pondělí 2. prosince 2019

Netradiční Albi diář

Albi diáře jsou všude, kam se podívám. Přemýšlela jsem, zda má vůbec smysl na takový diář psát recenzi? Fešák, se kterým jsem strávila rok 2019, si ji ale určitě zaslouží. 

Od ostatních diářů této značky se totiž v ledasčem odlišuje. Ačkoliv jsem původně mířila k mnohem dražším kouskům, týdenní Albi diář v Midori stylu mě natolik okouzlil, že jsem si jej odnesla domů. Jaká to byla změna, mít po letech opět "obyčejný" diář z papírnictví? 

Snad v každém Tescu, knihkupectví a dokonce i v drogeriích najdete stojan s Albi drobnostmi. Albi je česká firma, která již 28. rokem pokrývá náš, slovenský a polský trh dárkovými předměty a drobným papírnictvím. Mimoto Albi vlastní licence na množství stolních a karetních her, včetně Bang! nebo Osadníků z Katanu.

Diáře od Albi jsou rozpoznatelné na první pohled: líbivé motivy papírových desek, několik nabízených formátů a jednotně řešené kalendárium. Ten, po kterém jsem sáhla já, však ze stereotypu vybočuje už svým názvem "Luxusní diář".

První, co na diáři zaujme, jsou desky, inspirované stylem japonské značky Midori - jednoduchá PUL koženka stažená gumičkou s decentním zdobením. Zepředu je vyražený rok, zezadu malé logo výrobce. Na první pohled i dotek působí desky nadčasově a musím říct, že jsou i dosti trvanlivé. Po roce užívání vypadají stále stejně, jako když jsem si diář loni v prosinci koupila. Formát se nachází někdy na pomezí A5 a A6 (o něco menší než školní sešit). Materiál desek je hezky ohebný, dobře se mi s nimi pracovalo, a celý diář je překvapivě lehký.


Uvnitř se nachází kalendárium rozdělené na dvě části, které lze z desek po uplynutí roku vytáhnout a vyměnit za jinou náplň. Za kalendáriem jsou stejným způsobem uchycené čtyři fólie na vizitky. Ty v mém případě zůstaly nevyužité. V diáři totiž nosím převážně stravenky, podací lístky na poštu a další papíry, které se do malých kapsiček na vizitky nevlezly. Řešila jsem to přichycením přes kancelářské sponky, ale ocenila bych větší kapsu i přímo v diáři. 


Co se rozvržení vnitřního kalendária týče, diář je týdenní, s měsíčními přehledy vepředu a několika volnými stranami na poznámky a kontakty vzadu. Týdenní kalendárium má horizontální rozvržení nachlup stejné jako levnější Albi kousky. 

Příjemnou změnou pro mě bylo české kalendárium, takže jsem nemusela dopisovat státní svátky a jmeniny. Jako nevýhodu vidím sloučení víkendu do jednoho pole, což je častý nešvar u většiny značek. Někomu to asi vyhovuje, mně ne, protože diář využívám na mimopracovní aktivity a těch je o víkendu nejvíce. Také mi chyběly aspoň 2-3 řádky na úkoly, vztahující se k celému týdnu. Ve výsledku jsem tak často měla dojem, že na své poznámky už nemám nikde místo, ačkoliv je diář rozměrově největší, jaký jsem kdy měla.


Co mi vadilo, že je název měsíce uvedený drobným písmem pouze v pravém horním rohu dvoustrany. Zkoušela jsem si měsíce odlišit aspoň barevně, ale i tak to bylo při rychlém listování docela nepřehledné. Chyběly mi záložky, které jsem nahradila papírovými lepíky. Měsíční přehledy mi vyhovovaly více u Paperblanks, ale to už je na vkusu každého.

S čím jsem byla naopak spokojená velice, byl použitý papír. Vysokogramážní, recyklovaný, přesto však krásně hladký. Papír se kamarádil i s plnicím perem a fixami. Inkoust rychle schnul a nepropíjel se.


Finální shrnutí: 

Diář mě mile překvapil z hlediska propracovaných desek a kvalitou použitého papíru. Za nevýhodu vnímám nedotažené kalendárium bez možnosti vybrat si vnitřní uspořádání, absenci záložek a nemožnost dokoupit u výrobce pouze vnitřní náplň na další rok, ačkoliv k tomu diář svým řešením přímo vybízí. Vizitkovník jako součást diáře je zajímavý nápad, i když já sama jsem jej moc nepoužívala. 

