pátek 24. července 2020

Srí Lanka: pevnost v Galle

Dechberoucí architektura pevnostního města Galle si zasloužila vlastní článek, ačkoliv jsme zde strávili jen půlden cestou na letiště.

Galle se nachází v jihozápadní části Srí Lanky asi 120 km od hlavního města Colomba. Město založili roku 1505 portugalští kolonizátoři, již po 50 letech jej však získali Nizozemci, kterým v držení zůstalo až do konce 18. století, kdy celý ostrov přešel pod britskou správu. Britové své zájmy soustředili spíše na Colombo, a tak se v Galle dochovalo unikátní dědictví v podobě holandské pevnostní architektury z období 16. až 18. století.

Na Galle jsme měli jen několik hodin. Město mě velmi lákalo, ale teplé počasí na konci dovolené nahrávalo spíše surfování než dlouhým přesunům a obcházení památek. Nakonec jsme si do Galle udělali zajížďku při cestě z jižního pobřeží na letiště. Ráno lekce surfování na Hiriketiye, za odměnu pořádná snídaně (toasty se slaninou a javorovým sirupem, doplněné obřím banánovým shakem s čokoládou), rychlé sbalení do krosny a šup na taxi směr Galle.

Galle Fort

Navštívit Galle, to je jako přenést se na chvíli z jihovýchodní Asie do koloniálního Karibiku. Architektura je zde na první pohled úplně jiná než na zbytku ostrova, a odlišná je i celá atmosféra města - namísto buddhistických chrámů zde návštěvník narazí spíše na staré protestantské kostely. Měli jsme štěstí na krásné počasí, protože ačkoliv poslední dny dovolené odpoledne přicházely silné bouřky, podvečer v Galle vyšel lépe, než bych si vůbec mohla přát.

maják v Galle

Hlavním cílem většiny návštěvníků je Galle Fort, staré nizozemské město obehnané vysokými hradbami. Pevnost je zapsaná na seznamu UNESCO a patří mezi nejkrásnější místa Srí Lanky. I když bylo při tsu-nami v roce 2004 Galle jedno z nejpostiženějších míst a jen v Galle si vyžádalo několik tisíc obětí, 300 let staré hradby dokázaly Fort uchránit před zničením. Dnes je stará čtvrť opět plná domků, restaurací a krámků s rukodělnými předměty. Většina staré zástavby má typické podloubí, které působí velmi malebně.

Galle Fort

Od starého majáku vede podél útesů příjemná procházka nad útesy. Čtvrť je plná honosných koloniálních domů a musím říct, že za jediné odpoledne v Galle jsme viděli více kostelů než za celé 3 týdny na Srí Lance. 

napravo: De Nederlands Hervormde Kerk z r. 1755

Většina domů je řádně otlučených, spousta z nich chátrá, a to i přes cedulky o archeologickém výzkumu a konzervaci památek. Možná právě proto si však Galle drží svoji silnou atmosféru. Toto bývala ještě nedávno místní pošta:

pošta v Galle


Poslední zastávkou byla část nizozemské pevnosti, která patřila vojákům. Zde se již začalo smrákat a my se pomalu vydali hledat útočiště. 

Galle Fort

Protože bylo Galle naší poslední štací, nezbylo než strávit celé odpoledne s krosnou na zádech. Ta se však, toho času již vrchovatě nacpaná čaji a suvenýry, pěkně pronesla. Ke konci už jsem netoužila po ničem jiném, než zalézt do jakékoliv špeluňky, kde mi přinesou jídlo. Zřejmě jediná restaurace, kterou jsme našli u místního autobusového nádraží, byla dost ošklivá a jídlo nedobré, ale aspoň záchody tam měli. Večer nás nabral další taxík a kolem půlnoci jsme dojeli do Negomba, kousek od letiště v Colombu. Byla jsem ráda, že jsme Galle i přes náročnější logistiku stihli, i když to bylo jen na otočku.

Reklama z Plate's Annual Ceylon, datovaná kolem roku 1910, která zve k návštěvě New Oriental Hotel, nacházející se v Galle Fort. Zastavíte se taktéž?

zdroj: The Archives

2 komentáře:

  1. Máš pravdu, že podle fotek to tam asijsky moc nevypadá. Díky za zajímavý pohled do Asie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Galle mi evokovalo Karibik. Nevím, zda to bylo jen tou architekturou, nebo atmosférou obecně. Každopádně velmi zajímavé město.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!