sobota 7. srpna 2021

Výstava Body Worlds

Minulý týden jsem v Brně měla možnost navštívit jednu z nejkontroverznějších výstav, pracující se skutečnými lidskými preparáty.

Výstava Body Worlds slibuje, že návštěvníky "zavede na nezapomenutelnou cestu do lidského těla", a má naprostou pravdu. Lidské mrtvolky mě nikdy nelákaly, ale na Body Worlds jsem dostala tolik doporučení, že jsem překousla i nevolnost z představy vypreparovaných lidských těl. Zpětně hodnotím, že se jednalo o nejpoučnější tři hodiny, co jsem za poslední rok zažila.

Expozice začíná přiblížením dějin lékařství od pravěku až do současnosti, kde mi přišla zajímavá hlavně pasáž o infekčních nemocech. Věděli jste, že rýma se na člověka přenesla od koní? 

Postupně se návštěvník dostává do hlavní části výstavy s opravdovými lidskými modely. Místnost s lidskými zárodky v různém stádiu vývoje byla jenom začátkem. Povídání o svalech, kůži, kostech, modely veškerých orgánů a do toho všeho i preparáty celých lidských těl, naaranžovaných v různých pozicích, kde je možné sledovat umístění právě sledovaných částí těla.

zdroj: Brněnský deník

Výstava však zdaleka není jen o sledování preparátů, ba naopak, je celá nabitá zajímavostmi. Víte, že stárnout začínáme už kolem 20. roku života, že dětská lebka se skládá z několika samostatných kostí, které nejsou srostlé a umožňují tak při porodu překryv, nebo třeba že pravidelné cvičení prodlužuje nejen životnost kloubů, ale i kostí, u kterých snižuje riziko zlomenin?

Lidské tělo je naprosto dokonalá skládačka perfektně propojených procesů. Byla jsem fascinovaná, jak vypadá mícha a mozkový kmen, zodpovědný za základní kognitivní funkce. Jak lékaři při operaci vidí metastázy nádoru na mozku nebo co s ním udělá mozková mrtvice.

Výstava navíc přichází s velkou dávkou zamyšlení, zejména, že je třeba tělo hýčkat, aby nám dobře sloužilo. Zdravě se stravovat, cvičit, nevystavovat se stresu. Když na vlastní oči vidíte, jak vypadají plíce kuřáka, kde se za rok nashromáždí množství dehtu odpovídající jednomu kávovému šálku, nebo člověka, jemuž se srdce roztrhlo v důsledku infarktu, dostávají tyto obecně známé pravdy úplně nový rozměr. 

Zpočátku jsem se sama tázala, zda všechny preparáty byly součástí lidských těl, nebo zda jde jen o povedené modely. Opravdu ty dokonalé figuríny ještě před pár lety kráčely po stejné zemi jako já? Co se jim stalo, proč ti lidé umřeli? Preparáty jsou opravdu lidské, vytvořené metodou plastinace, jež v 70. letech vynalezl anatom Gunther von Hagens, který stojí i za výstavou Body Worlds. Na jeden preparát lidského těla je potřeba až 800 hodin práce. Na rozdíl od čínské výstavy Bodies: The Exhibition, kde je původ preparátů sporný, pocházejí Body Worlds z Evropy od dárců, kteří ještě za svého života podepsali dárcovskou smlouvu. Detaily o životě lidí, co svá těla věnovali na vědecké účely, jsou však utajené.

zdroj: Brněnský deník

Výstavu jsme s partnerem hodnotili maximálně kladně. Je výborně seřazená, respektující cyklus života od narození člověka až po smrt. Zároveň se v ní nacházejí i "oddychové zóny" s pohodovějšími tématy. Na exponáty jako takové nelze koukat jako na umění, ač můžou být esteticky naaranžované, neboť bychom se nacházeli na hranici etiky. Jedná se především o neocenitelný vzdělávací materiál, který umožní lidem mimo lékařské obory prozkoumat fungování lidského těla.

Čekala jsem, že bude výstava psychicky náročná, a taky byla. Za jedno odpoledne jsem si ovšem odnesla tolik znalostí jako za dlouhé roky biologie ne. Nejvýrazněji mi utkvěl v paměti akcent na zdravý životní styl, protože když vidíte na vlastní oči, co s člověkem jeho opak udělá, poselství rezonuje hluboko a intenzivně. Ocenila jsem, že je výstava připravená v češtině i angličtině, má pasáže určené také pro děti a bezbariérový přístup. Na brněnském výstavišti ji najdete do 22. srpna 2021 v pavilonu C; základní vstupné přišlo na 350 Kč. Protože na výstavě není možné fotit, využila jsem pro článek oficiálních fotek z Brněnského deníku.

Brněnská výstava sice bude brzy končit, nicméně podobné expozice se do Česka pravidelně vracejí. Bude-li zase možnost, návštěvu vřele doporučuji. Nebo už sami máte s podobnou výstavou zkušenosti? Jaké byly vaše dojmy?

