neděle 4. dubna 2021

Domácí móda

Snažím se, aby domácí oblečení bylo nejenom pohodlné, ale také lichotilo siluetě. Modely, ve kterých se budu sama sobě líbit, zvládnu v nich pracovní hovory a večer si s chutí zacvičím jógu.

Jistě nejsem jediná, komu práce z domova za poslední rok výrazně proměnila šatník. Hned při první vlně pandemie jsem totiž zjistila, že domácího oblečení vlastně moc nemám. Začala jsem se sama sebe ptát, co mi vyhovuje nejvíce a které české značky jsou v souladu s mým přístupem k udržitelné módě, jež se dlouhodobě snažím promítat do nákupů. Co jsem si oblíbila?

Článek na přání pro Tlapku, Lvici a Damn-girl.

Palazzo

Zamilovala jsem se do lehkých viskózových kalhot. Dají se nosit během celého roku, vozím je na dovolené, tančím v nich břišní tance. Jsou pohodlné, díky pasu na širokou gumu nikde netáhnou a vypadají hezky. Stačí k nim natáhnout jednoduché triko a pěkný, pohodný a ne nutně jen domácí outfit je na světě. 

Palazzo kalhoty v různých střizích lze levně nakoupit v přímořských letoviscích, odkud je vozím namísto suvenýrů, nebo o něco dráže na českém e-shopu Himalife, kde vás však může hřát dobrý pocit, že podporujete rozvoj férové nepálské ekonomiky.

Legíny

Legíny namísto kalhot moc neuznávám, ale na doma jsou tuze příjemné. Zainvestovala jsem do kvality a pořídila si dvoje z Reparády z vysokogramážní bambusové viskózy s vyšším pasem. Zatímco legíny z bavlny se mi během pár měsíců všechny ožmolkovaly, tyto drží i po roce jako helvétská víra - nevytahají se, lehce stáhnou bříško a na nošení jsou mnohem příjemnější než umělá vlákna.

Sukně a šaty

I když dávám na doma přednost kalhotám a kraťasům, sukně je příjemná změna. Moje oblíbená domácí sukně je z lehké viskózy s pasem z měkké gumy. Skvělé můžou být i jakékoliv úpletové nebo mikinové šaty volnějšího střihu - zkuste třeba zmiňovaný Himalife nebo prohledejte Fler (např. Martassek). Mikinové šaty ale vídám poslední roky skoro ve všech obchodech. 

zleva: modré kalhoty Himalife, zavinovací tričko z orient obchodu
černé legíny Reparáda, obstarožní svetřík
palazzo kalhoty z dovolené, triko Reparáda
mikinové šaty Himalife

Co dál? 

Věřím, že domácí oblečení by mělo být pohodlné, spíše volnějšího střihu a z přírodních materiálů, aby pokožka mohla dýchat. Bavlna, bambus, viskóza, tencel (lyocell), len, mušelín. Pak je jedno, zda "na doma" přeřadíme starší venkovní oblečení, nebo zainvestujeme do nového.

V posledním roce jsem doplnila zásoby jednoduchých basic triček, na které jsem si nejvíce oblíbila Bambutik a Reparádu. Obě značky šijí z bambusové viskózy, o které básním, kudy chodím. Tento materiál je přirozeně termoregulační, takže v létě chladí a v zimě hřeje, antibakteriální a nezapáchá. Na nošení je bambus úžasně jemný a svojí výrobou šetrný pro planetu. Nic jiného na základní kousky už prakticky nekupuji.

Co v parném létě? Kraťasy a v k nim bolerka z New Yorkeru (budiž mi odpuštěno, mám je už několik let). Přes zimu mi tytéž topy nahrazují podprsenku, kterou jinak doma nenosím, a také v nich cvičím jógu.

