neděle 21. dubna 2019

Čajové Velikonoce

Jak využít čaj netradičním způsobem? Inspirace na jarní matcha perníčky a barvení velikonočních vajíček pomocí různých druhů čaje.

Se sestrou jsme se na letošní Velikonoce sešly. Zatímco já plánovala upéct perníčky s matchou, sestra se v čaji rozhodla barvit vejce pro koledníky. Na výsledky našeho společného snažení se můžete podívat níže.

vajííčka barvená čajem

Čajové perníčky

Perníky miluji a jejich pečení jsem si před Vánocemi dost užívala; rozhodla jsem se jej proto zopakovat i na Velikonoce. Moc se mi líbí trend barevného cukroví, ale už ne tak barvení potravinářskými barvivy. Matcha čaj je přirozeně sytě zelený a do cukroví je přidáván běžně, tak se nabízelo vyzkoušet, jak se bude kamarádit s perníky.

Matcha je vysoce kvalitní, jemně mletý zelený čaj původem z Japonska. Vzniká nadrcením dužiny těch nejmladších lístků čajovníku, které jsou uměle zastiňované, a tak vytváří mnohem více zeleného barviva chlorofylu. Matcha má silné antioxidační a detoxikační vlastnosti, nabudí tělo i duši. Díky své práškové podobě navíc hraje důležitou roli v japonské kuchyni jako dochucovadlo. Matchu najdete v dezertech, alkoholických drincích i vyšlehanou s mlékem jako čajové latté.


matcha tea

Matchu jsem si koupila v DM. Recept na perníky pochází od Raduš a zvládnou ho i kuchyňské nešiky jako jsem já. Perníčky jsou hned měkké a chuťově velmi dobré, s čajem i bez něj. 

    Matcha perníky
    400 g mouky
    120 g cukru moučka
    100 g másla
    2 vajíčka (+ jeden žloutek na potření)
    2 lžíce medu
    1 zarovnaná lžička sody
    1 lžička perníkového koření (původně 2 lžičky)
    4 lžičky matcha čaje (původně 2 lžičky kakaa)

    doba pečení: 8 minut na 180 °C 

Máslo jsem nechala změknout, přimíchala vajíčko a med a rozšlehala s kořením, sodou, čajem a cukrem. Jako poslední jsem začala po lžičkách vmíchávat mouku. Těsto jsem rukou zpracovala a nechala jej půl hodiny odpočinout v lednici. Krásně zelené bylo!

Po vychladnutí jsem jej vyválela a vykrájela, mezitím se mi vyhřála trouba. Zdobím obvykle mandlemi a brusinkami, ovoce ale tentokrát doma nebylo a musela jsem si vystačit s ořechy. Perníčky potírám rozšlehaným žloutkem, zbylý bílek zužitkuji na polevu.


Poslední fází bylo zdobení polevou následující den. Polevu dělám postaru: vyšlehám ručním šlehačem bílek, lžičku citronové šťávy a hrnek cukru moučky. Polevu přeliju do čistého igelitového pytlíku, kterému špičku propíchnu špendlíkem. Perníkové těsto už mám celkem v oku, ale o polevě se to zatím říct nedá. I tentokrát se konzistence v mixéru zdála být ideální, ale z perníků mi pak poleva stékala.


Zklamalo mě, jak perníčky po upečení zhnědly, ačkoliv těsto bylo sytě zelené. Chuťově v nich byla matcha cítit zejména dokud byly nenazdobené polevou a musím říct, že mě tato změna v chuti velmi bavila. Po nazdobení polevou chuť čaje téměř zmizela, cukr ji přebil. Až pozdě mě nepadlo, že jsem matchu měla přidat i do polevy. Příště to tak plánuji vyzkoušet a třeba se konečně dočkám vytouženého jarně zeleného nádechu.



Barvení velikonočních vajíček čajem

Ačkoliv tradice velikonočního pondělí příliš nedodržujeme, protože každoročně vyrážíme s babičkou a mamkou na výlet do lesa, pár vajíček jsme si se sestrou nabarvit chtěly. I tentokrát jsme se plánovaly vyhnout chemickým barvivům a naopak si vyzkoušet barvení dary přírody. Cibulové slupky zná každý, ale podobně se dá zužitkovat mnohem více zbytků z domácnosti.

Použily jsme bílá vajíčka, která jsme uvařily a až teprve poté začaly s barvením. Některá vajíčka jsme ovázaly odstřižky krajek, jiné nechaly navolno. Přírodní barviva musejí působit ideálně několik hodin a vhodné je přidat trochu octu, aby se barva zafixovala. Vajíčka jsme vkládaly do teplé lázně, kdy barva chytne nejlépe, a po vychladnutí celou barvící lázeň přesunuly do lednice, aby se nám vajíčka nezkazila.

nahoře barvení čajem, dole červeným zelím

Na barvení čajem se nejvíce hodí čaj černý. Jde o silné hnědé barvivo, srovnatelné s cibulovými slupkami. My jsme zužitkovaly zbytky starého pytlíkového čaje, na každé vajíčko jsme daly do hrnku 2 sáčky. Vajíčka barvená v černém čaji jsou na fotce níže to tmavě hnědé úplně napravo a světlejší se vzorem kvítku úplně nalevo (to bylo v krajce zabalené celé).

