sobota 14. května 2022

Hanzovní město Stralsund

Německo se pyšní hned několika historickými městy, jež nesou označení "hanzovní". Stralsund, který jsme navštívili v červenci 2021, je jedním z nich.

Co si pod tímto pojmem představit? Hanza (psáno též hansa) byl středověký spolek měst, která společně provozovala dálkový obchod. Největší severoněmecká hanza měla v době rozkvětu na 80 členských měst, které operovaly v oblasti Severního a Baltského moře. 

Nejvýznamnějšími byly Hamburk, Riga, Lübeck, Stralsund, Rostock, Gdaňsk, Brémy, ale i polský Štětín nebo ruský Kaliningrad. Hanzovní liga byla založena v polovině 12. století, kdy v Německu upadala královská moc, která v jiných zemích zajišťovala městům ochranu. Aby se ubránila loupeživým nájezdům, začala formovat první obchodně-vojenské spolky. Hanza zprostředkovávala obchodní kontakty - z východní Evropy se na západ vozilo obilí a přírodní materiály, ze západu na východ naopak sukna a hotové výrobky. Uskupení představovalo silnou politickou a vojenskou moc. Hanza navazovala diplomatické styky nezávisle na panovníkovi a její obchodní lodě vyrážely silně ozbrojené. Výsostní postavení si držela až do 15. století, kdy sílící rozbroje mezi členy i objevení nových zámořských cest vedly k pozvolnému zániku. Poslední zasedání hanzy proběhlo v roce 1669.

Města sdružovaná hanzou ve středověku rychle bohatla a rozvíjela se, díky čemuž je v nich dodnes k vidění mnoho památek. Ty, která neponičila 2. světová válka, se pyšní velkými přístavy, malebnými historickými centry a krásnými katedrálami. Dvě z měst se k hanzovní historii stále hrdě hlásí: Freie Hansestadt Bremen a Freie und Hansestadt Hamburg, a řada z nich je vedená na seznamu UNESCO. Stralsund se svým překrásným historickým jádrem není výjimkou.

Stralsund, přístav

Stralsund najdeme na severovýchodě Německa ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Leží přímo u úžiny, která odděluje kontinentální Německo od ostrova Rujána. Na Rujánu, populární dovolenkovou destinaci, právě odsud vede most, a město se cestou přímo nabízí k zastavení. 

Auto jsme nechali stranou z centra, díky čemuž jsme měli možnost nadýchat atmosféru obytných čtvrtí, které byly překvapivě taky velmi pěkné. Samotný Stralsund má asi 60.000 obyvatel, ale turistů bychom i přes blízkost Rujány mnoho nenapočítali. Největším tahounem je nově zbudované Ozeaneum Stralsund, ohromné akvárium prezentující mořský život v mořích severu. To by však samo o sobě zabralo celý den, a tak jsme se do něj nevydali. Za zmínku stojí i sesterské Meeresmuseum, mořské muzeum, a Nautineum, muzeum námořní techniky. 

My jsme muzea protentokrát vypustili a zaměřili se na historické památky, na které jsme měli právě jedno odpoledne. Hned u příchodu do centra mě zaujaly pozůstatky opevnění, datujícího se až do 14. století. Na fotce níže je vidět jedna z původních bran, známá jako Kütertor. Pojmenovaná je po řeznících, kteří měli právě v této části města svůj cech.

Kütertor

Stralsund se vyznačuje množstvím krásných kostelů. My jsme navštívili St. Nikolaikirche, nejstarší farní kostel celého města, jehož výstavba započala roku 1270. Stavba se dvěma hlavními věžemi byla inspirovaná gotickými katedrálami severní Francie. Zajímavostí je, že kostel měl mimo svůj hlavní účel sloužit i jako úřední budova pro městská zasedání.