V čem doma spíte a co nosíte pod oblečením? Doma spíše sáhnu po bavlně nebo bambusu, ale nic sepraného a vytahaného mi nesmí přes práh. Dobrý výběr pohodlných a hezkých pyžamek mívá F&F, kam chodím pro krajková termo tílka. Lehké celoroční košilky jsem si kupovala dříve z Tezenisu, poslední rok je ale postupně nahrazuji kvalitnějšími bambusovými od Anny Janské, ke kterým nosím spací kraťasy nebo kalhoty. Něco mám od švadlenek z Fleru, něco z běžných obchodů. Kvalitní prádlo je drahé, zvláště to šité v Česku, ale zato je krásné, pohodlné a vydrží dělat dlouho radost. Jednou za čas denní i noční prádlo projdu a vytřídím, co už je onošené.

fialový top: New Yorker
fialové kalhoty: Sweet Princess (Fler)
béžová souprava s krajkou: Anna Janská 
třešňové kraťasy: U bambule (Fler)

Make-up na doma? Když nikam nemusím, ráda nechám svoji aknózní pleť odpočinout. To však ale není záminkou, proč mít mastné vlasy nebo se přestat holit. Vždyť i doma chci být upravená, abych se líbila partnerovi a nemusela se stydět vyběhnout za pošťákem :). 

Jak to máte vy? Uděláte si radost i oblečením na doma, nebo módu v soukromí neřešíte? Podělme se o další tipy na udržitelné obchody.

Číst více článků o módě

34 komentářů:

  1. Já mám štěstí, že pořád chodím do práce, a tak nemusím homeofficovou módu budovat a pořád si doma vystačím s tričky ze závodů. I tak jsem si ale pozotvírala tvoje odkazy... a pak je zase rychle zavřela, protože poslední dobou utrácím až příliš :D (Jenže to si naobjednám balík oblečení a pak zase dvě třetiny vracím, protože mi to není...)
    Co jsem si ale stačila všimnout, tak od mé poslední návštěvy Bambutik rozšířil sortiment, to je prima! Jejich trička z těch běžných patří k těm nejtrvanlivějším, které mám, tak mám v plánu časem doplnit zásoby.

    Jo a když jsem doma, tak dost šetřím mytím vlasů. V pracovním procesu je musím mýt denně, a i když používám hennu a oleje, nedělá jim to dobře, tak jsem neschopenky a karantény využívala k jejich odpočinku. Pošťák to přežije :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bambutik je prima. Vede jej milá rodina, co bydlí shodou okolností hned vedle. Mám od nich ráda trika s lodičkou. Běžně je nosím k podpatkům a sukním, ale před dvěma týdny jsem v jednom zdolala 3. nejvyšší sopku světa. Jsou fakt univerzální. :)

      Vymazat
  2. Chodíš doma jako princezna. :)
    Dříve jsem nosila tepláky, ale poslední dobou je mi v nich nějak horko. Místo nich střídám dvoje legíny. Stejně jako ty je neuznávám jako náhražku kalhot, ale komu by to doma mohlo vadit, že ano.
    K tomu nosím všelijaká ,,podřadná" trička, většinou festivalová.
    Spím v pyžamových kalhotech a velkých tričkách, v létě v noční košili nebo letním pyžamu.
    Problém s nedostatkem domácího oblečení jsem nepocítila, po příchodu domů jsem se vždycky převlékala z venkovního. Spíš mi teď připadá, že mám až moc oblečení na pěkno. Hlavně teda pěkných triček/halenek. Ty jsem o sto šest doplňovala, když jsem začala učit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Káji! Přebytek venkovního oblečení aktuálně vnímám taktéž, ale doufám, že brzy zase budeme trávit více času venku a pracovním sukním, šatům a podpatkům se vrátí vyžití... A u tebe pak nejpozději po mateřské. :) Teď mi přijde, že bych si v pohodě vystačila se třetinou šatníku, jak jsem pořád doma.

