středa 20. listopadu 2019

Brýle, čočky a laserová operace

Prvním řešením při zhoršeném vidění na dálku bývají obvykle brýle. Já jsem dostala své první obroučky v 10 letech.

Možností, jak krátkozrakost řešit, je však více. Přes osm let jsem nosila kontaktní čočky a loni po dlouhém odhodlávání podstoupila laserovou operaci metodou Femto LASIK. Do článku jsem sepsala své dojmy z nošení kontaktních čoček, srovnání vidění před operací a po ní i popis, jak vlastně laserový zákrok probíhá.

Brýle mohou být hezkým designovým doplňkem, já je ale vždy vnímala spíše jako nutné zlo. Začínala jsem na jedné dioptrii a postupně se dostala na finálních 3,5. Jak se počet dioptrií zvyšoval, brýle mě stále více omezovaly; nejvíce jsem s nimi bojovala při sportu. V šestnácti jsem si proto na rodičích vyškemrala kontaktní čočky.

Kontaktní čočky rozlišujeme na měkké a tvrdé, více rozšířené jsou ty měkké (hydrofilní), vyráběné z prodyšného silikonu. Měkké kontaktní čočky dále dělíme na jednodenní, které se večer vyhodí, a čtrnáctidenní nebo měsíční, ty se na noc ukládají do chemického roztoku. Dnes už existují i čočky s vyšší propustností vzduchu, ve kterých lze spát. Já s nimi zkušenost nemám, ale třeba na vícedenní outdoorové aktivity to může být praktické řešení.

Čočky byly osvobozující. Cítila jsem, jak jsem s nimi prokoukla. Mohla jsem více sportovat a v létě nosit sluneční brýle. Na druhou stranu však čočky vyžadovaly vysoké nároky na hygienu a důsledné čištění. Po finanční stránce se jednalo o dražší řešení než brýle, ročně kontaktní čočky s příslušenstvím vyšly na cca 3.000 Kč. Ne každá vada lze navíc přes čočky plně korigovat, takže nejsou vhodné pro každého, a očím z dlouhodobého hlediska příliš nesvědčí.

Osobně bych doporučila každému, kdo o čočkách uvažuje, navštívit optometrii, specializované aplikační středisko, a nekupovat čočky naslepo v lékárně nebo na internetu. Optometrista přeměří nejen dioptrie, které mohou být u čoček jiné než u brýlí, ale i zahnutí rohovky a další parametry, a následně s vámi vyzkouší různé druhy čoček a rovnou vás naučí i manipulaci. Na oko se prsty při nasazování vůbec nesahá, takže to není žádná věda, ale nácvik pod odborným dozorem mi přišel vhod.

Prvních pár let jsem brýle vůbec nevytáhla z šuplíku. Pak jsem začala vnímat, že mi po delším nošení nejsou čočky komfortní, a začala je střídat s brýlemi aspoň doma. Ani to ale nestačilo a já se dostala do situace, kdy čočky po pár hodinách od nasazení v očích řezaly a pálily. Oftalmologické vyšetření potvrdilo metabolické změny rohovky a nastupující nesnášenlivost, která je prý po letech každodenního nošení častá a nelze řešit jinak než omezením čoček. O laseru jsem uvažovala už před lety, ale k finálnímu rozhodnutí mě dovedla právě až nemožnost nosit čočky.

Laserovou operaci očí jsem podstoupila v březnu 2019 na brněnské Neovizi. Z operace i následného vývoje jsem byla nadšená, a tak ráda předám svoje zkušenosti.

Existuje více druhů operačních laserů, které se liší nejenom cenou zákroku, ale i tím, nakolik jsou pro oči invazivní a zda lze operaci v případě potřeby zopakovat. Starší a levnější metody jako povrchové PRK, LASEK, EpiLASIK apod., se dnes provádí již minimálně kvůli vyšší míře komplikací a delší pooperační léčbě. Nejvíce užívané jsou moderní Femto LASIK a Relax Smile. Femto LASIK (all laser LASIK) operuje za pomoci dvou laserů, kdy první z nich na oku vytvoří tenkou lamelu a druhý odstraní oční vadu. U Relax Smile zvládne veškerou práci jeden laser a jedná se zatím o nejšetrnější metodu pro operování krátkozrakosti. Lze však předpokládat, že za pár let po napsání článku budou přístroje zase jiné, vývoj jde totiž v této oblasti neskutečně dopředu.

