čtvrtek 19. srpna 2021

Pozdrav od berlínských jezer

Dříve, než se v řádu měsíců dostanu k sepsání dovolenkového cestopisu z německé Rujány, bych ráda přidala aspoň jeden pozdně letní tip na místo, kde lze třeba ještě letos strávit povedený víkend.

Berlínská jezera jsou našinci neprávem opomíjená. Jezera, konkrétně Flakensee u města Erkner, mě po všech stránkách mile překvapila. Koupání v čisté vodě, malebná příroda v okolí, rozumné ceny a minimum návštěvníků. A co víc, z Prahy je to sem jen 3 hodiny!

Berlín je městem řek a jezer, vodní plocha totiž zabírá úctyhodných 6,6 % z jeho celkové rozlohy. Protéká jím nejen Spréva, ale i Havel a Dahme, a na řekách je navíc vybudováno množství kanálů. Jezer se přímo v Berlíně a jeho nejbližším okolí nachází kolem padesátky, přičemž část z nich je propojená a lze mezi nimi volně proplouvat. Nejznámějšími jezery jsou Dämeritzsee, Liepnitzsee nebo Wannsee; my jsme se vydali k méně známému Flakensee.

Flakensee byla neplánovaná část výletu, a takové jsou nejspíš nejlepší. Poslední dny na Rujáně se nebe kabonilo jako o život, tudíž jsme se rozhodli zvednout kotvy a přesunout se na závěr dovolené někam, kde předpověď na rozdíl od Baltu bude slibovat skutečně letní počasí. Zároveň jsme si nechtěli moc zajíždět. Okolí Berlína, kolem kterého by tak jako tak vedla naše cesta domů, se přímo nabízelo. Vzpomněla jsem si na taťkovo povídání o pěkných jezerech a náhodným bodnutím do mapy na Booking.com vybrala město Erkner, resp. sousední vesnici Woltersdorf.

Flakensee

Braniborský Woltersdorf bei Erkner se nachází na jihovýchodní hranici Berlína. Zajímavý je hlavně svojí polohou na hranicích jezer Flakensee a Kalksee, mezi kterými byl vystavěn plavební kanál se zdvihacím mostem. Velmi se mi líbila i stylová retro tramvaj, která má ve Woltersdorfu konečnou, a hezké domky s restauracemi, kterých bylo právě tak akorát, aby si bylo kam zajít na oběd, a přitom jsme neměli pocit, že se k jezerům sjel celý Berlín. Na to, jak blízko hlavnímu městu jsem se nacházeli, tu byl i o víkendu překvapivý klid a ceny zhruba o třetinu nižší, než jsme vídali na Rujáně.
 
Woltersdorf

Hlavním cílem bylo koupání, kterého jsme si ve studeném Baltu příliš neužili. Osobně jsem neměla přílišná očekávání; u nás se v přírodě koupu jen výjimečně, a vlastně by mi vůbec nevadilo celý víkend prolenošit na břehu a pozorovat dění okolo. Flakensee ale překvapilo kvalitou vody, která byla v polovině července průzračně čistá a příjemně prohřátá, takže jsem ani já osvěžení neodolala.

večerní Flakensee

Kouzelné byly také procházky kolem jezer. Krásné výhledy, nikde nikdo, malé pěšinky klikatící se mezi stromy a takřka soukromé pláže s dobrým přístupem do vody, místy schované mezi lekníny a rákosím. Dokonce i hryzce vodního jsme potkali! Zdejší ekosystém bude i přes blízkost města zachovalý.

hryzec (vodní krysa)

Na neděli jsme si hned zrána, kdy ještě nebylo přílišné vedro, půjčili šlapadlo. Flakensee je rozlohou docela malé a lodě jím spíše jen projíždějí, případně zde kotví na noc. I přes časté uhýbání větším plavidlům, které měly tendence naši kocábku při každém proplutí dramaticky rozhoupat, to bylo příjemně strávené dopoledne. Kdo může říct, že dobyl Berlín na šlapadle?! 

Když jsem objevila, že lze půjčit nejen šlapadla, ale i dřevěné obytné vory, trochu mě zamrzelo, že jsme se ubytovali v hotelu a nestrávili romantickou noc přímo na jezeře. Dobrá záminka se na krásné místo vrátit, což? S milým jsme se shodli, že u Flakensee nejsme naposledy, napříště si však půjčíme pořádnou loď (on i ten zmiňovaný vor disponuje motorem) a projedeme také další z jezer. Léto v sousedství Berlína totiž bylo naprosto dokonalé. 

