pátek 24. dubna 2020

Travel Bible

Praktický průvodce nejen pro všechny cestovatele, ale také pro ty, co o větších výletech zatím jen tajně sní. 

Na Travel Bible, společné dílo Petra Nováka a Matouše Vinše, jsem si dělala dlouho zálusk. Poslední roky, kdy jsem měla možnost trochu víc cestovat, mě toho mnoho naučily - umím sehnat letenky za pusu, na týden se sbalím do malého baťůžku a dobíhání letadel na last call je moje dovolenková klasika. Ráda se však nechám inspirovat zkušenostmi ostatních, zvlášť, pokud je vše sepsané uceleně na jednom místě.

Travel Bible byla poprvé vydána roku 2015 v nakladatelství Blue Vision a od té doby vznikla už dvě aktualizovaná vydání. Její autoři, cestovatelé Petr Novák a Matouš Vinš, zprvu pořádali přednášky a cestovatelské besedy, načež se rozhodli sepsat své zkušenosti pro širokou veřejnost. Vznikla tak jak papírová verze knihy, tak i e-kniha, na kterou je navázaný blog s články, které se kvůli přílišným podrobnostem do knížky nevešly, a placená členská sekce pro opravdové fajnšmekry.

Kniha je rozdělena do několika částí a je na každém čtenáři, aby si našel tu "svoji", která pro něj bude užitečná. Na začátku přibližují autoři motivaci, proč se odhodlat a někam vyjet, následuje část s přípravami (jak vyřešit hlídání zvířat? školu pro děti? dům zatížený hypotékou?) a až poté se pozvolna přesouváme k cestování jako takovému: kam pro levné letenky, jak na cestách ušetřit, jak plánovat, které cestovatelské vychytávky je fajn znát. Velká část je věnována digitálnímu nomádství a také možnostem, jak své zážitky z cestování po návratu do domoviny co nejlépe zúročit.

Travel Bible

Velmi šikovný je seznam odkazů na konci každé kapitoly zpracovaný formou QR kódů. Část z nich sice vede na placenou verzi webu Travel Bible, většina je však dostupná i nám, co předplatné nemáme.

Lehce mě zlobilo, zejména v počáteční části knihy, že cestování ve smyslu několika měsíců až let strávených v zahraničí je něco, co je společností i autory knihy tak trochu vnucováno jako norma - kdo necestuje, jakoby nežil. Není to tak. Já cestování miluji a dokážu si docela dobře představit žít v zahraničí (koneckonců už jsem tam nějakou dobu žila), ale jen s pořádným zázemím. Zjistila jsem totiž, že sice moc ráda vyjíždím na cesty, ale ještě raději se z nich vracím domů. Na cestách doma nejsem a třeba digitální nomádství mě proto neláká. Myslím, že je důležité, aby to občas někdo řekl i nahlas.

První kapitoly mě však neodradily a všech 450 stran jsem zhltla během týdne. Obecně je znatelné, že Travel Bible nepsali spisovatelé, ale mladí nadšenci, ale vlastně si i díky tomu kniha drží šmrnc a čtivost. Snad jen na korektury si mohli pánové sehnat někoho schopnějšího, pomlčky uprostřed slov a useknuté odstavce mi trochu kazily požitek.

I přes drobné výtky mě knížka velmi bavila. Ne všechny kapitoly pro mě byly aktuální, ale z těch, které ano, jsem si odnesla spoustu užitečných postřehů. Vybírám několik z nich:

  • Cena letenek se může výrazně lišit podle toho, na které doméně vyhledávačů nebo stránkách konkrétní letecké společnosti hledáte. Máte-li předvybraný konkrétní let, hodí se vyzkoušet nejen více vyhledávačů, ale také jejich lokálních jazykových mutací (.de, .fr., .pt apod). Podobně cenu může ovlivnit i měna, ve které letenky hledáte, pozor však na zpětnou konverzi a bankovní poplatky.
  • Travel Bible není jen o low cost cestování! Jeden ze zajímavých tipů byla možnost ubytování na jachtě. Nabídky se dnes dají nalézt i na Airbnb a cenově mnohdy vychází srovnatelně jako průměrný hotel, což by mě vůbec nenapadlo.
  • Přemýšleli jste někdy, proč se digitální nomádi stahují do JV Asie? Na vině nejsou jen nízké provozní náklady, teplý oceán a milí lidé, ale i časový posun. JV Asie je totiž oproti Evropě o pár hodin napřed. Pokud klient zadá práci odpoledne, má ji ráno hotovou. 
  • Jednou z méně rozšířených možností, jak zaznamenávat zážitky z cest, je tvoření myšlenkových map. Kreativní a nápadité řešení, přičemž mapy zaberou výrazně méně času než psaní. 

K Travel Bible se budu i v budoucnu ráda vracet, protože mnoho rad je nadčasových a aplikovatelných i na menší dovolenkové cesty. Doporučuji!


