čtvrtek 3. ledna 2019

Maroko - praktický přehled 1/2

Finančně dostupná dovolená v Africe. Exotika, při jejíž návštěvě prakticky nemusíte vykročit ze své komfortní zóny. Hlavně však ale barevná země plná památek, pulzujících měst a nádherné krajiny.

Ze své první cesty mimo Evropu jsem měla obavy, tím spíše, že jsme jeli na dva týdny do muslimské země na vlastní pěst, bez plánů a bez zajištěného ubytování. Maroko mě však po všech stránkách mile překvapilo. Svoje postřehy jsem sepsala do praktického průvodce pro ty, co o návštěvě Maroka uvažují, nebo ji již přímo plánují. Spoustu důležitých informací jsme totiž zjistili až na místě, ovšem jejich znalost bych bývala ocenila už před odletem.

Maroko jsem navštívila s partnerem v listopadu 2018. Celkem jsem zde strávili 12 dní, projeli s půjčeným autem kolem 2.000 kilometrů, navštívili 6 měst, nespočet vesnic, dva národní parky, jezdili v poušti na velbloudech, obdivovali hory schované pod sněhovou pokrývkou, cachtali se v moři a krmili opice buráky.

Možnosti, které Maroko nabízí, jsou skoro neomezené, a díky nízkým cenám letenek tak láká na prodloužený víkend, případně za nákupy levného koženého a dřevořezbářského zboží, ručně tkaných koberců, koření a arganového oleje. Myslím ale, že by byla velká škoda omezit Maroko jen na pár dnů v Marrakéši nebo Fezu. Je to úplně jiná kultura, jiné životní tempo, spousta drobností, které Evropana překvapí. Pár dnů mi trvalo, než jsem si na jiné prostředí zvykla, sžila se s ním a začala se v něm cítit dobře. Osobně vnímám 10 dnů jako naprosté minimum, ideálně pak 2-3 týdny.

Sahara poblíž Merzougy

Historie a politicko-bezpečnostní situace:

Mezi lety 1912-1956 bylo Maroko francouzsko-španělským protektorátem. Většinu území spravovali Francouzi, malou severní část ovládli Španělé. Ačkoliv je Maroko od 50. let opět monarchií, evropský vliv zde zůstal velmi patrný - Maroko získalo moderní dopravní infrastrukturu, vzdělávací systém, průmysl. Také je již od počátku 20. století oblíbeným výletním cílem Francouzů a Španělů, takže jsou Maročani na turisty zvyklí. Obecně jsou místní vůči cizincům velmi pohostinní, uvědomují si svou ekonomickou závislost na turismu.

Marocký islám je umírněný, vláda se řídí ústavou, muži a ženy mají stejná práva. Vedle sebe zde žijí Arabové a Berbeři, dříve kočovné kmeny, které si dodnes uchovaly vlastní zvyky a tradice. Úředními jazyky jsou arabština a berberština, ale téměř všude (s výjimkou severních území a Sahary) jsem se domluvila francouzsky. Ve většině případů nebyl problém ani s angličtinou.

I přes teroristický útok z minulého měsíce, při kterém byly zabity dvě skandinávské turistky, patří Maroko mezi bezpečné země. Je politicky i ekonomicky stabilní, dlouhodobě spolupracuje s evropskými a americkými tajnými složkami, turisté by se měli vyhnout pouze oblasti hranic s Alžírskem. Pozor je třeba dát na kapesní krádeže, rozšířené hlavně ve větších městech. Doklady, peníze atd. proto určitě nenechávejte pohromadě na jednom místě! Ve městech je také běžné vnucování drobných služeb za úplatek, třeba že vás místní zavedou na hotel nebo do centra města. Bylo to dost otravné a nezbývalo než se obrnit trpělivostí.

Pro kontrolu aktuální bezpečnostní situace doporučuji před odjezdem navštívit stránky Ministerstva zahraničí.

Chefchaouen

Kdy a jak navštívit Maroko?

Maroko je k návštěvě vhodné celoročně, záleží však, co od něj očekáváte. Země je to veliká a krajina různorodá, což vede ke značným teplotním rozdílům.

