středa 8. dubna 2020

Tiské stěny

Méně známé skalní město najdeme na německém pohraničí asi 20 km od Děčína.

V polovině února jsme si s kolegy střihli poslední výlet letošní zimní sezóny. Tiské stěny jsou součástí CHKO Labské pískovce a nachází se na západ od národního parku České Švýcarsko, pod který bývají někdy nesprávně řazeny. Krajina je zde však velmi podobná, plná zajímavých skalních útvarů a vyhlídek.

Původně jsme mířili jinam - za Brtnickými ledopády. Ty leží přesně na opačném konci Českého Švýcarska než Tiské stěny. Na cestu jsme si domluvili výpůjčku minibusu, do kterého se mělo poskládat všech 7 výletníků. Jaké však bylo překvapení, když jsme ráno došli do půjčovny a auto nikde. Prý jim naše zaplacená rezervace vypadla ze systému a minibus půjčili někomu jinému. Kolegové mi nevěřili, že na cestách přináším štěstí na dopravní komplikace, no a jak to dopadlo. :)

Než se nám podařilo situaci vyřešit zajištěním dvou menších aut, do kterých jsme se rozdělili, uběhla hodinu a půl. Alternativně jsme proto zvolili bližší cíl, Tiské stěny, kam vede z Prahy relativně přímá cesta. Po další hodině už jsme stáli nachystaní na parkoviště za obcí Tisá, kde začínala pěší část výletu.

Tiské stěny

Tiské stěny jsou pískovcové skalní město, geomorfologicky spadající pod Labské pískovce. Jejich středem se vinou dvě naučné stezky - Malé stěny a Velké stěny. Menší okruh je asi na hodinu, větší na dva. Oba vás provedou množstvím skalních útvarů, zahrnujících několik úzkých kamenných schodišť a jeskyní, a stejně tak místy s krásnými výhledy na celé pískovcové město. Byla jsem překvapená, jak je tato oblast rozlehlá, zvlášť, když jsem o ní nikdy dříve neslyšela.

Tiské stěny

Po dlouhé časy byly Tiské stěny považovány za dílo ďáblovo a lidé se jim vyhýbali. Až v 18. století začaly spolu s rozkvětem cestování skály lákat návštěvníky a z tohoto období také pochází pojmenování některých skalních útvarů. Mezi turisty jsou skály oblíbené i dnes, zajímavé jsou však i pro horolezce a filmaře - právě zde byly natáčeny třeba Letopisy Narnie. Vstupné je v hlavní sezóně 30 Kč, mimo sezónu je vstup zdarma.

K osvěžení jsme využili Turistickou chatu přímo u parkoviště, kde jsme nechali auta. Na pořádný domácí vývar a topinky budeme ještě dlouho vzpomínat. V létě zde potkáte více Němců než Čechů a dost možná se dovnitř ani nedostanete, i v únoru měla totiž restaurace plno.

restaurace Turistická chata

Výlet jsme si ještě protáhli výšlapem na Děčínský Sněžník, nejvyšší bod Labských pískovců. Hora je vysoká 723 metrů a na jejím vrcholku stojí kamenná rozhledna z roku 1864, která však byla za naší návštěvy zavřená. Nahoře tak silně foukalo, že člověk vlastního slova neslyšel, a ranní takřka jarní počasí vystřídal návrat zpátky do zimy. O to vydatněji jsme upíjeli z láhví medoviny a dolů k autům odtančili v povznesené náladě, která mi vydržela až do Prahy.

Děčínský Sněžník

Tiské stěny k výletu vřele doporučuji! Zvlášť teď na jaře zde musí být krásně. Současná situace sice žádné velké výlety neumožňuje, ale po skončení karantény můžete aspoň profitovat z nižší návštěvnosti než ve srovnání se známějším Českým rájem nebo Pravčickou bránou.

