úterý 16. října 2018

Návštěva u Alchymisty

Je zážitkem sledovat parfémáře při práci. Tím spíše, když si domů jako poklad odnesete broušený flakónek plný na míru namíchaného parfému. Jaké to je, když někdo vytvoří parfém jen a pouze pro vás? 

Oním kouzelníkem, panem Alchymistou, je Hassan Šejk. Parfémář původem z Jordánska si otevřením malého obchodu v centru Brna splnil svůj dávný sen. Parfémy, které zde míchá, tvoří přímo na zakázku pro své zákazníky. Řídí se jejich osobností i vlastní intuicí, výběr ingrediencí však nechává na nich.

Konzultaci k namíchání vlastního parfému jsem dostala na loňské Vánoce od svého milého. Počkat jsem si musela až do února, kdy jsme jednoho sobotního večera bloudili ulicemi v centru Brna tak dlouho, až mě Maťo zastavil u nenápadné výlohy.

Prvním dojmem bylo ohromení nad příjemným zázemím, které se tolik lišilo od běžných parfumérek. Vitríny v tmavém dřevě, celé zaskládané lahvičkami a flakóny, parfumérský pult, kde parfémy vznikají, a pohodlná křesla pro klienty. Když nás pan Hassan usadil a nabídl nám kávu, pokračoval krátkým úvodem.

Vysvětlil, jak se vůně skládá - hlava utváří první dojem z parfému, jedná se o lehké a ostřejší tóny, které mají za cíl upoutat pozornost. Na hlavu navazuje srdce, to je hlavní charakter parfému, který ucítíte po několik hodin. Posledním je základ, nízké složky, které se na kůži udrží nejdéle - ambra, santal, cedrové dřevo a další. Aby se vůně hezky rozvinula, zápěstí o sebe netřeme. Vůni je dobré vyhodnotit až po 20-30 minutách, kdy se naplno rozezní srdce parfému.

Síla a výdrž parfému je určena poměrem vonných olejů, zbytek tvoří líh a destilovaná voda, případně olej. Kolínská voda obsahuje 2-5 % vonných olejů, toaletní voda (Eau de toilette, EdT) 5-10 %. Následuje parfémová voda (Eau de parfum, EdP), která je u nás v parfumériích nejrozšířenější. Ta má obvykle kolem 10-20 % parfémovaných olejů. Pravý parfém, Extrait, se pohybuje mezi 20-40 % parfémových olejů, u nás však není příliš častý, právě kvůli příliš vysoké koncentraci. Intenzitu určuje i výběr a původ konkrétních složek a technologie jejich zpracování.

Alchymistu pochopitelně zajímalo, k jakým vůním inklinuji a kdy budu parfém nosit - zda přes den, nebo navečer. Pryč jsou ty časy, kdy mě bavily vůně označené jako "květinové" a "vzdušné". Již několik let ulétávám na těžších, orientálních vůních. O prvenství se přetahuje hořko-sladký niche parfém All Good Things z LUSH (v hlavní roli cedr, růže a tonka) a jemnější Sensual Grace z LR (růže, vanilka a ambra). Oba parfémy mám ráda i proto, že je české parfumérky běžně neprodávají, a tak nehrozí, že bych je potkala na někom jiném.

Po teoretické přípravě jsme s Alchymistou přešli k praktické části - očichávání vzorků s jednotlivými ingrediencemi, kdy jsem vrtěla hlavou a pokyvovala, zda se mi daná vůně líbí, nebo ne. Trochu jsem se bála, že mi nebude vonět nic nebo naopak všechno, ale úspěšně jsme vytipovali několik lahviček tak, aby parfém pokryl všechny tři fáze kompozice.



Nu a pak to začalo. Alchymista se přesunul ke svému pultu, kde začal propočítávat poměry a kouzlit s pipetami. Trvalo jen pár minut, než jsem byla vyzvána, ať si parfém pojmenuji svým oblíbeným číslem. Až pak jsem si ho konečně mohla vyzkoušet. Prim v něm hrají bílé pižmo, vonné dřevo oud, rosewood, vanilka a kokos. Vůně je letní, vřelá a evokuje mi sluncem zalité pláže.

Konzultace zabrala asi 25 minut, bavili jsme se česky a anglicky. Výsledný parfém je EdP, tedy parfémová voda, ve skleněné lahvičce o objemu 50 ml. Namíchání na míru paradoxně vyšlo levněji, než jít si koupit značkový flakón do klasické parfumérky. Trochu mě mrzí, že jsem nemohla poskytnout okamžitou zpětnou vazbu, protože nějakou dobu trvalo, než se parfém na kůži rozvoněl. Tak snad to aspoň vynahradí tato recenze. :)

Parfém jsem používala hlavně přes léto, protože je lehčí a méně kořeněný než ostatní mé poklady. Z lahvičky ubývá velmi pomalu a na kůži se udrží s přehledem 8 hodin i déle. S kvalitou jsem tedy spokojená. Namíchání parfému na míru je ale hlavně zážitek (ačkoliv mi přišlo, že Maťo doufal, že to bude větší show). Přístup pana Hassana je vřelý, vstřícný, věnuje se poctivě každému zákazníkovi a do parfémů dává kus sebe samotného. Není divu, že k němu jezdí lidé z celé republiky i zahraničí.