      Vymazat
  3. Já na doma nosím starší džíny a bavlněná trika, co vyřadil z garderóby syn - pro mne jsou lehce oversize, takže pohodlná. Džíny v teplejším počasí nahrazuji tenčími pláťáky s různou délkou nohavic (od vyložených kraťasů po 3/4) a tílka. Na spaní noční košile nebo dlouhá trika/tílka (vše v bavlně).
    Já si i v běžném provozu maluju jen oči a pusu, jen občas použiju korektor. V režimu HO se maluju ven, což znamená v podstatě denně, protože se snažím každý den vypadnout aspoň na půlhodinovou procházku. Jen vypouštím rtěnku, protože bych ji akorát patlala na roušku ;-) a korektor, protože na toulání se sídlištěm dokonalá být nemusím - takže stíny, řasenka a tužka na obočí...
    Oblečení na netu téměř nenakupuji, raději si na věci sáhnu v reálu. Teď jsem se ale překonala a koupila si boty (za půl roku courání po sídlišti jsem v podstatě zlikvidovala sportovní polototky, co šly nosit i do práce, tak jsem musela koupit náhradu)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, Stáni, za džíny doma tě obdivuji! Mně přijdou nepohodlné i na ven, tak je nosím jen když není zbytí.

      První měsíce lockdownu jsem se malovala i doma, pak jsem naznala, že bude lépe nechat pleť odpočinout. Taky chodím skoro každý den ven, většinou si ale dělám make-up až před odchodem. V zimě jsem na to teda kašlala, rouška a tma mi přišly jako dostatečná výmluva. :D

      Vymazat
    2. Já jsem džínová holka - skoro nic jiného než džíny nenosím (teda v létě aty jo). Dokonce i do práce (pro tento účel si kupuju černé a nosím k nim saka a blůzičky)

      Vymazat
  4. Já doma nosím nejčastěji tepláky, dlouhé sukně, nebo dlouhé šaty. Tepláky bych už potřebovala nové, ale chci si počkat až se otevřou sekáče. Zatím je mi líto nosit doma reparádní legíny. Doma se jinak nemaluju, ani si třeba nežehlím/nekulmuju vlasy. A legíny jako náhražka kalhot mi nevadí, ale je fakt, že jeden čas byly venku všude :O A to se mi moc nelíbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře se nosí, že? :) Já jsem naznala, že život je moc krátký, abych si lepší kousky šetřila. Za studentských let jsem ale na domácí nošení recyklovala, co šlo...

      Vymazat
    2. Souhlasím, jsou extra pohodlné :) Ale za tu cenu si je "šetřím". Aspoň zatím.

      Vymazat
  5. Letos jsem nosila skoro jenom legíny - mám takové skvělé, silné, s kapsami a vysokým pasem, hodí se snad úplně na všechno. Jinak mám teda trochu blbej zvyk nosit přítelovy hnusné mikiny, protože jsou teplé a voňavé. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není vůbec blbej zvyk, naopak, pánské mikiny jsou úplně super. :D

      Vymazat
  6. Doma nosím hlavně jedny pravěké džíny, které jsem měla ještě na gymplu (takže ano, zvonáče) a musím říct, že díky nim mám velmi dobrý přehled, jak přibírám nebo nepřibírám na váze. Dokud jsou pohodlné, tak nemusím nic řešit :-) Ale přiznávám, že už mi trochu chybí chození po venku a příležitost vzít si na sebe něco pěkného - a klidně i nepraktického.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvonáče jsem mívala moc ráda a mrzí mě, že se ještě nevrátily na výsluní. Obdivuji, že nosíš džíny ještě ze střední. Já mám oproti střední 10 kg nahoře, takže veškeré kalhoty i sukně už jsem dala dávno pryč, zůstaly mi jen nějaké úpletové šaty a trika...

      Vymazat
  7. Tohle úplně není můj styl, ale k tobě to jde, sluší ti to. :)
    Ale ty kousky na spaní jsou skvělý. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nie je to môj vkus ale ja som taký človek že si oblečiem čokoľvek.

    DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je pravda, že trendy zrovna nesleduji. :) Co nosíš ráda doma ty?

      Vymazat
  9. Boudicko, zdravím. Předně Ti musím napsat, že Ti to moc sluší. Všechno. Já jestli se tedy můžu taky zapojit do diskuse jako starší osoba. Snažím se chodit upravená i doma a to hlavně kvůli sobě, svému pocitu. Prostě mi je dobře, když mám nejen pohodlné, ale i hezké oblečení i na doma. Nosím teď taky mikinové šaty s legínama z bavlny, nebo triko s mikinovou sukní. Rifle doma nenosím. Na spaní v zimě bavlněná pyžama, v létě dlouhá trika a kraťasy.Mám radši méně oblečení a kvalitní. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, naopak, moc Vám děkuji za komentář i za pochvalu. Je skvělé mít náhled i ze strany starší generace a moc si toho vážím. Také myslím, že je důležité být i doma upravená, už jen kvůli svému dobrému pocitu, zejména, když teď doma trávím mnohem více času než dříve. Ještě jednou díky a krásný den přeji.

