neděle 15. srpna 2021

Bezděz a Kokořín

Kokořínsko, to je Máchův kraj. Nádherná oblast vzdálená jen hodinu cesty od Prahy, která překvapí skalami porostlými borovicemi i kapradím, rybníky plnými leknínů a hrady jako z pohádek.

Na dva z nich, nedobytný Bezděz a romantický Kokořín, po němž celá CHKO nese jméno, jsem se chystala už roky. Bezděz se mi nakonec zadařilo navštívit loni v září a Kokořín následoval před pár dny, kdy jsme prohlídku hradu s kamarádkou spojily s procházkou po historickém centru Mělníka. Vzhůru za poznáváním! 

Hrad Bezděz je z dálky viditelnou dominantou okolní krajiny, která inspirovala mnohé umělce. Najdete jej kousek od města Doksy na dohled od Máchova jezera. Hrad byl založen za Přemysla Otakara II. ve 2. polovině 13. století a jen o několik málo let později zde byl vězněn budoucí král Václav II. Hrad zůstal po celý středověk nedobytný. Bezděz se nachází na strmém kopci a tehdejší katapulty nedokázaly příliš střílet do výšky. Systém opevnění byl navíc natolik propracovaný, že by se útočníci museli probít hned přes 4 brány.

hrad Bezděz focený ze stejnojmenné obce

Již cesta na hrad je pěkná, lemují ji totiž kapličky křížové cesty ze 17. století. Samotný hrad je rozsáhlý a v zachovalém stavu, díky čemuž se na něj hodí vyhradit alespoň 2, spíše však 3 hodiny. Prohlídky jsou individuální, jednou za hodinu však chodil průvodce, ke kterému se bylo možné volně připojit a poslechnout si podrobnější výklad. 

Bezděz - vyšší věž a pohled k hradní kapli

Mile mě překvapily obě věže - zatímco z vyšší z nich se rozkládá krásný výhled na Máchovo jezero, v nižší předsunuté útočištné věži je možné zhlédnout model mučírny a archeologické nálezy z okolí Bezdězu. Zajímavá je i cisterna na hlavním náměstí, která fungovala jako jediná zásobárna vody pro celý hrad. Bezděz vyrostl na skále, a nikdy proto neměl vlastní studnu. 

Obytné paláce se nacházely pod hlavní věží. V nejzachovalejší části lze stále vidět zbytky výmalby a pozůstatky dřevěných trámů, které nesly jednotlivá patra. Mě zaujala hlavně krásná kaple s florální raně gotickou výzdobou, v jejíž levé části se nachází nepatrný výklenek, skrývající do kamene vytesaný strom života. Pověst praví, že kdo se k němu přiblíží, ten do roka rozšíří svoji rodinu. Vzhledem k tomu, že jsem se s mým milým potkala jen pár dnů po návštěvě kaple, tak na toto kouzelné místo vzpomínám velmi ráda. Ta krásná energie kolem!

Bezděz - kaple a obytná místnost

Co dále vědět před návštěvou? Auto lze odstavit ve stejnojmenné obci Bezděz, odkud je to na hrad asi 1,5 km. Cesta je příjemná, neb ji lemuje několik restaurací, hospůdek a stánků s občerstvením. Bistro S láskou Karel doporučuji k delšímu zastavení, vařili výborně. Bezděz hodnotím jako jeden z nejhezčích hradů, které jsem kdy navštívila. Plnohodnotným výletem bude i sám o sobě, případně lze návštěvu spojit s procházkou kolem Máchova jezera.  

Oproti drsnému Bezdězu působí blízký Kokořín jako vystřižený z představ romantických básníků 19. století. Kokořín se nachází 10 km od města Mělník v malebné oblasti Kokořínského dolu. Postaven byl ve 14. století, pravděpodobně Hynkem Berkou z Dubé. 

Kokořín

Hrad má zajímavou historii. Husité jej poničili, hrad rychle střídal majitele a již od 16. století chátral. Koncem 19. století však celé kokořínské panství zakoupil pražský podnikatel Václav Špaček, který se spolu se svou ženou rozhodl zříceninu zpustlého hradu obnovit a zrestaurovat do maximálně přesné historické podoby. S neslavnou pauzou 50 let, kdy byl hrad zestátněn komunisty, patří Kokořín rodině Špačků dodnes.

Kokořín - interiéry

Z válcovité věže je hezký výhled na okolní lesy, nižší čtverhranný obytný palác zase potěší povedenou expozicí zámeckého bydlení. Kokořín je menší než Bezděz, a celá návštěva hradu tak zabrala i s komentovanou prohlídkou ani ne hodinu a půl. Ve spodní části se nachází menší expozice, za naší návštěvy plná dobových fotografií z přestavby hradu, a Kokořín je také zajímavý dosud využívaným hradním prevétem.

