středa 28. března 2018

Sbaleno v příručním zavazadle

Mám ráda, když se při balení na dovolenou nemusím omezovat. Pravda je však taková, že většinou cestuji jen s malým příručním zavazadlem, případně s běžnou kabelkou. Zatímco sbalit se na víkend není žádná věda, u týdenní dovolené už je potřeba mít nějaké to know-how, aby vám nic nechybělo nebo naopak zbytečně nezabíralo místo.

Jaké tipy a triky používám, pokud se chci sbalit na týden do malého příručního zavazadla? Stručný návod pro cestovatele začátečníky, sepsaný pro evropské podmínky, najdete v pokračování článku.

Za příruční zavazadlo považuji takové, které se v letadle nemusí odbavovat do podpalubí. Většinou se maximální udávané rozměry na low-cost letech pohybují kolem 55x40x20 cm, záleží však na konkrétní společnosti. Raději než nepraktické kufříky na kolečkách mám menší cestovní taškou přes rameno, která se dá v případě kontroly rozměrů lehce zmáčknout. Pokud mě ale čeká outdoor v přírodě, beru pořádný batoh, který pak rovnou nosím i na výlety.

Oblečení - bambus & pohodlí:

Přiznám se, že moc nerozumím trendu, brát si na každou (tedy i městskou) dovolenou softshellovou bundu a sportovní boty. Cestovat se přeci dá i elegantně, a přesto stejně pohodlně. Já mám nejraději úpletové šaty. Nikde netáhnou, netlačí, nezařezávají se a drží teplo na záda. Podle okolní teploty doplňuji různě teplými punčocháči, svetříky a maxi šálami. Pokud jsem kvůli plánovaným výletům do přírody nucena cestovat v kalhotách, náhradní s sebou nevozím. Místo nich do tašky vmáčknu bavlněné legíny, které využiji na spaní a v případě nouze i jako náhradu za špinavé/mokré kalhoty. Co v tašce nesmí chybět?


  • Bederní pás. Hřejivá látka chránící ledviny, co účinně nahradí košilku a zajistí, že z klimatizace v autobuse nebo letadle nenachladnete. Nadšená jsem ze značky Nice Belly, pásy jsou příjemně měkké a vytvarované na ženskou postavu.
  • Pašmína. Velká šála, která na cestách poslouží jako deka. Vozím ji i v létě, kdy ji po večerech nosím přes ramena místo svetříku.
  • Bambusová trička. Je úžasně praktické, když nemusím brát na každý den čisté tričko. Bambusová viskóza je přirozeně funkční materiál - antibakteriální, termoregulační a zabraňuje rozkládání potu. V praxi tedy propocená trika ani po několika dnech nošení nesmrdí (opakovaně odzkoušeno a to se potím hodně). Bambus je příjemný na tělo, rychle schne a nemusí se žehlit. Kam pro něj? Střihově povedená trika má Bambutik, v Reparádě seženete krásné bambusové šaty, spodní prádlo nabízí Gina. Nevýhody? Vyšší cena a fakt, že bambusová viskóza nevydrží tak drsné zacházení jako funkční sportovní oblečení, ačkoliv má jinak obdobné vlastnosti.
  • Gymsac. Skladný módní fitness batůžek za pár korun, který má namísto popruhů jen tkaničky. Hodí se prakticky ke všemu a je látkový, takže ideální v situacích, kdy už v kufru nezbývá místo na normální kabelku. Seženete snad v každém obchodě s oblečením pro mladé.
  • Pocket ballerinas. Místo přezůvek nebo náhradních bot občas vozím skládací látkové party baleríny od Schollu. Jsou překvapivě pohodlné a dají se přeložit napůl, takže nezaberou místo. Po zbytek roku mají užití jako papučky v práci.

Co se bot týče, nejsem vyhraněná. Do přírody gore-tex, do města mám nejraději obyčejné plátěnky, které v případě deště rychle uschnou. Hlavně aby byly boty rozchozené a pohodlné. Dodržuji základní pravidlo, že vše, co je neskladné a velké, si beru na sebe na cestu. Oblečení balím tak, aby se dalo vzájemně  maximálně kombinovat a vrstvit. Spodního prádla vždy jednu sadu navíc a podprsenky vybírám jen s měkkými košíčky, kterým nevadí prolomení. Vše balím do igelitových taštiček pro snadnější orientaci i případ, že něco v kabeli vyteče. Oblečení na kratších pobytech nepřepírám; málokdy je na to prostor.

 
Kosmetika - mini balení & tuhé produkty:

Kosmetika může v zavazadle ušetřit nebo naopak ubrat spoustu místa. Při cestách letadlem se navíc setkáte s limitem 100 ml na balení tekutého přípravku. Jak se s tím poprat? Ideálně formou tuhých produktů a cestovních mini balení.