Mně byl kvůli možnosti jednodušší opětovné korekce, kdyby se mi oči třeba během těhotenství znovu zhoršily, lékaři doporučený Femto LASIK (v Neovizi pod obchodním názvem NeoLASIK HD). Operovaná jsem byla femtosekundovým laserem ZEISS VisuMax a excimer laserem ZEISS MEL 80.

Základem pro dobře provedenou operaci je předoperační vyšetření, které zabere kolem 3 hodin a jeho součástí je i nepříjemné rozkapání očí. Žádný z laserů není vhodný pro všechny a právě podrobné vyšetření umožňuje vybrat nejvhodnější metodu. Rozhodla jsem se také připlatit si za "doživotní záruku", která v praxi znamená, že pokud se oči znovu zhorší (čemuž se ani operací nedá úplně zabránit), je vada znovu operována, tentokrát už ale na náklady kliniky.

Do měsíce od vstupního vyšetření by měl proběhnout zákrok, přičemž obě oči se operují ve stejný den. Ráno lékaři provedou kontrolní měření a samotná operace je pak otázkou asi 15 minut. Zákrok probíhá v místní anestézii, kdy jsou do očí kapnuty znecitlivující kapky. Na uklidnění jsem dostala Lexaurin a plyšáka do ruky. Čekání na operaci probíhalo v hezkém salonku s teplým čajem a čokoládovými bonbony, to bylo ve srovnání s klasickým nemocničním prostředím velmi příjemné.

Jak samotná operace probíhala? Oči mi byly zafixovány do držáků a dle pokynů lékařů jsem koukala na světýlka v přístroji, který vyhodnocoval mé pohyby a zároveň operoval. A to je vše. Všude kolem poletovala světla a já se cítila být spíše na tripu než na operaci :). Operace každopádně vůbec nebolela, a to ani během samotného zákroku, ani v následujících hodinách. Pár minut po zákroku jsem si sama zavolala telefonem odvoz, ačkoliv vidění bylo zamlžené a zbytek dne jsem, i v důsledku zklidňujících prášků, prospala.

Protože se u jednoho oka operace kvůli přerušení protáhla, dostala jsem na něj preventivně fixační blanku, a naplno jsem tak viděla až následující den ráno, kdy mi blanku na klinice při první kontrole sundali. To už jsem byla schopná pomalu začít z domova pracovat. První dny jsem oči ještě šetřila, ale po necelém týdnu už jsem v práci fungovala jako dříve.

Operace s sebou pochopitelně přinesla několik omezení. Před vstupním vyšetřením a pak znovu před samotným zákrokem je nutné alespoň týden nenosit kontaktní čočky, které by mohly zkreslit výsledky. Po operaci se musí první týden kapat antibiotické kapky a umělé slzy. Několik dnů až týdnů po operaci není možné do očí sahat (řasy a jiné nečistoty jsem vyplachovala umělými slzami), líčit si je, vystavovat je sluníčku a chodit plavat. Z posledních dvou důvodu se operace nedoporučují v letním období.

Zákroku jsem se bála - ne kvůli operaci jako takové, ale z obav z možných komplikací, od haló efektů až přes zkreslené noční vidění. První měsíc po operaci jsem opravdu měla sušší oko a musela používat umělé slzy, byla jsem přecitlivělá na světlo a chytaly mě občasné záchvaty slzení, když byly oči unavené, i tak jsem však byla od samého začátku nadšená. Žádné problémy s pomalým ostřením nebo zhoršeným viděním ve tmě se nedostavily, naopak, vidím teď subjektivně mnohem lépe než s čočkami a ten pocit, vidět ihned po probuzení, je prostě nepopsatelný.

Nyní, půl roku po operaci, už oči nejsou nijak citlivější než dříve. Překvapilo mě, že mi po operaci navíc odezněly lehké bolesti hlavy, které mě do té doby párkrát do týdne postihovaly. Vždy jsem je přičítala dlouhé práci s počítačem a hle, na vině byl špatný zrak. Za mě tedy maximální spokojenost.