Kam plánujete vyrazit vy?

zakaboněné Sudety

15 komentářů:

  1. Jé - to přesně kopíruje náš výlet, když jsme v těhle končinách byli na prodlouženém víkendu. Taky jsme vzali Tiské stěny a Děčínský Snežník v rámci jednoho dne. Bylo tam moc pěkně.
    A kousek původního cíle vaší vypravy - Brtnických ledopádů jsme byli na podzim při jednom z dovolenkových výletů. Byli jsme na Brtinickém hrádku, ale k ledopádům jsme nešli - v listopadu se ledopády nedaly moc čekat..
    Díky za připomenutí hezkého výletu - vlastně rovnou dvou.
    A pěkné Velikonoce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brtnické ledopády budeme muset odložit na příští rok. Snad bude dost mrznout, abychom si užili pěkné výhledy. Jsem ráda, že článek vyvolal příjemné vzpomínky. Opožděně krásné Velikonoce i tobě, Stáni!

      Vymazat
  2. To je nádhera! My jsme byli v září právě na Pravčické a okolí, tohle bychom mohli letos!
    Pokud se uvolní hranice, rádi bychom vyrazili do Estonska a pobaltí, pokud zůstaneme v čechách, tak bych ráda třeba moravu nebo Jeseníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Pravčické bráně jsem ještě nebyla a ráda bych se tam podívala, jak se restrikce trochu uvolní. Podobně jsem natěšená i na Hřensko a projížďku na loďkách po Kamenici.

      Jeseníky mám moc ráda, prochodila jsem je snad ve všech ročních obdobích - doporučuji mechová jezírka v Rejvízu a výšlap údolím Bílé Opavy na chatu Barborka.

      Vymazat
  3. To je krásný místo! Letos bych se chtěla právě do téhle oblasti vydat, takže si jdu přidat další položku na todo list :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem se trefila s načasováním! Tak ať se výlet líbí. :)

      Vymazat
  4. Je to od nás dost daleko, ale moc ráda bych se tam podívala! Je tam nádherně, taková malá Narnie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna z těch skal byl domeček pana Tumnuse. :) Mimo Tiské stěny se točilo i na Pravčické bráně a v Adršpachu. Hned jsem si při vstupu vzpomněla na Narnii, ačkoliv jsem film viděla už před mnoha lety, a že se tu opravdu točilo, to jsem zjistila vlastně až při psaní článku...

      Vymazat
  5. Jee, to je nádhera. Hned bych tam jela, tudíž si to zapisuji na seznam! Každopádně jestli tyto okruhy trvají jednu a dvě hodiny, dá se to projít celé a stane se z toho skvělý výlet na den. O natáčení filmu jsem vůbec nevěděla a o to víc by mě to lákalo. Jen tedy je opravdu smůla s tím autobusem, to opravdu nechápu, jak by se to někomu mohlo stát. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec byla skvělá i náhradní trasa, takže to vlastně ani nevadilo. :)

      Do skal se dá určitě na celý den. Není nutné následovat naučnou stezku, všude je plno odboček a skrytých zákoutí, které trasu protáhnou. Případně se dá výlet spojit s procházkou po okolí nebo dalším výletním bodem, tak jak jsme to udělali my s Děčínským Sněžníkem.

      Vymazat
  6. Tak to je pekné miesto, tam by som sa šla rada pozrieť :)

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá opravdu krásně, hned bych taky vyrazila! Je super, že jste to stihli takto před tím než vypukla panika a karanténa, mě se v zimě nikam nechtělo, tak jsem si šetřila na jaro a léto a teď se nikam nesmí... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, spousta lidí odkládá výlety na hezké počasí... Já si naopak nejvíce užívám ty zimní, protože nikde nikdo není a krajina hned dostane úplně jiný nádech, když ji má člověk sám pro sebe.

      Vymazat
  8. Koukám, že tě provází problémy s dopravou. :D
    Ale je super, že jste si výlet užili. Vypadá to moc hezky. České Švýcarsko je na seznamu mých plánů, co chci navštívit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na mém! :) Hned jak se pravidla uvolní, tak bych ráda vyjela na Pravčickou bránu a Hřensko. Plánuji využít situace, že zde nebudou zahraniční turisté.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!