úterý 31. března 2020

Udržitelná inspirace: kabelky

V dnešním článku bych vám ráda představila tři české značky, které se zaměřují na ruční tvorbu kabelek: Bodline, Mirrage a Lipa desing

V současné epidemické situaci často slýchám, jak je nezbytné povzbudit malé lokální výrobce, které vládní nařízení donutilo zavřít provozovny a přerušit přímý prodej. Online nákupy jsou jednou z mála možností, jak tyto tvůrce podpořit, aby nezkrachovali. Zkusím tedy přispět svojí troškou do mlýna s tipy na moje oblíbené české značky udržitelné módy. Začneme kabelkami, protože ani karanténa nebude trvat věčně a jaký lepší jarní doplněk si přát, než novou s láskou vyráběnou kabelku?

BODLINE, to je kouzlo silné surové kůže z dílny Jitky a Matouše. Už před mnoha lety jsem se zamilovala do jejich retro kabelky Alakufřík Diva a toužila po ní tak dlouho, až mi ji donesl Ježíšek na Vánoce.

Alakufřík Diva

Po třech letech nošení několikrát do týdne můžu říct, že kabelka stárne do krásy. Kůži stačí občas nakrémovat, aby si udržela zdravý vzhled. Nejvíc oceňuji, jak je kabelka nadčasová a variabilní. Hodí se mi totiž prakticky ke všemu oblečení a navíc lze nosit různými způsoby (na rameni, v ruce nebo na dlouhém popruhu, který byl součástí). 

Mimo dámské kabelky má BODLINE v nabídce také elegantní městské batohy a pánské tašky. Značku naleznete na e-shopu nebo osobně v Praze v showroomu Backyard.

zdroj: Bodline

Mirrage

K této značce chodím nakupovat již 6. rokem a její kabelky dělají radost nejen mně, ale už i několika kamarádkám. Mirrage šije nápadité kabelky z čalounických koženek. Líbí se mi hlavně modely doplněné o hrubé strukturované látky, své si však najdou i milovnice výrazných vzorů. Díky levnějšímu materiálu se kabelky cenově pohybují podobně jako v konfekci.  

Aktuálně od Mirrage nosím nejčastěji Olivia Street Bag, do které se vejde i laptop a převlečení na jógu, a menší crossbody Cameron, která je skvělá na procházky. U kabelek oceňuji propracované střihy a pořádné polstrování, díky kterému kabelky drží tvar, ať už do nich nacpu cokoliv. Vnímám je jako ideální "zátěžové" kabelky do práce, na nákupy a cestování. Udělají parádu, ale nemusím se o ně bát, že je zničím. Použité koženky jsou kvalitní a kabelky vydrží několik let každodenního nošení.

Mirrage - Olivia a Cameron

Mirrage najdete na e-shopu, na Fleru a pravidelně objíždí různé jarmarky. Mimo kabelky stojí za zmínku originální batohy, které se připnutím přes karabinu promění na kabelku.

zdroj: Fler Mirrage

LIPA design

Zatímco předchozí značky nabízely spíše nadčasové modely, teď si dáme jednu designovou chuťovku. LIPA design totiž vyrábí kabelky ze dřeva. Jsou extravagantní, hravé a na první pohled "jiné".

Značku jsem objevila před 2 lety a kvůli vyšší ceně dlouho odolávala. Nakonec jsem se loni odměnila modelem Ara. Kabelky od LIPA design fungují tak, že si volně zkombinujete dřevěnou konstrukci (v nabídce v různých tvarech, odstínech a vzorech), barevnou vnitřní látku a kožený popruh. Látky lze měnit; do dřevěné konstrukce se upevňují přes šroubovací závity.

LIPA design - Ara

Výsledná kabelka tak může být minimalistická nebo drze vzorovaná, záleží jen na vás. Já jsem si látky pořídila rovnou dvě (decentní s kytičkami a výraznou fuchsiovou) a měním je podle nálady. Kabelku nosím hlavně ve dnech, kdy mám chuť oblečení trochu okořenit. Mile mě překvapilo, že je snadno kombinovatelná a i přes použitý materiál relativně lehká.

LIPA design najdete na vlastním e-shopu. Mimo kabelky značka nabízí i netradiční batohy a pánské dřevěné motýlky.

zdroj: LIPA design


Kam dál?