Femto LASIK s doživotní zárukou stál na Neovizi 38.000 Kč. Kliniku jsem vybírala podle referencí, podrobného vstupního vyšetření a neomezené péči, když přijde na konzultace a kontroly. K refrakčním centrům, nabízejícím hromadné slevy nebo vouchery přes Slevomat, jsem neměla důvěru. V tomto ohledu jsme se naštěstí doma všichni shodli a nedělali kompromisy.

pooperační fotka s paní doktorkou a plyšákem

Abych celý článek uzavřela, každá metoda korekce krátkozrakosti má svoje plusy a mínusy. Brýle mi příliš nevyhovovaly, ale jsou nejrozšířenější a většina lidí s nimi nemá problém. Kontaktní čočky byly v prvních letech super, ale kladly vyšší nároky na péči a při každodenním nošení oči dráždily. Laserová operace, to je srovnávání nesrovnatelného. Výsledek předčil očekávání, ale zase mi trvalo několik let, než jsem se k zákroku odhodlala, nehledě na vyšší finanční náročnost.

Jak to máte vy? Nosíte brýle, uvažovali jste o laseru?

18 komentářů:

  1. Se zrakem jsem nikdy problém neměla, není to věc, která by u nás v rodině kolovala, a žádná "anomálie" se u mě nestala. Ale čím dál se dostávám ve svém vzdělávání, tím víc slýchám, že pokud budu jednou dělat práci, na kterou se připravuji, zrak si zkazím a brýlím se jednoho dne nevyhnu. To riziko lze dost minimalizovat, a to koupí lupových brýlí, které mi zvětší pracovní pole a oči se nebudou namáhat (a ani záda, krk). Lupovky stojí kolem 60 tisíc, ale pokud bych je koupila ještě jako student (patrně koncem třetího ročníku), měla bych je kolem 30-40 tisíc, což si myslím, že se vyplatí, lepší než zničené oči.
    Boudicco, super článek. Je to vážně moc hezky a přehledně sepsáno, věřím, že to někomu pomůže, ať už v rozhodování a nebo od strachu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Strašilko. Také doufám, že článek třeba někomu pomůže. Já se měla v okolí koho poptat, ale ne každý má dost známých, co laser podstoupili.

      Lupovky by potřebovala i mamka na výrobu šperků. :D Jsou drahé, ale zase se jedná nejen o investici do zdraví, ale de facto i usnadnění práce, že?

      Vymazat
    2. Přesně tak, s lupovkama se vidí, co člověk normálně nevidí. Před dvěma týdny jsem měla tu čest si je vyzkoušet a je to pecka. Dělají se na míru, se světlovodem... Chci je. :D Hned jsou vidět veškeré nedostatky práce, takže i efektivita je větší.

      Mimochodem, narazila jsem dnes na Fleru na mamčin profil se šperky... Všechno neskutečně krásně propracované. Obrovský klobouk dolů! Já musím říct, že jestli se někdy budu nějakým hnutím osudu vdávat, tak vím zcela přesně, kde hledat ozdoby do vlasů...

      Vymazat
    3. Jee, děkujeme! Mamka bude mít radost, až si to tady přečte.

      Vymazat
  2. Mojí oční vadě se v žetru říká "problém krátných rukou" :-D (zní to líp než stařecká vetchozrakost ;-)). Takže nosím brýle na čtení a na práci na PC. Trochu mne to otravuje (hlavně když si musím nasazovat brýle v obchodě, abych přečetla složení výrobku ap), ale o operaci jsem ještě neuvažovala a vlastně ani nevím, jestli se tohle dá řešit operativně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vetchozrakost po čtyřicítce postihne asi každého, to je normální. :)

      Operovat dnes už lze díky implantaci multifokální čočky, ale jedná se o složitější a dražší zákrok, než co jsem podstoupila já.

      Vymazat
  3. Já nosím brýle už odmalička, takže jsem si na ně tak moc zvykla, až je mám fakt ráda :). Čočky bych si nikdy nenandala, mám z toho husí kůži a když vidím přítele, jak si je občas místo brýlí dává, tak se klidím honem pryč :D. Vnímám své brýle i jako doplněk a bez nich to prostě nejsem já :).


