neděle 7. října 2018

Divoká Šárka

Jen malý kousek od centra Prahy se nachází přírodní rezervace, kde se na několika desítkách metrů přenesete z ruchu velkoměsta do divočiny plné rozeklaných skal. 

Místním jistě netřeba Divokou Šárku představovat, nicméně v Praze určitě bydlí i ti, co tento přírodní klenot ještě neznají. Kupříkladu já jsem výlet do Šárky plánovala asi dva roky, ale nakonec se zadařilo až po definitivním přestěhování do jejího sousedství.


Divoká Šárka katastrálně spadá pod Prahu 6, Liboc. Na stejnojmennou zastávku vás doveze hned několik tramvají a autobusů, z Václaváku se sem dostanete za slabou půlhodinu. Stačí však popojít pěšinou po polorozpadlých schůdcích směrem k lesu a lomoz metropole rázem utichne.

Přírodní rezervace začíná u Šáreckého potoka v místech, kde se voda zakousla do skály a vytvořila soutěsku Džbán. Vyasfaltovaná cesta, dnes hojně frekventovaná rodinami s kočárky, se zde stáčí do údolí, nad kterým se tyčí několik dalších skalních masivů - Dívčí skok, Žabák, Brenta a další. 

zde rezervace začíná

Zmínku si zaslouží zejména Dívčí Skok, skála spojená se staročeskou pověstí o Šárce a Ctiradovi. Skokem ze zdejší skály ukončila svůj život Šárka poté, co ženy z Děvína zabily Ctirada, kterého právě Šárka lstí přilákala a omámila. Dívka pak dle legendy podlehla výčitkám svědomí a raději skočila ze skály.

Skály jsou tvořené starohorní buližníkovou horninou; osídlené byly již během paleolitu. Dnes lákají hlavně horolezce, i když my jsme zrovna žádného nepotkali. Lézt jsme začali směrem na Žabák, ovšem zvolili jsme jednu z bočních cestiček mezi kamením, kterou lze zvládnout i bez jištění. Vyústila kousek od Nebušické vyhlídky. Poblíž prý lze pozorovat i zarostlé valy hradiště Šárka, pozůstatky po slovanském opevnění z raného středověku.


Inu, výhled byl ohromný - jak na vrcholky stromů, tak na stepi, které se rozkládaly za námi a pásly se na nich kozy. Nebýt několika paneláků na obzoru, nevěřím, že se stále nacházím v Praze. Na skalách jsme ale dlouho nevydrželi. Panovaly tropické teploty a zatímco údolí podél říčky poskytovalo příjemný chládek, rozpálené vrcholy skal nasávaly teplo do takové míry, až se mi z něj dělalo mdlo.

Další zastávka proto byla osvěžovací. Hostinec Dívčí Skok sice nabízí jen minutky, ale zato domácí, nešizené. Budova, ve které se restaurace nachází, vznikla v 16. století a jako výletní restaurace fungovala už za dob Rakouska-Uherska. Škoda, že mívají otevřeno jen o víkendu. Hostinec jsem zapomněla vyfotit, podobně jako asfaltku vinoucí se podél Šáreckého potoka, tak tady máte aspoň další skály:


Usedlostí v Šáreckém údolí minete vícero, většina byla přestavena z bývalých mlýnů a hospodářských stavení. Dnes je Divoká Šárka známá i díky dvěma koupalištím - menší koupaliště se nazývá Divoká Šárka a je ukryté přímo v údolí mezi skalami. Nedaleko se pak nachází ještě vodní nádrž Džbán, kde je sice voda nefiltrovaná, ale přesto vhodná ke koupání. Na Džbán jsme zavítali o týden později a trochu mě mrzelo, jak je areál přírodního koupaliště nevyužitý. Plavání zde ale bylo velmi příjemné a navíc jsem poprvé v životě vyzkoušela paddle board.

Divoká Šárka se stala jedním z mých oblíbených pražských míst, a už se těším, až ji navštívím i v dalších ročních obdobích. Kam v Praze rádi chodíte vy?

34 komentářů:

  1. To musel být hezký výhled.
    Já se přiznám, že jsem tam nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Praze je spousta pěkných míst na vycházky, sama je teprve postupně objevuji.