K moři můžete vyjet v létě, ovšem výlety do pouště bych si v horku odpustila. Pokud plánujete roadtrip, bude nejvhodnější podzim nebo jaro, kdy jsou rozumné teploty, ale zároveň ve vyšších polohách ještě není sníh. V zimních měsících cestu přizpůsobte aktuální předpovědi počasí, zejména pokud vás čeká přejezd přes Vysoký Atlas (tomu se při cestě na Saharu nelze vyhnout). Koncem zimy bych se z důvodu tání sněhu bála záplav, často jsme míjeli značky upozorňující na brody.

My jsme měli v 1. polovině listopadu štěstí na stálé počasí bez deště - v Marrakéši a na poušti kolem 20°C, na severu země o pár stupňů méně. V horách už ale byl sníh a noci byly dost chladné. Hlavní sezóna panuje v létě, takže za naší návštěvy si nás místní předcházeli, nebyl problém s ubytováním až na místě a vyhnuli jsme se davům u známějších památek.

Pozor na dovolenou během ramadánu, postního měsíce, nejdůležitějšího muslimského svátku. Termín ramadánu se každý rok mění, v roce 2019 připadá na 6. května až 4. června. Více o ramadánu zde.

kaňon Gorges Dades

Letenky:

V současnosti Ryanair provozuje přímé lety z Prahy do Marrakéše od cca 1000 Kč za jednu cestu. Letět se dá i z dalších evropských měst do Fezu, kde jsou letenky o něco levnější, 300-500 Kč za let. My jsme letěli tam Praha-Marrakéš a zpátky z Fezu s přestupem v belgickém Charleroi. Kdybych ovšem plánovala cestu znovu, tak letím tam i zpátky z Marrakéše, protože Fes je celkem ošklivé město.

Ubytování:

V Maroku najdete několik typů ubytování - klasické hotely, hostely a ubytování v soukromí, které se dělí na riad (dům vystavený kolem ústřední zahrady nebo dvorku, s malým bazénem nebo fontánou uprostřed) nebo dar (nemá zahradu ani dvůr).

Ubytování v soukromí byl zážitek. Užívali jsme si krásnou arabskou výzdobou riádů, osobní přístup domácích a obvykle i bohaté tradiční snídaně. Nevýhodou je, že většina původní zástavby má malá nebo žádná okna a problémy s odvětráváním, ale člověk si zvykne.

nalevo riad, vpravo dar

V Maroku je ubytování obecně dost levné - samostatný pokoj pro dva se dá sehnat od 400 Kč za noc. Rozšířený je v celé zemi Booking.com, který jsem sama používala pro možnost přečíst si hodnocení ostatních hostů. To bylo nadmíru užitečné - v hotelech i v soukromí často neteče teplá voda, chybí klimatizace/topení, koupelny jsou plesnivé nebo špinavé, v horších případech narazíte na štěnice. Filtrovala jsem proto ubytování s hodnocením od 8,5 výše a pročítala slovní hodnocení.

Až na jednu noc v plesnivém hotelu bez vody, kdy jsme při průjezdu horami zkusili levný hotel bez referencí a předchozí rezervace, jsem byla spokojená. Pokud cestujete ve více lidech a používáte Booking, střídejte se v tvoření rezervací a posílejte si navzájem slevové odkazy. My jsme tak ve dvou lidech ušetřili dobrou tisícovku. Pro první rezervaci můžete použít i můj referenční kód zde.

Obecně platí, že ubytování lze řešit až na místě. Dopředu jsme měli koupené jen první 3 noci v Marrakéši a poslední 2 noci ve Fezu. Zbytek jsme řešili obvykle půl dne až den předem. Díky místní SIM kartě a levnému internetu v telefonu nebyl problém zarezervovat ubytování přímo z auta.

