čtvrtek 28. listopadu 2019

Čtenářský deník X

Výběr tří milých knížek k rannímu posezení se šálkem čaje.

  • Jak jsem potkal ryby - Ota Pavel
  • Kdokoli může dělat cokoliv - Betty MacDonaldová
  • The adventures of Tom Sawyer - Mark Twain

---------------------------------------------------------------------------

Jak jsem potkal ryby 

autor: Ota Pavel
zařazení: česká klasika 
poprvé vydáno: 1974
vydání: neznámé (čtečka)

Povídková sbírka volně navazuje na knihu Smrt krásných srnců, kterou jsem zde představovala minule



Vzpomínky jsou tentokrát věnované Otově největší vášni - rybaření. První povídky se datují do dětství a do období 2. světové války, kdy malý Ota potajmu chytal ryby na rybnících, aby během těžkých let uživil sebe a maminku. Později pytlačení vystřídaly kamarádské výpravy na čundr, na kterých si mladí pánové krátili čas rybařením, a nechybí ani pozdější historky z chytání ryb na širém moři. Poslední povídky pojednávají o úhořích, zlatém grálu každého rybáře.

Ačkoliv Smrt krásných srnců se mě dotkla více, i druhá povídková kniha se může pochlubit propracovanými náměty, vytříbeným jazykem a překrásnými popisy přírody, zejména okolí Berounky. Za přečtení stojí, i když vás nechává rybolov chladným. Mrzí mne, že toho Ota Pavel kvůli svému předčasnému odchodu nestihl napsat více.

ukázka
Toužil jsem aspoň jednou v životě chytat ryby na velkých řekách, na obrovských jezerech a mořích, která jsou velká už proto, že jsou to moře. Dlouho se mi nedařilo. Lovil jsem na americkém jezeře Lake Michigan u Chicaga, ale jen malé okouny, chytal jsem v Dněpru štiky, ale ty také nebyly velké. Člověk musí zřejmě každou zemi znát, musí poznat zvyky ryb a musí mít čas a peníze, zajet si anebo zaletět na velké ryby tisíce kilometrů daleko. 

---------------------------------------------------------------------------

Kdokoli může dělat cokoliv

autor: Betty MacDonaldová
zařazení: americká klasika 20. století
překlad: Eva Marxová
poprvé vydáno: Anybody Can Do Anything, 1950
čtené vydání: Argo, 2016

Když je mi špatně, vlezu si do postele a sáhnu po některé z knížek od Bettynky. Autobiografické čtení, které pohladí po duši v jakékoliv době i situaci.


Píšou se 30. léta a začátek velké hospodářské krize. S rozvodem na krku se Betty se dvěma malými dcerkami vrací do Seattlu za svojí svéráznou rodinu.

Humoristická kniha líčí převážně rodinné peripetie v době krize, proložené historkami z hledání práce ve městě, kde žádná práce není. Starší sestra Mary, výřečná, okouzlující a se spoustou přátel (přesný opak uťáplé a neohrabané Betty) dohazuje Betty samá lepší místa: prodávání reklam na krachující podniky, práci pro dřevařského magnáta nebo třeba kolorování fotografií. Koneckonců, i napsání knihy Vejce a já, kterou se Betty jakožto spisovatelka proslavila, byl nápad její sestry Mary.

Kdokoliv může dělat cokoliv jsem četla v době, kdy jsem si sama hledala práci, a lepší načasování jsem si snad ani vybrat nemohla. Jak já pak byla vděčná za svoji vyhřátou kancelář!

ukázka:
Většina žen ve věku mezi třinácti a šedesáti má pocit, že být přistižena doma beze schůzky, obzvláště v pátek nebo v sobotu večer, je věc stejně ostudná jako tlusté nohy. Chovala jsem ve svém nitru toto pošetilé přesvědčení a přemnohé byly lži, které jsem říkávala každému natolik netaktnímu, že telefonoval v půl desáté večer a ptal se, co dělám. "Co dělám?" oprášila jsem drobečky z pyžama a založila si v knize místo, kam jsem dočetla: "Ale sedím, srkám šampaňské a kouřím opium. Můj hoch má něco s vozem."

---------------------------------------------------------------------------

The adventures of Tom Sawyer

autor: Mark Twain
zařazení: americká klasika 19. století
poprvé vydáno: 1876
čtené vydání: Penguin Popular Classics, 1994
v českém překladu jako: Dobrodružství Toma Sawyera

Nesmrtelná dětská klasika, která díky umnému propojení romanticky dobrodružné stylizace s postřehy z běžného života zaujme i dospělé. 


Malý Tom žije s tetičkou Polly a bratrancem Sidem na břehu Mississippi, chodí do školy, v neděli do kostela a neuteče ani chvilka, aby s partě s Joem Harperem a Huckleberry Finnem nevymýšleli nějakou rošťárnu. Průšvih nastává, když se neplánovaně stanou svědky vraždy a když o několik měsíců při klukovském hledání pokladu přijdou na stopu zabijákovým komplicům.

Kniha je roztomilá. Líbilo se mi, jakým způsobem gradovaly Tomovy drobné lumpárny až ve velké dobrodružství, kde šlo o život. Toma Sawyera jsem četla jsem v angličtině a nad některými slovíčky, co dnes už mají zcela jiný význam nebo konotaci, jsem se musela pousmívat. Kniha se stala inspirací pro mnoho dalších děl, třeba českou Obecnou školu, která si z ní vypůjčila značnou část děje.

ukázka:

   The mighty river lay like an ocean at rest. Tom listened for a moment, but no sound disturbed the quiet. Then he gave a low, distinct whistle. It was answered from under the bluff. Tom whistled twice more; these signals were answered in the same way. Then a guarded voice said: 
   "Who goes there?"
   "Tom Sawyer, the Black Avenger of the Spanish Main. Name your names."
   "Huck Finn the Red-handed, and Joe Harper the Terror of the Sea."

---------------------------------------------------------------------------

Co v pozdně podzimních plískanicích čtete vy?

8 komentářů:

  1. Já je bojím u thillerů nebo napínám u detektivek.
    Všechny tři knížky jsem četla (Twaina tedy v čj) a všechny se líbily. Zvlášť Betty je je moje oblíbená, k té se občas vracím
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty je tak pozitivní a nadčasová, že jsou to moje nejčtenější knihy vůbec...

      Přiznávám se, že thrillery a detektivky mě dočista míjí, tak vždy jen kouknu na tvoje recenze na blogu a pak se zase vrátím ke svému čtení. :D

      Vymazat
  2. Krásný výběr.
    Já mám rád sérii Čistých radostí od Jana Šmída. Znáš?
    https://blog.wuwej.net/2008/03/28/jan-smid-ciste-radosti-meho-zivota.html

    OdpovědětVymazat
  3. Ani jednu knihu neznám. Čtu v tomto počasí hlavně detektivky a thrillery, ale jelikož teď na takové knihy nemám ani pomyšlení, tak jsem sáhla po románu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romány mám taky ráda, zato detektivkám jsem na chuť ještě nepřišla.

      Vymazat
  4. Super inspirace na čtení v těchto chladnějších dnech. :-) Já teď převážně četbu do školy, kterou ale mírně šidím :DD snad to doženu a brzy se zase vrhnu k některým knížkám, které jsem chtěla už dlouho dočíst. :)
    Lola-J.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, ať se aspoň přes Vánoce najde volná chvilka i na něco oddychového. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!