Nikolaikirche se nachází na hlavním náměstí, Alter Markt, kde se tyčí do neskutečné výšky nad měšťanskými domy, co pod ohromným kostelem působí jako domečky pro panenky.  Nachází se v něm přes 50 oltářů a také orloj, vzdáleně připomínající ten na Staroměstském náměstí. Sestavil jej Nicholas Lilienfel v roce 1394.

St. Nikolaikirche a orloj

Velmi se mi líbily jak staré cihlové stavby s hrázděním, kterých je Stralsund plný, tak i barevné měšťanské domy se zdobenými průčelími. Každý jiný a přesto tak vyladěné! Na celkovém dojmu dost dělá i absence "vizuálního smogu", to jest všudypřítomných reklam, křiklavých vývěsních štítů a polepů. I u nás se situace zlepšuje, ale Německo je v tomto ohledu značně napřed a centra měst díky tomu působí mnohem harmoničtěji.

Stralsund, centrum

Celý Stralsund nabízí množství zastavení ve vkusně zařízených kavárnách a restauracích, kterým se nedalo odolat. Kdo dá raději přednost pouliční rybě v housce, tradiční fischbrötchen, stačí se jen přesunout do přístavu, kam vede z centra příjemná procházka.

Za návštěvu stojí i rozsáhlý městský park, který se rozkládá podél jezer FrankenteichGroßer Frankenteich. Ty leží paradoxně jen pár minut chůze od městského opevnění. Romantické lávky, kachní rodinky, výhled na věže starého města a množství laviček sváděly k posezení nebo pikniku.

Frankenteich 

Ač počasí hrozilo těžkými dešťovými mraky, Stralsund zanechal příjemnou vzpomínku. Přiznávám se, že jsem jej, jakožto i celou historii hanzovních měst, dříve neznala, a neměla jsem proto žádná očekávání. O to více mě překvapilo, jak malebná i tato turisticky méně známá města mohou být. Jaké město takto naposledy překvapilo vás? 

Související články:
následuje: Berlínská jezera 

10 komentářů:

  1. Moc pěkné městské centrum i park. Taky se mi líbí hrázděné domy i ty barevné domy na náměstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, domky jsou tam jeden kouzelnější než druhý. Foťák tu krásu jen těžko zachytí...

      Vymazat
  2. Hrázděné domy jsou úžasné a kdekoli je vidím, nemůžu se vynadívat :-) Nebyla to v té hanze žádná béčka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne! :) Ráda bych navštívila i Hamburk nebo Brémy. Snad bude brzy příležitost.

      Vymazat
  3. Moc hezky zpracovaný článek, odnesla jsem si z něho dost nových informací, třeba už jen to, co je hanzovní město, to jsem nikdy dříve neslyšela. A díky za tip na výlet, je to vlastně kousek, tak bychom tam s partnerem mohli zajet až pojedeme k jeho tetě do Německa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lindi, děkuji za komentář. Jsem ráda, že článek přinesl nové informace. A moc gratuluji k novému zdařilému webu! Nemůžu se vynadívat a ráda nějaký z receptů brzy vyzkouším, máš to lákavě nafocené i sepsané.

      Vymazat
  4. Barunko, opět parádní výlet ! Cestuj, co to jde !!! Moc Ti to přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji. Cestujeme, co to dá. :) Krásné odpoledne i Tobě!

      Vymazat
  5. Městečko vypadá úplně pohádkově. :) Německo mám (nebo měla jsem, když jsem byla v ČR) z domova takový kousek (asi 70 km) a přitom jsem z něj pořádně nic neviděla.. Akorát Berlín, Drážďany a pak menší městečka v okolí hranic. Měla bych to někdy napravit a trochu ty naše sousedy jet prozkoumat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme k tomu využili loňskou covidovou situaci, kdy cestování letadlem bylo omezené, a tak jsme chtěli jet autem. Německo není žádná exotika, ale jsem ráda, že jsme se podívali do míst, které by mě normálně na dovolenou vůbec nenapadla.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!