Měla jsem obavy, aby někdo neměl problém s tím, že s Matěm nejsme sezdaní, ale u turistů se toto absolutně neřeší. Nesezdané marocké páry však hotely ubytovat nesmí. Při check-inu se připravte na množství formulářů, marocká byrokracie silně připomíná tu francouzskou :). Adresu prvního ubytování je nutné nahlásit při celní kontrole na letišti, ačkoliv v praxi je jedno, jestli tam pak opravdu budete spát.

Kam v Maroku vyrazit?

Za 12 dnů jsme zdaleka nestihli projet celou zemi - západní pobřeží Atlantiku s Casablancou a hlavním městem Rabatem si necháváme na příští návštěvu. Stručně ale zhodnotím aspoň místa z našeho itineráře:

směr Marrakéš → Merzouga → Meknes → Fes


  • Marrakéš - pestrobarevné město, kde se stojí za to zdržet.
  • údolí řeky Ourika - jednodenní výlet z Marrakéše nebo drobná zajížďka po cestě směrem na Saharu, která nabízí menší i větší túry v pohoří Atlas a množství vodopádů. Ještě hezčí vodopády jsou prý ale severně od Marakéše v údolí Ouzoud.
  • Ourzazate - poblíž města se nachází slavná pevnost Ait ben Haddou, kde se natáčel mimo jiné Gladiátor nebo Hry o trůny. V blízkosti jsou také filmová studia, rozpadlé hrady a pouštní oáza Fint.
  • Gorges Dades - zážitková projížďka soutěskou, silně připomínající Grand Canyon.
  • Merzouga - právě zde začíná opravdová Sahara. Nocování v berberském kempu v poušti byl největší zážitek celé dovolené.
  • Ifrane - národní park s opičkami poblíž Azrou.
  • Meknes - za návštěvu stojí celé město. Poblíž se nachází ruiny Volubilis, hlavního města staré římské provincie, a hned vedle je svaté marocké město Moulay Idriss.
  • Chefchaouen - "modré město", schované v horách. Připravte se na množství turistů, ale stojí to za to.
  • národní park Talassemtane - vodopády, úchvatná jezera a možnost různě dlouhých treků v  pohoří Ríf poblíž Chefchaouenu.
  • Oued Laou - hezké letovisko u Středozemního moře.
  • Fes - jediné město, které se mi v Maroku nelíbilo. Přelidněné, špinavé, s medinou připomínající bludiště.
Oued Laou

Které místo by nejvíce lákalo vás? Článek mi poněkud nabobtnal, tak jsem jej rozdělila na dva samostatné. Ve druhé části se zaměřím na praktické tipy, co zařídit před cestou a těsně po příletu, problematiku půjčování auta, marockou kuchyni, odívání a hygienické standardy.


15 komentářů:

  1. Skvělý článek plný užitečných informací! Mě ale Maroko ani severní Afrika neláká, když už do Afriky, tak by se mi líbilo podívat se někam k rovníku, třeba do Keni. A nebo do Jihoafrické republiky.

    OdpovědětVymazat
  2. Překvapily mě hlavně ty nízké ceny, člověk má pocit, že musí být pracháč, aby někam vyrazil :D, ale je pravda, že v poslední době se čím dál víc ukazuje, že to není pravda a cestovat se dá levně různými způsoby. Obdivuji, že jste se vydali jen tak. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je super! Jsem ráda, žes sem sepsala všechno podstatné, asi bych nejraději jela v období, co vy. Rozhodně po tomhle o nějakém výletíku budu uvažovat, jsem ráda, že vím, že si dávat pozor na ubytování a letenky nejlépe jen Marrakéš. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ty nízké ceny mě překvapily :) Vnímala jsem to jako něco velmi exotického a drahého. Je ale pravda, že mám z těch muslimských zemí atd. respekt. Nevím proč. Možná je to dětskou vzpomínkou, kdy si mě v Egyptě chtěli nějací chlapíci nechat, protože jsem byla malá blondýnka...Každopádně si to napsala všechno moc hezky. Ramadán jsem zažila myslím v Tunisu :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný a užitečný článek :) V letošním roce plánuji více cestovat, tak kdo ví, třeba volb padne i na Maroko. Zatím to ale vidím spíše na nějaký trip v rámci Evropy a Maroko později, až se trochu otrkám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Líbí se mi ta arabská výzdoba a obdivuji, kolik jste toho projeli za tak krátkou dobu. :) My zatím cestujeme jen po Evropě, ráda bych časem viděla i nějaké kouty Asie nebo Ameriky, ale ty muslimské státy mě moc nelákají. Mám z těch zemí respekt a bohužel asi nejsem takový dobrodruh. :D

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Díky moc za vaše komentáře!