      Vymazat
  2. Nebyla jsem tam, ale nikdy jsem si ani nepředstavovala Divokou Šárku takto, no nádhera, někdy se tam musím podívat, ale to až budu delší dobu v Praze. Moc by se mi tam líbilo při východu, to by byl moc krásný výhled. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě překvapilo, že se většina návštěvníků koncentrovala u koupaliště a kdekoliv dál už bylo prázdno. Přitom je to takový kousíček od centra Prahy! Docela dobrá náhrada za výlet do hor. :)

      Vymazat
  3. Tam jsem chodila s bývalým přítelem - a málem jsem už zapomněla, jak hezké to tam bylo, přece jen to mám na úplně opačném konci Prahy. Já mám moc ráda Prokopák, Chuchelský háj a samozřejmě když se projde Modřanskou roklí na jih do lesů k Šancím a Závistí a dál...
    Máš tam krásné fotky! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechceš někdy doprovod na vycházku? Běhání nedám, na to jsem máčka, ale nějaký menší výlet po okolí Prahy bych velmi ráda. Zatím to tu příliš neznám...

      Vymazat
    2. Tak jo, ráda. Akorát teď už mám víkendy docela nabité, ale třeba v listopadu? Já se naším nejkrásnějším jihem Prahy chlubím moc ráda :-)

      Vymazat
    3. V listopadu pofrčím na delší dovolenou, ale hned po návratu nadšeně! Však kontakt na sebe máme. Už teď se těším. :)

      Vymazat
  4. Šárka je krásný místo! Letos jsem tam byla poprvý, bohužel zrovna v lednu, když byla ta šílená zima a tu návštěvu jsem si tolik neužila, protože jsem myslela, že k těm kamenům přimrznu, ale aspoň tam bylo hezky prázdno, to jo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poloprázdno bylo kupodivu i v létě. Vyrazili jsme v těch největších vedrech, takže se všichni zastavili u koupaliště a dál už téměř nikdo nepokračoval. Na skalách jsme nepotkali vůbec nikoho, ačkoliv ta vyhlídka je přístupná i z druhé strany (a tam se ani nemusí šplhat). Těším se, jaká bude Šárka na podzim a v zimě. Jsem ráda, že to máme z bytu kousek.

      Vymazat
  5. Divokou Šárku mám ráda, jednu dobu jsme tam jezdili skoro pořád a taky hlavně do bazénu. S přítelem, už nějakou dobu plánujem výlet, protože tam ještě nebyl, ale bohužel to vypadá spíš, až na příští rok:).
    A moje nejoblíbenější pražské místo?:) Vůbec netuším mám celkově ráda Prahu a hlavně okolí, kde bydlím :D

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že tam bude hezky i na podzim nebo v zimě. Příroda má své kouzlo celoročně. :) Bazény tolik nevyhledávám, ale na Džbánu se mi líbilo, chodí tam málo lidí.

      Vymazat
  6. Tak tohle místo ani neznám! :O Ale vypadá to božsky, takové výlety miluju.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky a článek :) Musí to být úžasné místo, pořádný kus přírody v Praze :) Zatím jsem tam nebyla, ale ráda bych se tam jednou podívala až zase pojedu do Prahy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Divokou Šárku znám, ale nikdy jsem tam nebyla, i když jsem nějakou dobu v Praze pobývala. Vypadá to jako kdyby to snad ani nebylo v Praze :) Nádhera!
    Jinak jedno z mých oblíbených míst v Praze je Vítkov a Františkánská zahrada :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Františkánskou zahradu znám, ale na Vítkově jsem nejspíš ještě nebyla. Díky za tipy!

      Vymazat
  9. Sice v Praze nebydlím, ale bydlím kousíček od a na Divoko Šárku se plánuji jet podívat delší dobu, ale stále mi to nějak nevychází, tak snad se mi to příští rok povede, protože v zimě se mi moc nechce lézt po skalách :-D Stačilo mi to jednou v Ústí, kde jsme šli k menšímu vodopádu a bylo tam kamení a samozřejmě jsem si kecla na prdel...před přítelem, který byl v tu dobu kamarád - víc trapně mi být nemohlo! :-D Ovšem fotky jsou moc krásné a člověk by skutečně nevěřil, že je to v Praze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna v Divoké Šárce není nutné lézt po skalách, naopak, v údolí mezi skalami vede příjemná asfaltka, kterou ocení i rodiny s kočárky a kolaři. Takže už se těším, až sem vyrazím i v zimě. :)

      Vymazat
  10. Teda zrovna jsem tam byla poprvé asi před dvěma týdny s kamarádem :) Je to tam opravdu pěkný, vylezli jsme na Dívčí skok a vtom hostinci jsme byli taky :D A přesně, kdyby člověk neviděl na obzoru ty paneláky, jako by byl někde v hluboké přírodě.

