pondělí 1. ledna 2018

Rok a půl s blogem

Když zdejší blog oslavil začátkem září své první narozeniny, stěží jsem to vůbec zaregistrovala. Malé shrnutí jsem si proto připravila aspoň na začátek nového kalendářního roku. Snad to máte stejně, že vás Nový rok taky tolik svádí k bilancování.

Založením by-boudicca.blogspot.cz jsem se odhodlala k dlouho plánovanému přesunu z Píše.cz, kde jsem strávila 8 let. Měla jsem obavy, zda se mi nový podaří blog udržet stejně čtivý a navštěvovaný. Dnes už můžu říct, že přesun byl dobrá volba a mohla jsem se k němu uchýlit mnohem dříve.

Začněme statisticky:

Statistiky Bloggeru (= Blogspotu) tvrdí, že blog navštívilo zhruba 15.000 lidí, což je lehce pod 1.000 návštěvníků měsíčně. Napsala jsem celkem 71 článků (včetně tohoto) a k dnešnímu dni sesbírala 543 komentářů, z nichž ovšem značnou část tvoří moje odpovědi na vaše reakce, tak to není příliš vypovídající číslo. Z komentářů mám mnohem větší radost než z prostých přečtení; děkuji za ně.

Nejčtenějším článkem jsou rady a tipy k Erasmu; následuje fotočlánek ze Severního Irska.

Velmi mě baví sledovat odkazující adresy URL, díky kterým přesně vidím, odkud mi sem lidé chodí. Převažuje můj starý blog, Google a kupodivu Twitter. Nejvíce návštěvníků je z českých serverů, následuje Rusko a Francie. Více se ve statistikách nenimrám, IP adresy neeviduji.

Co je na Blogspotu skvělé?

Vyhovuje mi šikovný textový editor, automatické ukládání a řazení článků, možnost jednoduchých změn v designu i rozložení blogu bez nutnosti zasahovat do CSS. Předpokládám, že Blogspot pod taktovkou Google ještě pár let přežije; na vývoji se neustále pracuje a to je pro mě asi nejzásadnější bod. Navíc, pokud bych se časem rozhodla pro vlastní doménu, přes Blogger lze přejít na Wordpress poměrně snadno, což na Píše.cz možné nebylo. Samozřejmě, že občas něco v nastavení pozlobí, ale jsou to vesměs banality.

Přesun blogu však s sebou přinesl i negativa, a to zejména očekávaný pokles počtu čtenářů. Píše.cz mi dělalo hezkou reklamu na titulní straně u každého nového článku a na blog mi chodila spousta lidí z komunity. Stejně tak Google mi pořád stahuje na starý blog značnou návštěvnost, zejména k literárním rozborům, kde již některé články přesáhly krásných 10.000 přečtení. Postupně se to však zlepšuje i zde.

Na Bloggeru bohužel chybí možnost "soukromějších" zaheslovaných článků, které proto i nadále zveřejňuji na starém blogu (aspoň je pořád k něčemu dobrý 😁). Kdo z novějších čtenářů je zvědavý na tajnou rubriku a nemá heslo, klidně si o něj napište.

Novinky:

Doplnila jsem aktualizaci literárního projektu Knihy mého srdce, blogovou výzvu založenou blogerkou Lyrou, tak můžete nakouknout, jak jsem si v "soutěži" vedla - odkaz zde.

"Updatem" prošel i samotný blog, když jsem začátkem prosince docela spontánně poprvé změnila design. Změnu jsem plánovala až k Novému roku, nicméně když jsem v šablonách objevila obrázek ze zasněženého Nizozemska a zkusmo jej zkombinovala se zimními tóny vínové a krémově bílé, byla volba jasná a okamžitá. Koncem zimy plánuji blog odít zase do nějakého sezónně univerzálního kabátku, nejspíš v mé oblíbené modré, zelené nebo béžové.


design 09/16 vs. 12/17

Do budoucna plánuji zachovat průměrnou frekvenci psaní jednoho článku týdně. Nápadů na články mám spoustu, na častější psaní však chybí časová kapacita. Na Twitteru a Instagramu jsem obvykle aktivnější, tak pokud stojíte o častější příspěvky, zkuste mě sledovat i na těchto sociálních sítích, pokud tak už ovšem nečiníte 😊.