Diář je v nabídce za příjemnou cenu 224 Kč. Po úspěšné loňské premiéře je totiž v prodeji i na rok 2020, a to hned v pěti elegantních barvách, koukněte zde. Ačkoliv mám jiné preference vnitřního uspořádání a pár drobných výtek se také našlo, určitě bych se nebála diář doporučit, obzvlášť pokud vám týdenní horizontální řešení od Albi vyhovuje. Diář se mi ani po roce neokoukal a psaní do něj jsem si užívala.

Diář je polepený nálepkami z Fleppi, lepíky odtamtéž a washi páskami z Tigeru.


Preferujete elektronický diář, nebo papírovou klasiku? Jaké uspořádání kalendária vám vyhovuje nejvíce? Jsem zvědavá na vaše postřehy. 

20 komentářů:

  1. Recenze se příjemně čte, ale já už nedám dopustit na vlastní vytvořený diář. Je přesně dle mých představ - vše si řídím já (někdy mi třeba stačí místa méně, někdy ho potřebuji více). Proto s uspořádáním docela experimentuji, ale zatím mi nejvíc vyhovuje svislé uspořádání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a milý komentář. Na 2020 si také dělám bullet journal. Začala jsem pro jistotu už v létě, abych do nového roku stihla dát dohromady celé kalendárium. :D

      Vymazat
  2. Pěkný článek, pěkné téma:-)

    Diáře zkouším poslední roky v různých variantách. Nejraději mám menší A6, týdenní, v provedení levá stránka týden, pravá stránka volná - na to-do listy apod. V rodině máme vztah k jinému českému výrobci diářů - Papelot. Ti ale zrovna na 2019 můj koncept neměli, zkusil jsem menší A5 a není to pro mě ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jarmiku! Ano, přesně toto popisované uspořádání mi taky vyhovuje nejvíce. Úkoly jsem letos lepila na štítky, což nebylo nejpraktičtější - ta prázdná strana mi fakt chyběla. Od Papelote jsem dostala nějaké reklamní sešity a přijde mi, že se na jejich papíru moje plnicí pero hodně rozpíjí, nabídku diářů u nich ovšem obdivuji každoročně.

      Vymazat
    2. Ten můj ideál dělá pořád Moleskine, ale člověk zkouší dát šanci domácím...

      Vymazat
  3. Já mám stojací kalendáře - doma (kde do něj píšu hodně málo) i v práci (kde do něj naopak píšu hodně). Na schůzky a jiné aktivity v pracovní době používám elektronický diář, kvůli sdílení se šéfkou a sekretariátem. Ale po letech, kdy jsem diář do kabelky nepoužívala, uvažuji to tom, že bych to s nějakým zas zkusila. Zvažovala jsem, jestli se nenechat inspirovat tvou recenzí, ale ráda bych právě místo na úkoly ke splnění během celého týdne (a vyhovovala by mi výměnná náplň), tak ještě nevím.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S výměnnými náplněmi mě napadají Filofax nebo o něco levnější Herlitz. Albi má i manažerské diáře se znovupoužitelnými deskami, ale v nabídce je pouze rozvržení, co jsem měla já, takže bez volného místa na úkoly a poznámky. Věřím však, že se podaří něco vybrat, v kabelkové velikosti je toho v nabídce hodně v každém papírnictví.

      Krásný večer i Tobě, Stáni!

      Vymazat
  4. Skvělý článek! :-)
    Diář mě zaujal. Kdybych chtěla Midori, asi bych šla spíš do jiné značky, Albi diáře tolik nemusím pro jejich velké rozšíření (nevím proč, jsem nakažená tím, že potřebuji něco, co ostatní nemají, haha). Ale rozhodně tyhle považuji za podařenější, než ty jejich běžné, co vyrábí už několik let.
    Já jsem stále zamilovaná do Tarakanu, letos jsem si ho sice nepořídila, ale stále mám schovaný z předloňska. Už druhým rokem mám stále ten stejný sešit, dostala jsem to jako univerzální kalendárium, kam jsme si dopsala data. A protože to pokračuje v prázdný notes, tak jsem si tam narýsovala ve stejném duchu další rok a zatím mi to vyhovuje asi nejvíce. Potřebuji mít na jedné stránce celý měsíc. A to nenabízí příliš mnoho cenově dostupných diářů... Teda - ještě jsem to nenašla. Líbí se mi vidět celou mřížku na celý měsíc, mám větší přehled, než když je týden na jedné dvojstránce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nadšení pro Tarakan sdílím, sama jsem jej měla dva roky po sobě. Přijde mi ale, že posledních pár let už toho moc nevyrábí, nebo možná jen vždy přijdu pozdě, když už je e-shop prázdný.

