující člověk přežít ve světě, kde smrt hrozí za každý špatný pohled? Na místě, kde i úklon hlavy může vést ke zničení člověka formou úplného vymazání jeho existence na "Ministerstvu lásky"?

Dystopický román je opakem románu utopického, který líčí obraz vysněného, ideálního světa. 1984 naopak přibližuje svět teroru, ve kterém by žít nechtěl nikdo z nás. Je to kniha, při jejímž čtení se stahuje žaludek a beznaděj lze cítit ještě dlouho po dočtení. Tím spíše, když jsem si uvědomila, kolik z Orwellových obrazů se nakonec v naší zemi reálně naplnilo za vlády minulého režimu. Orwell by měl být povinnou literaturou nejen do hodin češtiny, ale i dějepisu. Ačkoliv jde o místy nepříjemné čtení, podobné knihy jsou hrozně potřeba. Doporučuji dočíst i vynikající doslov od Milana Šimečka. 

ukázka:
Tohle všechno bylo jen pokračováním procesu, který začal před lety. Prvním krokem byla tajná, bezděčná myšlenka, druhým bylo to, že si začal psát deník. Postupoval od myšlenek ke slovům, a teď od slov k činům. Poslední krok učiní na Ministerstvu lásky. Přijímal to. Konec je obsažený v začátku. Ale bylo to děsivé; nebo přesněji bylo to jako předtucha smrti, jako být méně naživu. Když hovořil s O'Brianem a uvědomil si pravý význam slov, polil ho studený pot. Zdálo se mu, že vstoupil do vlhkého hrobu, a dávná jistota, že ten hrob na něj čeká, mu dávala sílu.

---------------------------------------------------------------------------

Pýcha a předsudek

autor: Jane Austen
zařazení: britská próza 1. pol. 19. století, rodinný román
překlad: Eva Kondrysová
první vydání: Pride and Prejudice, 1813
nakladatelství: Academia, 2008


„Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.“


Austenová nás přenese na anglický venkov koncem 18. století, do okamžiku, kdy se rodina Bennetova dozvídá, že se na sousední opuštěné panství nastěhuje bohatý pan Bingley. Bennetovi mají rovnou 5 dcer, všechny zralé na vdávání, věnem však příliš neoplývající. Zpráva o dobře zaopatřeném pánovi tak u dívek i jejich matky vyvolává velké pozdvižení. Spolu s Bingleym však na panství Netherfield přijíždí nejenom armáda služebných, ale i jeho přítel, povýšený pan Darcy. A zatímco milému a společenskému Bingleymu opravdu do oka padne nejstarší a nejkrásnější Jane, přesně jak to paní Bennetová zamýšlela, Darcy nachází rozptýlení v druhé nejstarší dceři, hrdé a trochu tvrdohlavé Elizabeth. Je jen otázkou času, kdy se jejich povahy poprvé dostanou do střetu.

Mám ráda všechny romány od Austenové, nicméně Pýcha a předsudek si drží jednoznačné prvenství. Čtenářsky jde o velmi přístupné dílo, kde děj svižně utíká, postavy jsou výborně vykreslené, dějové zvraty nelze zrovna předvídat a ty rozhovory, ach ty umně napsané, jemně ironické rozhovory! Knihu jsem v české i anglické verzi četla již několikrát a pokaždé, když mám náladu na něco milého, se k ní znovu vracím.

ukázka:
Paní Gardinerová a Elizabeth prohovořily po návratu všechno, co se zběhlo na návštěvě, až na to, co je obě nejvíc zajímalo. Probraly spolu výrazy a chování všech přítomných, až na onu osobu, která nejvíc poutala jejich pozornost. Mluvily o jeho sestře, jeho přátelích, jeho domovu, jeho ovoci -  o všem kromě něho, a Elizabeth toužila zvědět, co si o něm paní Gardinerová myslí, a paní Gardinerovou by navýsost uspokojilo, kdyby o něm neteř začala.

---------------------------------------------------------------------------

Mládí v hazlu
1. a 2. díl

autor: C. D. Payne
zařazení: humoristický román, young adult
překlad: Tamara Váňová
první vydání: Youth in Revolt, 1993
nakladatelství: Jota, 2016



1. díl - Mladík v odboji
2. díl - Mladík v okovech

Čtrnáctiletý Nick Twisp nemyslí na nic jiného, než jaký bude život, až se ocitne mimo matčin dozor a dostane se nějaké slečně pod sukni. To druhé se mu téměř podaří, když na rodinné dovolené u jezera potká krásnou Sheeni. Sheeni už ale randí s Trentem, a tak si s Nickem jenom pohrává. Nickův život se tak omezí na eskapádu pohrom, ve většině případů zapříčiněných právě touhou po krásné dívce. 

Série z Nickova života má rovnou 8 dílů. Fakt mě mrzelo, že jsem ji neobjevila před 10 lety, kdy bych styl, kterým je napsaná, ocenila určitě o dost více. Jedna absurdní situace střídá druhou, děj má spád a čtenář se zasměje. Cílí však na jinou, výrazně mladší skupinu, než jsem byla já. U prvního dílu jsem se vcelku bavila, druhý mi přišel o dost slabší a do dalších už se mi nechtělo. 