Jaký nejvíce vyletněný zážitek letošní prázdniny přinesly vám?

Flakensee

Související články
Berlín - zima 2017
Rujána - léto 2021

22 komentářů:

  1. Boudicko, ahoj. U jednoho berlínského jezera jsem strávila dva roky po sobě část prázdnin s bráchou a taťkou, když mě bylo 13 a 14 roků. Jméno si nepamatuji, ale zeptám se taťky, píše celý život kroniku. Třeba to bylo Flakensee... Moc ráda na to vzpomínám, bydleli jsme v krásné chatě v lese, k chatě patřila loď a jízdní kola. Na kolech jsme jezdili do blízké pekárny a obchodu na nákup. Na lodi jsme plavali přes jezero do restaurace na jídlo nebo jen tak po jezeře. Bylo to tak krásnééé... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musela být paráda! Dneska už to tam jistě vypadá jinak, ale stále jsou jezera krásnou destinací. Lenko, děkuji za sepsání vlastního vzpomínání. :)

      Vymazat
  2. Moc hezký tip na cestování, navíc opravdu skoro za humny. A ty názvy mě úplně vrátily o pár let nazpátek, kdy jsem byla u podobně krásných jezer v Rakousku. Obzvlášť Faaker See tehdy slavilo velký úspěch - byť tedy v první řadě jménem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Faaker See pobavilo! :) Rakousko je jezery známé, zato o Berlínu jsem nikdy v českých kruzích neslyšela. Asi že berlínská jezera jsou podobná českým přehradám a chybí výhled na Alpy, tak to tam Čechy tolik netáhne.

      Vymazat
  3. Zajímavý tip, o okolí Berlína bych jako o místě pro výlet asi vůbec neuvažovala (my jsme spíš lesní než městší turisté :)). Že jsou tam takováto pěkná jezera, jsem ani netušila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě to překvapilo. Vůbec by mi nevadilo zůstat u jezer déle a pořádně prochodit okolní lesy. Hned na kopci nad hotelem byla třeba rozhledna, k ní jsme to už ale nestihli.

      Vymazat
  4. Jé, berlínská jezera. Tam jsme se předloni chtěli podívat, ale nebylo dost času, tak je teď mám aspoň z tvého článku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň že tak! A třeba to vyjde příští rok. :)

      Vymazat
  5. Super tip na výlet:) My jsme letos byli jen v Mariánkách, ale bylo to krásné:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím! V Mariánkách jsem ještě nebyla, přitom je mám v plánu už delší dobu...

      Vymazat
  6. Super tip na cestování, my letos jezdili na výlety po ČR a všude bylo krásně, třeba Mariánská Týnice je nádherné místo :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  7. To je super, vůbec bych neřekla, že i takový může být Berlín.. moc o něm totiž nevím. :D Šlapadla super, ale ta vodní krysa, fuuuuu(j) :O :D

    OdpovědětVymazat
  8. Krasavice na lodi, to je tedy romantika!

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo, to je moc hezký tip na výlet! Do Berlína už se nějaký ten pátek chystám, a tohle by bylo skvělé přírodní oživení. Super je, že se dá pujčit i plavidlo, třeba by tam někde měli i sea-kajak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kajaky jsem neviděla, spíše se půjčovaly motorové čluny. Pro nás byly jezera příjemným zpestřením upršené Rujány, ale prodloužit si víkend v Berlíně, to je taky super nápad! Snad budete stejně nadšení jako my. :)

      Vymazat
  10. Fíha, já doposud netušila, že tam je v okolí Berlína tak krásná příroda. Přiznávám se ale, v Berlině jsem byla naposledy na střední škole v těžké pubertě, kdy to poslední, co mě zajímalo byla příroda. Jak ale člověk stárne... :-D. Sakra, to mám další skvělý tip kam na výlet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to od nás kousek a návštěva se dá snadno spojit s výletem do Berlína. :)

      Vymazat
  11. Zrovna plánuju jednodenní výlet do Berlína, jezera sice nestihnu, ale super tip na jindy! :- )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, jezera si aspoň jeden dva dny zaslouží i samy o sobě. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!