    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! A navíc ti i moc sluší. Já si na brýle nezvykla ani po letech, pořád jsem s nimi tak trochu bojovala...

      Vymazat
  4. Brýle mám od 11 let, dioptrie se mi zastavily na 6 a zatím mi nikdy moc nevadilo, že mám pořád něco na nose... jen v bazénu toho moc nevidím, ale co už, alespoň nekoukám kolem a plavu :D Ale trochu uvažuju o čočkách, alespoň na vícedenní výlety, kdy bych ocenila sluneční brýle...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednodenní čočky jsou na příležitostné nošení určitě super. A hodí se i na plavání! :)

      Vymazat
  5. Já mám teda štěstí, nikdy jsem brýle nepotřebovala a stále vůbec nepotřebuji ale nikdy jsem si neuvědomila, kolik je s tím problémů, když je člověk potřebuje. Přítel by je potřeboval, ale odmítá si to přiznat a nikam nechce jít :D
    Je dobře, že jsi do toho šla, určitě se taková operace vyplatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsem za povedenou operaci moc vděčná. A úplně tvého přítele chápu! :D

      Vymazat
  6. Panejo. Já nosila brýle jako malá několik let. Pak se mi zázrakem zrak zlepšil a brýle jsem už nepotřebovala. :) Mám synovce, který podstoupil několik operací, ale jelikož byl menší a nebylo na něho řádně dohlíženo, tak operace byly úplně k ničemu a zrak se nezlepšil (nenosil brýle!). Nevím, co přesně to bylo za operaci a vadu. Musím říct, že jsem ten zákrok čekala ještě dražší, tato částka mě překvapila, i když samozřejmě nejmenší také není. Hlavní je, že se zákrok povedl! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Finančně má operace velké rozpětí, může být výrazně levnější i dražší, nedá se to generalizovat. Mrzí mě, že u synovce operace nedopadla, snad už vidí aspoň s brýlemi dobře...

      Vymazat
  7. Já hrozně vděčná, že už deset let nosím čočky a zatím je snáším velmi dobře. Předchozích deset let s brýlemi bylo vynucené strpení obrouček, s čočkami žádné omezení necítím. Vtipné je to cenově porovnání, s mými dioptriemi už vycházejí lépe naopak čočky, protože u nich nemusím platit za odlehčení skel a podobné úpravy. :)
    O operaci jsem uvažovala jednu dobu dost intenzivně, dokonce už jsem byla obejdnaná na vstupní vyšetření. Ale odradila mě právě nutnost vydržet týden bez čoček. Když jsem si vzala brýle, trpěla jsem silnými závratěmi, takže jsem byla vyřazena z provozu. No a vzhledem ke specifičnosti učitelského povolání bych to tedy měla nechat na prázdniny, kdy to zase nedoporučuji lékaři... :-D
    Takže se prostě jen modlím, abych mohla i nadále nosit čočky. Ke spokojenosti mi to zatím stačí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týden bez čoček byl výzvou i pro mě, a to jsem neměla s brýlemi žádné zdravotní omezení. Tak snad ti budou čočky dobře sloužit i nadále a operace nebude zapotřebí. Pamatuji, jak jsme se o těch brýlích bavily... Upřímně, kdyby bylo nejhůř, věřím, že by ti soukromé kliniky vyšly vstříc i s letním termínem operace.

      Vymazat
  8. Já ti tak závidím!
    Čočky celý den už dávno nesnesu - když koukám do počítače, musím mít brýle, a tak když třeba do práce běžím, nesu si brýle s sebou a čočky si beru jen na běh. A brýle... jo, nutné zlo. (A to ještěže žijeme v době, kdy brýle existují! Nemůžu se zbavit myšlenky, co bych dělala, kdybych se narodila ve starověku; nebo v nějakých chudých regionech třetího světa.)
    Třeba ještě věda postoupí natolik, abych mohla na operaci i já. Pár let tomu dám, než půjdu znovu na vstupní vyšetření. Tolik bych o to stála, ach jo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc bych ti to přála, Eithné. Ale možnosti korekce očí letí dopředu raketovou rychlostí, tak snad už brzy...

      Každopádně Neovizi vřele doporučuji, zvládají tu i méně běžné metody, tak třeba by mohli pomoct i tobě.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!