úterý 19. září 2017

Náramky přátelství

Náramky přátelství, indiánské ozdoby udrhané z vyšívacích přízí, asi není třeba představovat. Pokud si budete chtít udrhat vlastní náramek, nejspíš budete překvapení, když zjistíte, že nad jeho výrobou strávíte dlouhé hodiny. Každý se totiž skládá ze stovek malých uzlíků.

První náramky přátelství mě naučila vyrábět sestřenice v době, kdy mi mohlo být tak 7 let. Od té doby jsem se k nim příležitostně vracela, abych vyrobila něco pro sebe nebo pro rodinu, a brzy začala experimentovat s vlastními vzory. V roce 2014 jsem se registrovala na Fler, prodejní profil pro rukodělné výrobky, a začala svou tvorbu nabízet i veřejnosti; odkaz najdete zde. Kam až mě náramkování za poslední tři roky zavedlo?

Začínala jsem u klasických drhaných náramků, které jsem doplňovala o barevné korálky a zapínání. Ta se vesměs na náramky přátelství nepřidávají, já jim ale fandím. Ačkoliv je poselství náramku zachováno, stejně jako ruční práce, zapínání umožní střídat náramek i s jinými šperky.


Mátovo-lososový náramek doplněný o korálky z lakovaného dřeva
Inka náramek s volnými oky a keramickými korálky z Peru
Zakázkový náramek s tyrkenitem (bez zapínání)

Kupodivu však tyto na čas a přesnost náročné náramky, na které jsem docela hrdá, nikdy na odbyt moc nešly. Co se mi naopak začalo prodávat ve velkém, jsou indiánské wrap náramky. Jde vlastně o dlouhý utkaný provázek, který se kolem zápěstí obtočí natřikrát. Na výrobu jsou rychlejší, zaberou mi cca 2,5 hodiny jeden (drhané tak dvojnásobek), a dost mě baví neomezené množství barevných a stylových variací. Nabídku jsem tedy zaměřila hlavně na ně.

pestrobarevné indiánské náramky

Indiánské náramky jsem začala doplňovat nejen o klasické dřevěné korálky, ale i o kovové a smaltované přívěsky. Odsud pak byl jen krok k výrobě nákotníčků ve stejném stylu, a dokonce jsem už na přání dělala i indiánské provázky do vlasů, které jsou připevněné na pinetce.

letní nákotníky s mořskou tématikou

Náramky vytvářím, když mám zrovna náladu. Někdy jsou to dva kousky do týdne, jindy si dám na měsíc dva pauzu a věnuji se něčemu jinému. Fotky všech náramků si schovávám, stejně tak si vedu evidenci v excelu. Byla jsem překvapená, že jsem za posledních pár let vyrobila náramků už 126.

Je ohromně příjemné dojít domů z práce, uvařit si čaj a pustit se do tvoření. Baví mě celý proces: od výběru barev materiálu až po úpravu fotek. Ačkoliv bych si náramky nevydělala ani na slanou vodu, jak se u nás říká, objednávky mi dělají velkou radost. Zatím se mi průměrně prodají 1-2 náramky do měsíce, což je takové příjemné tempo, které mě nikam netlačí, ale zároveň motivuje tvořit dál. Zejména, když mi dojde zakázka na udrhání hned několika podobných náramků - pro sestry a maminku, které se musely rozdělit a díky náramkům budou stále spolu, nebo třeba pro děti.

podobné na první pohled, přesto každý jiný

Můj obchůdek najdete na Fleru jako by Boudicca.

A co nejraději tvoříte vy?

7 komentářů:

  1. Nádherné. :)
    Mě to tvoření bohužel nikdy moc nešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Možná jsi jen ještě neobjevila tu správnou techniku? :)

      Vymazat
  2. Já jsem se to jednou strašně moc toužila naučit (myslím ty náramky přátelství), ale prostě asi potřebuji někoho, kdo by mi řekl jak na to a co dělám blbě, protože podle videí toho očividně nikdy moc nevyrobím :D.

    A indiánské tolik letí proto, že na ruce musí vypadat skvěle! :-)
    Krásné kousky, jsi šikovná! :-)
    Já jsem se v létě naučila trochu šít na stroji, jak jsem jednou někde slibovala. Takže snad nebudu na ruční práce tak marná, jenom mi to prostě déle trvá :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, se šitím já zatím bojuji. Moc děkuji!

      U klasických náramků přátelství je nejlepší začíst jednoduchými řádky - linkami. Zpočátku vypadá náramek pomuchlaně, ale vzor se po chvíli narovná, tak to hlavně nevzdávat. Ale zrovna moji indiánci jsou tuze jednodušší, tam opravdu není co pokazit. :)

      Vymazat
  3. Krásně namíchané barvy. :)
    Obdivuju, já uměla motat jen z bužírek. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Tlapičko! Výběr barev je zábava a oříšek v jednom. :)

      Vymazat
  4. Takové náramky jsme si dřív s kamarádkou také pletly :-) . Nedělaly jsme skoro nic jiného, takže jsem jich doma měla spoustu a všechny byly jiné. Teď už ani nevím, jak se který plete. Nemám na to čas a ani trpělivost. Nosím jenom stříbrné šperky, které aby byly čisté, tak čas od času vyčistím ultrazvukovou čističkou a jinou péči nepotřebují :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!