Momentálně se těším, až doženu resty a sepíšu poslední dva články ze zářijového pobytu ve Švýcarsku. Půlroční zpoždění se u mě už pomalu stalo tradicí.

Jaké články čtete na blozích nejraději? 
A co plánujete do nového roku za novinky vy?

Krásný a vydařený rok plný lásky, spokojenosti a úspěchů vám přeji!

23 komentářů:

  1. Já se na tvoje oba blogy moc ráda vracím. A vůbec mi nevadí, že sídlíš na jiné doméně, odkaz na tvůj blog mám na liště když pročítám pise, vždy kouknu i k tobě :-). Je pravda, že ne vždy zanechám komentář, ale čtu úplně všechny články. Píšeš moc hezký způsobem. Lehkost ovládání blogspotu ti tak trošku závidím, přeci jen, u nás je to pořád takové "wordovské" a s designem toho moc nenaděláme :-). A taky si nemusíš dělat hlavu s návštěvností, jak vidíš, tvoji věrní čtenáři jdou za tebou, je jedno kde budeš :-)!!!

    Krásný nový rok, ať je úspěšný nejen pro tvůj blog, ale i ve studijním/pracovním životě :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, Julinko, za krásný komentář. Ani nevíš, jak mě těší, že se za mnou návštěvníci na blog vrací. :)

      A do nového roku jen to nej i pro tebe!

      Vymazat
  2. Je dobře, že jsi s přesunem spokojená, to je hlavní. :)
    Lidi, kteří tě rádi čtou, tě budou číst kdekoliv a jak je vidět podle návštěvnosti, tak ti chodí dost lidí. ;)
    Já takhle navštěvuji blogy z různých domén, všechny mám uložené v oblíbených záložkách a postupně je vždy projedu.

    Nejvíc se mi líbí cestovní články, to se vždy ráda nechám inspirovat na nějaké výlety. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám také tak, že mám blogy v záložkách (což je i důvodem zdejšího seznamu oblíbených stránek :)). Sice existují chytřejší nástroje s možností odběrů, ale takto mi to vyhovuje více. Někam chodím častěji, někam jen jednou za čas. Píše ale sleduji na každodenní bázi, i když ne vždy komentuji.

      Zájem o články z cest mě vážně moc těší. :)

      Vymazat
  3. Daří se ti tady báječně a tenhle design je prostě úžasný! Já opět uvažuju, jestli přejít sem nebo zůstat na píše a to už jsem si myslela, že mám rozhodnuto. Kdybych se přesouvala, tak vím, že chci, aby o něm vědělo i mé blízké okolí, na druhou stranu si asi nejsem jistá, že bych se s tím za blog dokázala tak postavit s tou tvorbou jako na píše (myslím tím, kdybych měla převzít celkovou charakteristiku článků - např jako (ne)malé radosti, hlášky z okolí, a tak...) Zas na druhou stranu už nechci být úplně v utajení - kdyby pak píše někdo objevil, aby s etak nedivil a nebyl v šoku a nevzal si z toho něčo špatného :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už párkrát "objevili", tak už mám soukromí vyřešené - jakýkoliv potenciálně kompromitující obsah si dvakrát rozmyslím, nebo jej aspoň zveřejním pod heslem. Ale chápu, že pro čtenáře pak asi není blog tak zajímavý a může působit až neosobně. Takže je to na každém. :)

      Vymazat
  4. Třeba do teď jsem ani nevěděla, že existuje stránka píše.cz :D já dřív měla blog na blog.cz :). Přeji hodně štěstí s blogem i nadále! :)) Já mám také raději komentáře a ty mi dělají úplně největší radost:)

    http://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 10 let nazpět, když jsem začínala blogovat, byla Píše.cz velmi progresivní a živá doména, který v mých očích hravě porazila Blog.cz (tam jsem měla blog ještě předtím). Místní komunita blogerů je super i dnes, ale bohužel vývoj blogů jako takových se zasekl před těmi cca 10 lety. Proto jsem přecházela sem. Moc děkuji, L.! :)

