čtvrtek 30. července 2020

Staří mistři v Národní galerii

Schwarzenberský palác na Hradčanském náměstí nabízí rozsáhlou expozici renesančního a barokního umění, připravenou pod záštitou Národní galerie v Praze.

Výstava pojmenovaná Staří mistři představuje výběr nejvýznamnějších děl ze sbírek umění z období 16. až 18. století. Zajímavá je i proto, že nabízí ke zhlédnutí nejen české umělce, ale i evropské velikány, třeba Rubense nebo Dürera.


Zatímco renesanční umění se vyznačovalo pestrými barvami, návazností na antické tradice, propracovanou kompozicí a prvky humanismu, barokní tvorba kladla důraz na emotivnost, zdobnost, pohybovou dynamiku a hru světla a stínu, která obrazům dodávala na dramatičnosti. Expozice mezi těmito dvěma směry vhodně přechází, věnuje se nejen klasickým tématům (náboženské výjevy, portréty), ale odkrývá i nové motivy jako zátiší a krajinky, pomáhá pochopit kontext národního umění a mezinárodních vlivů. Spíše než obecné povídání bych vám ale ráda přiblížila obrazy, které mě zaujaly nejvíce.

Hned při vstupu do první místnosti návštěvníka uchvátí dvě ohromná plátna od Rubense: Umučení sv. Tomáše (níže) a Sv. Augustin. Oba obrazy byly namalovány pro klášter malostranských augustiniánů. Převor Jan Baptista Svitavský tehdy oltářní obrazy zadal dodnes nejvýznamnějšímu mistrovi vlámské barokní malby.

P. P. Rubens, Umučení sv. Tomáše, 1577
Peter Paul Rubens, 1636-1638

Johann Georg Platzer a jeho Společnost v salonu při hudební zábavě. Tento obraz mě zaujal nejen svojí nenuceností, ale hlavně množstvím detailů. Jen se podívejte na ty umně vypracované obrazy v pozadí místnosti, zastupující různé malířské žánry - mytologický výjev Venuše trestající Amora, námět z malířského ateliéru, portrét, krajina i zátiší s květinami.

J. G. Platzer, nedatováno (1. pol. 18. stol.)

Když jsem tento velký obraz poprvé spatřila, myslela jsem si, že se jedná o triptych. Není tomu tak, jde o tři samostatná díla od různých malířů, zasazená do společného rámu. Nejzajímavější mi přišel prostřední z nich od Jana Gossaerta, zvaného Mabuse, na kterém sv. Lukáš kreslí Pannu Marii. Krásná ukázka renesanční malby, u které pocit z ní ještě umocňuje prostředí italské stavby v pozadí - jedná se o dóm ve Florencii, nebo ne?

Jan Gossaert (Mabuse), cca 1513

A u náboženské tématiky ještě zůstaneme. Můj oblíbenec Albrecht Dürer a Růžencová slavnost. Obraz byl namalován na objednávku německých obchodníků pro kostel v Benátkách. Představuje Madonu s Ježíškem, sv. Dominika a andílky udělující věřícím požehnání.

Albrecht Dürer, 1506

Obraz od českého barokního malíře Michaela Václava Halbaxa, pojmenovaný Alegorie hmatu, mě zaujal svými barvami, které na fotce bohužel vůbec nevyniknou. Dívka, zahřívající si ruce o přenosný ohřívač, je oblečená v mrkaté kombinaci červených šatů a zeleného šálu. 

Michael Václav Halbax, cca 1700

Za bližší pohled stojí i samotný Schwarzenberský palác. Tato dominanta Hradčanského náměstí patří mezi jednu z nejvýznamnějších renesančních budov v Praze. Palác byl dokončen roku 1567 a patřil původně Lobkovicům. Zajímavá je sgrafitová výzdoba fasády i renesanční řešení štítu, uvnitř stojí za vidění malované stropy. Nádherná stavba! 

Schwarzenberský palác

Více o stálé výstavě na stránkách NG Prague

Kam jste se naposledy za kulturou vydali vy?

10 komentářů:

  1. Já už se za kulturou nevydala ani nepamatuju :(. Vlastně za kulturu můžu počítat návštěvu kláštera v Kladrubech, což bylo zhruba před měsícem a něco.
    Schwarzenberký palác se mi moc líbí - mám budovy zdobené sgrafity moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek o Kladrubech jsem četla a jednalo se o zajímavou inspiraci. Ráda bych se tam podívala už jen kvůli hřebčínu. Sgrafity mám taky hodně ráda. :)

      Vymazat
  2. Tak se musim priznat, ze ve Schwarzenberskem palaci jsem zatim nebyla. ale musim to nekdy napravit. Postupne ale objevuji nova mista v Praze a je to super :) nedavno jsem byla v Malostranske besede na vystave Jana Saudka, moc krasna budova a super prostory uvnitr :) take jsem byla na vezi Staromestske radnici (mozna jsme se tam potkaly, ani o tom nevime :D :)), a minuly vikend v Prokopskem udoli, to je naprosto nadherna priroda v Praze, clovek si skoro ani v Praze uz neprijde, tesim se co dalsiho objevim :)

    p.s. napadlo me, trosku asi troufale, ale uz na to myslim delsi dobu, jestli se nekdy nechces sejit s jinou blogerkou, nekam zajit, na kafe, na vystavu, vylet, to je jedno, a pokecat :))) pokud by tě to nekdy lakalo, dej vedet, pokud ne, tak se nezlob :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip na Jana Saudka. O Malostranské besedě vlastně nic nevím, to je pro mě novinka! :)

      Moc ráda někam zajdu, Veru! Tento týden jsem byla na dovolené mimo Prahu, ale teď už budu zase zpátky. Napíšu ti na IG, jo?

      Vymazat
  3. Vôbec som netušila, že je tam takáto výstava! :) Ďakujem za nápad, myslím, že sa tam skoro vyberiem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, a je stálá, takže si můžete zajít kdykoliv bude cesta okolo! :)

      Vymazat
  4. Nádhera. Ja som v gelérii naposledy bola zo strednej a od vtedy nič. Ale už by som veľmi rada išla na nejakú vernisáž.

    CHLAPEC ALEBO DIEVČA? BUDE TO 5 CHLAPČEK?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co najít u vás nějakou více interaktivní výstavu, která by bavila i děti? :) Umění mi moc chybělo už za těch pár měsíců covidu, nedokážu si představit mít delší pauzu.

      Vymazat
  5. Nádherná stavba a krásné obrazy. V paláci jsem nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za návštěvu, až budeš mít cestu do Prahy. Výstava je tak na hodinku až dvě, určitě se stihne za odpoledne.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!