Na Fler! Právě zde totiž většina tvůrců začíná prodávat. Ze značek, které delší dobu sleduji, bych zmínila třeba Dara bags, slovenskou Part, eleganci od Pbstyle, kožené kabelky od Rút, jemné by PURE, hravé Moje bags nebo tašky z provazů od L.enky. Fler je nekonečnou studnicí inspirace, stačí jen pohledat.

Osobně mám na kabelky stop stav, více bych jich neunosila. Budu však ráda, pokud mi podařilo aspoň jednu ze čtenářek nasměrovat, že vysněnou kabelku lze objevit i jinde než v "high street" obchodě. Kde kupujete kabelky vy? A kolik kousků je pro vás tak akorát?

fakt je nosím!

25 komentářů:

  1. To jsou krásné kabelky :) Moc se mi líbí myšlenka podpořit menší české výrobce :) Moc mi líbí nápad, že u kabelek LIPA design se dají měnit látky :) Já sama kabelek moc nemám - 4 menší a 2 větší, všechny jsou ale z klasických fast fashion řetězců (i když 2 z nich jsem si koupila v second handu :)). Ale říkala jsem si, že až se mi nějaká z nich rozpadne budu potřebovat novou, tak si spíš koupím právě nějakou kvalitnější, která mi vydrží mnoho let :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kožené kabelky jsou prakticky nezničitelné. Mám jednu menší dokonce po babičce a roky na ní vůbec nejsou znát.

      LIPA design mě utáhl právě na ty měnící vnitřky. Baví mě to a navíc se pak kabelka hodí k mnohem více modelům... :)

      Vymazat
  2. Mě už jsi inspirovala - svoji Mirrage mám dávno doma. Dokonce dvě; a když je Sargo viděla, tak si taky pořídila, tak asi tak. Ty za to můžeš! :-D
    A dřív jsem měla dvě od Dara Bags, tu první jsem nosila ještě během studií do rozthání. Druhá se mi pak rychle okoukala a putovala dál.
    Jinak musím souhlasit, že Fler je na hledání kabelek ideální. Mám pocit, že z řetězce jsem měla snad jen všehovšudy jedinou, všechny ostatní byly od malých výrobců...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, Eithné! Moje kabelky pozdravují ségry z opačného konce Prahy. :) Pořád vzpomínám na svoji první od Mirrage, kterou jsem dostala za maturitu. Škoda, že jsem ji během VŠ odrovnala, měla jsem ji ohromně ráda. Chtěla jsem si pak nechat ušít stejnou, ale model už nebyl v nabídce.

      Vymazat
  3. Díky za zajímavé tipy. Já už před pár lety zaměnila kabelky přes rameno za městský batůžek a vyhovuje mi to moc. A batůžky v podstatě nestřídám (jsem nesmírně líná si přednavat všechny věci, co sebou tahám). Akktuálně mám dva - červený, který jsem nosila asi rok a půl vlastně furt. Letos v zimě jsme ho vystřídaal šedivým, protože jsem si koupila nový, vínový zimní kabát a k tomu červený batůžek fakt nešel. A už jsem se s ním tak zžila, že ho asi hned tak neodložím... No a pak mám jedno psaníčko do divadla a na podobné příležitosti...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Městské batůžky se mi moc líbí na ostatních, i když sama zůstávám věrná kabelkám. Mám ráda, když je vše po ruce. Střídání mi osobně nevadí, aspoň mám v kabelce stále pořádek, ale vím, že většina žen to nemá ráda. :) Díky a pěkný den i tobě!

      Vymazat
  4. Výborné tipy :) ja by som sa rada viac angažovala v celej sfére udržateľnej (nielen) módy, ale často narážam na problém, že si to prosto a jednoducho nemôžem dovoliť a že v mojom okolí nie je až tak veľa možností. Robím však, čo v súčasnej situácii môžem, takže ďakujem za rozšírenie obzorov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finance jsou naprosto pochopitelný argument. První kabelku od Mirrage jsem dostala za maturitu, sama bych si ji tehdy taky nepořídila. Občas se ale třeba na zmiňovaném Fleru dá narazit na originální kousky v ceně konfekce - až jsem byla sama kolikrát překvapená! :)

      Vymazat
  5. A já nedám dopustit na svoji koženou kabelku od zmiňované Rút - I po 6 letech každodenního nošení je pořád hezká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě na tu jsem myslela! Na Fleru je opravdu spousta pokladů. :)

      Vymazat
  6. Já poslední dobou nosím něco jako nákupní plátěná taška :-D vejde se tam vše co potřebuji a je pohodlná.
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč ne? :) Osobně se mi móda plátěnek velmi líbí, i když já je nosím spíše na nákupy nebo cvičení, jinak mám raději kabelky, co se dají zapnout.