12 komentářů:

  1. To vypadá vážně jako skvělá bible pro cestovatele a učebnice jak cestovat dva v jednom :) Cestovat jsem začala více loni, letos jsem se chtěla odvážit ještě dál. To sice vzhledem k situaci asi nedopadne, ale aspoň si o tom můžu počíst nějaké triky a tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnímám to podobně. Sice jsem na letošek žádné velké plány neměla, ale vzhledem k aktuální situaci to na žádnou větší cestu nevypadá. I pokud se hranice otevřou, zůstanu spíše v Evropě, odkud se v případě problému dostává domů lépe než z exotiky.

      Vymazat
  2. Já na stará kolena tíhnu spíš k cestování po vlastech českých. A tam zatím vystačím s interneterm, stránkou Mapy.cz a mobilním telefonem, abych zavolala do vybraného hotelu :)
    Letos asi věnujeme dovolenou chatě a chalupě - ony dvě nemovitosti (obě zděděné) mají své požadavky. Tak jim legos nějakou péči věnujeme (a třeba opravíme padající plot)
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimo Travel Bible, kterou jsem dostala na Vánoce, jsem si nedávno pořídila netradičního průvodce na poznávání Prahy, jmenuje se "111 míst v Praze, která musíte vidět". Pro tebe, jako domácí, by to asi nebylo, ale pro mě je většina tipů nových. Tak se vzdělávám i co se domoviny týká. :)

      Vymazat
  3. Taky jsem to teď nedávno přečetla a myslím si, že v budoucnu se ke knížce ráda vrátím :) Za mě fajn počin, přestože nejsem stoprocentní cestovatelský nadšenec a poslední dva roky trávím hlavně v ČR.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Plno postřehů z knihy lze aplikovat i na kratší výlety nebo cestování po naší domovině.

      Vymazat
  4. na tuhle knihu uz jsem narazila xkrat, ale vlastne nikdy me nenapadlo si o ni neco poradne precist.. ani nevim proc. asi jsem mela nejaky predsudek... ale je to skoda, protoze aspon jak to popisujes ty, zni to zajimave a cestovatelům poskytne fakt zajimavy tipy... docela by me taky lakalo nekde stravit par noci na jachte :D a treba i za celkem rozumny ceny :D :)
    mam ráda low cost cestovani a s pritelem stim mame dost zajimavych zazitku, i dost teda nepeknych :D :) ale dneska uz se jim smejeme.. clovek se nekdy snazi usetrit tak moc, az je to nekdy na skodu.... myslim si, ze by si kazdy mel najit nejakou rozumnou miru a nekdy se naopak vyplati do neceho zainvestovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi knížka přišla zbytečná, ale pak jsem ji měla v ruce v knihkupectví. Nekoupila jsem si ji tehdy jen proto, že jsem zrovna letěla na tři týdny na Srí Lanku jen s baťohem a cítila na zádech každý jeho gram. :D Tak jsem musela vydržet do Vánoc. Pro nás, co preferujeme low cost a všechno si zařizujeme svépomocí, je tam opravdu plno rad. Určitě doporučuji. :)

      Vymazat
  5. Páni, to vypadá skutečně zajímavě, popravdě jsem nikdy nečetla nic podobného a věřím, že je v ní spousta zajímavých typů. :) To s tou jachtou bych třeba vůbec neřekla, ale je pravda, že to člověka jen tak asi nenapadne, pokud s tím neměl zkušenost. :) Já osobně tohle cestování vždy jen obdivuji z dálky, ale jednou bych se chtěla odhodlat, sbalit si batoh a prostě vyrazit na místa, která už dlouho toužím poznat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně na tom není nic těžkého, nejhorší je zbavit se obav a vyrazit, ať už to bude někam přes půl světa nebo kousek za humna. :) Mně v tomto hodně pomohl Erasmus, kdy jsem zjistila, že poznávat a mít potěchu z cestování můžu, i když jsem sama. A od té doby už to jde tak nějak samo...

      Vymazat
  6. To s časovým posunem je výborná vychytávka, vůbec jsem si to neuvědomila. :-) Naopak využití myšlenkových map mě vůbec nepřekvapuje, přijde mi velmi na místě a přirozené. Ostatně, do myšlenkové mapy se dá nacpat skoro vše. :-D
    Zvláštní, na Travel Bibli teď narážím všude. S autory teď bylo několik rozhovorů spojených k situaci ohledně koronaviru. Jsem zvědavá, kde na mě ještě vybafnou. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se myšlenkové mapy moc líbí, ale vždycky na ně zapomenu a píšu deníky, takže pro mě to byla dobrá připomínka, že existují i jiné metody. :)

      O existenci knihy vím už od jejího prvního vydání, ale bránila jsem se jí, protože obvykle hledám tipy na konkrétní destinace spíše než obecné postřehy. Pak jsem ji ale měla v ruce v knihkupectví na letišti a řekla si, že tomu dám šanci. Dostala jsem ji nakonec na Vánoce a musím uznat, že některé postřehy jsou vážně dobré, dokáží na cestách zvýšit komfort a ušetřit peníze, navíc je všechno hezky pohromadě... Za mě paráda.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!