    Zásadní body se opakují, tak tentokrát odpovím jen hromadně. Mě arabské země taky nikdy nelákaly. Poslední rok se ale do Maroka vydalo několik mých kamarádů a přijeli nadšení. Když jsem proto kvůli změně práce dostala dovolenou až v listopadu namísto obvyklejšího léta, padla volba právě na Maroko - v Evropě už byla zima a na vzdálenější destinace chyběly finance.

    Měla jsem obavy skrze jisté kulturní odlišnosti, ale Maročani jsou fakt na turisty zvyklí a mají je rádi. Přítel měl srovnání s Egyptem a tam bych se vylézt z turistického letoviska bála.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvěle shrnuto. Překvapily mě ty nízké ceny. Jste dobří, že jste šli do toho, kdy jste neměli ubytování jistý. Já jsem typ člověka, co potřebuje mít tu jistotu toho ubytování. :D
    Mě by zajímal ten kaňon a Oued Laou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestování bez ubytování je naopak mnohem jednodušší. Nemusela jsem dopředu řešit žádný itinerář, ani počítat, kolik času zaberou přejezdy. Občas jsme se na některém místě zdrželi déle, když se nám tam líbilo, a ke konci naopak pár měst vypustili. V dnešní době internetu v telefonu už to není žádná odvaha. :)

      Vymazat
  9. Moc pěkně udělaný článek! Už když jsem viděla na Facebooku, kam jsi vyrazila, jsem se těšila, jestli něco sepíšeš, parádní! :-)
    Na mě je to trochu vyšší dívčí, myslím v plánování cesty. Říkám si, že sama zvládám naplánovat nějakou cestu po Evropě a to možná i do zemí, kde neumím jejich jazyk. Ale takovéhle země, no, obávám se, že by mi s plánováním musel někdo zkušený pomoct. Ale láká mě to neuvěřitelně moc. Už jenom z fotek to prostě vypadá na absolutně jiné dobrodružství, než to evropské...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Julčo! My jsme to právě moc neplánovali, pouze jsme si předem určili pár záchytných bodů. To se mi na tom líbilo, že jsme nemuseli nikam spěchat a jeli svým tempem... No a pak jsme se každý večer koukali, co je v okolí pěkného k vidění.

      Ze zemí, kde se nedomluvím, mám taky respekt. Marocká francouzština byla sice místy zábavná, ale dalo se to. A policie, úřady apod., tam mluvili všichni perfektně.

      Vymazat
  10. Maroko je krásné. Osobně jsem tam nebyla, ale kamaráda tam byl na dovolené a vychvaloval si to. Cenově to bylo parádní, takže se tam chce podívat znova. Tvůj článek je krásně napsaný. Určitě zkusím navrhnout jako letošní dovolenou :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z mého okolí navštívilo Maroko hodně lidí, což bylo hlavním hnacím motorem pro naši dovolenou. Těm fotkám a příběhům z cest se nedalo odolat!

      Vymazat
  11. Vypadá i zní to skvěle. Jako ostatní, i mě překvapila nízká cenová rovina. :) A taky fakt, že to byla tvá mimoevropská premiéra, nevím proč jsem žila v domnění, že už jsi mimo Evropu vyjela. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evropu mám proježděnou skoro celou, ale mimo ni jsem letěla poprvé. Hlavním důvodem byla předchozí práce na dohodu, kde jsem neměla proplacenou dovolenou, a tak jsem se snažila využívat k cestování spíše prodloužené víkendy. Teď, když mám najednou 5 proplacených týdnů volna, je to úplně o něčem jiném. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!