      Vymazat
  7. O Bodline kabelce jsem uvažovala už před nějakou dobou. Mám tam jednu favoritku, která se mi fakt líbí :) O zbylých dvou značkách jsem ale nikdy neslyšela, tak na ně aspoň teď mám čas kouknout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na svoji Bodline jsem čekala snad 2 roky, takže to úplně chápu. Člověk si pak těch vytoužených věcí aspoň více považuje. Každopádně doporučuji, skvělý přístup a vysoká kvalita. Kabelka se opravdu dobře nosí.

      Vymazat
  8. Jo, libi se mi ze muzes aspon online podporovat ruzne prodejce a firmy, jeste ze v dnesni dobe to takto jde, jinak by asi spousta z nich zkrachovala coz by byla skoda...
    kabelky jsou nadherne mam ráda udrzitellnou modu :) taky ráda investuji do neceho poradneho a jeste od ceskeho vyrobce ktery do vyrobků dává srdce a lasku :)
    nejvic me asi oslovila firma Mirrage. nevim proc, ale vzhledove je to asi nejvic muj styl :) jinak vsecky jsou proste zajimave a jedinecne :) a chapu proc sis kazdou z nich vybrala :))) díky za tip na super firmy :) urcite taky na nejaky kabelky mrknu, i kdyz ja jich mam nejak moc :D a nejvic jsem ted asi ulitla na mensi batuzky asi vic jak na kabelky :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tři značky šijí i baťůžky a zvlášť ty od Mirrage jsou střihově úžasně vychytané (některé lze nosit i jako kabelky). Tak až ti nějaký doslouží, aspoň víš, kam se jít podívat po náhradě. Mám tyto s láskou tvořené výrobky moc ráda. :)

      Vymazat
  9. Našla som minimálne tri kúsky, ktoré sa mi páčia! :) Značky poznám a mám ich rada. Osobne radšej podporujem tento typ módy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že mají mé oblíbené značky více fanoušků. :) Jak u oblečení občas "ujedu" a donesu si něco domů i z konfekce, tak u doplňků už se mi poslední roky daří kupovat opravdu jen poctivou ruční práci.

      Vymazat
  10. O značce slyším prvně, ale vypadá slibně. :-) Ačkoli na kabelky mám taky stop stav, nemám je kam dávat, potřebovala bych nafukovací úložné prostory. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, místo se najde vždycky, ale mrzelo by mě mít doma podobné krásné kousky a neunosit je. Jsem ráda, že kabelky zaujaly! :)

      Vymazat
  11. Nejsem kabelkový typ, mám jednu malou a dvě větší. Všechny už jsou celkem jeté, přiznávám. Říkala jsem si, že si vezmu nějaké nenošené od mamky, ale tenhle článek mě nalákal k pořízení vlastní. Časem. Nejvíc mě zaujala značka Mirrage, jak popisovanými vlastnostmi, tak designy. Až tedy budu kupovat, vrátím se do jejich e-shopu, kde už jsem si pár kandidátů předvybrala. :-D Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlapko, jsem moc ráda, že inspirace zafungovala. Díky za zpětnou vazbu! :)

      Vymazat
  12. Skvelý článok. Dakujem za super tipy, kde najbližšie zalovit pre kvalitnu kabelku. Tieto značky su mi menej známe, ale počula som už o niektorých. Ja čím som staršia, tak tým viac kladiem doraz na kvalitu kabeliek a zistujem že ich nepotrebujem 20, ale bohato mi stačí tak 5... Momentálne mám vyhliadnute, že si kupim kableku z Lubive.sk... velmi sa mi páčia a snad sa mi podari jeden kusok vlastnit. Nie su ani cenovo nedostupne.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Také už si raději počkám a poctivě vybírám, aby byla kabelka 100% nejen z hlediska kvality a vydržela mi dlouho, ale také aby se mi po pár měsících neomrzela.

      Vymazat
  13. Moc hezky napsaný článek a ještě krásnější kabelky, určitě bych se nezlobila, kdyby se mi všechny výše zmíněné a nafocené objevily doma pod rukama :-) Já jsem teď náhodou narazila na kabelku Bodline na eshopu second hand, kde mne vyšla na skvělý 700 korun, což byl zatím rozhodně nejlepší kup v roce 2021 ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!