Dobře barví údajně i čaj lipový, my jsme zaexperimentovaly ještě s čajem ženšenovým. Opět jsme využily staré vyčichlé sáčky. Výsledkem je spodní khaki zelené vajíčko se vzorem krajky.

Neomezovaly jsme se jen na čaj, a tak vznikla ještě velikonoční vajíčka obarvená v řepě a červeném zelí. Zatímco řepa nás zklamala, protože na vajíčka chytá jen minimálně a výsledná barva je světlá šedo-béžová namísto mylně očekávané červené (horní šedé vajíčko s bílým pruhem), z červeného zelí se nám podařilo dostat krásný modrý odstín s přirozenou batikou.

Mile mě překvapilo, jak je přírodní barvení snadné, náročnější je pouze na čas. Osušení vajíček musí probíhat velmi opatrně, přírodní pigmenty se snadno sedřou. Většinu vajíček jsme ještě potřely trochou sádla, aby získala pěkný lesk.


Pečete perníčky i jindy než na Vánoce? Dodržujete velikonoční zvyky?

Krásné Velikonoce všem!

19 komentářů:

  1. Takové techniky by mě asi nikdy nenapadly, já Velikonoce neslavím, ale i tak to vypadá moc dobře. :) Perníčky dělám tedy pouze na Vánoce, na Velikonoce je klasika mazanec. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, mazanec ani beránka zase nepeču já. Tak třeba příští rok! :)

      Vymazat
  2. Ta vajíčka jsou fakt krásná! Moc hezké nápady, líbí se mi takové inovativní způsoby, je to originální a moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Vyřídím pochvalu sestřičce, ta u barvení vajíček odvedla hlavní díl práce.

      Vymazat
  3. Ta vajíčka vypadají fakt poedeně a originálně! My je vždycky jen malujeme voskem a poté barvíme. :)
    A ten recept na perníčky se mi moc zamlouvá, akorát máš pravdu, že je škoda, že nezůstaly tak krásně zelené. Snad to někdy vyzkouším, díky za tipy. :)
    Tera in Chester

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme posledních pár let nebarvili vůbec, přitom je to moc fajn zábava! Příští rok chci zkusit ještě barvení v kurkumě. K umělým barvám se asi jen tak nevrátím.

      Vymazat
  4. tie matcha perníčky vyzerajú vynikajúco! ♥ určite ich raz upečiem :)
    Veronika z http://chillminute.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, sama jsem byla z receptu nadšená (i bez matchy). Jsou fakt jednoduché a dobré.

      Vymazat
  5. toto len potvrdzuje, že matcha patrí všade! :D každopádne, veľmi pekný článok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo! Akorát latté mám pořád raději to klasické, kávové. :D

      Vymazat
  6. O takové technice jsem nikdy neslyšela, ale vypadá to krásně! My barvíme vajíčka klasickými barvami, ale perníčky už dávno nepečeme, nikdo to u nás potom nejí :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. :) to je skvely, jak staci par zakladnich surovin co zenska doma najde a vzniknou originalni krasna vejce :) teda az zas budu nekdy barvit vejce, tohle zkusim :) super tip... :) cajem by me to nikdy nenapadlo ale vypada pritom tak prirozene, kouzelne a urcite se musely kolednikum moc libit :) a s tou krajkou to jeste vic podtrhlo takovou romantiku, super palec nahoru holky, jste sikovny :)))))
    p.s. pernik milujuu a asi bych ho hned snedla kolednikum sama :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. To barvení vajíček vypadá úžasně. :)
    Ačkoliv matcha perníčky by mohly být zajímavé, tak vzhledem k tomu, že čaj mi nechutnal, by se do toho nezkoušela pouštět, ale obdivuji tě za tenhle pokus a určitě dej pak vědět, jak to vypadalo s tou polevou, pokud to budeš zkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vajíčka barvená čajem, co mě ještě nepřekvapí. :D A přitom ta vajíčka vypadají tak pěkně, super nápad! :)
    Perníčky ne, ale linecké jsme pekli. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ta vajíčka vypadají skvěle! Zaujal mě ten nápad s krajkou. :) Já letos barvila poprvé za moc a moc let – vlastně jsem jen připravila dvě vajíčka na obarvení cibulí, ale stejně jsem si to ohromně užila. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Všetky nápady vyzerajú super a vyskúšam ich! Hoci už nestíham Veľkú noc, príležitosť nájdem i v bežný deň. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji všem za milé komentáře! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Velikonoce už jsou bohužel pryč, ale na vánoce ty perníčky znějí jako boží nápad! Matcha čaj mám ráda a nevěděla jsem, že ho mají i v DM, takže moc děkuju za tip. A tedy jen bych dodala, že mě letos velikonce minule ještě více než obvykle, protože jsem měla samozřejmě milion jiných starostí :D tak snad příští rok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matchu už dneska mají snad i v Tescu, ale to je pro nás čajomilce jenom dobře. :) Jsem zvědavá, zda se mi příště podaří zelená poleva.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!