      Na 2020 si taky tvořím vlastní diář. Kdyby ses náááhodou chtěla podělit, budu moc ráda za inspiraci. :)

      Vymazat
  5. Super článok, taký diár by sa mi zišiel :) Už od budúceho roku si musím nejaký kúpiť

    PRVÉ FOTENIE S FOTOGRAFKOU A NAŠTVANÝM CHLAPOM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem začala na maličkém kapesním a postupně stále zvětšuji a zvětšuji... Baví mě to čím dál více. :)

      Vymazat
  6. Diář vypadá moc hezky, od většiny Albi diářů mě docela překvapil. Já jsem si pře pár lety po Vánocích koupila diár od Filofax, ale zatím jsem prostě nenašla styl, jakým si ho vést a zorganizovat. Také se mi moc nelíbí náplně, které filofax dělá, tak brouzdám na Pinterestu a hledám, ale zatím jsem také nic nenašla, a to si nemyslím, že jsem zas tak náročná :D No uvidíme, byl docela drahý a zapisování mě baví, tak už se k tomu příští rok chci opravdu dokopat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Filofaxu jsem se zatím nepropracovala, je dost drahý a nevím, zda by mi kvůli kroužkové vazbě vyhovoval. Ale ty jejich diáře vypadají nádherně, to zase ano. Tak hezky čistě a úhledně. Držím palce, ať se ti podaří najít vyhovující systém, byla by škoda, aby takový diář ležel ladem.

      Vymazat
  7. Tento diář mě úplně neoslovil, ale to letos tak nějak žádný. Trochu unáhleně jsem si koupila stejný, co loni, ale asi na mě bude moc velký. Ale Ježíšek se prokecl, že donese ještě jeden, tak uvidíme. Kdyžtak si pak samolepkami opravím data a udělám z něj diář na rok 2021. :-D
    Ale na co nedám dopustit, to jsou měsíční přehledy. Nikdy dřív jsem je nepoužívala, ale poslední dva roky si to naopak neumím představit bez nich a při výběru diáře je tohle můj dost výrazný požadavek. :-)
    A Fleppi je boží. Až doberu domácí zásoby, chystám se na velký nákup. <3
    Jsem zvědavá na tvůj bullet journal. To bude něco pro tvoji kreativitu a inkousty! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bullet si s inkousty moc užívám, jen co je pravda! :)

      Pro maminky se mi ohromně líbí Mammadiáře, ale záleží, co preferuješ za velikost - toto jsou už docela velké kousky.

      Vymazat
  8. Mně to s tím elektronickým jednoduše nejde. Nemám z toho ani takovou radost. Každopádně, sám o sobě se mi líbí tak napůl, neokouzlí ani neurazí. Já jsem spíš na zajímavější design. :D Každopádně i tak poměrně překvapuje, rozhodně nevypadá vůbec jako špatný diář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač mám ráda zdobné věci, tady se mi ta jednoduchost líbila. Přebal je opravdu elegantní a propracovaný. Škoda toho vnitřního uspořádání, které mi moc nevyhovovalo.

      Vymazat
  9. U nás má můj diář tradičně na povel Ježíšek a letos se mu v lokálním papírnictví podařilo sáhnout po takovém, který mi poměrně vyhovuje rozvržením a i se mi líbí. Jasně, jednoduché černé/červené/modré desky na použitelnost neubírají, ale i tak. :-)

    Jinak teda z hlediska vnitřku diáře, mně sedí máloco, u většiny trpím tím, že mají v jednotlivých dnech pro mě málo místa. Preferuju týdenní diář, dny musím mít ale dny ve sloupci, protože si do řádků píšu pracovní úkoly na každý den. A chtít týdenní diář s dostatkem prostoru je docela challenge, denní je pro mě sice použitelný, ale ne tak dobře. Tuhle jsem, čekajíc než si muž zařídí svoje, měla časoprostor v Luxoru, tak jsem si prošla Albi a za mě moc ne. Z dražších značek se tomu, co bych asi byla schopná používat, blížily Filofax.

    Ještě ale čekám, až někde objevím ideálně takový kousek, který mě bude nejen bavit designově a bude mít vyhovující vnitřek, ale bude v kombinaci klasickýho kalendária a volných listů na nedatovaný poznámky (věci, který potřebuju v hlavě udržet dlouhodobě) a klidně bude trochu luxusnější s vyměnitelným vnitřkem. :) Ten si ale budu muset nejspíš navrhnout sama nebo si to někam zadat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z téhož důvodu letos začala s bullet journalem namísto klasického diáře a jsem sama překvapená, jak moc mi toto vlastně dokonale jednoduché řešení vyhovuje.

      Díky za obsáhlý komentář i za návštěvu! :)

      Vymazat
  10. Já jsem si na příští rok objednala diář z https://www.luxorshop.cz/ a jsem na něj moc zvědavá. Doteď jsem totiž používala diář pouze v mobilu, takže to pro mě bude zajímavá změna.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!