pondělí 9. dubna 2018

Rozmarné léto v cirkusovém šapitó

Když jsem se dozvěděla, že se bude Janáčkovo divadlo přestavovat a celou sezónu 2017-2018 zůstane zavřené, byla jsem upřímně zarmoucená. 

Do divadla sice už nechodím tak často jako dříve, ale brněnské národní mám pořád velmi ráda; jejich činohry, balety i opery bývají nezapomenutelné. V NdB ale sezónu neodpískali a pro představení, která nešla přesunout do menšího Mahenova divadla nebo Reduty, sehnali náhradní prostory - haly brněnského výstaviště a na pár jarních měsíců i velký cirkusový stan. A co z repertoáru by v cirkusovém šapitó vyniklo více než Vančurovo Rozmarné léto plné kouzel a akrobatů?

Vladislav Vančura napsal novelu Rozmarné léto roku 1926. Pokud jste ji nečetli jako povinnou četbu, určitě budete znát alespoň stejnojmenný Menzelův film ze 60. let a obligátní prupovídku "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným...".

Je to příběh malého, tichého městečka. Venku prší, místní plovárna, jediná zábava široko daleko, je uzavřená. Klid rozbíjí až cirkus, přijíždějící z dalekých krajů - kouzelník Arnoštek a jeho pomocnice Anna. A zatímco místní pánové můžou na Anně oči nechat, panímáma Kateřina najde zalíbení v Arnoštkovi.

V podání NdB si užijete zasněnou lehkou činohrou doplněnou o překrásnou hudbu, čarování a porci akrobacie, které v atmosféře zšeřelého cirkusového šapitó báječně vyniknou. Vančurova čeština je plná květnatých obratů, co jakoby čekaly na to, až je někdo přenese na divadelní prkna. Obsazení je jako vždy špičkové, vztahy mezi herci uvěřitelné. O hudbu a veškeré zvukové pozadí se stará živá kapela, která na vás bude pokukovat průhledem z vršku šapitó, a celým příběhem provází dva excelentní mimové, i když mi chvilku trvalo, než jsem si na jejich humor zvykla.

Rozjezd Rozmarného léta je celý poněkud pomalejší, ale hra v dalších minutách krásně nabírá na spádu. Moc se mi líbilo, že ačkoliv se představení koná v nestandardních prostorách, pořád je zachovaný ráz divadla, třeba že si o přestávce můžete zajít na Cinzano a chlebíčky do předsálí. Jen divadelní oblečení doporučuji nechat doma, zejména pak vysoké podpadky - šapitó, nacházející se uprostřed parku Lužánky, na ně opravdu není stavěné.

Rozmarné léto se bude uvádět jen do konce června 2018. Pokud vás tedy recenze nebo plakátky vylepené po Brně zaujaly, na nic nečekejte a utíkejte pro lístky, divadlo v cirkusu je totiž zážitek, který se jen tak neopakuje. Pokud navíc ještě studujete, budete mít lístky za polovinu, stačí se jen pro ně osobně stavit na pokladnu na Dvořákové 11.

Termíny repríz a obsazení na stránkách NdB.

zdroj fotek

Tímto moc děkuji Barči z Barborových příběhů, která svým článkem na představení nalákala mě. A co vy, kam jste se vydali naposledy za kulturou?

8 komentářů:

  1. Zní to hodně zajímavě. Divadlo v cirkuse musí být určitě zážitek. :)
    Být to někde poblíž neváhám a jdu se podívat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ty to máš vážně daleko. Ale třeba to zaujme i někoho, kdo bydlí blíže. :)

      Vymazat
  2. O tomhle díle jsme se učili, ale za boha už bych si na to nevzpomněla.. u maturity jsme to neměli a ani film jsem neviděla. Ostuda :/
    RIGHT HERE RIGHT NOW

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozmarné léto mě taky dlouho míjelo. Českou klasiku mám ale hodně ráda, takže to, co jsem nestihla na maturitu, postupně dočítám doma jen tak pro radost. :)

      Vymazat
  3. Jé, to mě moc těší, že jsem tě nalákala - o to víc, že se ti představení líbilo! :) Mně se konečně vrátila do Brna divadelní parťačka Lotte, takže už máme naplánované 4 představení a já se obrovsky těším. A kdybys mezitím viděla něco dalšího zajímavého, ráda si nechám doporučit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jednou děkuji, Baru! Mám spadeno na Královu řeč, Fausta a Markétu na výstavišti a hlavně v červenci Carmen na Špilberku. Uvidíme ale, jak to bude, nestíhám psát diplomku, tak jsou teď večerní aktivity dost omezené. :(

      Vymazat
  4. Rozmarné léto je jedna z mála knížek, které jsem nedočetla. Což je o to absurdnější, jak útlý sešitek to je. Na film se podívám, ale sama ho nevyhledávám. Nemám ráda cirkusy. O to paradoxněji bych divadelní podobě Rozmarného léta v cirkusu dala šanci - protože mínus a mínus je plus. :D A navíc, jak píšeš - divadlo v šapitó je nezvyklá kombinace a zrovna Léto se pro ni přímo nabízí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasické cirkusy také nevyhledávám, nějak se mi trénování divokých zvířat příčí. Ale tentokrát to bylo super a vytrénování byli pouze herci. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!