Mému milému tak ještě jednou děkuji za hezký zážitek a panu Alchymistovi za originální parfém s příběhem. Pro vás to může být třeba tip na milý vánoční dárek. Obdivuji všechny, kteří podobným způsobem dokážou předat svou lásku k řemeslu a tvoření dál.

Alchymistovu parfumerii najdete v Brně na Solniční 14
Přikládám i odkaz na povedený rozhovor na iDnes z cyklu Lidé Česka

Jaký je váš oblíbený parfém? Viděli jste někdy práci parfémáře naživo?

15 komentářů:

  1. Pokud je tam vanilka a kokos, musí být prostě dokonalý! Každopádně to určitě byl skvělý zážitek, tohle bych si taky ráda vyzkoušela :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě vůně mám hodně ráda, ale nikdy by mě nenapadlo, že můžou fungovat i dohromady. Tak prý můžou. :)

      Vymazat
  2. Tak taková návštěva by se mi taky líbila, konečně bych si vytořila parfém podle svých představ!

    OdpovědětVymazat
  3. Nepoužívám parfémy, ale opravdu moc mě zajímá právě jejich výroba Proto mě i oslovil film Parfém, ten je úžasný. Proto bych ráda nalša místo na zastaven, tohle vypadá dobře, jen je to dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, na Parfém se chci podívat už delší dobu, díky, žes mi to připomněla! :) Já už byla před lety na exkurzi v pařížské parfumérně Fragonard, ale to je ještě dál.

      Vymazat
  4. Za mě je na vrcholu Chanel pětka, kterou zase nemá rád nikdo v mém okolí... Nepoužívám denně, ale mám ho na speciální příležitosti. Ale osobně by mě fakt zajímalo, na jaké vůně se vlastně "hodím" nejlépe. Protože mám pocit, že pokud to není sladké, zvládnu cokoliv. Svěží vůně, citrusové až po těžší a klidně i pánské. Ale tak nějak jsem si nenašla tu svojí vůni. Stále marně hledám.
    Je to věda, ale děsně zajímavá. Parfém na míru mi přijde jako neskutečně úžasná věc. Mít něco, co jiný nemají, to je geniální. Závidím moc! Muselo to být fajn! A jako dárek - sakra, to chci takyyyy :D!
    A teď zpětně - jsi s tím parfémem stále spokojená?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem, jinak bych Alchymistu tak nechválila. Přes léto jsem ho nosila dost často; teď už je taky v lahvičce parfému o dost méně než na fotce nahoře :). Já mám taky parfémů více a střídám je, ideálně tak 4-5. Na léto se více hodí jiné než na zimu, stejně tak na procházku jiný než na ples. Kousek od Alchymisty byl každopádně velmi příjemným osvěžením sbírky. Ačkoliv jsou v něm samé moje "ozkoušené" ingredience, dohromady to dělá hodně netradiční kombinaci. Ani po 9 měsících mě nepřestal bavit, takže určitě doporučuji. :) Jinak ještě ulétávám na niche parfémech z LUSHe, většině lidem nevoní, ale pokud máš ráda i těžší vůně, tak by tě taky mohly zaujmout. Jeden už mám doma a na druhý si brousím zuby, až něco z toho, co mám doma delší dobu, dopotřebuju.

      Vymazat
  5. Já se musím přiznat, že žádné parfémy nepoužívám, vůbec. Tak nějak mi to vždycky přišlo zbytečné a většina toho, co jsem potkala v drogérii, mi spíše zapáchala. V tomhle ohledu jsem asi víc chlap, než žena. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drogerkové voňavky mi také nesedí, jsou to takové sladké "vůně" jedna jako druhá. Kvalitní parfém, joo, to je jiná. Ale souhlasím, že je to určitě otázka zvyku.

      Vymazat
  6. To musel být velice zajímavý zážitek. Má to pan Hassan dobře vymyšlené. :D Jinak konečně vím, co hlava, srdce a základ znamenají, děkuji. Také mě překvapilo, že existuje ještě něco "vyššího" než EdP. To jsem nevěděla. :) Každopádně toto musím sdílet se svou kamarádkou, je to parfémový mág, dokonce si je sama i vyrábí, tohle by se ji mohlo zamlouvat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, tvoje zpětná vazba mě velmi těší! Pravý parfém (extrait) není v Česku moc rozšířený, spíše v arabských zemích. Obvykle se u něj jako základ nepoužívá alkohol, ale olej.

      Vymazat
  7. Skvělý reportáž. Hned jak jsem viděla článek, tak jsem si právě na rozhovor z iDnes vzpomněla, protože jsem ho četla. Cyklus Lidé Česka mě hodně bavil. :)
    Jinak k tomu ze známých důvodů asi nemám co říct. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se o Alchymistovi poprvé dozvěděla právě z té reportáže na iDnes. Přesně jak píšeš, celý ten cyklus byl hodně povedený. Díky, Tlapko! :)

      Vymazat
  8. Přiznám se, že já jsem v tohmle hrozný barbar. Parfémy nepoužívám a vlastně jim vůbec nerozumím. Překvapuje mě, jaká je výroba parfému vlastně věda. Třeba bych změnila názor a zvyky, kdybych se dostala do rukou někomu takovému, jako je Alchymista z tvého článku. Takový zážitek by se určitě moc líbil mojí mamce, ale do Brna ji asi nedostanu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, Cayenne, třeba si někdy najdete cestu. Brno je krásné celé. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!