Mimochodem, C. D. Payne naživo je ohromně šarmantní pán. Kdysi před lety jsem měla tu čest na jeho autorském čtení. Byl to zážitek. :)

ukázka:
Zítra pojedu do Santa Cruz navštívit Sheeni! To byl ten Vijayův nápad. Celý to vymyslel a naplánoval. Hároš, Vijay a já si "půjčíme" auto od Hárošovy babičky. Je teď momentálně v nemocnici napojená na kyslíkový přístroj, takže ho právě asi potřebovat nebude. Hároš se dnes ráno nevoholil. Spočítali jsme si, že zítra bude vypadat aspoň tak na pětatřicet, takže bude řídit on. 

Která z knih vás zaujala nejvíce? Četli jste některou?

12 komentářů:

  1. Četla jsem akorát 1984 na maturitu ale v hlavě mi zůstala dodneška. Dystopie je těžké téma ale mě to bavilo. Už v té době a jaké napsal autor pokrokové dílo to je něco. Myslím si že nejen na matueu jako dělané. Ale možná se k němu vrátím někdy jen tak.
    Jane austen pýchu a předsudek znám i když jen jako film. Moc krásný příběh. Jeden z mých oblibenych.
    Posledni knihu neznám. Nevím jestli je to zrovna pro mě. Ale už jsem narazila i na Young adult knihu co mě bavila tak kdo ví :) ))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem 1984 během maturit přeskočila (možná proto, že tuto knihu měli na seznamu všichni ostatní, takže byla pořád beznadějně půjčená) a přečetla si ji až po letech, protože mi vadily všudypřítomné narážky na Orwella, kterým jsem úplně nerozuměla. Zpětně jsem moc ráda, že jsem se do této klasiky pustila, opravdu totiž stojí za přečtení.

      Mě YA moc neba, takže je vlastně úspěch, že jsem u Mládí v hajzlu zvládla rovnou dva díly. :)

      Vymazat
  2. 1984 mám ve wishlistu, ale vždycky jsem na něj slyšela nazor - špatný nebo dobrý :D, četla jsem od něj pár stran Farma zvířat a musím říct, že to jsem nedočetla, protože se mi to nějak extra nelíbilo a možná to bude i tím, že jsem to četla jako malá, tak tomu snad dám někdy druhou šanci.

    Já teda letos přečetla zatím 3 knihy a 2 mám rozečtené:).

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Farmu zvířat mám také spadeno, ještě jsem ji nečetla.

      Letos čtu také více, než loni a předloni. Konečně totiž nemusím číst skripta a články do školy. To už se mi pak do beletrie nechtělo.

      Vymazat
  3. 1984 je skvělá kniha. :)
    Pýcha a předsudek je klasika, která mi dlouho uniká... na podzim jsem si ji donesla z knihovny a po čtvrt roce jsem ji zase vrátila, nedotčenou... asi mi není přána. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to tak s některými knihami mám. Tak třeba se časem zadaří. Myslím, že zrovna tobě by se Austenová mohla líbit. :)

      Vymazat
  4. Nečetla jsem ani jednu z uvedených knih.
    O 1984 jsem už několikrát slyšela, dokonce jsem o ní uvažovala, ale doteď jsem se k ní nedostala nevím, zda po ní někdy sáhnu.
    A Pýcha a předsudek, ačkoliv známá kniha, nějak jsem po čtení nezatoužila. Třeba až budu mít touhu sáhnout po románu, dám jí šanci. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však uvidíš, třeba na ně někdy narazíš :). 1984 i Pýcha a předsudek jsou svým způsobem "ikonické" knížky, obě jsou navíc výborně napsané, i když každá úplně jiným stylem.

      Vymazat
  5. Pýchu a předsudek si chci už hodně dlouho přečíst nebo pustit film, tak uvidíme :) Další dvě díla jsem nečetla.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  6. Na pýchu a předsudek se asi nikdy nenachystám, ale mládí v hajzlu jsem četla na střední a to samý 1984 a musím říct, že bych se k těmto knížkám klidně vrátila.

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna Pýchu a předsudek jsem si dala během lednové nemoci ve všech dostupných variantách - knižně, filmově s Keirou Knightley i seriálově s Colinem Firthem. Té se nejde nabažit :-) Bohužel ostatní knížky od Austenové mě nebavily skoro vůbec a je mi to líto, cítím se v tomhle ohledu hrozně nenasyceně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Párkrát jsem se sama sebe ptala, zda bych měla Austenovou tak ráda, i kdyby nenapsala Pýchu a předsudek, ale jen ostatní své knihy. Nejspíš by se mi její jméno zdaleka tolik nevrylo do paměti. Pýchu znám nazpaměť, tak občas sáhnu i po nějaké jiné (četla jsem všechny), ale už to není taková pecka.

      Colin Firth i Matthew Macfadyen jsou jako Darcyové úžasní. <3

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!