      Vymazat
  10. Díky za článek a nový pohled na to, jak to může doma slušet. Vypadáš skvěle a na chvilku jsem měla hned chuť si něco z Reparády vybrat (vím, že o ní básníš už dlouho). Ale brzdí mě dvě věci: slíbila jsem si, že letos si koupím maximálně 5 nových kusů oblečení, protože ho mám doma dost. Už dva roky razím strategii, že nejprve donosím to, co už mám doma, a pak si počídím nové a lepší kousky. No a ta druhá brzda je samozřejmě Aťka. Myslela jsem si, že s ústupem kojení a ublinkávání přestane ničit moje oblečení ve velkém, ale příkrmy jsou ještě hůře pratelné. :-D Do Vánoc se to zdálo v pohodě, nechala se krásně krmit, ale teď už to zkouší sama. A představa, jak z tak pěkného oblečení dvakrát týdně ručně peru špenát nebo řepu, než to zaschne, neee, ještě chvíli odolám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Tlapko. Samozřejmě, s miminky je situace komplikovanější a staré věci mají svoje opodstatnění. Řešila bych to úplně stejně. Reparáda počká. :)

      Za limit na 5 kusů oblečení tě obdivuji. Já sice za loňský rok nekupovala snad žádné šaty do práce (no dobře, jednu sukni), ale zato jsem se rozjela právě s oblečením na doma, na spaní a s prádlem obecně. Na druhou stranu se však z většiny jednalo o náhradu starých kousků, které už byly onošené a necítila jsem se v nich dobře. Tak doufám, že mi to teď nějakou dobu vydrží.

      Vymazat
  11. Fialový top z New Yorkeru je krásný, mývala jsem podobný, ale už to bude takových deset let 😁 ale doma převládají tepláky a pohodlné Dlouhé triko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má být. Každému to, co je mu nejpříjemnější. :)

      Vymazat
  12. Moc ti to sluší, i když to není můj styl:) Já si radost oblečením na doma udělala minulý rok, když jsme byli v karanténě. Zoufale jsem chtěla nové oblečení a protože jsem nikam nechodila, vyhrály to tepláky a pohodlná mikča :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem začala domácí oblečení více řešit až právě při karanténě. On je rozdíl, jestli se jdu domů jen vyspat, nebo jsem v domácím oblečení 24/7. Udělat si radost hezkým domácím modelem je pak, myslím, snadno zdůvodnitelné. :)

      Vymazat
  13. Tohle je super článek.
    Svůj domácí styl jsem si musela postupně najít a kupodivu taky vybojovat. Vyrůstala jsem totiž v přístupu "když jsem doma, můžu být neupravená", což úplně nezapadá do mé životní filozofie.
    Na domácí nošení jsem si oblíbila jednoduše tepláky - ale žádné tepláky do lesa nebo "na tahání". Jsou takové hezké, lepší, ale vůbec nevím, jak se tomu střihu říká. Mám je (víc kusů) už několik let, asi pět, a pořád drží tvar, barvu a nejsou ožmolkované, což je docela úspěch vzhledem k tomu, že byly kupované v Takku... Na léto mám jedny lehké, vzdušné stejného střihu. Docela lichotí mé hruškoidní postavě - nejsou vyloženě upnuté a dají se utáhnout v pase, což je fajn. K nim pak nosím obyčejná bavlněná trika nebo tílka. Zase to nejsou žádné seprané kusy na vyřazení, vybírám opravdu taková, která nějakým způsobem lichotí postavě, většinou abych opticky dorovnala tu hrušku, takže nic upnutého (ale ani pytel, musí to mít nějaký tvar). V létě mi to řeší volnější crop topy. Beru to, řekla bych, dost jednoduše, ač si myslím, že to vypadá obstojně... Na Tvůj šatník - krásné kousky mimochodem - to rozhodně nemá, nedosahuje to takové pestrosti. Trochu to možná bude tím, že na módu nemám tak kvalitní cit, tak sahám po jistotě. Ale palazzo vypadá opravdu super, to by mohlo sednout, zkusím se nad tím zamyslet. Takže děkuji za tip! :)
    V poslední době jsem se naučila na Fler, tak až budu mít nárok udělat si něčím radost, po něčem hezkém - třeba i na doma - se tam porozhlédnu.
    A k tomu zbytku. Umyté vlasy jsou pro mě základ vždycky, i kdybych měla být měsíc v izolaci. Nemusím být vůbec namalovaná, to vezmi čert, ale ty vlasy čisté být musí... I když tedy s tou současnou délkou mých vlasů je ta péče za trest. Něco za něco. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mastné vlasy nesnáším, takže si je raději každý večer umyju, než abych s nimi ráno bojovala suchými šampony a vyčesáváním. Je to pro mě samozřejmé jako čištění zubů a musí mi být hodně špatně, abych tuto každodenní rutinu přeskočila... Ale je fakt, že je nemám nijak dlouhé a umytí mi zabere 3 minutky.