  • LUSH šampuk - tuhý vlasový šampon, který poslouží i jako voňavé mýdlo na tělo, holení a případné praní ponožek. Pokud ho nerozmočíte, vydrží v plechovce několik měsíců každodenního používání. Výborný multifunkční produkt v různé nabídce vůní.
  • Saloos bio karité - tuhé voňavé bambucké máslo, které v praktickém 19 ml balení hravě nahradí pleťový krém, balzám na rty, krém na ruce, tělové mléko i masážní olej. Jen pozor, při vyšších teplotách ztrácí své pevné skupenství.
  • Protože mám tuhé produkty ráda (a protože se v letadle nemusí strkat do sáčků a chystat ke kontrole), tak mám na cesty i tuhý krémový deodorant od přírodní kosmetiky Libebit a tuhý parfém z Lushe.
  • Mini cestovní balení a vzorečky. V DM a dalších drogeriích lze koupit mini cestovní balení kosmetiky. Já si doma schovávám hezké malé kalíšky a nezbytnou kosmetiku si do nich přelévám sama. 
  • Menstruační kalíšek. Je pohodlný a odpadá nutnost vozit s sebou hromadu hygienických potřeb. Která žena ještě kouzlo kalíšku nezná, může vygooglit. :)
  • Vlhčené ubrousky a kapesníky, které v nouzi poslouží i jako toaleťák.

Čeho jsem se nenaučila vzdát, je dekorativní kosmetika. Můj oblíbený make-up ani pudr v cestovním balení nevyrábí, a tak vozím plné. Stejně tak si beru i řasenku a malou paletku stínů, kterou využiji nejen na oči, ale i na obočí a jako rozjasňovač.


Jídlo a pití:

Ráda ochutnávám místní dobroty, i kdyby mělo jít jen o jídlo ze supermarketu. Jídla s sebou tedy vozím minimum, spíše jen jako záložní řešení, když si není kde nakoupit.


  • Raw tyčinky a flap jacky. Pořádně syté tyčinky z nadrceného ovoce, ořechů nebo lisovaných ovesných vloček. Moje oblíbená značka je Bombus Raw Energy, ve Sklizenu je často mají jako 3+1 zdarma.
  • Jerky sušené maso. Rychle zasytí a doplní energii, dobře chutná a nezabere žádné místo.
  • Láhev 0,2 litru s kohoutkovou vodou. Při cestování letadlem před check-inem vodu dopiju nebo vyliju, pronesu prázdnou lahev a po kontrole dotočím novou vodu na WC. Ušetřím tak za předražené pití na letišti a malá láhev se navíc vleze i do malé kabelky na následných výletech.

Ostatní travel hacky:
  • Nafukovací polštářek (límec) za hlavu. Vyspíte se díky němu i v autobuse nebo vlaku. Ze stejného důvodu se hodí i kvalitní sluchátka nebo přímo špunty do uší.
  • Ultralehký ručník. Na levném hostelu nebo Airbnb bych se na hostitele nespoléhala. Cestovní ručníky z mikrovlákna jsou antibakteriální, rychle suché a rozměry se po složení vejdou do dlaně. Využijete i do fitka.
  • Mini spacák. Potřebujete spacák, ale budete v něm spát v budově? Na letní dny nebo spaní vevnitř jsem si pořídila mini spacák, který se vleze i do příručáku. Zkuste třeba Jungle Bag.
  • Malý deštník, do přírody ale vždy pláštěnka.
  • Nabíječka + redukce. Případně i powerbanka, pokud vám mobil nevydrží. Do Británie místo redukce stačí prostý fígl: do prostřední horní dírky zásuvky zapíchněte špejli nebo pinetu z vlasů. Tím se odblokuje pojistka a česká nabíječka bude fungovat i bez redukce.
  • Cestovní lékárna. V nouzi jsem ji ocenila už mockrát. Hodí se mít po půl platíčka něčeho na teplotu a bolest, průjem a pár náplastí na puchýře. Velkým pomocníkem jsou i volně prodejná antihistaminika, která pomáhají od silné bolesti uší v letadle (berou se cca hodinu před letem, aby se zabránilo otoku Eustachovy trubice). Vhodné je vzít i náhradní pár kontaktních čoček, pokud nosíte. Na letišti vše odevzdávám ke kontrole.
  • Potřebuji peněženku plnou věrnostních kartiček a slevových kuponů? Ne! Na výlety mám malou cestovní - na doklady, platební karty, ISIC, kartičku pojišťovny a podklady od cestovního pojištění. Místo místní měny s sebou vozím jako rezervu eura, ty jdou udat všude a já netratím na směňování místních peněz tam a zpět. Doklady, karty a peníze je vhodné mít na 2 oddělených místech. Stejně tak i jízdenky/letenky mám vždy ve dvou kopiích - v telefonu a vytištěné.
  • Do mobilu si stáhněte offline mapy, třeba Sygic (pozor, každou zemi instalujete zvlášť).  Pohlídejte si ceny roamingu a dat, pokud jedete mimo země EU. Na cloud si uložte skeny občanky nebo pasu, v případě ztráty snáze vyřídíte náhradní. Přizpůsobte pojistné krytí plánovaným aktivitám. Běžné cestovní pojištění obvykle nezahrnuje třeba výdaje na pátrací akce horské služby, na to pozor.

