pondělí 23. prosince 2019

Adventní čas

Vánoce, to je čas svařeného vína a vánočních večírků.

Období adventu mám ráda. Ačkoliv se mi během něj jen málokdy podaří užívat volna a koukat na filmy, přistihuji se, že já se na všechno to vánoční cestování, logisticky náročné přesuny dárků a nekonečné množství srazů s kamarády vlastně každým rokem moc těším.


Objíždím vánoční trhy, snažím se vidět s těmi, které přes rok zanedbávám, pobýt chvíli u rodiny a zároveň zvládat předvánoční blázinec v práci. I když jsem si letos nejednou posteskla nad nedostatkem času, advent to byl podařený.

Třetí adventní neděle byla věnovaná výletu do Vídně, kam jsem vyrazila s babičkou. Hlavním cílem se stala návštěva vídeňských kostelů, které babí toužila vidět na vlastní oči. Během Vánoc bývají otevřené i ty z nich, které obvykle veřejnosti přístupné nejsou. Nakonec jsme kostelů obešly více než než desítku.


Byla jsem mile překvapená, jak se mi celý výlet líbil. Zatímco jsem navigovala od jednoho kostelu k druhému, narážely jsme na malebné uličky a krásná zákoutí mimo hlavní turistický tah, a ač mám jinak Vídeň dost prochozenou, letošní návštěva pro mě tak byla plná objevování nového.

 

Mimo vídeňskou klasiku, jako je Hofburg nebo Stephansdom, jsme navštívily i vánoční trhy na Rathausplatz. Prošly jsme stánky, ochutnaly výborný punč a koupila jsem na mlsání jablko v cukrkandlu (které nakonec skončilo u sestry, protože jak lépe utěšit sourozence při zkouškovém?). 

Atmosféra byla na trzích příjemná, ačkoliv na můj vkus zde už bylo hodně lidí a menší náměstí se stánky, které jsme míjely při hledání kostelů, mi byla milejší.


Následující neděli jsem výletovala po Česku. Absolvovala jsem vánoční návštěvu na malém moravském městečku, kam jsem se svezla motorovým vláčkem po jednokolejce, což byl zážitek sám o sobě, a na odpoledne naplánovala vánoční sraz s Raduš v Olomouci. 

Olomouc je nádherná, jen bohužel obě hlavní náměstí zrovna prochází procesem rekonstrukce, tak to tam teď není příliš fotogenické. Zachytit trhy bez lešení bylo téměř nemožné.


Tím však čtvrtá adventní neděle nekončila! Navečer jsem se přesunula do rodného Brna, kde už na mě na trzích čekali kamarádi. Brněnské trhy jsou z těch, které bych si nemohla nechat ujít, a ať už jsem odstěhovaná kamkoliv, vždy se snažím na Brno vyhradit dost času, abych si jej mohla pořádně užít. 

Letos jsem tedy zvládla okoštovat svařák na vánočních trzích ve Vídni, Praze, Olomouci i Brně, čímž jsem nejspíš trhla svůj osobní rekord.


Protože Vánoce netrávím na pražském bytě, ale u rodiny, tak byly mé domácí přípravy opět jen minimalistické. Zdobit stromeček, když doma vlastní svátky neslavím, to mi přijde jako škoda práce i stromku. Byt jsem proto vyzdobila jen chvojkami a jmelím a provoněla vůní perníčků, které opět zmizely tak rychle, že jsem je ani nestihla pořádně ochutnat. :)


Tímto bych vám chtěla popřát krásné svátky strávené v klidu a pohodě s těmi, které máte na širém světě nejraději. A do nového roku jen to nej!

16 komentářů:

  1. To vyzerá nádherné ♥ Ja som ešte nikdy vo Viedni nebola ale rada by som sa tam pozrela. Šťastné a Veselé Vianoce

    ŠATY NA VIANOCE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Vídeň je moje oblíbená, ráda se tam vracím.

      Vymazat
  2. Vánoční trhy ve Vídni a v Olomouci se mi vždycky líbily :) Snad sis Štědrý den užila podle představ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ano, naštěstí míváme Štědrý den pohodový. Krásný zbytek svátků!

      Vymazat
  3. Milujem Tvoje výlety, vždy sa mi extrémne páčia fotky z nich! :) Uži si krásne Vianoce. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné vánoční fotky. :)
    Přeji všechno nejkrásnější do nového roku.

    OdpovědětVymazat
  5. Palec nahoru Tobě i babičce, jak jste si to spolu pěkně užily. Naši babku jsme vyvezli do Ostravy a už měla oči navrch hlavy, natož do Vídně! :-D
    Pro Olomouc mám dlouhodobě slabost a věřím, že vánoční trhy zrovna ve společnosti Raduš musely být báječné. :-)
    Jsem moc ráda, že se ti advent takhle příjemně podařilo prožít, a doufám, že celý příští rok se ti vydaří minimálně právě tak. Jsem moc ráda, že jsme tě i letos mohli číst! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babí je cestovatelka, ve Vídni byla letos už podruhé. Po kom jsem to podědila, že. :)

      Moc děkuji, Tlapko, a držím palce, aby pro vás byl 2020 plný samých milých překvapení. Celé rodině a zejména malému Tlapátku plno štěstí, zdraví a lásky!

      Vymazat
  6. Já jsem tentokrát nebyla na žádném vánočním trhu. Nemám ráda davy lidí, ale ta atmosféra může být hezká. Tak snad příští rok. Když dostanu chuť na nějaký adventní koncert, zjistím, že je už vše vyprodáno :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, na žádném adventním koncertu jsem také nebyla, ale ve dvou kostelech, které jsme navštívily s babí ve Vídni, jsme se zrovna trefily na nácviky, tak jsem si užila alespoň pár skladeb v krásném prostředí.

      Přiznám se, že pražské vánoční trhy mě také moc nelákají. Ty ostatní byly výrazně klidnější, zvláště Olomouc se mi hodně líbila.

      Vymazat
  7. Z Vidne mam presne tu stejnou fotku, jako ty tu prvni :D a to jsem ji fotila nekdy pred 3 lety :D je videt, ze se tam toho moc nemeni :D :)))
    ja byla v prosinci akorat v Praze a pak pendolinem v Olomouci :) tam to bylo uzasny, psala jsem o tom take clanek na blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, četla jsem. Dokonce jsme byly i ve stejné kavárně, v krásné La Fée. Olomouc mě mile překvapila.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!