      Myslím, že důležité je, aby se člověk v domácím oblečení cítil pohodlně a zároveň, v rámci možností, přitažlivě. Děkuji za komentář, Strašilko! :)

      Vymazat
  14. Druhý outfit v leginách a možná i ten poslední v těch v červených šatech mi je docela blízko... široké kalhoty já jinak nenosím :)
    Co se týče spaní... od té doby, co chodím se svým přítelem a chodíme spát společně, tak nespíme v ničem. Spalo se mu tak lépe a já se tak pak naučila a zvykla jsem si... a tulíme se :) Je pravda, že teď už i mě to přijde přijemnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejpohodlnější oblečení = žádné oblečení. :) Děkuji za návštěvu a komentář.

      Vymazat
  15. Hrozně ti to sluší! Líbí se mi, že máš svůj styl. Ale to už jsem určitě říkala u dřívějších příspěvků, kde můžeme obdivovat tvoje outfity :)
    K širokým kalhotám jsem se ještě neosmělia. Bojím se, že mě budou akorát rozšiřovat a že něco takového může slušet jen drobným postavám. Mně obecně nejvíc vyhovují šaty, takže rozjíždím kolekci šatů právě i na domácí nošení. Takových šatů, ve kterých se nemusím stydět otevřít pošťákovi, přivítat elektrikáře, jít s odpadky, jít do obchodu, zapnout si kameru při pracovním meetingu nebo klidně jít i ke kamarádce na návštěvu. Můj šatník lepších věcí na ven je v režimu spánku.
    A co se malování týče, ubrala jsem o 70 %. Někdy dám řasenku, někdy zas rtěnku, co vydrží celý den (i pod rouškou), ale většinou vůbec nic. Přijde mi, že i tak vypadám dobře ;)
    Díky za super článek na přání! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za krásný komentář, Ivi! Široké kalhoty jsou na jednu stranu zrádné, protože rozšiřují, ale zase mi přijdou ženské a můžou postavu opticky zvýšit a proporcionálně dorovnat, když se trefí správný střih a splývavý materiál... Má mamka je nosí, i když je větší, a sluší jí. Chce si to asi vyzkoušet. Šaty jsou každopádně sázka na jistotu. :)

      Já si oči přestala líčit po laserové operaci. Tak dlouho jsem nemohla, až jsem si na to zvykla. Jinak ale nosím make-up (foundation), upravuji obočí a nevyrážím ven bez rtěnky. Též si je beru i pod roušku, i když volím méně výrazné.

      Vymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  17. Mám to úplně stejně. I doma se chci manželovi líbit, takže nechodím rozcuchaná a v žádných vytahaných teplácích. Mám legíny a triko a když je mi zima, tak ještě nosím vlněné vesty z www.vlnenezbozi.cz/vlnene-vesty/ . Nesnáším, když mi táhne na záda a to i doma, kde máme relativně teplo :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!