Jasně, taky s sebou tahám spoustu zbytečností. Třeba foťák a čtečku, ačkoliv oboje by mohl suplovat telefon. Nebo cestovní deník, kam si zapisuji zážitky a lepím vstupenky z památek. Každý máme jiné potřeby a i můj obsah tašky je do značné míry proměnlivý dle destinace a počasí. Základ však zůstává už roky stejný. Ačkoliv totiž platí, že v civilizovaných končinách většinu věcí seženete za podobné peníze jako u nás, nákupům se snažím vyhnout. Nejen kvůli financím, ale hlavně protože se raději věnuji poznávání nových míst než nucenému obíhání obchodů.

Podělíte se i vy se svými tipy na úsporné balení na dovolenou? Nebo si raději připlatíte za větší zavazadlo?

23 komentářů:

  1. Pěkné tipy. :)
    Takové věci jsem ještě neřešila, protože cestuju jen po ČR a to autem, takže můžu nacpat kolik chci, navíc v ČR si nakoupíš to, co ti chybí. :D :D
    A co mám letět do Anglie, letíme k sestřence, takže tam máme k dispozici všechno, když se něco ušpiní, tak to půjde do prádla, kosmetiku taky nemusíme tahat. Jediné, co bych si vzala je řasenka a tužka, na které jsem zvyklá. :) Takže nám hodně těch věcí odpadá, což jsem ráda, že to tolik nemusím řešit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, to je praktické, jet k někomu z rodiny. Když jezdím do Prahy na víkend, tak mi taky většinou stačí jen běžná kabelka, protože tam mám veškeré zázemí a vezu si z Brna jen náhradní oblečení.

      Při cestování autem mám taky tendence brát si toho snad až zbytečně moc. Na druhou stranu, když jsme třeba na horách a promoknou mi pohorky, jsem za druhé pořádné tenisky ráda. A ty bych do příruční tašky nenacpala.

      Vymazat
  2. Bohužel z těch věcí, co jsi napsala toho moc nevlastním, ale i tak se dá krásně inspirovat. Tento víkend jsem byla v Mnichově na prodloužený víkend a řešila jsem, co si vzít. Jestli mi stačí jedny kalhoty a tys to krásně vyřešila. :-) Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Bývám mimo domov cca každý druhý víkend, tak už mám systém balení celkem zautomatizovaný a výlety se snažím natolik zpříjemnit, aby mi nic nechybělo.

      Vymazat
  3. Je to super článek, taky jsem zastáncem toho, že se snažím sbalit jen to nejnutnější, no to moje mamka má sbalený celý byt. :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já bych si s sebou vzala celý byt tuze ráda, ale většinou na to není prostor. Pamatuji každopádně na časy, kdy jsem s sebou na víkendový pobyt brala i rychlovarnou konvici, takže už se asi zlepšuji. :D

      Vymazat
  4. Skvelý článok :) Yves Rocher balzámy na pery sú skvelé, chcela by som si malinový alebo jahodový kúpiť, momentálne mám kokosový a vonia nádherne. Tuhé produkty som ešte neskúšala, ale už som o nich samozrejme počula

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yves Rocher balzámy mám malinový a višňový. Ten višňový dost barví, malinový minimálně, jen zanechává příjemný lesk. Super jsou oba dva. Málokterý produkt si kupuji opakovaně, tyto už mám ale asi potřetí. :)

      Vymazat
  5. No jo, teď si zpětně uvědomuju, že ve tvých cestovatelských článcích jsem snad nikdy nezaznamenala, že by ti něco nepostradatelného chybělo. Spíš se specializuješ na problémy se spoji, že? :D Našla sis v tom dobrý systém a až někdy někam pojedu na delší dobu, určitě si na tenhle článek vzpomenu a vezmu si ho k ruce. :)
    Krásné Velikonoce, Boudicco! :)
    P.S. Ten zápisník na úvodní fotce je parádní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, občas něco zapomenu. V Irsku mi chybělo pouzdro na kontaktní čočky, teď v Belgii jsem zase postrádala nabíjecí kabel na foťák. Zatím největší fail ovšem byl, když jsem před lety odjela na outdoor dovolenou bez outdoor oblečení, které zůstalo nachystané doma ve skříni. Mně se tehdy zdála ta taška podezřele lehká! :D