      Vymazat
  5. Jsem ráda, že jsi tady spokojená, i když pro mě by bylo pohodlnější mít všechny sledované blogy na píše. *smich* Často používám přehled článků "mých přátel", tak vás tam mám všechny pohromadě. Ale za Tvým blogem se vyplatí "cestovat", odkazy to jistí. :-)
    Ale rok a půl, teda, letí to. Pořád to beru jako hodně čerstvou záležitost. Což ale v porovnání s dobou, po jakou píšeme, je vlastně pravda. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdu díš, Tlapko. Jsme už pomalu blogové důchodkyně. :D

      Vymazat
  6. Já čtu nejraději motivační články, ze života, cestovní, ale občas jsou některé cestovní články dlouhé až moc s úplnými detaily a to mě moc nebaví číst :D zaheslované články musí být fajn, docela bych jich taky ráda měla pár takových :D

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, délky některých článků jsem si vědomá. Sama však mám komplexnější články, zvlášť ty cestovní, na ostatních blozích raději, protože když si hledám informace k cestě, jsem za každý využitelný postřeh ráda.

      Díky moc za názor! :)

      Vymazat
  7. Vida, tak to se jdu rovnou přidat ke čtenářům nejčtenějšího článku, ať se na ten Erasmus trochu připravím. A všechno nej k půlnarozeninám! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Rok a půl bych ti nehádala. ;) Tak tedy opožděně všechno nejlepší k prvním a rovnou snad i dopředu k druhým narozeninám. :D

    Menší návštěvnost je něco, čeho jsem se při přesunu taky bála a sama si ji udržuji více méně jen díky tomu, že stále používám píše jako odrazový můstek pro blogger...Každopádně mám velké štěstí, že se ke mě pravidelně a trpělivě vrací ti stejní lidé. Za to děkuji já. :)

    Na novém designu se mi moc líbí hlavně zasněžené pozadí. Z okna se podívat nemůžu, takže až budu chtít vidět sníh, kouknu k tobě. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Chiaro! Jo jo, zveřejňovat články stejným stylem jako ty, to je dobré řešení. Já využívám čtvrtletních shrnutí, ty taky vcelku fungují. A pečlivě u všech komentářů na Píše přepisuji adresu blogu.

      Trvalo cca první půlrok až rok, než se mi sem návštěvníci naučili chodit přímo. Teď už je to dobré. Zvykla jsem si, že holt nový článek neobjeví hned jako na Píše, ale až třeba za týden nebo měsíc. Na tom ale není nic špatného.

      Vymazat
  9. Tenhle design se mi vážně líbí, mám ráda podobné barvy! Jsem ráda, že ses tu tak hezky zabydlela, tak snad ti psaní sem dlouho vydrží. Do nového roku (pravda, trochu se zpožděním :D) přeji hodně spokojených čtenářů, napsaných článků a příjemného času stráveného s blogem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Vendy! I tobě ať se daří co nejlépe. Už bychom spolu konečně měly zajít na ten čaj. :)

      Vymazat
  10. Jo, Píše je retro. Škoda, že se tam nic nemění. Ale po 10 letech bych přesun nepřežila. Seš dobrá, že ses odhodlala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Píše je retro. Já se nejvíc bála, že celý server jednou spadne nebo jej majitel někomu prodá, což by se i docela nabízelo, když se o něj v současnosti téměř nestará (alespoň ne viditelně, snad Pavlovi nekřivdím). Články si sice na Píše zálohuji, ale tady se o ně přecijen bát nemusím - už proto, že blog můžu poměrně snadno převést na vlastní doménu, kdyby došlo na lámání chleba.

      Vymazat
  11. Mě narozeniny blogu vždy úplně minou. Asi je to tím, že si pamatuji narozeniny asi tak 10 lidí z úzkého kruhu rodiny a přátel a u zbytku tápu. :D

    Zajímavé jsou i dotazy, přes které tě lidé našli. To se občas člověk pobaví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že založení blogu jsem si pamatovala jen díky datu zveřejnění prvního článku. Akorát že "oslavit" jsem to stihla až po dalším půl roce. :)

      Vymazat
  12. Super a gratulace k výročí blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!