    OdpovědětVymazat
  11. Tuto vyhlídku vidím všude po Instagramu, ale zatím jsem neměla tu příležitost ji navštívit. Fotky jsou krásné a určitě bych se tam také ráda podívala, když ne letos, tak určitě příští rok :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem přesně ten typ člověka, který kolem toho dvakrát denně jezdí, ale nikdy tam nebyl. Jsem ostuda, je to tam moc pěkné... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna jsme se o tom v sobotu bavily s Lumail, když jsme spolu jely na výlet právě kolem Šárky. Ale to je asi obvyklý přístup místních obyvatel k jakýmkoliv památkám v nejbližším okolí. :D

      Vymazat
  13. Celé tři roky, co jsem v Praze studovala, jsem se chtěla jet na Divokou Šárku podívat, ale nikdy se mi to nepodařilo :D Tak třeba teď, když už v Praze nejsem, se mi to konečně podaří :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  14. na Divoké Šárce jsem byla letos poprve, a konkretne jsem sla v lete na koupaliste ktere je dost dobre pod Dikovou Sarkou ukryte, a byla jsem opravdu prekvapena, jak dobre se skryva, clovek tam musi dojit pesky, mezi skalama, kouzelnou prirodou, a najde takove zatoulene bazeny :))) moc se mi to tam libilo, tesim se zas za rok znova.... jinak nahore jsem nebyla. ale vypadalo to tam zespodu dost dobre, urcite bych si tam nekdy chtela jen tak vyrazit, posedet nebo udelat piknik. je to super misto i kdyz mi uz taky dost prijde prolezle lidmi. rada bych si nasla nejake mistecko kam treba chodi jen par dusi, a ktere jeste neni tak proflakle. ale to nevim jestli vPraze vubec kdy najdu....
    jinak já ráda chodim na Vítkov, do Stromovky, na Jířák na trhy, ale konkretne takovehle klidne misto v prirode zatim bohuzel nemam ... :/ snad najdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se trochu více líbil Džbán než koupaliště Divoká Šárka, protože Džbán je velká nádrž, kde se lidé více rozptýlí, zatímco to druhé koupaliště bylo doslova deka na dece. My se zrovna trefili, že na skalách nikdo nebyl, ale to bylo dané hlavně počasím - na jakékoliv lezení po kamenech panovalo fakt velké vedro. :) Díky za milý komentář a další tipy, kam v Praze vyrazit!

      Vymazat
  15. Šárka je skvělá! Měli jsme tam kdysi s mužem rande, při kterém jsme si řekli, že spolu teda budeme chodit. :D Je tam moc hezky, někdy bych se tam zas ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsou aspoň vzpomínky! :D Jo jo, je tam moc hezky.

      Vymazat
  16. Páni, je to vůbec Praha? :)
    Až bude příště v Praze sraz, co vyrazit na piknik? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi na řadě s ostravskými lesoparky, nezapomeňme na to! :D Piknik je ale fajn nápad bez ohledu na zvolenou lokaci. Šárku mám kousek, tak až přijedeš na víkend, ráda tě vezmu na výlet. :)

      Vymazat
    2. I kdybych chtěla, tak mě nenecháte zapomenout. :D
      Pikniky jsou skvělá věc. Už dlooooouho si nějaký slibuju ve stojedničce. :D
      Až přijedu na víkend... hádej, kam jedu pozítří? :D

      Vymazat
  17. Jelikož bydlím úplně na nejvýchodnějším místě ČR, toto místo je mi známé jenom názvem a to díky Smetanovi. :D Ale jestli budu studovat v Praze, určitě se tam jednou zastavím! Vypadá to moc krásně, hlavně že si člověk taky odpočine od ruchu velkoměsta. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však v Česku je spousta krásných míst, jen je třeba je pohledat. U vás je jistě taky nádherně!

      Vymazat
  18. Šárku znám a párkrát jsem tam byla, ale je to pro mě přesně ten druhý konec Prahy - takže moc daleko. Vyrůstala jsem poblíž výše zmiňovaného Prokopského údolí, kam dodnes ráda chodím, když jsem na delší čas u rodičů. Od sebe z domova mám zase nejblíž Kunratický les a Modřanskou rokli (i když do té zas tolik nechodím). Stromovka a Františkánská zahrada jsou také moc krásné, ale bohužel příliš známé a plné lidí. Ještě mám hezké vzpomínky na Letnou a park kolem Vyšehradu, kde jsme se rádi procházeli s mým drahým v době seznamování :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tipy! Do zmiňovaných míst plánujeme vyrazit na vycházku s Eithné, těším se už teď. Na Letné jsem snad ještě ani nebyla, Vyšehrad jsem si prošla jen během exkurze se školou a od té doby taky nic. A těch muzeí a galerií, kam se chystám vypravit! :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!