Související články: Galerie a výstavy

20 komentářů:

  1. Přiznám se, že jsem nezaznamela, že jsou tyto výstavy dvě. Věděla jsem jen o činské a tam jsem nechtěla jít právě kvůli spornosti získání těl, které byly použity jako exponáty. A vlastně ani nevím, jestli bych chtěla jít na tuhle (kde jsou exponáty OK), anatomické exponáty moc v oblibě nemám, ani když nejsou z lidských těl (vlastně nemám v oblibě ani anatomické řezy na obrazech)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky předtím nevěděla, že podobných výstav jako Bodies je hned několik. Byla jsem mile překvapená, že se jedná o evropská těla s jasným původem, nikoliv o možné umučené politické vězně.

      Anatomické exponáty také nevyhledávám, nicméně výstava je velmi poučná. Hodně jsem se toho na ní dozvěděla.

      Vymazat
  2. O téhle (nebo možná hooodně podobné) výstavě jsem slyšela, byla tenkrát v Praze a měla jsem stejný postoj jako ty - neívm, jestli by mi z toho nebylo zle :D Nicméně věřím, že to je hodně zajímavý a kdyby to nebylo v Brně, asi vyrazím taky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude zase možnost i v dalších městech. Co pár let se k nám tyto výstavy vracejí...

      Vymazat
  3. Páni, to zní vážně skvěle! Před tvým článkem bych na takovou výstavu spíš nešla, ale ten vzdělávací aspekt mě navnadil tolik, že jestli něco takového zase bude brzy k vidění, asi se tam vydám. Některé z těch zajímavostí jsem sice věděla, ale vidět na vlastní oči třeba to srdce roztržené infarktem, to musí být úplně jiný level.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem moc ráda. Moc jsem toho od výstavy neočekávala a o to více byla překvapená, kolik jsem si toho z ní nakonec odnesla.

      Vymazat
  4. Taková výstava mě láká už dlouho a doufám, že se na ni jednou podívám. Jen nevím, jestli k tomu zlanařím i někoho jiného. Lidi, co znám, většinou nesnesou ani pohled na názorné obrázky. A pro kamarádku doktorku by to nebylo ničím zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káji, však běž sama nebo s malým. I já občas někam zajdu samostatně a je to taky fajn. :)

      Vymazat
  5. Moc nezvládám pohled na poraněné tělo, ale takhle "zpracované", upravené, kde už nejde o život by mi myslím nevadilo a zvědavost by zvítězila. :) Je fascinující, jak dokonale zdravé tělo funguje, jak je vše promyšlené a zapadá to do dalších procesů. Když jsem si během těhotenství četla o prenatálním vývoji, zažívala jsem až absurdní pocit, jaký je div, že jsme nevymřeli, když se toho může TOLIK pokazit. A vida, nevymřeli. Akorát ta pasáž se zárodky by možná byla nad moje síly. Od toho by se mi asi ještě distancovalo těžce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale čekala jsem to horší. Ta miminka byla asi nejnáročnější. Úžas nad tím, jak lidské tělo funguje, nicméně výrazně převážil. :)

      Vymazat
  6. V devítce jsme se školou byli na čínské verzi výstavy a zanechalo to na mě hluboký dojem. O téhle etičtější výstavě jsem ani nevěděla:) Jestli se mi do skončení výstavy bude chtít, možná na ni zajdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě, že jsem se na ni sama dostala tak pozdě, takže jsem článek vydala jen necelé dva týdny před uzavřením. I tak však, Teri, budeš-li mít chvilku, rozhodně stojí za návštěvu.

      Vymazat
  7. Už dlouhé roky přemýšlím, jestli na tuto (nebo obdobnou) výstavu zajít, na jednu stranu mě to láká, ale nejsem si jistá, zda bych si z ní neodnesla víc traumat než poznání..

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se toho bála, ale zvědavost nakonec převážila. Jsem ráda, že jsem šla, výstava je hodně poučná.

      Vymazat
  8. Už jsem o této výstavě několikrát slyšela, ale nevím, zda je to to pravé pro mě. Nedělá mi dobře ani operace v televizi, je mi z toho trochu zle, možná ten začátek a historie lékařství by mě bavily, ale to tělo, asi jsem divná, ale bála bych se, aby to na mě už nebylo moc :D Každopádně to musí být pro ostatní super a zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krev taky nezvládám ani v televizi. Tady žádná krev vidět není, exponáty jsou suché, zakonzervované. Bylo to náročné, ale ne tak moc, jak jsem čekala. Pozitivní dojmy rozhodně převládají. :)

      Vymazat
  9. Ještě na základce jsme byli na Bodies. Měli jsme k tomu medika, který nás celou výstavou procházel. Přiznám se, že po těch letech si z výstavy nepamatuji nic, ale stále si pamatuji, jak jsem tam stála a hrozně mě to fascinovalo a ne v tom duchu, že by se mi z toho dělalo špatně. Daleko hůř na mě působily mumie v Klatovech, to jsem nedala a vzala dráhu, ale tohle mi nevadilo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to podobně. Fascinace, jak dokonale tělo funguje, co všechno se v nás děje, aniž bychom vůbec tušili... V televizi přitom krev nemůžu ani vidět.

      Vymazat
  10. To jsem netušila, že Bodies je čínská výstava, a tohle je zas něco jiného.
    Přijde mi to hrozně zajímavé, ale zároveň depresivní vidět, co všechno si děláme a jak se ničíme, takže nevím, jestli bych zašla. Sladká nevědomost je příjemnější :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fascinující... Moc se mi na výstavu nechtělo, ale zpětně ji hodnotím jen přínosně.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!