      Moc děkuji, Tlapko. I tobě krásné svátky. :)

      Vymazat
  6. Super článek! :) Tohle jsem řešila zrovna nedávno při cestě do Londýna, kam jsme mohli mít jen příruční zavazadlo. Měla jsem problém hlavně s tou kosmetikou, protože mám spoustu velkých lahviček, takže tohle jsou pro mě super tipy :) O kalíšku přemýšlím poslední dobou, tak snad se k němu dokopu ho vyzkoušet :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už skoro dva roky používám Ladycup a je to úžasně komfortní záležitost. První dva měsíce jsem ale musela vychytat, jak se s tím zachází, takže hlavně to hned po prvním nezdaru nevzdávat... V odkazu, který se nachází v článku, je spousta tipů pro používání i výběr kalíšku. :)

      Vymazat
  7. Wow! Ty jsi totální profík!
    Já jsem dost špatnej balič. Většinou půlku zapomenu a druhou půlku absolutně nepotřebuju. Musím si vzít z tebe příklad. :D

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, díky! To jsou roky praxe, víkendového přejíždění a low cost cestování. :) Mým oblíbeným předmětem, který často zůstává neplánovaně doma, je ručník. Co mám ale ten cestovní z mikrovlákna, tak už ho prakticky nezapomínám.

      Vymazat
  8. Tak to jsou super tipy! Líbí se mi to i jako necestovali! :-) Na ty bambusová trička se budu muset podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, bambus mi vytrhl trn z paty. Naštěstí je čím dál rozšířenější, už je na něj možné narazit i v běžných obchodech. :)

      Vymazat
  9. No jo, je vidět, že už to máš pořádně vychytané. Já taky. Ostatní se kolikrát diví, jak málo věcí mám. Ale ono to opravdu stačí. Když si to člověk umí nakombinovat dopředu v hlavě - v případě oblečení a šperků. Máme to stejně hlavně s těmi úpletovými šaty (třebaže já mám už dlouhá léta jen jedny a další bohužel ne a ne sehnat) a pašmínami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, sehnat jednoduché pohodlné šaty je nadlidský úkol. A to nejsem tolik limitovaná velikostí jako ty... Až příště narazím na nějaké pěkné, mám si je v plánu nakoupit do zásoby. :)

      Obvykle po každé dovolené zjišťuji, že jsem stejně brala pár věcí zbytečně, tak seznam pomalu proškrtávám. Letošní Belgie mi ale dala zabrat, měli jsme dost drsné teplotní rozdíly a navíc hlášený déšť, tak jsem potřebovala i náhradní boty.

      Vymazat
  10. Skvělé tipy! :) Od té doby, co jezdím za přítelem a tak, tak se dokážu naprosto skvěle zabalit do baťohu :D a musím říct, že začátku jsem u něj neměla vůbec nic, takže vše pouze do baťůžku, ale i za tu dobu co spolu jsme mám u něj kraťasy na spaní a pak domácí oblečení a vatový tampónky :D, takže to jsou 4 věci, ale i tak by se mi do baťůžky vešly, ale jsem jednoduše líná to tahat :D. A mini produkty jsou top :) a nebo aspoň lahvičky na přelití třeba odličováku nebo tak :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobně. Já si teda ale zařídila, abych toho s sebou nevozila více, než je nutné. Po nevinném "Můžu si u tebe nechat kartáček?" proběhlo zrekvírování značné části koupelny. :D

      Vymazat
  11. Pokud zrovna člověk nejede do divočiny, vždycky se dá všechno někde koupit. A já si při balení vždycky nařizuji, abych se uskromnila. Základní hygiena, základní oblečení, doklady a nepřehánět to s drobnýma kravinkama, protože těch pak člověk veze tunu :D. Já si snad nikdy nedokážu odpustit knihu, která pak z výletního batůžku dělá těžké břemeno, ale prostě CO KDYBY :D.

    Moc pěkný článek! Je vidět, že máš zkušenost a víš, co potřebuješ a co je zbytečnost. Moc se mi to líbí :-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Já se na výlety místo knížek naučila vozit čtečku. Doma vždycky sáhnu po papírové knížce, ale na dovolené a obecně na chvíle, kdy je člověk více v pohybu, je čtečka bezkonkurenční.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!