Auto lze nechat na placeném parkovišti v podhradí, odkud je to nahoru asi půl kilometru strmým kopcem. V okolí Kokořínského dolu vedou krásné turistické trasy, výlet tak lze snadno spojit s větším výšlapem po okolních lesích. Co se občerstvení v okolí hradu týče, pár stánků jsme s kamarádkou potkaly, hodnotit je však nemůžu - na oběd jsme se vydaly do Mělníka. 

Historické centrum Mělníka je sice maličké, avšak o to hezčí. Většina pěkných domků se soustředí kolem Náměstí míru, kde se nachází i radnice, městské muzeum a také několik restaurací, přičemž tu Na Hradbách můžeme jen doporučit. 

Mělník, Náměstí Míru s radnicí

Mělník je významným producentem vína a znát jej budeme i z hodin zeměpisu, právě zde se totiž setkávají naše dvě největší řeky, Labe a Vltava. Na soutok řek i na město samotné je krásný výhled z věže Chrámu sv. Petra a Pavla. V podzemí kostela se navíc nachází kostnice, patřící k největším v Česku. Turistů sem zamíří jen minimum, a tak jsme ji s Verčou měly samy pro sebe.


vlevo Chrám sv. Petra a Pavla, vpravo zámecká brána

Věřím, že Mělníkem bych se dokázala toulat déle než dvě hodiny; zdejší zámek ani muzeum jsme už totiž projít nestihly. Tak třeba zase příště! Kde jste se byli naposledy podívat vy?

Přečtěte si také: Kokořínsko a hrad Houska

11 komentářů:

  1. Na obou hradech jsem byla a souhlasím, že za výelt určitě stojí. Naopak jsem nebyla v Mělníce neb mů drahý příliš neholduje toulaní po městech, má raději lesy a kopce.
    A naposledy jsme se toulali u Stonařova a zajeli jsme na zámek Příseka (je tam expozice autíček :D). O obou místech si už lze přečíst u mne na blogu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělník je spíše na zastávku cestou než na celodenní výlet. Možná by šlo manžela nalákat na vyhlídku na soutok Labe a Vltavy? My jsme zabily hodně času v restauraci, tak nám pak chyběl na prohlídku města, protože kamarádka se večer vracela do Brna a potřebovala stihnout vlak. Příště, až pojedu na výlet tímto směrem, bych se ráda zastavila ještě na zdejším zámku.

      Na články se ráda podívám, další tipy na výlety se vždycky hodí! :)

      Vymazat
  2. Ahojky,
    skvělý článek, úplně jsem se vrátila do vzpomínek na jednu skvělou skautskou výpravu, kdy jsme prochodili Kokořínsko, navštívili hrad a pak město Mělník. Pro všechny účastníky to byla jedna z nejlepších výprav a pořád na ni i po letech vzpomínáme (je to už 21 let). Na Bezdězu jsem naopak nebyla nikdy, ani Máchovo jezero neznám, ale měla bych to určitě napravit. Hrad se mi z tvého povídání moc líbí.
    Měj se krásně,
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji za milý komentář a sdílení vlastního zážitku z výletu se skauty!

      Vymazat
  3. Díky za dostupné a hezké výletní tipy :-) Na Kokoříně jsem byla jako dítě a pamatuju si z toho právě jen to, že jsme tam byli a jinak nic. Takže repete bych klidně uvítala :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Maruško. Nepřestává mě překvapovat, kolik tak krásných památek v Česku máme.

      Vymazat
  4. Boudi, ty máš pokaždé ty cestovatelské články tak krásně napsané. To je radost číst :-). Musím ale přiznat, že na těhle hradech jsem ještě nebyla, pokud mi má paměť dobře slouží :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, díky moc! Oba hrady máme kousek za humny, tak využijte volný víkend a vyjeďte. :)

      Vymazat
  5. Tenhle článek mě moc potěšil, protože Mělník i Kokořínsko považuju za "svůj kraj". Jsem z Prahy ale u Mělníka bydlí babička a máme poblíž chatu, a v kokořínských lesích jsem trávila většinu dětství. Kokořínsko je nádherné, jsem ráda, že se ti tu líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to muselo být krásné dětství! Já Kokořínsko objevila až předloni, ale o to raději se sem vracím, stále je totiž co objevovat. Příroda je tu nádherná a z Prahy je to kousek i na jednodenní výlet, takže co mám auto, bývám častým návštěvníkem. :)

      Vymazat
  6. Jéé, Bezděz já fakt miluji! Každý rok jezdíme na dovolenou k Máchovu jezeru, kousek od města Doksy. Takže na. Bezděz si vyšlápnu alespoň 1x ročně. Většinou jedeme autem přímo do vesnice Bezděz, ale loni jsme šli pěšky z Doks a musím říct, že to bylo super! :-) Navíc jsem měla krásné nové outdoorové vybavení, takže se mi šlo úplně skvěle! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!